Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč je pod Jurečkou krásné i těžké pracovat? Výpověď jeho podřízené

Jakou velkou výzvu dává Bělobrádek lidem?  Jak to bylo s EET? Jak pracují politici? Proč jsem odmítla pracovat v Evropském parlamentu? 

A) Marián Jurečka započal významnou transformaci českého zemědělství:

- Přestože máme většinu zemědělců velkých, snaží se podporovat více ty malé, aby měli také šance (dosahují v 90% na dotace, kdežto velcí jen v 50%). 

- Označil české výrobky srozumitelněji a podporuje venkov, lokální potraviny

- Spolu s ministerstvem životního prostředí připravil významnou transformaci zemědělství tak, aby se rekultivovala půda, lépe zabránilo splachu půdy a byli jsme lépe adaptovaní na sucho.

- U Evropské komise vymandelil, že potraviny se stejným obalem musí mít v západní Evropě i v Čechách jednotnou kvalitu. 

Jaká je tedy práce pod Mariánem Jurečkou? Ptala jsem se jedné z jeho asistentek: Krásná, protože nese výsledky, ale náročnější, protože Marián Jurečka se pustil do mnoha oblastí a chce vidět výsledky. A ty z lidí dostává. (Nejde o nekritické vychvalování Jurečky, určitě dělal i nějaké chyby, nejsem naivní, ale o tom tento článek není - jde o celkovější pohled). Přestože je práce náročná a už se těší na nějaký odpočinek, byla by stejně jako já pro to, aby dobří ministři dostali šanci pracovat na ministerstvu dvě volební období. Během první části volebního období se totiž každý politik rozkoukává. Na druhou stranu více než dvě volební období by mohlo znamenat určitou stagnaci ministerstva, po dvou obdobích je třeba změna.

Zde mé subjektivní hodnocení, které nemá být návodem, jak to konkrétně má v příští vládě být, spíše jen motivem k zamyšlení nad efektivností dvojitého času na systematickou práci:

Ze současné vlády bych ráda viděla dále ve funkci z lidovců všechny tři ministry: Pavla Bělobrádka v inovacích, Mariána Jurečku v zemědělství a Daniela Hermana v kultuře. Ze sociální demokracie bych dále ráda viděla pokračovat Miloslava Ludvíka  a nejsem si jista u Milana Chovance a Lubomíra Zaorálka: Na rozdíl od předchozích pánů jsou to trochu hráci a ač odvádí kvalitní práci, nevím zcela jasně, co od nich čekat. A procesy s policií a infomacemi a tajnými službami se přiznám nedokážu dobře vyhodnotit. Přestože bych byla ráda, aby se ANO rozpadlo tak, že kvalitní politici přejdou do jiných politických strana kariéristi politicky zahynou, nechci příliš kritizovat Martina Stropnického. Musí ho posoudit odborníci a lidé, kteří s ním více komunikují. Podobně pana Brabce. Kde  jasný problém je pro mě  např. ministerstvo průmyslu, ministerstvo školství a ministerstvo spravedlnosti. Tam bych ráda viděla nové ministry.

B) Pavel Bělobrádek klade na lidi zásadní výzvu: Zda chtějí být zodpovědní svobodní občané, kteří rozumí tomu, co to je být občan, jak mít zodpovědnost za svůj život a zároveň pomáhat lidem, kteří si pomoci sami neumí. Vnímá rozvírající se příjmové nůžky a jeho posila střední třídy a inovativní průmysl by nás mohl posunout do struktury společnosti v Německu. Naději na inovace může mít ale jen tehdy, když střední a hlavně mladá generace v tom uvidí budoucnost. A to je ta nejzásadnější výzva. Pak nad ní stojí ještě metavýzva a to je "být dobrým člověkem" "nemuset o některých základních věcech diskutovat a naopak umět diskutovat o čemkoliv". Lidovci v současném stavu společnosti nemají šanci získat větší procento hlasů, protože společnost po komunismu si nese řadu znaků komunismu  stále a k tomu se přidal konzumismus západního světa. Ale jsou to mimo jiné (nejen!!) právě Lidovci, kteří jsou ukazatelem vyspělé společnosti: Schopnosti lásky, jednání, vnímavosti, moudrosti a určitých základních hodnot. Jako lakmusový papírek zahlásí současný stav: Mohou získat 6% při konzumním způsobu života či oligarchy a monopoly a  mediálními fikcemi ovlivněném životě.  Ale mohou získat i 12% (podobně jako Topka či o něco méně Starostové), pokud lidé pochopí, že KDU-ČSL je za mnoho let nezkorumpovaná stabilní pracovitá zkušená jednání schopná a moudrého odstupu dovedná strana, která v letošním volebním období prosadila 80% svého programu a hlavně odvedla velmi dobrou práci na ministerstvech. Podobně mohou získat větší procento i další zajímavé demokratické strany. Je to na nás. 

C) Dostala jsem před pár lety nabídku pracovat v Evropském parlamentu ve svém oboru a to u jiné politické strany, ale také u výborného člověka, který si mimo jiné práce lidovců váží a oni si váží jeho. Pokud totiž jsou politici na výši, chápou, že právě do jisté míry rozdílné pohledy na věci a kultivovaná diskuse vede k řešením. Tento europoslanec vysekal Českou republiku z několika nesmyslných návrhů pravidel (což se mělo přepsat do zákonů) od lobistů nadnárodních koncernů. Lobing byl, je a bude všude, ve všech strukturách vládnutí. Nedělejme si iluze, že ho nějakým kouzlem zrušíme, chce to právě pečlivou politickou práci. Nabídku pracovat v Evropském parlamentu jsem odmítla z několika důvodů. Jedním z nich bylo to, že jsem se na to fyzicky necítila: Mohu sledovat, co vnímám ve společnosti k řešení, mohu kritizovat návrhy některých zákonů, mohu chtít velmi transformovat Evropskou unii atd., ale být zavázána třeba na pět let prací od nevidím do nevidím jako žena po těžké mononukleóze atd. nechci. Politik nemá čas k odpočinku a jen některé víkendy si ho může udělat. Např. Pavel Poc z ČSSD i Tomáš Zdechovský z KDU-ČSL kromě své práce po nocích diskutují s lidmi na sociálních sítích zákony a procesy v EU tak, aby byly srozumitelné. Na výjezdech do EU diskutují europoslanci do noci s lidmi a ráno brzo vstávají na další práci. Ministři většinou velmi obtížně hledají i víkendy: Daniel Herman pracuje 10-16h denně, nejčastěji 12-14h. Pár dní volna si bere po 3-5 měsících. Ministři s malými dětmi se snaží trochu utrhnout k dětem, ale např. Pavel Bělobrádek nejen, že není na politice závislý, ale v budoucnu chce právě rodině věnovat více času. V současné době jede na své maximum: V průběhu volebního období nejen, že významně komunikuje mezi průmyslníky, vědci, médii, ale odpovídá i na dotazy občanů a pořádá či aktivně se účastní společenských akcí venkova i měst tak, abychom o vlastenectví a kultuře jen nemluvili, ale skutečně ji žili (podobně Marián Jurečka a Tomáš Zdehovský a samozřejmě Daniel Herman).

Po delší době když jdu k volbám, nemám problém, koho volit v tom smyslu "komu věřit - kdo má vizi?" "Komu věřit - kdo je čestný?" Naopak jsem měla problém volit jen jednu stranu - volila bych nejraději poměrově: Nejvíce Lidovce, pak Topku, Starosty, okořenit Piráty, Zelenými atd. Programy jsou srozumitelné a kromě revize a škrtů nepotřebných zákonů nás čeká koncepční práce jak nedopustit, aby Česká republika se změnila v neúrodnou poušť, jak nás díky našim!! inovacím vytáhnout opět na špičky trhu (což souvisí se školstvím, vědou a průmyslem, podporou podnikání). Problém mám ale v tom, že pokud dostane hodně hlasů Andrej Babiš, mohou nastat např. tyto dvě varianty událostí:

a) Pokud v této vládě měli Lidovci silnou vyjednávací pozici a jedině v rámci  EET na ně koalice ušila boudu (jinak to bylo napsané v koaličním prohlášení vlády - "EET na velké podnikatele" - a právě jinak Babiš silou potom protlačil) by nebezpečí nezaviněného pošpinění hrozila jakékoliv straně. Je to velká bolavá škola pro demokratické strany o novém způsobu "politiky", na kterou jsou dnes již se zkušenostmi připraveni (resp. by  bylo lepší, kdyby nebyla). Naštěstí je zde pojistka - Lidovci atd. naplánovali revizi EET - zachovat, kde funguje a zrušit, kde přináší jen trable. A nezavádět EET na drobné živnostníky apod. I zde je to - co dál s EET na vás. Osobně se shoduji s Lidovci, že u větších podnikatelů je EET vhodná a přináší výsledky (u nás i ve světě), zavádět ji u drobných podnikatelů je nesmysl (někde bude třeba zrušit i stávající v rámci pohostinství). Výsledky EET by ale měly být podle mě veřejné a ne jen pro podnikatele Babiše. Nejcennější jsou dnes informace, kdy lidé v nějakém obchodě nakupují apod. A Babišovi se i díky tomu podařilo zvýšit svůj monopol o 100% v republice.

b) Na druhou stranu pošpinění v situaci, kdy se politici snaží zuby nehty vyjednávat, považuji za čestnější, než se do boje vůbec nepustit: Kdyby vyhrál Andrej Babiš - bývalý agent STB, člověk, který za dobu svého mandátu úpravami zákonů a podvody (nebo na hranici podvodu) zdvojnásobil svůj majetek a své jmění a za pár let by mohl předhonit Bakalu, mohli bychom se také pěkně divit. Co můžeme čekat od člověka, který už v první vládě vydíral některé podnikatele, Slováci ho žalují za monopolní - trestní jednání v rámci jejich pekáren a média se už netají zveřejňováním zlikvidovaných podnikatelů novou metodou??: Jako?? že úřad udělá chybu, vydá nesmyslné a protiprávní požadavky na podnikatele a ten podle zákona musí platit a až pak se odvolat: To už ale mezitím zkrachoval nebo je před krachem, když mu stát peníze vrací. V této situaci nechat tohoto bezkrupulózního podnikatele (chce se mi napsat gaunera) vládnout osamotě bez boje s ním, považuji také za nezodpovědné. 

Je možné, že nás Andrej Babiš překvapí a do vlády nepůjde, aby se na něj nevidělo - EET statistiky má, některých podnikatelů se už zbavil...Je to velký hráč a vždy udělá to, co mu bude hrát do businessových karet. A proto ho část obyvatelstva obdivuje. Je to jako představení. Ale že jde o naše peníze a naše systémy v republice, to už lidé vidět nechtějí.Sledovat hru je pohodlnější, než volit demokratické politické strany, které některé mají také máslo na hlavě (ODS a ČSSD  a zde je rozbití kartelů a kmotrovství sice dobré od Babiše, ale šlo mu o jeho podnikatelské zájmy) a každá někdy dělá chyby,  ale které po nás chtějí naši občanskou odpovědnost. A zrovna Lidovci, ale i další politické strany ani ty korupční kauzy nemají. U Lidovců je to dáno i tím, že denně kontrolovat své svědomí a zároveň plánovat korupční kauzy moc nejde fyzicky dohromady.

Pro sestavování vlády má premiér určitá, ale v praxi dost omezená pravidla. Vládu de facto sestavují voliči. Ti poslali Babiše do této vlády a ti rozhodují ve větší míře o tom, kdo bude ve vládě další.

Věřím že vy, kteří tento článek čtete nejen, že půjdete k volbám, ale vyberete demokratickou stranu podle svého založení. 

S přáním rozvážného posledního předvolebního týdne Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | čtvrtek 12.10.2017 23:05 | karma článku: 18,20 | přečteno: 1402x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 612x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4715x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost

Alena Kulhavá

Botswanská mutace: Trocha čísel a biologických a sociologických osvětlení mýtů koronaviru

Vystudovala jsem přírodovědeckou fakultu: Snažím vzhledem ke složitosti problému jak jen jde jednoduše a zároveň pokud možno nezkresleně osvětlit některé klíčové body: Týká se to i omikron varianty covidu:

26.11.2021 v 21:55 | Karma: 44,36 | Přečteno: 14014x | Společnost

Alena Kulhavá

Další klíčová křižovatka v českém školství. Kudy se chceme vydat?

Změny Rámcového vzdělávacího plánu mohou mít dopad i na další oblasti našich životů.Zároveň se rozevírají nůžky mezi tím,co "stát požaduje po učitelích",tím "co je z principu reálné" ,tím "kam míří společnost" a mezi "změnami mšmt

5.2.2021 v 17:55 | Karma: 20,83 | Přečteno: 889x | Společnost

Alena Kulhavá

Otevřený dopis ministru školství ohledně nevhodné koncepce změn ve vzdělávacím programu

Ministerstvo školství otevíralo ve společnosti i mezi učiteli témata a) nerovných šancí ve vzdělání (zatížení rodinou) b) kompetence c) mediální gramotnost d) čtenářská gramotnost e) vztahová degradace f) kreativita a spolupráce,

4.2.2021 v 22:05 | Karma: 24,33 | Přečteno: 846x | Společnost

Alena Kulhavá

Krátký článek o tom, jak preventovat u sebe dlouhodobý kovid a cytokinovou bouři i

u mladších jedinců bez komorbidit, ale s narušenou T buněčnou imunitou, o které ani nemusí vědět, ale která se ukazuje v různých drobných symptomech.

25.10.2020 v 18:02 | Karma: 21,98 | Přečteno: 760x | Společnost

Alena Kulhavá

Mononukleóza jako transformační nemoc - moje osobní zkušenosti

Považuji za kontraproduktivní posuzovat, zda je nemoc znakem vlastní nedokonalosti, výzva, transformace či něco jiného. Je to jen otázka úhlu pohledu a posuzování místo vlastní práce a modlitby daného člověka i lidí okolo nemá

19.10.2019 v 9:55 | Karma: 23,08 | Přečteno: 731x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč lidé oslavují Karla Gotta? Kromě jeho pěveckých kvalit? Co to vypovídá o nás?

Rozumím lidem, kteří mají potřebu dělat pocty Karlu Gottovi i těm, kterým se to vyloženě hnusí. Jak mohou existovat tak silné a legitimní dva tábory? Jaký fenomén v tom vnímám pro mladou generaci?

3.10.2019 v 23:19 | Karma: 25,26 | Přečteno: 1100x | Společnost

Alena Kulhavá

Mají mít děti ve škole o přestávce plnou svobodu na mobilech i chodbách? Odborníci různých

oblastí života s dětmi i mladými dospělými odpovídají na pět otázek týkající se tohoto tématu. Výzva pro současnou dobu najít zdravou rovnováhu v rámci zdravého rozumu i vnímání reality.

16.9.2019 v 22:21 | Karma: 25,76 | Přečteno: 812x | Společnost

Alena Kulhavá

Limity církve, které člověk hlouběji pozná až ve chvíli, kdy vejde ve větší vztah nebo

rezonance, která otevírá věci a nechává stát pouze to, co je skutečné. Ukazuje stíny tam, kde má člověk iluze a zároveň dává hlubší pochopení pro lidství a možné cesty dále. Vítejte ve dvou příbězích.

9.9.2019 v 21:55 | Karma: 22,17 | Přečteno: 467x | Společnost

Alena Kulhavá

Máme demonstrovat před Brazilskou ambasádou, nebo držet pusu a zalesnit Čechy a jít

s životní úrovní výrazně dolů? K čemu vyzývají letošní velké požáry nejen v Brazílii (kde jsou úmyslné), Africe, ale např. i Kalifornii, kde našemu světoznámému muzikantovi shořely stovky píšťal a desítky mandolín v požáru celého

28.8.2019 v 21:30 | Karma: 23,56 | Přečteno: 759x | Diskuse| Společnost

Alena Kulhavá

Jak si myslíme, že funguje církev a jaká je realita? Přináším zkušenosti z intenzivního a

zároveň širšího kontaktu jako "necírkevní" člověk v posledních 35 dnech více, než bych si na začátku prázdnin myslela. Má duchovní činnost církve dnes smysl? Pokud ano, tak pro koho? Jakou má roli ve vývoji společnosti?

20.8.2019 v 17:55 | Karma: 27,32 | Přečteno: 1216x | Společnost

Alena Kulhavá

Lidovci navrhují změnu Ústavy vzhledem k ohrožení našeho přežití. Shrnuji část možností

zapojení se aktivně do ochrany přírody i pro "normální smrtelníky" a nastiňuji zajímavé výzvy, které nám celá situace dává.

11.6.2019 v 22:35 | Karma: 18,53 | Přečteno: 481x | Společnost

Alena Kulhavá

Hájí Andrej Babiš zájmy ČR? Kálíme si do vlastního hnízda? Má smysl "Milion chvilek" či

"Extention rebelion"? Jak vnímáte celou situaci vy? Co v dané situaci děláte? O čem hovoříte s blízkými? Co dělat budete?

9.6.2019 v 14:45 | Karma: 23,45 | Přečteno: 1184x | Společnost

Alena Kulhavá

Moje květnová Pouť Řevnice - Dobříš - Jince - Hořovice

Cesta je cíl. Štěstí začátečníka se projevilo v podobě sluníčka a "zázraků" při Velikonoční Pouti. Zde naopak pršelo a vyšly najevo Stíny z hlubin. Vesmír ukazoval svoji temnější stránku. Ale tu kouzelnou také.

16.5.2019 v 22:06 | Karma: 20,69 | Přečteno: 455x | Společnost

Alena Kulhavá

Istanbulská úmluva, gendrismus, jaké důsledky to již má a jaké může mít do budoucna?

Tato dohoda je velmi diskutovaná, protože může přinést do některých zemí doplnění práva, ale skýtá i problematické pasáže pro extrémně postmoderní společnost. Právě o tom píši - jako výzvu, aby toto nenastalo.

3.5.2019 v 20:45 | Karma: 33,90 | Přečteno: 1525x | Diskuse| Společnost

Alena Kulhavá

Putovala jsem Brodek - Kokory - Hostýn - Svatý Kopeček

Když se člověk vydává na Pouť, cesta je cílem. Je otevřený všemu, co se na Pouti bude dít a Vesmír na to vyslyší. Co jsem zažila o své Velikonoční Pouti?

24.4.2019 v 22:55 | Karma: 29,27 | Přečteno: 680x | Společnost
  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik