Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Krátký článek o tom, jak preventovat u sebe dlouhodobý kovid a cytokinovou bouři i

u mladších jedinců bez komorbidit, ale s narušenou T buněčnou imunitou, o které ani nemusí vědět, ale která se ukazuje v různých drobných symptomech. 

Dlouhodobý kovid, tj. přetrvávající bolesti hlavy, velká únava, dýchavičnost, ztráta čichu, bolesti v krku mozková mlha apod. se projevuje u nezanedbatelného množství lidí. U každého jiná kombinace těchto příznaků. Pokud se jedná o týdny, je to nepříjemné, je to třeba řešit se zaměstnavatelem: Zůstat ještě nějaký čas doma a později v práci jen v mírnějším režimu, což i tak se firmě vyplatí. Jde o nezneužívání tohoto jevu k úlevám v práci, ale na druhou stranu výzva pro zaměstnavatele s tímto novým fenoménem v práci počítat, protože přetěžování takového pracovníka může vést k horším zdravotním komplikacím. 

Pokud se jedná o měsíce, je problém závažnější a zatím nemá lékařská obec prostor se více zamýšlet nad tím, "co s tím", stejně tak jako lékaři neumí pomoci lidem s pozdě objevenou boreliózou nebo masivně žloutenkově se projevující infekční mononukleózou, která vede v nemálo případech k chronickému únavovému syndromu, kdy EB viry vyskakují při nachlazení, přepracování apod. a uvrhávají člověka do stavu bez energie. 

EB viróza (nebo i jen léčení žloutenkové infekční mononukleózy) trvá ale často v řádu let a někdy jsou potíže i trvalé. Jak je tomu s kovidem zatím nevíme. 

Jedinou cestou v takovém případě je

- Přijmout realitu, jak je, nebojovat s tím, protože odpor vyvolává nervovou stresovou reakci, oslabení imunitního systému a začarovaný kruh. Je třeba hledat realistickou cestu pro ten čas. 

- Podpořit psychiku posilujícími aktivitami, které i sníží stresovou reakci v různých situacích: Meditace, techniky Pozitivní inteligence, pohyb (ne přes míru), procházky v přírodě, tanec, soustředěná jednoudušší práce s pozitivním výsledkem (vaření, zahrádka apod.). Dále už specifičtější - pro ty, kterým je blízké: duchovní praxe (včetně později bohoslužeb, teď jen domácí modlitba či v blízkém kostele výjimečně) podporující pokoru, harmonii, brát s láskou věci  tak, jak jsou a řešit jen to, co člověk má (právě bez oslabování vnitřními sabotéry, viz psychologie "pozitivní inteligence", ke které vyšla i kniha a pracuje s ní řada odborníků - psychologů, koučů apod. a s duchovní praxí se velmi potkává). Duši podporuje také aktuální autentická srdečná činnost: V rodině, s dětmi, partnerem,  pomoci staříkům (telefon našim blízkým, obrázky, básničky od dětí i dospělých pro naše blízkým, tak pro staré v domově důchodců apod.), pro toho, kdo je povolán i různé (v míře) dobrovolnické činnosti. Někdo je naopak povolán spíše k vnitřní kontemplaci a po aktivnějším období v současné době k "úklidu ve vlastní duši" nebo nějaké vnitřní transformaci. 

- Podpořit imunitu přírodními preparáty (podle situace drags imun, různé houby, echinacea, vilcacora apod.) - pro každého se hodí trochu něco jiného. Dostatečná dávka vitaminu C (lepší ale přírodní), vitamínu B (pangamin), případně doplňkově minerálů (lépe mumio, zelený ječmen, řasy, koloidní). Nezapomenout na akorát dávky vitamínu D. 

- Podpořit tělo potravinami, které prospívají tělu, neoslabují imunitu a podporují pozitivní emoce a nikoliv ty "nervózní." Naopak potraviny vedoucí k opaku z jídelníčku pokud možno vyloučit. Je vhodné jíst zásadité potraviny, tj. zelenou zeleninu, doplňkově zelený ječmen, řasy. Dostatek (ale ne přes míru) bílkovin (pro někoho možné jen rostlinné, někdo potřebuje i dostatek živočišných), vejce, za studena lisovaných rostlinných olejů nebo čerstvých ořechů, občas ryba. Potraviny obsahující vitamín C: lesní ovoce, nať petržele, petržel a celer za studena (pomazánky), syrová paprika. Potraviny výrazně zatěžující organismus jsou sladkosti, přemíra masa a smažené, větší množství pečiva. Kvasinky, které potom ovlivňují negativně nervový systém látkami, které vypouští, jsou živeny sladkým a větším množstvím pečiva. To vede k podrážděnosti (lékaři potvrzeno) a ještě větší závislosti na sladkém (tj. nejde jen o reflex závislosti na sladkém mateřském mléce). 

Pro prevenci cytokinové bouře i u mladších osob (tj. těžšímu průběhu koronavirové infekce) platí totéž (zde je velmi důležitá dávka vitamínu D, který právě brzdí přehnané imunitní reakce), ale je třeba ještě sledovat stav T buněčné imunity. Pokud má člověk tuto imunitu narušenou, může se to projevit následujícím průběžnými symptomy: Časté nachlazení, časté opary, některé alergie a astma, lupenka, lupus, EB viŕoza, chronická borelióza apod. V takovém případě by měl navštívit kvalitního imunologa a poradit se, zda je vhodná - nutná nějaká preventivní léčba (která ale zasahuje do imunitního systému), jelikož je riziko těžkého průběhu koronavirové infekce velké (u lidí s roztroušenou sklerózou, po transplantaci to bývá nutností). Nebo raději do imunitního systému nezasahovat a spolehnout se na zdravý životní styl, budování vnitřní stability i v této těžké době, hlídat si nepřepracování a nevyskytovat se v příliš rizikových prostředích ani v budoucnu (uzavřené hospody, kde na sebe po několik hodin lidé zblízka prskají apod.). 

Přeji nám všem hledání rovnováhy v situaci, kdy se jednotlivé poznatky teprve ukazují. Přeji nám co nejvíce vnitřní pohody, pomoci druhým a proměny tam, kde každý z nás potřebuje. Při tom všem tok lásky mezi námi a našimi bližními. 

Srdečně Alena Kulhavá

 

Autor: Alena Kulhavá | neděle 25.10.2020 18:02 | karma článku: 21,98 | přečteno: 761x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 615x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik