Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Má se odhlasovat zákon, kdy ženy při neplacení výživného od býv. manžela budou dostávat

náhradu od státu a ten potom bude vymáhat dluh na otci? Proč nelze tento návrh hodit pod stůl a zároveň tento návrh skýtá docela zásadní nebezpečí? Jaké řešení mě napadlo? 

Je to pracovní varianta, která by musela projít řadou diskusí v odborných kruzích. Je to nápad k dalšímu zpracování, nikoliv hotový návrh. 

Mezi dětmi vnímám čím dál více holek a kluků, kteří říkají "ne, já děti nechci, to je moc práce." "Ne, já rodinu nechci, jsem příliš velký lempl, to by nebyl dobrý nápad." Říkají to buď děti závislé na počítači a mobilech pouze procházející školou (kde skutečně bez totální změny k životu i odpoledne si těžko představit i nejzákladnější fungování jejich budoucí rodiny) a také děti z problematických rodin, kteří si spíše nejsou jisti. Nebo si nejsou jisti sami sebou, protože vidí v sobě některé vlastnosti, které vedly k rozvodu jejich rodič. Nemají pozitivní vzor, jak s tím zacházet. Jen v určitých případech, kdy se opřou o někoho ze svého okolí (jiného příbuzného, učitele ve škole apod.) se i během dospívání jejich postoj změní. 

Přestože přibývá i plochých vztahů a i vztahů "kamarádství s výhodami" (tj. občas se sejít, popovídat a pomilovat se - ulevit pocitu napětí a pocitu samoty), v jakémkoliv pomilování dochází i k nechtěnému otěhotnění. Nebo neplánovanému otěhotnění. Tudíž stejně jako dříve, ale možná ještě více, vzniká více rodin rodičů, kteří na to nejsou připraveni a vzhledem ke snadnosti rozvodů se také rychle rozvádějí. Mamahotely (obr vizhttps://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-laska-a-vztahy/508212/mamahotel-jak-ho-zavrit-a-donutit-deti-aby-se-staraly-samy-o-sebe.html) a již existence řady rodin matek samoživitelek některým klukům neumožňuje kromě všeho jiného dospět.  

V takové zhoršující se situaci "uhrábnout pupínek" jen tím, že pomůžeme matkám samoživitelkám, nevidím jako rozumné. Ani u jednotlivce, ani u společnosti. 

SPOLEČNOST

Pokud nepodnikneme nějaká jiná opatření, můžeme se dostat do stavu, kdy nebude rozvedených tristních 50-60% rodin, ale třeba 80% rodin a model rodiny vlastně ze společnosti zmizí. Finančně to ani nepočítám. 

ČLOVĚK

Pokud partneři nezvládli partnerství, jsou i finanční obtíže z toho plynoucí pro ně výzvou přemýšlet, co se stalo: Zda se brali, i když se k sobě nehodili (přestože jsou oba vyspělí jedinci), jeden či oba mají větší mezery v osobním růstu, nebo s sebou táhnou nevyřešenou minulost apod. Někteří se ohánějí dítětem a jeho potřebami, tj. že zákon má být každopádně bez přemýšlení přijat, protože to finančně a ohledně starostí uleví matce. Pokud budeme vnímat vše mechanisticky, deterministicky, pak máme ale jiný problém.: Pak totiž nemáme šanci na čemkoliv nechat vyrůst dospělé lidi, protože vždy bude v okolí nějaké dítě, kterému budeme chtít superumést cestičku, takže ji umeteme i tomu dospělému a tím degenerují všichni. 

Pokud si žena vybírá další a další nežitelné partnery (nedej bože i násilné) a nedá si poradit ani od okolí, nechat ji v tom uvelebit, když Vesmír zcela přirozeně i přes neplacení výživného poskytuje nutný vykřičník (a i to působí na dítě), nevnímám jako zdravý vývoj ani člověka, ani společnosti. 

Jak takovou situaci řešit přesně nevím, protože pouze nechat čím dál více žen, kterým manželé neplatí výživné na pospas a dělat, že problém neexistuje, také neumím. Navíc, některé problémy se ukáží právě až později, včetně slabé výdrže mužů u jedné partnerky a tak v situaci, kdy mohou zažívat nové dobrodružství, to i ti, kde by to člověk nečekal, udělají -odejdou a třeba pak i neplatí výživné. Někteří neodhadnou sebe a nezvládají otcovství, i když to tak nevypadalo. 

Proto navrhuji systém, který je pouhou hrubou kostrou nebo povede k mnohem lepšímu nápadu - je pouze kamínkem do mozaiky - inspirací nejen pro politiky a sociální pracovníky: 

V celém systému mi chybí dostatek prevence. Některou prevenci provádíme na základních školách v rámci výchovy ke zdraví. Například na naší škole máme dostatečnou hodinovou dotaci a i důvěru s žáky, takže o těchto tématech hovoříme hodně do hloubky. Některé bolavé modely v rodině se daří transformovat v rámci vztahů žáků ve třídě zejména na konci druhého stupně či někdy ještě pak na gymnáziích (naopak v 6.-7. třídě je to náročné). Někdy pomůže velmi dobrý vztah s učitelem. Jindy intenzivně žité dobré manželství jinde v příbuzenstvu. Někdy možnost hlubší spolupráce v rámci zážitkové pedagogiky. Jindy krásný spolupracující vztah mezi lektory či učiteli a lektory také v malinkém ukáže možnosti hloubky lidství..i kvality mužské a ženské. 

Ale ne ve všech případech to stačí a tak kromě manželství, která si už svoji lekci ve velmi zrychleném čase odžila (a pak jsou většinou velmi dobří přátelé), je procento neplatících pseudotatínků také velké a do další generace se tento problém sám od sebe asi nezmenší. 

Můj dílčí nápad spočívá ve speciálním pojištění:

Když do školy přijde superodborník např. na kyberšikanu a vůbec zabezpečení internetu u dětí, přijdou i při velmi dobré propagaci tři rodiče ze školy, protože ostatní mají pocit, že "jich se to netýká." Podobně právě v oblasti vztahů na přípravy k manželství chodí jen malá skupina - katolíci  apod. - široké rodiny s dobrým příkladem jsou rozdrobené. 

Pokud by mělo alespoň trochu smysl schválit zákon o vyplacení nezaplaceného výživného od manžela, mohlo by to být podlé mého pouze v případě, že by se schválil zákon o preventivní péči v rámci manželství. 

Ne vše se dá říci v deváté třídě a hlavně to padá do nějak uzrálé dušičky, je možná určitá rovina diskuse. Ale přesto je to živý růst. Pokud by podobné alespoň půlroční školení bylo jako "pojištění" před manželstvím - ideálně ve školách (třeba i namátková kontrola účasti od nějakého učitele), možná by to ke snížení nejen procenta rozvodovosti, ale právě snížení procenta, kdy zamilovaná slečna si bere nezodpovědného mladíka, vedlo. Možná ne a vedlo by to jen expost k hlubšímu pochopení principů vztahů, manželství i fungování společnosti. Stejně tak určitá povinná školení k problematice již existujících matek samoživitelek (kde to mají ženy těžké - by jim ze synů nevyrostli další v manželství neumějící žít kluci, nejen mamánci) by nemusela být marná jako přirozená povinnost rodičů, pokud by chtěli pobírat jakékoliv dávky. Nevím. Každopádně pokud by měla mít matka garantovanou pomoc od státu v rámci výživného, spec. dávek na děti apod. měla by také nějakou preventivní činnost před manželstvím vykonat, aby se do takové pomoci od státu dostávalo co nejméně žen. Zákony toku energie (i financí) musí být. 

Pokud se z mého nápadu vyvine mnohem lepší systém, tím lépe. Jen se tím snažím vysvětlit, že rozumím oběma stranám: Jak těm, kdo ten zákon chtějí přijmout, tak těm, kteří jsou přísně proti. Protože rovnováha běží hlouběji a to není otevřené. 

Alena Kulhavá 

 

Autor: Alena Kulhavá | pátek 26.10.2018 22:25 | karma článku: 15,01 | přečteno: 704x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 615x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci rozhodují o omezení prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  9:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schvaluje Sněmovna. Schválí ji patrně v mírnější...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:29

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Záhadný předmět na noční obloze překvapil fotografy čekající na polární záři

3. května 2024  9:26

Záhadné těleso na obloze překvapilo v úterý večer mnoho fotoamatérů, kteří hleděli k nebi v...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 9:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik