Jaké výzvy přináší do druhého kola Miloš Zeman a jaké Jiří Drahoš?

Koho chcete za prezidenta? Které inspirace mají kandidáti pro vás a vaše děti? Jak byste chtěli, aby - při uvážení těchto dvou variant - byla reprezentovaná Česká republika v Evropě a hlavně vyjednávané podmínky v EU apod.? 

Když pominu méně nadějné kandidáty, tak Michal Horáček nedosáhl na druhé místo, ač začal kampaň nejdříve. Někomu vadí dikce ne tolik reprezentativní, někomu vadí sázková minulost, někdo má jiné pohledy a někdo vnímá větší zkušenosti jiných kandidátů apod. Někomu vad příliš protizemanovské laděn. Přesto patří Michalu Horáčkovi velký dík za to, že byl jedním z lidí předloňského roku (podobně jako Marek Hilšer), kteří rozhýbávali občanské vnímání nejen prezidentských voleb. Marek Hilšer i teď ukazuje srdečnou gratulací Jiřímu Drahošovi, že i přes politické klání mohou být v životě a v srdcích propojeni. 

Pavel Fischer začal pozdě. Vložil se do kampaně až po té, když mu přišlo, že prezidentské debaty nemají dostatečnou úroveň. Nejde v první řadě o debaty - ale o to, čím se chce prezident zabývat, co kde řešit a co i vysvětlovat občanům. Jemu patří velký dík za pozvednutí prezidentských debat. I když v delší prezidentské kampani zvítězil v prvním kole na druhém místě Jiří Drahoš, Pavel Fischer ho pozvedl tím, že ho přiměl vnímat komplexněji a jasněji. Zatím mají lidé na to vnímat Jiřího Drahoše (a to i díky dlouhé prezidentské kampani) a Pavel Fischer se měl možnost veřejnosti představit. Stal se také srozumitelným a to i venkovu. Je možné, že kdyby kampaň trvala o měsíc déle, zvítězil by Pavel Fischer. I jemu kromě služby kampaň něco přinesla: Když ho vidím dnes a na začátku, je autentičtější. Nakolik na tom bude moci zapracovat ještě dál (doufám, že z veřejného prostoru nezmizí), aby třeba jednou mohl být velmi odborným znalým prezidentem a potřebným ve své době (pokud to nastane), to ukáže čas. Volila jsem Pavla Fischera a doufám, že se naše cesty budou v občanském životě dál protínat a to v praxi v následujících čtyřech letech.  

Podobně posloužil i Mirek Topolánek. Jeho minulost se hned tak neodpustí a nepročistí, ale ukázal se v novém světle a v novém vyzařování a přestože není čitelný, s kým by jak spolupracoval, mělo smysl, že kandidoval. I on přinesl do debat další čerstvý vítr. I pro něj mělo smysl se kampani věnovat - pročišťuje tím svoji "karmu."  

Na výběr tedy máme ze dvou velmi odlišných kandidátů. Ani jeden není dokonalý, jsou jak černá a bílá: Oba spojuje chytrost, vzdělání a jsou postavou prezidenta. V dalších věcech se podstatně liší: Tam, kde může Jiří Drahoš projevit určitou nejistotu, šlápne Miloš Zeman do hovna nebo někoho urazí. Tam, kde Miloš Zeman přebije ostatní, může Jiří Drahoš uspat. Tam, kde Jiří Drahoš může udělat nějakou chybu v jednání na blízko v Evropské Unii, Miloše Zemana tam ani nezvou. A mohla bych pokračovat. 

Když si mám vybrat, osobně vybírám podle těchto kritérií:

a) lekce Miloše Zemana těm lidem kolem mě, kteří minule volili Miloše Zemana stačila: Pochopili, že humor Miloše Zemana může ubližovat nebo dehonestovat či je nedůstojné či sprosté. Procítili Zemanovu pomstychtivost. Pochopili, že Miloš Zeman sice je svůj, ale tak šlape po všem, že s ním slušní jiné nechtějí jednat. Ti, kteří volili Miloše Zemana až ve druhém kole, se odpověď jaký by byl prezident Karel Scwanzenberg nedozvědí, ale toto téma je spíše minulosti: Z toho vyplývá následující:

b) Potřebujeme jednat v Evropě. Jiří Drahoš má určité zkušenosti, ale lépe by to dělal Pavel Fischer. Pokud budou alespoň trochu spolupracovat a pokud se Jiří Drahoš obklopí dobrými poradci, tak by to nějak mohl zvládnout. Nějak to prostě bude. Pokud tam bude pokračovat Miloš Zeman, nic se nezmění: Západní Evropa s ním jednat nebude.

c) Když už i pubertnální děti (čím dál více) vnímají problematičnost Miloše Zemana (a to i jeho zavilost), tak ho těžko mohu volit jako vzor dětem. Jiří Drahoš není příliš výrazný, o to větší apel budu klást na občanskou odpovědnost.

d) Lidé se obávají volit Jiřího Drahoše proto, že nevyjádřil jasné mínění o migraci. Nebyl zprvu zcela srozumitelný, ale při opakovaných dotazech se jeho odpověď zkonkrétnila a zcela s ní konvenuji. Když se pouštíme do dalších nápadů s Marianem Jurečkou (a doufám, že se připojí klíčový Tomáš Zdechovský), tak chci doufat, že téma kvót apod. bude prostě mrtvou minulostí a naopak je šance, aby Česká republika byla ještě větším inspirátorem pro Evropskou Unii. . 

e) Lidé vyčítají Jiřímu Drahošovi apel na přijetí eura. Nemyslím si, že to bude v praxi tak žhavé. Přijmout ho máme - k tomu jsme se zavázali a věřím, že se tak stane, až bude mít a že to snad možná bude i větší tlak vyřešit otázku Řecka a Itálie a tím finanční stabilizace celé Evropy. 

f) Jiřího Drahoše vnímám ne jako výrazného krále, který hoří a zapaluje, ale jako velkou neznámou lekci pro nás pro všechny. Bude to lekce nová, ale lidsky věřím čistá. A navíc Jiřímu Drahošovi přibývá nejen orientace v dalších tématech, ale i energie. Na Miloši Zemanovi se nemáme už podle mě moc učit  nevím, není v mém osobním pohledu pro Čechy dnes významný jako postava. Pokud ale část obyvatel bude vnímat jeho povahu za důležité zrcadlo, nic s tím neuděláme. Stejně tak, kdyby měl sehrát nějakou důležitou historickou roli (pro okolí i pro sebe). 

g) Jsem unavená ze lhaní a politického taktizování s Andrejem Babišem. Ve škole máme učit i o ctnostech - resp. je žít s dětmi nejen ve třídě, ale ukazovat je i ve společnosti a to nám Miloš Zeman výrazně ztěžuje. Když není nutné, proč bych tak problematického muže měla volit? A to zejména v situaci, kdy je potřeba aktivněji propojit prezidenta s občany (a to právě i problematičtějších lokalit) a  pomáhat komunikovat pro ně důležitá témata a je třeba je pomáhat v i řešit (v komunikaci s politiky, ale i facilitovat samotné občany): opět bych zde raději viděla Pavla Fischera, ale Jiřímu Drahošovi budu držet palce a v případě potřeby i pomáhat. 

Držím palce vám v rozvaze a při volbě prezidenta v druhém kole. Volte podle toho, jak vy to vnímáte.

Alena Kulhavá

 

Autor: Alena Kulhavá | sobota 13.1.2018 23:35 | karma článku: 27,04 | přečteno: 1348x