Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Přemnoženými divokými prasaty se nyní zabývá pouze ministerstvo zemědělství. Až se u nás přemnoží a ve městech se začnou volně pohybovat vlci, rysi a medvědi, začne se problémem zabývat také ministerstvo životního prostředí (??)...

0 0
možnosti
Foto

R^Já doufám, že pak i ministerstvo vnitra ;-D. Ale teď vážně: Je určitě dobré zavádět kroky postupně, aby to bylo humánní vůči prasatům a i jsou docela složité zákony s myslivci. Takže dovolit jim odstřel rodin (když už je přemnoženo) v roce 2016 a teď nedovolené způsoby jasně ukáží, zda vůbec mají myslivci chuť střílet. A pokud ne, tak bude muset ministerstvo zemědělství zvolit radikálnější krok, já bych se přimlouvala za profesionální skupinku. Chodím lesy a krajinou od rána do pozdního večera na Brdech teď 14 dní a zahlédla jsem pouze jednoho myslivce. A ránu neslyšela žádnou.

0 0
možnosti
KB

K22a42r93e16l 32B17o72k

1. 8. 2017 23:03

Z pohledu myslivce. Černá zvěř žije po většinu roku v tak zvaných růdlech, který vede vedoucí bachyně. Dospělí kanci v růdlech nejsou, ale pohybují se v jeho blízkosti. Růdl prasat se nezdržuje ne jednom místě, ale pohybuje se v okruhu cca 20 až 30 kilometrů. Takže i když jsou prasata přemnožená, se stává, že v průběhu naháněk na černou zvěř se tato v leči vůbec neobjeví a tudíž není střílet. To samé se stává i o osamělém lovu.

3 0
možnosti
MP

Dobré shrnutí. Jen upozorním, že od 1. 1. 2016 lze bachyně, selata, lončáky i kňoury lovit celoročně, jen s malým počtem výjimek http://www.myslivost.cz/Pro-myslivce/Aktuality/Celorocni-doba-lovu-cerne-zvere-neznamena-jeji-neo

Problém osázení polí je druhotný, jen by se měli dělit velké lány travními pásy ( některé dotace na to jsou snad již vázané ). Spíše jsme se měli držet záměru tereziánského lesního řádu, který nakazoval chovat divočáky jen v oborách. A případnou škodu vesničanům nahradit v plné míře ( logické, když byli na sklizni ze svých políček existenčně vázaní ). Dle mého ( a stejný názor nedávno vyslovil i Václav Cílek ), je jediným řešením opět myslivost částečně profesionalizovat.

4 0
možnosti
Foto

R^Pane Pinkasi, děkuji za upřesnění, v článku opravím. Sdílím jinak Vaše pohledy. Jen se ptám: travní porosty opravdu pomohou i v současné situaci, kdy už jsou přemnoženi? Jak rozlehlé (široké a dlouhé) by měly být?

0 0
možnosti

To jsem netušil, že na ministestvu zemědělství jsou divoká prasata:-)

3 0
možnosti
PJ

P12e49t30r 95J86í26l67e56k

1. 8. 2017 19:33

Velice rozumě napsáno, karma.

2 0
možnosti
  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik