Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jsme někde mezi Itálii a Koreou politicky i lidsky.Výzva na tom být lépe, abychom covid-19

lépe zvládli. Pokud nerozklíčujeme, co je vládní nařízení, poučení se do budoucna z nezkušenosti, vlastní chování, co politikaření státu, poneseme následky. Máme každý na výběr. Na závěr článku zcela konkrétní výzva pro vás. 

NEPOUČENI THAJWANEM A KOREOU

Kladu si otázku, zda je to politické selhání, nebo zda to ukazuje tak moc na to, jak striktní režim Číny vnímáme pouze pouze jako omezující práva občanů a nedokázali jsme z toho vytěžit to pozitivní pro případ krize kdekoliv. Jiná věc je, že právě čínská vláda zastírala pravdu o koronaviru a Wu-Chanu jak mohla a i lidé byli za šíření informací persekuovaní, protože to čínská vláda chtěla ututlat. Odpovědnější tedy v začátku epidemie byli občané Číny (a zejména lékaři) než vláda (právě i v otázce původu viru). A také nelze srovnávat možnosti velké Číny s jednou nakaženou oblastí, kde byli schopni zastavit dopravu a výrobu a České republiky a Evropy potažmo. Kladu si tím spíše otázku, kolik informací Evropa měla, kdo měl ty informace a jak moc jsme se nechali ukolébat Itálii. Jaké informace měla Itálie.  Proč jsme nejednali spíše jako demokratický Thajwan. Sama v tom nemám dost informací (respektive se informace různí) a tak toto je pro nás Evropu memento do budoucna: Platí, že přístup Leadership je vhodnější pro klidná období, kdy z něj mohou vyrůstat nové idee a nápady a přístup Manažerský - tj. jasně rozdat pokyny - pro dobu rychlé krize, epidemie apod, kde kooperuje malý odborný tým a ministři pak jednoznačně tlumočí. Při takto komplikované krizi ale musí být tým dostatečně velký a oba přístupy se musí kombinovat. Nechci zde kritizovat vládu, po bitvě je každý generál a vidím teď spoustu politiků a pisálků, kteří se vysmívali jakýmkoliv opatřením a brblali či kuli konspirativní teorie proč vláda vůbec nějaká opatření dělá a dneska kritizují vládu za to, že nepostupovala rychleji. V rámci Evropy jsem postupovali poměrně razantně. Na druhou stranu se ukázalo, že vláda nebrala zřetel ani v prosinci a ani v lednu na podněty a dotazy z parlamentu a od lékařů a to je politická chyba, ze které bychom se hodně měli poučit. To, že se podle Jana Hamáčka nezačal nouzový stav uplatňovat dříve je také škoda, byť v rámci celého komplikovaného průběhu epidemie na světě je to detail.  Andreje Babiš se dostal do role skutečného předsedy vlády a ne manažera firmy a ukázaly se slabiny takového jednání: Neuměl si ani on, ani ministr zdravotnictví včas vytvořit tým kolem sebe. To není laciná kritika - ale je třeba se ze situace poučit do budoucna. 

POVAHA NĚKDE MEZI ČÍNOU A ITÁLIÍ 

Naprosto kuriózní mi přišlo včera večerní vysílání tiskovky. Čína věděla, že je v průšvihu a lidé se podle toho chovali. Itálie si z toho dělala legraci a umírá tam řada lidí. A v ulicích hlídkují policisté a jsou vypsané pokuty, když někdo jede svým autem bez policejního lístečku o nezbytné aktivitě (např. hlídání dětí) do vedlejší vesnice. Musí to tak být, protože Italové byli neukáznění. Kde jsme my? Budou muset být vysoké pokuty nebo podmínečné či natvrdo tresty za to, když někdo poruší výrazně nařízení, která vláda na doporučení odborníků vydala, nebo stačí to, co řekl Jan Hamáček "abychom používali selský rozum, protože když to prostě porušíme, tak naší vinou může někdo zemřít. Že už to je snad dostatečný důvod." 

Toto je otázka nás, ne politiků. Zde se poprvé ukáže, jak na tom s ukázněností jako občané jsme, je to pilotní projekt na to, kdy v rámci nějaké krize se má každý občan chovat vědomě a odpovědně.

 

POLITIKAŘENÍ

Situaci bohužel komplikuje to, že lékařka z laboratoře Tilia vynalezla levnější testování koronaviru a měla být Andrejem Babišem - potažmo ministrem Vojtěchem knokautovaná v médiích, což se nepovedlo, tak je jí alespoň znemožněno tyto laboratorní testy dělat. Nejsem odborník, abych zhodnotila, zda tam přeci jen není nějaký malý zádrhel, ale když už je o tento typ testování zájem i v Americe apod. a je to úspěšná metoda - navíc o polovinu levnější - nevidím v tom problém. Právě to zavdává příčinu tomu, že lidé, kteří vnímají čachry Andreje Babiše, nejsou ukáznění v dodržování karantény a zlehčují ji. Protože vládě prostě nevěří, i když je opřená o informace od odborníků a i zkušenosti ze světa. Je to případ přísloví  "tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu..."

Může být důvodem to, že při osekvenování viru přišla lékařka na to, že nelze vyloučit únik z laboratoře z Wu-chanu? https://www.youtube.com/watch?v=P2KW1kud9fg

Ex post: Přestože se ukazuje, že asi tato situace nenastala - virologové dokládají spíše přirozený vývoj virů v rámci koevoluce na tržišti, kde se skutečně mohou viry spojit, je třeba zkontrolovat laboratoře a hlavně aby se svět spojil, aby se wuhanská tržiště skutečně zavřela (vyvinout politický a ekonomický tlak, nikoliv ponížené jednání států): https://video.aktualne.cz/dvtv/v-cine-to-byl-prusvih-stav-dlouho-tajili-koronavirus-bude-da/r~4d48b232738511eab1110cc47ab5f122/

Na druhou stranu i další vědci ze zahraničí jsou toho názoru, že šlo o nechtěný únik z laborky, kde se vytvářely mutace koronavirů infekční na člověka masivněji: https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/vedci-ve-wu-chanu-delali-s-koronavirem-absolutni-silenosti-tvrdi-predni-rusky-mikrobiolog-40321795?seq_no=1&source=hp&dop_ab_variant=309911&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null

Další rozhovor se Soňou Pekovou k tomu: 

https://radiozurnal.rozhlas.cz/sona-pekova-novy-koronavirus-povazuju-za-umele-vytvoreny-nema-charakteristiky-8187948

Lidovci vyzvali vládu i svět k prošetření celé záležitosti, možná i další politické strany. 

A pro Českou republiku, která potřebuje respirátory (roušky částečně, ty si svépomocí ušijeme) a má další obchodní zájmy s Čínou, by to bylo nebezpečné? 

Není to snadná situace. Ale do budoucna velká výzva, abychom nejednali jako ponížení služebníci po podpisu čtyř, ale měli zásadní výroby v Čechách a nebyli závislí na Číně. Alespoň nějak narovnat vztahy s Čínou je úkol pro Andreje Babiše - předsedu vlády, ve spolupráci s Janem Hamáčkem později. Krizový tým pracuje, Andrej Babiš jako předseda vlády má úlohu i mezinárodního jednání koncepčního a tu zatím nevidím. 

NAŘÍZENÍ VLÁDY

jsou v tuto chvíli jasná a jedinou otázkou je prodej v supermarketech, zabezpečení bezpečné výroby apod., aby lidé v práci nebyli ohrožení. 

Dalším tématem vlády by mělo být, jak vykompenzuje živnostníkům jejich újmy. Toto není živelná pohroma ani jednotlivé podnikatelské problémy, to je nařízení vlády. Zcela pochopitelné, ale zátěž by neměli nést jen vybrané obory, ale podílet se na udržení malého a středního podnikání bychom se měli všichni. Vždyť o tom se mluví, jak je toto budoucnost národa. Netkví sice v kavárnách a kulturních akcí, ale spíše v inovativních technologiích, ale kromě zavřených i jiných obchodů, podniků a služeb je právě to, kde také se rodí nové nápady. A kulturní akce jsou výživou pro duši, pokud nechceme být jen konzumní burani kokakoly a hranolek. 

Posunutí daňového přiznání a dani považuji nikoliv za dárek od vlády, ale za naprostou samozřejmost, když je to vláda, kdo tuto činnost znemožňuje. Bezúročné půjčky jsou darem od bank. A jen odložení platby řadě malých podnikatelů už s tak úvěrem nepomůže. Vláda by měla sáhnout do rozpočtu a dorovnat alespoň z části ušlé zisky firmám, aby nezkrachovaly. Protože nejen matky samoživitelky jsou před rodinným krachem, ale i podnikatelé. To není jen o tom, že zavřou firmu, ale musí ještě zaplatit nájemné i na tom místě často a dost často i zaměstnance a jiní mají na skladě materiál. Pokud tedy matka samoživitelka se dostane do dluhu za část jednoho až tří nájemných v horizontu odhaduji 5-20 tisíc, tak malá podnikatelka-matka (tím hůře pokud matka samoživitelka) se dostane do dluhu jdoucího spíše do statisíců. Malých podnikatelů ale zase není tolik - kterým hrozí krach a dluh místo toho, aby se jim jen ponížil zisk. A přitom to jsou velmi důležité služby. Právě naprostá většina služeb.

