Alena Kulhavá

Jak je to s kůrovcovou kalamitou? Kdo za to může a co s tím?

17. 05. 2018 9:55:17
Měla jsem možnost přímo mluvit s Marianem Jurečkou a i jsem v kontaktu s odborníky, kteří jsou naopak mimo politické strany.

Problematiku kůrovce vnímám od roku 2006-2008, kdy jsme s profesorem pedagogické fakulty (absolvent přírodovědy, se kterou spolupracoval) a s mými studenty gymnázia vyráželi do různých lokalit zkoumat ještě odborněji, než co bych mohla poskytnout dětem já. Navštívili jsme i kůrovcem zasaženou Šumavu. Tehdy se ještě nevědělo, zda je lepší nechat vše přírodě a smířit se s tím, že vše půjde do háje a už mezi to začít sázet sazeničky listnáčů a choulostivé vypiplané smrky ze školek nechat padnout a jen ti, co přežijí další cyklus, se budou rozmnožovat. To zastával tento profesor (nejen učitel, ale i výzkumník ekolog) + lapače -hodně lapačů. Nebo zda dříví kácet. Probíhalo něco mezi a do dneška se odborníci neshodnou. Jedna věc je vytěžit dřevo (to se samozřejmě vytěží tím, že se těží), druhá věc je, zda se dá kalamita zastavit (což nelze brát úplně v potaz zkušenosti z Německa, protože ti si takto choulostivé lesy nenadělali) a třetí věcí je, zda se má zastavit nebo obnovit lesy samovolně + listnáče, aby už do budoucna byly stabilní.

Problém v zaspání vnímám v letech kolem roku 2006 - 2008, kdy byl na ministerstvu vystřídali ministři nezemědělských politických stran. Už tam upozorňovaly fakulty, že pokud se nedají lapače hodně hned, nebudou mít za pár let už takový efekt a ke kácení dřeva se v té době nepřikláněly (resp. ti, co jsem s nimi měla možnost mluvit).

V letech 2006 -20014 nebyla taková sucha. Ta přišla až v letech následujících a popravdě - přišla překvapivěji, než jakýkoliv odborník čekal! Do toho vichřice. Náhlé katastrofy jako bys je z Bible z kapitoly Zjevení vytrhl. "Člověče, dost bylo tvého sobeckého jednání na Zemi s účelem maximálně vydělat (průmysl i zemědělství) za každou cenu".

I pokud se dneska odborníci přiklánějí ke strategii těžit, činí tak ne s dlouhodlouhodobým horizontem udržitelného lesa, ale pod tíhou akutního sucha (kdy je třeba mít lesní plochy, jinak to ještě více odnesou i pole a jsme namydlení tím více) v naději, že to při kácení a vysazování lesa nějak zvládnou. Moc bych si to přála, ale v otázce přírodních zákonitostí je člověk tak malým pánem...

Marian Jurečka je člověk, který když vnímá to, kde zaspal nebo kde udělal chybu, tak to řekne. Není odkázaný na politiku a jeho osobní svědomí mu nedovoluje politicky taktizovat. Dokonce jeho zájem o krajinu zemědělskou i lesní šel až tak daleko, že nabídl současnému ministrovi zemědělství za ANO bezplatné konzultace k čemukoliv!! tak, aby tento resort i po jeho odchodu pracoval dál - právě i v kalamitních otázkách sucha a půdy v některých oblastech, tak v tématu kůrovcové kalamity.

Shodou okolností jsem měla před nedávnem s ním možnost osobně mluvit a vyloženě jsem do něj rýpala " Je v současné době by měly demokratické politické strany se snažit schraňovat své nápady do dalších voleb nebo spolupracovat i s problematickými politickými stranami v odborných otázkách i za cenu, že je tím nepřímo podpoří?" Marian Jurečka mi právě v té souvislosti odpověděl "Věci jsou tak rychle dopředu, že v rámci řešení globálních naléhavých problémů není možné, aby si politické strany hrály na svém písečku. Měla by spolupracovat opozice s vládou. V této souvislosti jsem nabídl ministrovi zemědělství konzultace k čemukoliv bude potřebovat..."

Jak ve svém videu na FB ale i v Událostech komentářích 15.5. Marian Jurečka věřím srozumitelně vysvětlil, tak přestože USILOVAL O MASIVNÍ TĚŽBU DŘEVA Z NAPADENÝCH OBLASTÍ ,TJ. ZAHÁJIL KALAMITNÍ ŘEŠENÍ. BYL TO PAN MINISTR DAN ŤOK ZA ANO, KTERÝ MU NEUMOŽNIL NAVÝŠIT DOPRAVU VYKÁCENÉHO DŘEVA Z POSTIŽENÝCH OBLASTÍ. Čili problém vězel na jiném ministerstvu, než ministerstvu zemědělství. Dalším problémem bylo, že MINISTERSTVO VNITRA NEPOVOLILO MARIANOVI JUREČKOVI PŘIVÉST DO ČECH NAPŘ. NA JEDEN ROK POTŘEBNÝ (POMĚRNĚ VELKÝ) POČET ZAHRANIČNÍCH (ZEJMÉNA PRAVDĚPODOBNĚ UKRAJINSKÝCH) PRACOVNÍKŮ, KTEŘÍ BY DŘEVO VYTĚŽILI. Bez lidí mohou být jaká chtějí opatření, když to nemá kdo vytěžit! A byl to právě Andrej Babiš, kdo o rychlejším řešení kůrovcové kalamitě nechtěl slyšet z hlediska financí, když za ním Marian Jurečka přišel! To řekl Marian Jurečka jasně i v Událostech komentářích a ministr za ANO Jiří Milek to nevyvrátil.

Přestože je nutné pozměnit některé zákony, tak i při stávajících zákonech by situace šla řešit lépe, ale zásadní problém stále visí na ministerstvu dopravy a vnitra a případně financí. Pokud se vláda ANO dneska rozhodne jinak, než v minulém období a pokud sociální demokracie, která měla ministerstvo vnitra a usiluje o ministerstvo zemědělství, potřebuje ZAMÉST STOPY SELHÁNÍ ANO A SOCIÁLNÍ DEMOKRACIE V OTÁZCE KŮROVCOVÉ KALAMITY v minulé vládě, tak bych takové konferenci Andreje a Brabce rozuměla. Jinak ne. Tím spíše, že jim Marian Jurečka navrhované postupy dával k výslovné kontrole právě Andrejovi a Brabcovi, kdy nebyly oponovány, ale zároveň nevyšla jiná ministerstva vstříc.

Je pravdou, že i přes problémy s dopravou a lidmi se těžba navýšila. Je pravdou, že pracovníci Lesů ČR považují pana Szoráda - kterého vybral z nezávislých odborníků Marian Jurečka - za nejlepšího ředitele Lesů ČR, a to i ti, kteří přece jen vidí, co kde mohl udělat lépe - resp. mají nápady, ale nikdy není jasné, zda vidí všechny souvislosti. A nikdo není dokonalý, ani pan Szorád.

Je pravdou, že se podíl listnáčů zvýšil ze 30% na 40%, což není málo.

Pravdou také zůstává, že jsem v o minulých prázdninách řešila problém divokých prasat a dozvěděla jsem se na ministerstvu, že vzhledem k problematické stíhaného Andreje Babiše a diskusím ve sněmovně se odročila práce poslanecké sněmovny na již do jisté míry připraveném novém zákonu a myslivosti . V přípravě byl již tehdy i zákon o lesnictví atd. Zdržení schvalovacího procesu opět není záležitost ministerstva zemědělství (ať by tam seděl kdo chtěl), ale otázka toho, jak je možné, že velkopodnikatel s aférou korunových dluhopisů a Čapího hnízda je ve vládě a poslanecká sněmovna tím ztrácí čas projednávat připravené zákony. A otevírá se i další otázka:

Jestliže hned na začátku volebního období Marian Jurečka nabízel spolupráci současnému ministrovi zemědělství za ANO, aby nebyla žádné průtahy, proč místo pošpiňování práce předchůdce nepřišel ministr Jiří Milek s tiskovou konferencí " V tom a tom navazuji na práci pana ministra Jurečky a za pět měsíců se mi podařilo stav posunout do toho a toho bodu." Žádný ředitel Lesů ČR není ideální, ale pokud je pan Szorád, zkušený ve dřevařství i manažerství hodnocen jako nejlepší ředitel Lesů ČR, tak by promtně mělo přijít ANO s prohlášením "Ano, pan Szorád byl velmi dobrý, ale udělal to a to špatně. A vzhledem k rychlosti kalamity jsme našli ještě schopnějšího člověka a to je " " s odůvodněním, v čem je tento člověk prověřen praxí rozhodně lepší a bude kalamitu lépe zvládat. Nic takového se nestalo.

obrázek je z tohoto článku:https://www.tyden.cz/rubriky/domaci/kurovec-utoci-v-lesich-se-ocekava-rekordni-kalamita_382924.html

Bohatství lesů si možná o to více dneska uvědomujeme. Co můžeme dělat?

a) Sledovat postup ANO a ČSSD, zda dodrží tak zázračné zachránění a zastavení kalamity (což Marian Jurečka nesliboval, protože si uvědomuje svoji dynamiku přírody).

b) Uvědomit si, že kdyby právě ANO s ČSSD nebrzdila řešení kůrovcové kalamity v minulých letech - doprava a pracovníci - nemuseli jsme být tam, kde jsme. Sledovat, zda promtně napraví situaci.

c) Pokud jste odborníci a máte pocit, že nějaké vaše studie a nápady někdy zapadly, tak informovat ministerstvo zemědělství i parlament.

d) Pokud máte osobně chuť pomoci lesu, tak se nahlásit na nějakou brigádu na práci do lesa při těžbě nebo výsadbě.

e) Pokud chcete ke vztahu ke krajině vychovávat i děti, vzít je s sebou.

Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | karma: 25.08 | přečteno: 1008 ×
Poslední články autora