Botswanská mutace: Trocha čísel a biologických a sociologických osvětlení mýtů koronaviru

26. 11. 2021 21:55:17
Vystudovala jsem přírodovědeckou fakultu: Snažím vzhledem ke složitosti problému jak jen jde jednoduše a zároveň pokud možno nezkresleně osvětlit některé klíčové body: Týká se to i omikron varianty covidu:

1) OČKOVÁNÍ NEFUNGUJE? Vždyť v nemocnici je dost očkovaných

OČKOVÁNÍ FUNGUJE :)

JAK TO? VÝPOČET:

Data se trochu liší podle toho, koho dnes považujeme za očkovaného (komu končí účinnost druhé dávky a je starší apod.), ale z počtu lidí v nemocnicích je 80% neočkovaných (a to mezi očkované počítáme i ty, kterým skončila druhá dávka a počítáni by tam být neměli).

Proočkovanost v ČR je 60%, tj. 40% je neočkovaných. Očkovaných (včetně těch, kteří jsou více jak 6 měsíců od druhé dávky) je tedy 1,5 krát více.

Celkový počet kovidových lůžek je cca z 75% - 81 % zaplněn (záleží který typ lůžka). V současné době leží na těchto lůžkách 6024 lidí, z čehož je 895 ve vážném stavu. Tj. nemocnice jsou schopny přijmout cca ještě 1200 pacientů. Z pacientů s kovidem v nemocnici je cca 80% neočkovaných.

Kdyby alespoň 60% lidé v ČR nebylo očkovaných a vážný průběh nemoci postihoval všechny věkové kategorie stejně a byli všechny věkové kategorie stejně proočkované a rizikové, potřebovalo by záchranu v nemocnici k danému počtu minimálně ještě 1,5 krát více lidí (tj. z těch 60% společnosti by přibyly kromě komorbidních pacientů další těžší případy) , tj. současným 895 pacientům ve vážném stavu by přibylo ještě 1342 pacientů na umělou plicní ventilaci + další 5129 nutně potřební na kyslík , ale volných lůžek máme jen 1200. Do nemocnice by se tedy ke dnešnímu dni nedostalo 5271 pacientů, z nichž by odhadem 2000 - 4000 KE DNEŠNÍMU DNI ZEMŘELO JEN PROTO, ŽE BY SE VŮBEC NEDOSTALI DO NEMOCNICE A ČÍSLO BY KAŽDÝM DNEM ROSTLO. ROSTL BY TAKÉ POČET MRTVÝCH TÍM, ŽE MĚLI ÚRAZ, INFARKT, JINÝ VÁŽNÝ AKUTNÍ STAV A VŠECHNY JEDNOTKY INTENZIVNÍ PÉČE BYLY PLNÉ ZEJMÉNA COVIDOVÝCH PACIENTŮ. NEPROBÍHALY BY ŽÁDNÉ PLÁNOVANÉ OPERACE, TAKŽE BY UMÍRALO SPOUSTA LIDÍ NA RAKOVINU...Už teď řada nemocnic zastavuje plánovanou léčbu a plánované operace. To je realita infekčnější varianty delta.

Vzhledem k dalším faktorům je v reálu výpočet ještě složitější, toto je jen náznak pro porozumění, v jakých zhruba číslech bychom se v rámci kapacit nemocnic pohybovali - prostě že by kapacity nemocnic nestačily. Pokud bychom byli poctiví, do očkovaných bychom nepočítali lidi na konci působnosti druhé dávky: Tj. očkovaných je v nemocnici v reálu ještě méně, než neočkovaných. Pokud se lidé na konci působnosti druhé dávky nenechají očkovat třetí dávkou, mohou (zejména riziková a starší část z nich) při současných docela velkých náložích ve společnosti dostat vážnější průběh koronaviru a rychle zaplnit místa v nemocnicích.

Do výpočtu také není zahrnuto to, že očkovaní přenáší ke konci působení druhé dávky o něco méně viru, po očkování výrazně méně viru, než neočkovaní. A po třetí dávce se bezpečnost pro sebe i společnost ještě více zvyšuje a i výrazně prodlužuje (jak v oblasti ochrany sebe, tak množství šíření viru). Tj. např. při 95% proočkovanosti by z neočkovaných bylo méně lidí nakažených a z nich ještě méně na jednotkách intenzivní péče. Naopak při menší proočkovanosti by situace byla horší i pro ty neočkované, kteří se dnes díky jen "střední" virové náloži ve společnosti díky větší očkováné části populace a opatřením nedostali do nemocnice.

Bohužel se k plnému obsazení jednotek intenzivní péči i lůžek s kyslíkem se při 40% neproočkovanosti a neproočkovanosti třetími dávkami postupně blížíme (a už převážíme vrtulníky pacienty v rámci nemocnic) a snad kolem Vánoc nenastane varianta, že by někdo byl odmítnut kvůli nedostatku míst na jednotkách intenzivní péče či na kyslíku.

2) TAK NAVÝŠÍME POČET LŮŽEK KOVIDOVÉ PÉČE...

NENAVÝŠÍME JE: NELZE A NEMÁME ANI PERSONÁL

Zdravotního personálu nepřibývá, ale ubývá: Zcela vyčerpaný

a) nechce sloužit v takovém nasazení nebo na kovidových jednotkách

b) odchází ze zdravotnictví zcela

Učili jsme v horku v respirátorech a při intenzivní mluvě nás bolela hlava a omdlévaly jsme některé (ve třídě na jih - což je většina tříd - máme od května do konce září 30 stupňů a nedá se to vyvětrat). Naprosto soucítím s lékaři, kteří v teple nemocnice 22 - 25 stupňů sice tolik nemluví, ale jsou navlečeni jak kosmonauti v mundůrech a zažívají v kovidáriích tolik smrti.., často v dvanáctihodinových službách....týden se to dá...měsíc se to dá...při velké lásce k medicíně a lidem i tři kovidová období...ale když je možnost očkování a lidé se nenaočkují a pak to lékaři odnáší, naprosto rozumím, že jim to přestává dávat smysl, cítí se zneužiti. A nebo už prostě vůbec nemůžou (někteří mají také rodiny, i třeba s malými dětmi...)

A jen pro zajímavost, péče o člověka 1 týden na jednotce intenzivní péče stojí 580 000Kč, to jest odvody minimální zálohy OSVČ (která činí 2800Kč) je to za 17 let odvádění do zdravotního systému (tj. třetinu až polovinu pracovního věku člověka), pokud by daný neměl jiné náklady na jakoukoliv zdravotní péči (ani obvoďáka, vůbec nikde žádné vyšetření, ani zubaře apod.)

3) OK, TAK BUDEME DRŽET SITUACI POD KONTROLOU OPATŘENÍMI NA HRANĚ OBSAZENOSTI LŮŽEK INTENZIVNÍ PÉČE:

NEDÁVÁ SMYSL, ABY KVŮLI NEOČKOVANÝM LIDEM UMÍRALI LIDÉ NA JINÁ ONEMOCNĚNÍ, často mající i složitější příčiny než je kouření a jezení smaženého.

Pokud nebylo očkování, měla smysl přísná opatření, čekali jsme na vakcínu. Teď jsme (na rozdíl např. od Anglie) částečně i kvůli neprozíravé a na konci volebního období laxní politice současné vlády, která měla data a propásli čas pro třetí vakcínu, v nedobré situaci. A máme kvůli tomu z větší části zahlcené nemocnice a rychlost zahlcování se zvyšuje, takže je otázka, zda budou jednotky intenzivní péče stačit.

Třetí dávka vyřeší problém ale jen částečně,

pořád zbývá řada nenaočkovaných rizikových lidí (tj. nad 40 let, zejména nad 50 let), kteří mohou skončit v nemocnici.

4) ? OČKOVÁNÍ NEBYLO ŘÁDNĚ VYZKOUŠENO, BYLO TO RYCHLEJŠÍ ODZKOUŽENÍ, NEŽ U NORMÁLNÍCH VAKCÍN?

BYLO TO RYCHLEJŠÍ ODZKOUŠENÍ NEŽ NORMÁLNĚ, ALE NAPROSTO PODLE PRAVIDEL, PROTOŽE např. AMERICKÁ VLÁDA FINANCOVALA TO, NA CO NORMÁLNĚ FARMACEUTICKÉ FIRMY NEMAJÍ:

Normálně farmaceutická firma neriskuje: Udělá jednu fázi zkoušky vakcíny a když vakcína projde, teprve druhou, aby neměla zbytečné náklady, kdyby neprošla. U kovidu, kde bylo třeba postupovat rychle, se dělaly všechny fáze najednou - byly na to finance, protože např. Pfizer dostal příslib odkupu vakcíny státem. Takže vakcína splňuje klasické standardy pro očkování i v rámci EU. A její bezpečnost je větší, než u encefalitidy, meningitidy a podobných očkování (kde jsou následky zaznamenány) a je odzkoušena na obrovském počtu lidí dnes v reálu, o kterém si může jiné očkování jen nechat zdát.

5) OČKOVÁNÍ NEFUNGUJE, POTŘEBUJEME DALŠÍ DÁVKY...

OČKOVÁNÍ FUNGUJE: I OČKOVÁNÍ NA ENCEFALITIDU JE TROJDÁVKOVÉ, I OČKOVÁNÍ NA TETANUS SE MUSÍ OBNOVOVAT

Každé očkování má jinou dynamiku: Na encefalitidu se podávají tři po sobě relativně krátce jdoucí dávky, na tetanus jsme přeočkováni po 10 - 15 letech, přiočkováni při větším zranění, kdy do rány vejde větší množství hlíny.

U očkování na kovid je doba od první do druhé dávky měsíc, ke třetí dávce 5 měsíců (a míra přenosu virů se ještě snižuje) a kolik to bude případné čtvrté dávce (nebo zda už nebude potřeba) nikdo přesně neví, to se ukáže vždy v praxi.

6) SVOBODA?

JAK SPOLU SOUVISÍ SVOBODA A ODPOVĚDNOST?

Vzhledem ke statistikám, kdy v nemocnicích po plném očkování končí až na jednotky případů lidé s většími komorbiditami (a ti tam do jisté míry budou končit vždy, i když s očkováním méně), představují lidé, kteří do této skupiny nepatří, zcela zbytečnou zátěž nemocnic. A odhadnout, kdo tam může skončit se nedá, jelikož ve hře není jen zdraví, kondice a psychika, ale i genetická výbava: Mám kolem sebe zdravé vysportované velmi pozitivní činorodé čtyřicátníky, kteří se rok lížou ze zánětů nejen plic, ale i srdce, žaludku a kloubů po hospitalizaci a někteří budou mít i trvalé následky.

Pochopila bych, kdyby lidé, kteří věří stoprocentně ve svoji imunitu (a nenechají se očkovat) vzhledem ke kovidu, nepožadovali hospitalizaci nebo nějakou drahou léčbu, pokud kovidem onemocní. Ale tak tomu není. Znám jen pár lidí, kteří dokážou takto uvést do rovnováhy svoji svobodu (své rozhodnutí se neočkovat) a zodpovědnost (nezatížit systém a v klidu doma umřít).

Ano, je to drsné.

Ale je to realita.

Realitou jsou pak zcela vyčerpaní lékaři, řada z nich z lékařské služby odešla (už v tak v nedobré situaci České republiky, kde léčí i řada ne zcela kvalitních Ukrajinských lékařů, neboť vlastní kvůli přesčasovým podmínkám obecně v plném stavu nemáme), řada z nich (i sester) se chystá odejít...,

vyčerpaní učitelé, kteří dávají do kupy děti z distančních výuk (nebo částečně pomáhají dětem v karanténě), vyčerpaná hygiena,

odnáší to děti v karanténě,

v nedobré situaci jsou podnikatelé (a to nejen finančně, ale i psychicky, protože velká část z nich to dělá pro radost z činnosti...samozřejmě s penězi na živobytí, ale pro podnikání by to neměla být hlavní motivace),

dopadá to na celý společenský život, naše lidské kontakty...,

jeden rok kompenzací a zvýšených nákladů jsme si mohli dovolit, druhý nás už výrazně poškozuje (fakticky i v rámci ratingu ČNB s kardinálními důsledky do finanční sféry) a do budoucna by to znamenalo "krach" státu..

7) A VELKÉ VIROVÉ NÁLOŽE VE SPOLEČNOSTI ZVYŠUJÍ RIZIKO HORŠÍCH MUTACÍ VIRU

Bylo tomu tak u všech vln (vždy vznikla nová infekčnější varianta) a je tomu tak i u Botswanské varianty, kde se navíc přidal efekt času: Nestihli jsme pomoci s očkováním v Africe a vznikla varianta důsledku velké virové nálože + AIDS. Je to jiné, než u běžných koronavirových infekcí dnes (složitější na vysvětlení) a u viróz.

Někteří lidé si pletou "následky očkování" a "reakci na očkování": Reakce na očkování je u každého očkování jiná a je spíše větší: Patří sem slabost, bolest ruky, teplota, náběh na virózu: U někoho půl dne, u někoho dva dny, u někoho týden. To vše je v pořádku. (Je třeba, aby zaměstnavatelé i celá společnost k tomu přistoupila jako k viróze a v případě 2 a více dní nutnosti doma na potvrzení lékaře byla vystavena neschopenka). Následky očkování - tím se myslí trvalé následky očkování (ochrnutí, zhoršení fungování nějakého orgánu apod.). To je u kovidového očkování v řádu jednotek a dokonce i vůči jakémukoliv očkování rizikoví pacienti IKEMu nemají problém. Ano - jsou ve světě (u nás v Čechách nezaznamenané!) jednotky případů zánětu srdečního svalu po druhé dávce u chlapců 12 - 15 let (zřejmě souvisí s hormonálním vývojem), ale to se dá snadno řešit jednodávkovým Johnsnem a dalším očkováním s odstupem, ale i tak vícedávkové očkování u nás nezaznamenává v této věkové kategorii problémy. Na druhou stranu Johnson už na současné mutace moc nefunguje (leckde stažen), takže je otázka očkování/prodělání nemoci v této věkové kategorii (ale jak píši, problémy u kluků jsou opět výjimečné)

Nejsem příznivcem zbytečného očkování: Od 14 let nejsem na nic kromě tetanu očkovaná, váhám u encefalitidy: Na škole v přírodě apod. nachytávám při hře s dětmi dost klíšťat (a prošla jsem těžkým průběhem boreliózy), ale toto očkování má svá rizika. Potřebuji vychytat čas, kdy budu opravdu v dobré kondici. Občas se vyskytne postižení jater při očkování proti žloutence, i proto není povinné, ale riziko nákazy je u zdravotníků velké, takže nemají co řešit: pro ně povinné je. V rozhodování pro kovidové očkování vzhledem k jeho bezpečnosti (miliardy lidí nemají problémy, je to velmi bezpečné očkování) nebylo co řešit. Ano, i zde se vyskytují jednotky případů, které problémy mají, ale to nastává nečekaně při expiraci čímkoliv (různé nečekané alergické reakce u lidí i na látky, dokonce někdy i na ty, které dříve nebyly problém, sama jsem to zažila u běžného léku). Právě proto, že se vyskytují jednotky případů, které i vážné problémy po očkování mají, nejsem pokud možno pro to, aby očkování bylo povinné, lidé se rozhodli k očkování sami.

Očkovat se, neočkovat se? V mém případě nebylo co řešit: Chci se vídat se svými rizikovými rodiči a i dalšími staršími lidmi, masivnější nákaza ve škole hrozí navíc každému učiteli. A právě vzhledem k přírodovědeckému vzdělání (včetně obecné imunologie, virologie, buněčné biologie, molekulární biologie) nebylo co řešit: Riziko vzniku infekčnější nebo agresivnější varianty stoupá s virovou náloží ve společnosti, tj. nejen s počty přenašečů (tj. i očkovaných přenašečů), ale i kolik toho přenášejí, protože každý ten virus se dělí. Při množení viru, kdy se kopíruje DNA do dalšího viru (replikace,) vznikají ty mutace. A tam se s třetí dávkou očkování dostáváme do výrazně pozitivních čísel, byť ne na nulu a téma kovidu a jeho mutací se nevytrácí. Bohužel jsou už zaznamenané nákazy a onemocnění i po třetí dávce očkování a to i u lidí ve středním věku. Ale jsou to výjimečné případy. Jde prostě o to celkově virovou nálož ve společnosti snížit (a v době klidu dochází k mírné přirozené imunizaci v kontaktech) a a) nezahltit nemocnice b) nevytvářet podmínky pro agresivnější mutace.

Monoklonální protilátky jsou jen drahou (a částečně vzhledem k mutacím viru nebezpečnou) poslední šancí a léky na koronavirus se teprve postupně vyvíjí, i ony budou věřím časem patřit do arsenálu uvedení vztahu s koronavirem do rovnovážného stavu, nikdy nebudeme stoprocentně proočkovaní.

Čili očkováním člověk chrání

a) sebe před rizikem hospitalizace (skoro nikdo nemáme osekvenovanou svoji DNA vzhledem k riziku těžkého průběhu koronaviru)

b) před větší nákazou rizikových lidí (zejména starších s komorbitami)

c) minimalizuje vznik nebezpečných mutací koronaviru

BUDE FUNGOVAT OČKOVÁNÍ PROTI SOUČASNÉ NOVÉ BOTSWANSKÉ MUTACI?

To nikdo neví: zatím je z malého počtu případů potvrzena alespoň částečná ochrana první dávkou očkování, větší ochrana druhou dávkou očkování, ale virus dále mutuje. Proto je delší karanténa (i při negativním PCR testu) a další opatření: Abychom získali čas. Při nákaze touto mutací bohužel končí i dvacátníci a třicátníci nezřídka v nemocnici (neočkovaní či jen částečně očkovaní). Těch mutací tam proběhlo kvůli velké virové náloži a kombinaci s AIDS více (může nastat jiná kombinace onemocnění v Evropě, v Evropě vznikla i Britská mutace), Vědci zatím nevědí, jak se bude virus dále chovat. Je pravděpodobné, že začnou rychle vyvíjet novou variantu očkování, což je právě u nových typů vakcín nesrovnatelně snadněji a rychleji proveditelné. Ale zda stihneme držet tempo vývoje vakcín s vývojem viru nikdo neví. Snížit rychlost mutací (a i vyčerpanost některých profesí, kde pak mohou lidé totálně zkolabovat, místo aby dodržovali zdravý rovnovážný životní styl: zdravotníci, učitelé, hygienici, ale i další) můžeme zatím jen snížením virových náloží, tj. očkováním a dodržováním opatření.

To, co je dále zřejmé je, že pokud státy Evropy budou chudnout (a mějme v našem státě odpovědnost každý sám v rámci této situace) i kvůli zbytečným výdajům za kovid (zbytečné hospitalizace, ztráty v podnikání, kompenzace), o to méně peněz budeme mít i na to, abychom pomohli s očkováním africkým a některým asijským zemím. Téma kovidu je mezinárodní (ptala jsem se na řešení politiků, situaci - i zda máme šanci...dostala jsem bohužel jen velmi obecné odpovědi). Nemáme odpovědnost za šíření a mutace kovidu (i by to bylo hraní si na Boha), ale každý z nás (a i stát) si může říci, zda udělal vše rovnovážně k tomu, aby zamezil šíření viru, resp. pomohl řešit situaci kovidu v celé jeho šíři v rámci životného života (na který také nemůžeme rezignovat).

K mutacím kovidu došlo pravděpodobně skokově (z alfy na betu, deltu) v nějakém chronicky nemocném pacientovi, který měl kovid v sobě dlouho a virus měl možnost více mutovat. Větším nebezpečím v tomto ohledu jsou státy, které nemají tak vyspělou lékařskou péči, protože včas nezachytí dané pacienty a ti zmutovanou infekci roznáší dále.

Nemáme šanci zachránit všechny lidi před suchem a hladomorem (a tato situace se bude zhoršovat, nejdříve pravděpodobně kromě některých afrických států v obrovském Pákistánu, kde dochází voda kvůli tání Himalájských ledovců), ale pokud nezvládneme docela rychle proočkovat celý svět (a nemám zatím zprávu, kolik by to stálo a kde to logisticky vázne), můžeme se ocitnout tváří v tvář dalším a dalším mutacím koronaviru (kromě těch, co si vyrábíme i v Evropě). Proočkovanost v řadě států Afriky je v desítkách procent, tj. nejsou to jednotky procenta. Dotáhnout to k naprosté většině, stejně jako v Evropě, je výzva. Možná bude nutné řešit i další onemocnění ve světě. Je to výzva.

Je samozřejmě také možné, že už to nestihneme a

a) vzniknou další nakažlivější a agresivnější mutace, kdy věda bude stíhat a zachrání se větší část očkovaných a určitá část neočkovaných v rámci celého světa, virus projde během let populací a pak se ustálí v nějaké formě.

b) vzniknou další nakažlivější a agresivnější mutace, kdy věda s vývojem nových typů vakcín nebude stíhat a umřou miliardy lidí, virus projde během let populací a pak se ustálí v nějaké formě podobně jako Španělská chřipka. Tuto variantu nelze bohužel vyloučit ani při maximální proočkovanosti, protože i očkovaní šíří virus (byť výrazně méně a po třetí dávce se ukazuje, že ještě méně). Pokud by rychlost agresivních mutací obcházejících očkování byla velká. Očkováním ale šanci pro tento tragický scénář alespoň do jisté míry snižujeme a třetí dávka vakcíny tím více. A snižujeme nebezpečí tohoto tragického scénáře právě i dodržováním epidemiologických pravidel: Nošením roušek, větráním v místnostech, kde je více lidí apod. Najít dlouhodobou rovnováhu pro život s covidem, abychom nezavdávali příčiny pro agresivnější mutace viru a přitom žili, to bude nelehký úkol vlád i nás všech v následujícím roce.

c) Může samozřejmě nastat i další - pozitivní varianta - že virus je v omikronové variantně na svém vrcholu a další mutace už probíhat nebudou, virus se uklidí do pozadí.

d) může se ve více případech ukázat, že omikronová varianta je nejnakažlivější, ale méně agresivní a tak kdyby převládal, vytlačila by nebezpečnější varianty, postupně by vnikaly ještě méně agresivní varianty a do budoucna by se už nemuselo očkovat (případně jen starší ročníky). Kéž by to tak bylo..ale kdy by to mohlo nastat, zatím nikdo nemá šanci vůbec odhadnout (zda v řádu 1-2 let či delší doby).

Rychlejší odeznění funkčnosti druhé dávky vakcíny je podle vědců dost možná dána i tím, že vakcína nebyla vyvinuta na variantu delta. V současné době se vědci shodnou na tom, že je lepší očkovat touto vakcínou (i její třetí dávnou), protože je teď dostupná (jde o čas), ale je dost možné, že nás může čekat časem očkování proti omikronové variantě.

Co bude dále, tam už nevidíme...a nevidíme ani "do karet Božích" je - li nějaký ve smyslu větších záměrů (Stvoření, vztahy, učení se, evoluce smysly, výzvy, láska, vědomí, vědomí sebe sama a vděčnost za to být na světě je pro mě zázrak každopádně, bez ohledu na to, co bude po smrti).

To, co je pro mě nemyslitelné je "vzdát se". Je velký rozdíl mezi pokorou (vědomím, že nemáme vše ve své moci) a kapitulací (hození lidského vývoje i daru schopností - vědy a všech opatření přes palubu "zemři kdo zemři").

8) PŘES VŠECHNY TYTO PROBLÉMY NEVYTVÁŘÍM ZEĎ MEZI MNOU A NEOČKOVANÝMI,

protože jsem měla

a) možnost vidět několik působivých konspiračních filmů ke kovidu, kde nebyly pravdivé informace, ale bylo to manipulačně chytře sestavené,

b) vláda začala pozdě (a i teď ne zcela názorně se zodpovězením otázek) vysvětlovat principy očkování proti kovidu (i tento článek je jen náznak),

c) mám kolem sebe několik málo lidí žijících na samotě, kteří žijí velmi zdravě a rozumím tomu, že se nechtějí nechat zatím očkovat (počkají, až se koronavirus uklidí a nebo se naočkují až nějakým posledním typem očkování). Když jdu za nimi, udělám si test.

d) youtube kanál v rámci maximalizace zisku peněz z reklam nabízel velmi chytře postupně (efekt pomalu vařené žáby) lidem čím dál větší konspirační teorie, protože v konspirační teorii má člověk pocit "jsem něco více, než vědci, vím jak to je". Dá se k tomu shlédnout zajímavé video:

Pak se na to přišlo, ale pozdě...

https://video.aktualne.cz/dvtv/expert-umela-inteligence-nas-prekonava-muze-dojit-k-vyhynuti/r~97684f0e35ad11eb842f0cc47ab5f122/

Téma umělé inteligence je závažné téma budoucích vlád, jelikož bude důležité určovat "podle jakých hodnot se budou optimalizovat řešení" "nastavovat umělá inteligence" a "kdo to bude dělat". Jak zde bylo řečeno: "Máme pravěké emoce, středověké instituce a božské technologie." Těmito tématy se zabýváme se žáky už i na základních školách.

d) sama se nepovažuji za všeználka a i já jsem se někdy v životě i zásadněji mýlila, zachovat si dobré vztahy mezi námi považuji za klíčové, i když píši tento informační článek.

Nevíme vše o koronaviru, máme jen dobrou zkušenost s očkováním (ani následky za delší čas se neprojevují) a nemáme moc možností...

Pro možné dotazy ke koronaviru, očkování atd. doporučuji emailovou adresu:

plus@koronavirus.cz, který dostane Barbora Tachecí a vybere více se opakující otázky pro pana profesora Konvalinku.

Odkaz na pořad Českého rozhlasu plus je:

https://plus.rozhlas.cz/koronavirus-s-janem-konvalinkou-biochemik-akademie-ved-odpovida-i-na-vase-dotazy-8185200

S přáním zdraví nám všem Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | pátek 26.11.2021 21:55 | karma článku: 44.36 | přečteno: 14010x

Další články blogera

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma článku: 24.29 | Přečteno: 610 |

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma článku: 38.89 | Přečteno: 4714 |

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma článku: 13.33 | Přečteno: 428 |

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma článku: 37.29 | Přečteno: 15309 |

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.62 | Přečteno: 566 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.21 | Přečteno: 1954 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 283 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.24 | Přečteno: 272 | Diskuse
Počet článků 234 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1184

Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...