Kde na to vzít? 

Právě vzhledem k tomu, že to není tak velký objem peněz oproti velkému průmyslu - tak ze současného rozpočtu hned pomoci jak rodinám, tak malým podnikatelům, protože to jedno jest. A v příštím roce dorovnat státní rozpočet o přesně tu částku mimořádnou daní z příjmu: Dani na rok omezenou, jako po válce. Tím pro ty bohaté to nebude znamenat velký úbytek, ale malé podnikatele a chudé rodiny to zachrání. Jako učitel budu mnohem raději, když nikdo ze školních dětí se nedostane do dluhové pasti a budu mít o něco menší plat. Toto jsem napsala i politikům.

 

DOBROVOLNÁ VÝZVA PRO VÁS

V posledních dnech se děje mnoho dobrého občanského: 

- Středoškoláci nabídli první pomoc s hlídáním dětí, kde ještě nebylo jinak zajištěno (zda výjimky či více nedokážu vyhodnotit)

-  Lidé si začali více všímat starých okolo sebe (kvantitativně opět nedokážu vyhodnotit)

- Lidé šijí chybějící roušky a vůbec že se hned objevily mustry, i na kryt z petlahví

-  Někteří právníci nabízí své služby rodinám a malým podnikatelům apod. zdarma v období této krize

-  Dobrovolníci na vyučování online, i na pomoc s technikou

- Kněží na telefonu pro potřebné 

- Různé pomocné servery s kontakty lidé vytvořili

Pro pomalejší šíření koronaviru je ale kromě toho potřeba opravdu ukázněnost (každý má jiné možnosti). Vůbec nemá smysl řešit v této souvislosti zda byl postup vlády v rámci týdnů a dní profi či ne, jsme zodpovědní teď my za životy a zdraví našich blízkých. 

Problém je ale hlubší: Jak jsem psala výše, do VÁŽNÝCH FINANČNÍCH PROBLÉMŮ SE DOSTÁVAJÍ NĚKTERÉ RODINY A HLAVNĚ MALÍ A STŘEDNÍ PODNIKATELÉ, KTEŘÍ JSOU TAKÉ RODINY.  A zde jsou před námi dvě výzvy  (oba kroky jsem již učinila):

- BOMBARDOVAT VLÁDU I PARLAMENT I SENÁT S TÍM, ABY NĚKTERÝM RODINÁM A MALÝM PODNIKATELŮM - ZEJMÉNA VE SLUŽBÁCH  FINANČNĚ VLÁDA POMOHLA.

- DOŽADOVAT SE NA MINISTERSTVU ZDRAVOTNICTVÍ SE ROZUMNÉHO (ne toho formálního okolo isa) vysvětlení okolo laboratoře Tilia - lékařky z rozhovoru na dvtv. 

- Pronájemci, kdo mohou (kdo na pronájmu vydělává více, než by potřeboval pro svoji obživu a i náklady na rekonstrukce a opravy domu apod.) - snížit živnostníkům přechodně nájem případně i na měsíc odpustit (kdo si může dovolit).

- Zaměstnanci malých firem - zase kdo můžete případně část své mzdy věnovat svému zaměstnavateli jako dárek. 

- PODÍVAT SE VE SVÉM OKOLÍ, KDO BY POTŘEBOVAL FINANČNĚ POMOCI Z RODIN A I MALÝCH PODNIKATELŮ. Pokud jste například byli objednáni na nějaké služby nebo někam pravidelně docházíte, tak věnovat stejnou částku danému člověku, i když tu službu nedostanete  (pokud sami nejste v urgentní nouzi) ne proto, že by vám ji nechtěl dát, ale proto, že pochopitelně nesmí. Zároveň pomoci - pokud můžete - a případně i zorganizovat sbírku - pro ty, kteří by se dostali do větších obtíží a přitom jejich podnikání má smysl nebo je to váš blízký.  Pokud by dostal nějaký drobný příspěvek od státu, tím lépe, že si už tak chudá rodina o trochu přilepší a malý podnikatel bude moci něco investovat. 

 JE TO NA NÁS, TEĎ SE UKÁŽE PRAVÁ OBČANSKÁ SPOLEČNOST.  

S úctou k lékařům, ohroženým pracovníkům, všem aktivním občanům Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | pondělí 16.3.2020 14:39 | karma článku: 22,71 | přečteno: 418x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 615x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik