Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejen zážitky z prázdnin: Aristokracie v tom nejlepším slova smyslu, jak jsem ji zažila

V čem spočívá "být dobrým aristokratem"?Jaké vlastnosti by měl mít člověk, když se chce kamarádit s aristokraty?Co je aristokracie v tom nejlepší,co je snobství a co je úpadek aristokracie? Článek není definicí, ale mé zkušenosti.

Ve svém okolí znám aristokraty nikoliv české, ale z Jižního Tyrolska. Kromě barona znám další vážené osoby ze šlechtických rodů, kteří jsou "smetánkou" v tom nejlepším slova smyslu v daném kraji. Nejde o nějaké podnikatele rychlokvašky nebo namyšlené panáky či snoby, ale o lidi 60+ a někde i další generaci, kteří žijí velmi dobrým životem a zosobňují to, co si pod pojmem "aristokracie" představíme v tom nejlepším. 

Pokusím se tedy vypíchnout určité jejich kvality:

- Skuteční velmi lidští aristokrati Evropy drží tradiční svátky a vzájemně se navštěvují stejně nebo i více jako tradiční obyvatelé. Je to hodnota zdánlivě malá, ale i to drží kulturu pohromadě. Pak o tom někde mluví, píší zprávy a udržují lid, který by mohl skončit jen u knedlíků a televize v živém obraze. 

- Aristokraté se většinou zajímají o umění a tak udržují tuto sféru také živou. Pokud si chtějí říkat "dobří aristokraté", tak umění většinou i finančně ze své kapsy podporují. Pořádají sami nějaké koncerty, výstavy apod. 

- Podporují i ze své kapsy i různé festivaly, rekonstrukce kostelů a dalších budov. Přispívají na charitu a i jednotlivým potřebným lidem.

- Skuteční aristokraté si nepotřebují zakládat na bohatství. To, že vlastní určité statky je jedna věc, mohou mít i dobré auto a oblečení, ale nevydávají za tyto věci neúměrné částky, aby se prezentovali. Konkrétně baron, který je v Jižním Tyrosku jednou z nejznámějších postav a který se stal letos také mým kamarádem, jezdí v malém levném autě, aby peníze mohl spíše dávat na kulturu nebo pozvat kamarády (včetně mě) na dobré jídlo (jen pro doplnění - je mu kolem 75 let). 

- Tento baron neváhal ani chvíli (to jsme ještě nebyli kamarádi), když jsme s alikvótním sborem Spektrum jeli na turné po Evropě, aby nám propůjčil svůj domek k ubytování (resp. jednoduchou, ale funkční moc pěknou romantickou ubytovničku) zcela zdarma. Zažili jsme krásný východ slunce v sadě s výhledem na hory...

- Tento baron má i větší polesí a ani ho nenapadne zde příliš těžit dřevo. Považuje své lesy za poklad a udržuje v nich přírodní rovnováhu. Jen někde se na loukách a v lesích pasou krávy, což je v kraji typické. 

- Letos mě a mé přátele Christinu a Wolfganga (také aristokrati), za kterými jezdím do Jižního Tyrolska pozval na oběd . Dobrůtky jsem vychutnávali 2,5h: Nebyla to žranice. Bylo to skutečné vychutnávání ne přehršle, ale akorát krásně naservírovaného jídla s dobrým vínem a hlavně zajímavým hovorem. Přišla mi to hodinka času a divila jsem se, jak ten čas letí, když jsme se po téměř třech hodinách zvedali. Na fotografii přikládám desert. 

- Wolfgang se schází s baronem a dalšími vznešenými pány každou středu u vína. Je zde zástupce banky, dva významní lékaři a prezident domova pro různé kursy (kam jezdí i náš sbormistr učit spirituály) a aktivity křesťanské obce, významný farmář a další odborník na ovoce. Wolfgang sám je snad ve všech spolcích daného kraje a to velmi aktivně v předsednictvu (nemá skoro žádné dny volné): pro lidi po infarktech, pro ovocné museum, v ornitologické skupině, pořádá občas také nějaký koncert atd. a k tomu ještě ve 73 letech učí na univerzitě. Hovory těchto pánů jsou zajímavé a konzultují pro sebe navzájem a i s dalšími lidmi záležitosti místní, politické i filosofické. Každý z těchto pánů toho hodně zažil a tak mohou svoje zkušenosti dávat dohromady a mít i určitá moudra pro další generace. Je samozřejmé, že všichni čtou kvalitní noviny a sledují kromě zpráv Jižního Tyrolska i německé zprávy.

Je celkem jasné, že takového společnosti jsou i u nás a já je znám z okolí filosofické fakulty a mého kmotra. Nemají přesah obecní a mecenášský, ale diskuse jsou to také velmi plodné. 

- Aristokrati západu (a to nejen z Jižního Tyrolska) stojí o propojování Evropy: Ne nutně přes business, ale právě lidsky a to hlavně přes kulturu. Zažili jsme to jako sbor vícekrát. 

- Skuteční aristokraté mají také smysl pro architekturu, historii místa a tradice. Nebudou bourat zbytečně domy plné vzpomínek jen pro to, aby postavili něco hypersupermoderního. Kultura a kontinuita je pro ně důležitější, než okázalost (dům ale musí být funkční). 

- Pro skutečné aristokraty je samozřejmá etika a i etiketa. 

- Pokud aristokraté zdegenerují (neznám osobně takové, ale vím o nich), projevuje se to tím, že okázale rozhazují, holdují příliš alkoholu, jsou snobští, nevytváří žádné hodnoty a nejsou šťastní. Finanční zajištění aristokratů (ale stejně tak jakýchkoliv bohatých lidí-rodů dneška!) toto nebezpečí skýtá. Aristokraté na rozdíl od jiných bohatých lidí mají nevýhodu, že k určitému majetku přichází dědičně. Mají ale zase výhodu, že se v dobrých aristokratických rodinách předává etika a vzdělání, která prochází celou širokou rodinou. 

- Tak to měl Wolfgang z Jižního Tyrolska, který měl významného příbuzného ve Vídni a pro dobré srdce přibyl dědeček - hudební skladatel z Čech. Moje kamarádku Christinu hodně ovlivnila její tetička, která byla významnou aristokratkou na blízkém známém zámku. Zažila jsem její pohřeb a byl to neuvěřitelně důstojný proces: Dva dny modlení se u rakve, soudržnost rodiny, krásná mše a vzpomínky na zámku u jídla. 

- Dobří aristokraté jsou také typičtí tím, že šetří energii na dobré věci. Jakmile vidí, že se debata ubírá nějakým neplodným směrem, svojí neaktivitou naznačí, že je třeba se posunout. Podobně významně, ale jemně naznačí, když někdo přestupuje nějakou etiketu. Nejde o to, že by nebyl dovolen humor (a mě jako pro ně šarmantní mladší Češce je dovolen o to brisknější a jsou za to rádi), ale určitá pravidla pro jednání platí. Pokud by nějaký šlompák to narušoval, nešlo by o povýšenost, ale o chránění nevyčerpání se na nedůstojných věcech u aristokratů, že by naznačili nevoli. 

- Dobří aristokraté žijí koncentrovaným životem. Humor je možný a vítaný, ale nějaká roztěkanost, povrchnost nebo unáhlenost není to pravé ořechové, po čem touží. 

- Ženská krása samozřejmě i u aristokratů platí, ale ta musí být něčím podepřena. Proto i svým žákům a i vám sdílím, co umožňuje se kamarádit s aristokraty:

a) vzdělání

b) širší přehled (historie, filosofie, politika)

c) zájmy o veřejné dění

d) prožívání zajímavého

e) otevřená mysl a otevřené srdce

f) příjemné vystupování

g) umění komunikovat: Netlačit druhého ke zdi. Komunikace je výměna a vzájemná radost i při rozdílných názorech. Nejde o to, kdo vyhraje v argumentech, jde o vzájemné obohacení:

--co je nového

--co je podobné a co je rozdílné

--kam míří svět a co je potřeba ve společném životě dělat

--co by bylo dobré finančně podpořit

--potěšení ze setkání lidí

--potěšení a vděčnost z pohoštění a setkání s lidmi a poděkování Bohu, že to vůbec můžeme zažívat.

Přeji vám, kteří chcete, abyste žili životy aristokratů, aniž byste jimi rodově byli. Abyste nebyli snobi, ale i s humorem, ale noblesou jednali s lidmi a konali dobré skutky. Přeji vám kteří jste zemitější, abyste žili to, co můžete (nejdůležitější je láska a jen tu si ze světa kromě zkušeností odneseme) a vnímali, že dobrá aristokracie je strážkyní tradic a vzdělání, charita a mecenášství, nikoliv pýcha a snobismus. 

Přeji všem aristokratům, ať jsou dobří aristokraté. 

Srdečně Alena Kulhavá

 

Autor: Alena Kulhavá | úterý 26.9.2017 18:35 | karma článku: 16,63 | přečteno: 559x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 615x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zkušenosti východu Evropy se SSSR nás naučily mnohé o Kremlu, míní Leyenová

26. dubna 2024  18:09

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik