Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Někteří Italové nás varují: Nejen Babiš je jak Berlusconi, nedělejte stejnou chybu!

Co udělal Berlusconi tak zásadního, že Itálie vyjma Jižního Tyrolska atd.  je v problematické situaci, nemá v současné době při stávajícím přístupu řady lidí tak dobrou budoucnost a hrozí jí podobná situace, jako Řecku? 

Berlusconi neudělal nic extra zásadního, jen populisticky mluvil a tím si získal podporu. 

Mluvil o tom, že 

a) všichni máme právo na dobrý život a bohatství

b) každý si zaslouží dobrou penzi 

c) populistické řeči v rámci systému zaměstnávání

Během let se v Itálii pojem svobody a státní solidarity změnil na nárok. Hospodářství Italů se i tímto krokem zhoršilo. 

Věřím, že se do podobné situace nedostaneme, ale některé kroky některých politiků a občanů tam vedou:

a) Komunisté svojí rétorikou jsou známí. Nejsou dnes nebezpeční jako dříve, ale je třeba si uvědomit jemnější vnitřní nebezpečí, pokud by příliš tlačili na nereálné nároky na všechny občany a nebrali v potaz složitější učební lekce života a nutnost iniciativy každého z nás.

b) Andrej Babiš v rámci smíchaných iluzí, snů, plánů někdy do budoucna a reálných plánů na následující čtyři roky vyvolává právě ty největší iluze u lidí a snímá z některých z nich odpovědnost za svůj život, staví se do role spasitele. Rochní si v tom a ztrácí soudnost. To se stalo jak Berlusconimu, tak ale i Hitlerovi, Putinovi (který byl ze začátku velmi demokratický politik) a proto je Andrej Babiš v politice ne-bezpečná postava stojící jako magnát-oligarcha ve střetu zájmů. 

c) Sociální demokracie si musí dát pozor, aby také nemalovala nereálné sliby pro občany a nezbavovala odpovědnosti příliš.

d) Okamurovu rétoriku chápu - mluví jako nahněvaný občan a skutečně i mě štve, že mají důchodci tak málo peněz a islamismus (nikoliv islám) považuji také za nebezpečí pro Evropu (a je třeba hledat řešení, aby zde nezavládlo za 60 let právo šarija). Když se s Tomiem Okamurou ale politici pustí do reálné debaty i jiných o  jiných tématech, jako řešení navrhuje referendum občanů, kde ale občané najít řešení nemohou. Nebo naopak navrhuje radikální a pro finance katastrofální řešení.Jako "hlas rozhněvaného lidu v době migrace" a zkušený podnikatel je důležitý ve společnosti, jak by se ale více měl podílet na tvorbě konkrétních zákonů, mi ale jasné není. 

e) I mezi mladými najdete v poslední době řadu "neomarxistů" nebo i příznivců Andreje Babiše jako zachránce České republiky. Není možné se moc divit: Ti první jsou pochopitelně ztrácení v mezinárodním korprorátním a domácím kmotrovském prostředí víru v rámci korporátního kapitalismus. A ti druzí nevidí v Andrejovi Babišovi takový problém, protože ostřeji vnímají problém zahraničních mezinárodních korporátů. Do jakých problémů nás k tomu ještě může přivést domácí oligarcha typu "Berlusconi" už zůstává pochopitelně v pozadí. Někteří lidé dokonce vnímají Andreje Babiše jako alfa samce, který nás prý ochrání před zahraničními korporáty tím, že utvoří své lidumilné vlastní korporáty. Přestože je Andrej Babiš schopný businessman, pohybuje se ale na hraně zákona nejen ve financích, ale i v nejzákladnějším lidství: ve vydírání lidí potápění firem apod. 

Andrej Babiš ale kromě politiky má s Berlusconim společné právě i to magnáctví, kdy i Berlusconi využíval politiku ke svým obchodním účelům. A snažil se také vysvětlit občanům, jak to bude výborné, když on vše povede. Iniciativa a odpovědnost lidí - a to i těch, kteří s ním neměli obchodně nic společného - se postupně snižovala. Pokud je totiž člověk na postu premiéra, ministra apod.,má velkou psychologickou moc na lidi. 

EET v nějaké podobě schvaluje většina politických stran a i nemalé množství podnikatelů. Ale speciální oblasti (farmářské trhy apod.), které nemohou v provozu vydávat účtenky vůbec  (není to v provozu prodávání moc možné) v konkurenci velkých Babišových firem, které získají oklikou peníze na korunových dluhopisech nebo v čapím hnízdě, nemají šanci konkurovat. A zde je to už do očí bijící a kromě toho, že to podnikatele poškozuje, znevýhodňuje (všechny malé), to může vést k nechutí za takových nerovných podmínek podnikat. A to opět vede ke snížené odpovědnosti za svůj přínos státu - což malí a střední podnikatelé, kteří nesou kůži na trh, jsou v tom borci. Bělobrádek a celá KDU, topka, Starostové i Piráti, (nějak snad i ODS) a další méně známé strany se snaží malé a střední podnikatele motivovat, zvyšovat jejich prestiž a pomáhat jim,co se dá a právě s těmito stranami nechce mít Andrej Babiš nic společného v dalším volebním obdobíSnad tedy nedojde u spolků a farmářů na EET - progresivní výše zmíněné strany to chtějí stopnout. EET není nejzásadnější téma, je jen ukázkou přemýšlení různých politických subjektů.

Itálie sice má zhoršenou situace oproti nám, že má vybudovanou mafii, ale my jsme si kmotrovského pavouka po revoluci zvládli také dobře vybudovat. Komunismus byl u nás delší, ale Italové jsou větší bohémové. Berlusconi byl rána a já doufám, že v tomto nebudeme Itálii napodobovat. 

Italové nás varují: "NECHOĎTE NAŠÍ CESTOU:

a) Neadorujte silné muže, ale buďte každý ve svém okolí statečný, zodpovědný, proaktivní a podnikavý.

b) Volte strany, které podporují zodpovědnost, podnikání, vzdělání, výzkum, inovativní průmysl, zdravé zemědělství a ekologii, nikoliv, které dávají příliš mnoho slibů. Jedině vlastní prací, solidárností a dobrou demokratickou politikou si zajistíte jak zdravotnictví, tak důchody atd. 

c) Buďte přísní ve školách.

d) Nedopuťte, aby policii nebo státní úředníky ovládla jakákoliv zájmová skupina nebo oligarcha.

e) Mějte solidárně, ale dostatečně přísně nastavené podmínky pro nezaměstnané. Dlouhodobě nezaměstnaní musí pracovat na veřejných pracích" . (poznámka mého kmotra: Karel IV. věděl, proč se mu vyplatilo nechat nezaměstnané stavět hladovou zeď.)

Je na nás, kudy se vydáme. Italové na neuvážené kroky "dojeli" během "pár" let. 

Toto volební období v Čechách je klíčové. 

Alena Kulhavá. 

 

Autor: Alena Kulhavá | středa 20.9.2017 22:05 | karma článku: 29,00 | přečteno: 1318x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 614x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost

Alena Kulhavá

Botswanská mutace: Trocha čísel a biologických a sociologických osvětlení mýtů koronaviru

Vystudovala jsem přírodovědeckou fakultu: Snažím vzhledem ke složitosti problému jak jen jde jednoduše a zároveň pokud možno nezkresleně osvětlit některé klíčové body: Týká se to i omikron varianty covidu:

26.11.2021 v 21:55 | Karma: 44,36 | Přečteno: 14014x | Společnost

Alena Kulhavá

Další klíčová křižovatka v českém školství. Kudy se chceme vydat?

Změny Rámcového vzdělávacího plánu mohou mít dopad i na další oblasti našich životů.Zároveň se rozevírají nůžky mezi tím,co "stát požaduje po učitelích",tím "co je z principu reálné" ,tím "kam míří společnost" a mezi "změnami mšmt

5.2.2021 v 17:55 | Karma: 20,83 | Přečteno: 889x | Společnost

Alena Kulhavá

Otevřený dopis ministru školství ohledně nevhodné koncepce změn ve vzdělávacím programu

Ministerstvo školství otevíralo ve společnosti i mezi učiteli témata a) nerovných šancí ve vzdělání (zatížení rodinou) b) kompetence c) mediální gramotnost d) čtenářská gramotnost e) vztahová degradace f) kreativita a spolupráce,

4.2.2021 v 22:05 | Karma: 24,33 | Přečteno: 846x | Společnost

Alena Kulhavá

Krátký článek o tom, jak preventovat u sebe dlouhodobý kovid a cytokinovou bouři i

u mladších jedinců bez komorbidit, ale s narušenou T buněčnou imunitou, o které ani nemusí vědět, ale která se ukazuje v různých drobných symptomech.

25.10.2020 v 18:02 | Karma: 21,98 | Přečteno: 760x | Společnost

Alena Kulhavá

Mononukleóza jako transformační nemoc - moje osobní zkušenosti

Považuji za kontraproduktivní posuzovat, zda je nemoc znakem vlastní nedokonalosti, výzva, transformace či něco jiného. Je to jen otázka úhlu pohledu a posuzování místo vlastní práce a modlitby daného člověka i lidí okolo nemá

19.10.2019 v 9:55 | Karma: 23,08 | Přečteno: 731x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč lidé oslavují Karla Gotta? Kromě jeho pěveckých kvalit? Co to vypovídá o nás?

Rozumím lidem, kteří mají potřebu dělat pocty Karlu Gottovi i těm, kterým se to vyloženě hnusí. Jak mohou existovat tak silné a legitimní dva tábory? Jaký fenomén v tom vnímám pro mladou generaci?

3.10.2019 v 23:19 | Karma: 25,26 | Přečteno: 1100x | Společnost

Alena Kulhavá

Mají mít děti ve škole o přestávce plnou svobodu na mobilech i chodbách? Odborníci různých

oblastí života s dětmi i mladými dospělými odpovídají na pět otázek týkající se tohoto tématu. Výzva pro současnou dobu najít zdravou rovnováhu v rámci zdravého rozumu i vnímání reality.

16.9.2019 v 22:21 | Karma: 25,76 | Přečteno: 812x | Společnost

Alena Kulhavá

Limity církve, které člověk hlouběji pozná až ve chvíli, kdy vejde ve větší vztah nebo

rezonance, která otevírá věci a nechává stát pouze to, co je skutečné. Ukazuje stíny tam, kde má člověk iluze a zároveň dává hlubší pochopení pro lidství a možné cesty dále. Vítejte ve dvou příbězích.

9.9.2019 v 21:55 | Karma: 22,17 | Přečteno: 467x | Společnost

Alena Kulhavá

Máme demonstrovat před Brazilskou ambasádou, nebo držet pusu a zalesnit Čechy a jít

s životní úrovní výrazně dolů? K čemu vyzývají letošní velké požáry nejen v Brazílii (kde jsou úmyslné), Africe, ale např. i Kalifornii, kde našemu světoznámému muzikantovi shořely stovky píšťal a desítky mandolín v požáru celého

28.8.2019 v 21:30 | Karma: 23,56 | Přečteno: 759x | Diskuse| Společnost

Alena Kulhavá

Jak si myslíme, že funguje církev a jaká je realita? Přináším zkušenosti z intenzivního a

zároveň širšího kontaktu jako "necírkevní" člověk v posledních 35 dnech více, než bych si na začátku prázdnin myslela. Má duchovní činnost církve dnes smysl? Pokud ano, tak pro koho? Jakou má roli ve vývoji společnosti?

20.8.2019 v 17:55 | Karma: 27,32 | Přečteno: 1216x | Společnost

Alena Kulhavá

Lidovci navrhují změnu Ústavy vzhledem k ohrožení našeho přežití. Shrnuji část možností

zapojení se aktivně do ochrany přírody i pro "normální smrtelníky" a nastiňuji zajímavé výzvy, které nám celá situace dává.

11.6.2019 v 22:35 | Karma: 18,53 | Přečteno: 481x | Společnost

Alena Kulhavá

Hájí Andrej Babiš zájmy ČR? Kálíme si do vlastního hnízda? Má smysl "Milion chvilek" či

"Extention rebelion"? Jak vnímáte celou situaci vy? Co v dané situaci děláte? O čem hovoříte s blízkými? Co dělat budete?

9.6.2019 v 14:45 | Karma: 23,45 | Přečteno: 1184x | Společnost

Alena Kulhavá

Moje květnová Pouť Řevnice - Dobříš - Jince - Hořovice

Cesta je cíl. Štěstí začátečníka se projevilo v podobě sluníčka a "zázraků" při Velikonoční Pouti. Zde naopak pršelo a vyšly najevo Stíny z hlubin. Vesmír ukazoval svoji temnější stránku. Ale tu kouzelnou také.

16.5.2019 v 22:06 | Karma: 20,69 | Přečteno: 455x | Společnost

Alena Kulhavá

Istanbulská úmluva, gendrismus, jaké důsledky to již má a jaké může mít do budoucna?

Tato dohoda je velmi diskutovaná, protože může přinést do některých zemí doplnění práva, ale skýtá i problematické pasáže pro extrémně postmoderní společnost. Právě o tom píši - jako výzvu, aby toto nenastalo.

3.5.2019 v 20:45 | Karma: 33,90 | Přečteno: 1525x | Diskuse| Společnost

Alena Kulhavá

Putovala jsem Brodek - Kokory - Hostýn - Svatý Kopeček

Když se člověk vydává na Pouť, cesta je cílem. Je otevřený všemu, co se na Pouti bude dít a Vesmír na to vyslyší. Co jsem zažila o své Velikonoční Pouti?

24.4.2019 v 22:55 | Karma: 29,27 | Přečteno: 680x | Společnost
  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik