Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Začíná vznikat nová politická strana "ANO - bez Babiše bude líp"

Zatím jenom v mojí hlavě. Ale je otázka, jak to bude vypadat do budoucna.Scénářů je několik, pojďme se na ně společně podívat.K čemu nutí Andrej Babiš demokratické politické strany?Co s hnutím ANO? Co s tím můžeme dělat my občané?

Pokud se zeptáte méně vzdělaných lidí a lidí, kteří se o politiku nezajímají, tak vám budou schopni vyjmenovat pár dominantních postav politiky: Babiš, Kalousek, Okamura a většinou ještě Bělobrádek. Ostatní - tj. politické programy, schválené zákony a konkrétní práce ministerstev jim zůstává ukryté. Žijí v představě, že se schvalují jen zbytečné a špatné zákony a neuvědomují si hloubku problému

a) že se svět zesložiťuje tak, že vyžaduje nové zákony (zejména v businesse),

b) čím dál více se vzdalujeme od základních mravních hodnot, o kterých se nemuselo diskutovat a které dnes nerespektujeme, takže sami sebe ve společnosti nutíme přijímat řadu obskurních zákonů, jako např. že politik nesmí vlastnit média, paskvil (ale nutnost) zákon o veřejných zakázkách (který z principu nejde vymyslet dobře) apod. 

Složitost zákonů se skutečně dostala nejen v Čechách, ale i jinde v Evropě do nežitelné míry, že téměř všechny politické strany (nejen Svobodní a ODS!) mají v programu čistku v rámci zákonů: Revizi, zjednodušení a vyhození nefunkčního. 

Také lidé nesledují, že na řadě ministerstev byly přijaté i důležité nové zákony: Vzhledem k postiženým, zemědělství (kdy malí zemědělci dnes čerpaní s 95% úspěšností a velcí zemědělci s 50% úspěšností, zemědělství se proměňuje ve více ekologické a udržitelné v rámci krajiny), inovativní průmysl již nastartoval apod.Vláda vytvořila některé nepřipravené procesy (viz. inkluze ve škole apod.), ale jak v rámci sociální politiky, tak v otázce zemědělství a průmyslu se řada věcí povedla. Je jasné, že v rámci velkých změn ve společnosti je čistka zákonů, přechod k průmyslu 4.0 a e-gowerment, podpora vzdělání (včetně transformace pedagogických fakult apod.) prioritou.Jsou to ty nejokatější věci,na kterých se politické strany shodnou, co je potřeba v následujícím období udělat. Přesto se nám žije lépe, než kdy jindy v rámci příjmu a základního fungování. 

Je ale právě známým cyklem, že jak se začne dařit dobře a lidé si zvyknou na to, že mají demokracii, začnou brát řadu věcí za samozřejmost a ztrácí iniciativu: V současné době pozoruji, že lidé považují "jít k volbám" za otázku "půjdu na koncert?" Nejde už o náladu "nemohu s politikou nic dělat, všichni jsou stejní". Ve většině případů se to posunulo do roviny "nezajímá mě to, neotravujte mě s tím." Není to jen situace v Čechách, ale v dalších zemích a dokonce i v zemích západní či jižní Evropy. 

Ale pak je tu další část obyvatel a to jsou "fanoušci klubů": "Ten Babiš jim to pěkně nandal". Sledují zábavné pořady Babiše, které díky tomu, že má kolem sebe hodně zaplacených poradců dokonce mají i nějaký obsah (byť se občas hluboké neznalosti projeví - ale jen občas- Babiš dokáže ledacos nastudovat). Když se zeptám určité části společnosti na to, koho budou volit, zazní "Babiiiš" - a není z toho zřejmé, zda ho budou volit či ne. Je to zvolání na fotbalovém stadionu a pravděpodobně dost těchto lidí Babiše skutečně zvolí "aby za nás normální občany kopal". To, že bude kopat hlavně sám za sebe v rámci svého oligarchického businessu, už nevidí, protože politiku nesledují. 

Někteří lidé vyčítají ČSSD  to, že do vlády Babiše pustili. Nejsem tomu ráda a považuji to za dost velkou chybu sám Bohuslav Sobotka to uznal, že Andreje Babiše podcenil: Když ho vnímal v jeho bezobsažných populistických řečech, myslel si, že dopadne podobně jako Věci veřejné. Nepočítal s jeho velkou učenlivostí v rámci urputnosti a schopností si zaplatit odborníky na vytvoření jakéhokoliv divadla. Na druhou stranu mám ale pocit, že by to dopadlo stejně. Ať by byl kdekoliv, měl zájem se dostat do politiky a pokud by to nebylo na post ministra v této vládě, tak by to bylo v té následující. Jeho marketingové možnosti v rámci jeho financí a jeho talent na populismus jsou do té míry velké (jako u Berlusconiho v Itálii), že by to pravděpodobně dopadlo stejně. Klíč v ruce mají totiž média a voliči!!! Proto to politikům nevyčítám jako kardinální vlastizradu, jen jako politickou chybu. Jen je třeba vynést na světlo co nejvíce informací, kde Babiš už teď - když byl pod přísnou kontrolou - si kvůli velké přízni fotbalových fanoušků mohl dovolit některé kroky (veřejně známé či skryté), které si dovolil. Tyto informace fotbalovým fanouškům jsou v tuto chvíli na nic, ale lidé, kteří společenské dění sledují, budou moci potom svým bližním fotbalovým fanouškům po té, co by nastal průšvih - plíživá oligarchická normalizace (která už nastala) a působila ještě více destruktivně na naše podnikatelské prostředí a naši mravnost (komunismus ve staré době se nevrátí) a už nám to bude vadit - vysvětlit co se dělo a děje.  

Lidé mají také tendenci vyčítat KDU-ČSL, že je škoda, že tato velmi čistá charakterní strana bez kauz do koalice s Andrejem Babišem šla. Úvaha byla ale prostá: Byly jen dvě možnosti: Koalice ČSSD - ANO - KDU-ČSL a koalice ČSSD - ANO - Okamura. Pokud byste měli pocit, že ta druhá by u voličů teď prohrála, tak se nenechte mýlit: SPD naopak nabírá na síle a to protimuslimskou rétorikou (což není to samé, jako realistická národní politika). Babiš by to ve své popularitě měl ještě snazší a neměl by za krkem hlídacího trojpsa Bělobrádek-Jurečka-Herman. Nemohli zabránit všemu, ale ledacos ovlivnili k dobrému jak v rámci jednání, přijímání zákonů, tak v rámci mluvení k veřejnosti (viz i kniha Pavla Bělobrádka).Pouze v jedné věci museli ustoupit a to je odložení nezavedení EET a případné zrušení EET tam, kde dělá paseku. Pokud v těchto volbách převáží pravicové strany včetně KDU-ČSL, bude EET revidována a ponechána skutečně jen tam, kde má smysl a nebudou zaváděny další fáze.V rámci ministerstva zemědělství, kultury a inovativního průmyslu odvedla KDU-ČSL dobrou práci a je to něco, co by Babišovo ANO nepodpořilo (ekologičtější zemědělství, vysokou kulturu, inovativní podpora malých a středních firem) a na co by Okamurova SPD mentálně vůbec nedosáhla. 

Více vysvětluje Pavel Bělobrádek ve své knize "Na život." Je ke stažení na stránkách KDU nebo na Facebooku odkaz.

Sociální demokracie i křesťanští demokraté jsou dneska tázáni, zda půjdou do koalice s ANO s Andrejem Babišem, bez něj, nebo vůbec. Rozumím tomu, že KDU s Babišem již nepůjdeV současné vládě měl lidsky a ve způsobu jednání k sobě Pavel Bělobrádek a Bohuslav Sobotka blízko. Byli dva ve slušném demokratickém jednání s převahou nad Andrejem Babišem, byť v jeho království ministerstva financí toho také moc nadělat nemohli (jen hlídat a otevírat kauzy, vysvětlovat rozpočet apod.).V současné době, pokud by Andrej Babiš měl větší počet hlasů, možnost vyjednávání by se ztratila, protože demokraticky jednat je to poslední, co je cílem Andreje Babiše ve vládě. Pokud by naopak Andrej Babiš měl málo hlasů, do koalice by ho ostatní strany nepřibraly

Jiná situace je v úvaze,zda nějaká politická strana půjde do koalice s ANO bez Babiše a tam nemá jasno řada stran: Politici ANO nejsou to samé, co Andrej Babiš. Ano, bylo by skvělé, kdyby ANO zaniklo, ale nezanikne a to nejen kvůli Andrejovi Babišovi: V ANO jsou dnes již také zkušení politici, kteří o svůj mandát budou bojovat a je to zcela jiné uskupení, než korupcí prolezlé Věci veřejné. Moc by mě těšilo, kdyby si věřili a pochopili, že se programově shodují každý s jinou politickou stranou a postupně ANO opustili. Nebo si vytvořili vlastní politickou stranu "ANO - bude líp bez Andreje Babiše". Hlasy by jim to sice z počátku a možná i trvale ubralo, ale jejich duše by se mohla očistit a mohli by jednat samostatně. Jenže to by museli mít vlastní "koule" a ne těžit z mediálně zaplaceného hráčství  jejich šéfa.  Ale to jsou jen moje sny a jak co bude ukáže čas a hlavně voliči. 

Nejen pro členy a voliče ANO přidávám následující články:

Moje studie:

https://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=616225

Varování Italů, kteří mají rádi Českou republiku:

https://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=624712

Pokud bych byla já politikemrozvažovala bych do jaké koalice vstupuji. Pokud by to byla koalice, kde bych neměla šanci jednat, tak bych do takové koalice nevstupovala a nechala vládu a hlavně občany vymáchat držtičku ve sračkách, které by nastaly (buď na jedno volební období nebo 40 let). Pokud bych ale vnímala, že v koalici i s ANO bez Babiše a Okamury apod. mám šanci jednat, považovala bych za svojí povinnost do takové koalice vstoupit a působit nejen politicky, ale právě i v rámci kultivace vyšších hodnot na členy ANO, aby se některé zasekané způsoby ve společnosti změnily. Politika není o osobní prestiži klubu, který koalice vytvoří, ale o odpovědnosti jednat i za těžkých podmínek. Znám to ze svého života, když jsem se dostala do situace, kdy jsem volila mezi tím, zda to zabalím (protože systém v práci byl nastavený strašidelně) a budu mít dobrý pocit "distancovala jsem se od toho zla"  anebo to risknu a vyvolám hluboký proces transformace celé pracovní skupiny a bude moci proběhnout katarze. Proběhla ta druhá varianta a já si výsledek nesmírně užívám. Tuto naději bych měla i v ANO - ne tak katarzní, ale že lze zemi vést koncepčně v dialogu politických stran dále. A do dalšího volebního období by se vidělo.

Samozřejmě se nabízí i úvaha, že i když Babiš nebude ve vládě, tak ANO bude jednat podle něj. Tuto úvahu sdílím jen částečně: Ti, co jsou s ním přímo spojeni nebo jsou ovlivnitelní, to dělat budou. Ale je tam řada politiků, kterým se nějak daří jednat i samostatně. A Babiš si vždy najde cestičky, jak i bez nich si v úřednické struktuře něco přisvojit. Je chytrý hráč. Dokonce prý uvažuje být i v opozici? - může to být zajímavý tah nechat vysekat se strany v sestavování vlády a stejně mít své nitky v poslanecké sněmovně a na úřadech. Udělá to, co pro něj bude mediálně i politicky výhodnější a co bude pro něj výhodnější businessově. Psychologické pravidlo praví, že když nejde vyřešit toho nejproblematičtějšího, musí se jednat s těmi, kde je šance, že jim svitne v hlavě, srdci a svědomí (soukmenovci ANO).

Politici mají ale nástroje jen omezené. Tak, jako jsem před půl rokem psala, že Babiš staví do nedůstojné situace politické strany a pokřivuje politický prostor, musím dnes napsat, že míč je dnes na naší straně. Politické kampaně demokratických politických stran jsou tentokrát vedeny čistě, bez invektiv a konstruktivně a je na nás, koho zvolíme. Na nás je, abychom sňali z politických stran problematické úvahy o tom, zda mají, nebo nemají jít do koalice s ANO. Pokud ANO nezíská dostatečný počet hlasů a dostanou dostatek hlasů politické strany, které se budou umět domluvit (Top 09, KDU- ČSL, ODS ?, Starostové, Piráti, ČSSD?) , budou moci politické strany vytvořit koalici bez ANO. 

Přeji vám všem, ať se vám daří vysvětlit ve svém okolí, jak důležité tyto volby jsou a vybrali jste každý z vás tu demokratickou politickou stranu, která je vašemu myšlení, cítění a v intuici co zrovna Vy máte vybrat nejblíže. Jedině spektrum politických stran, které spolu bude jednat, může přinést dobré výsledky do budoucna. 

S úctou k naší občanské zkoušce  Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | čtvrtek 5.10.2017 19:20 | karma článku: 9,70 | přečteno: 523x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 615x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik