Proč se dlouhodobě střílí naprosto nedostatečné množství divočáků, když se tak přemnožují?

1. 09. 2017 22:05:35
Problém je dlouhodobý. Ministr Jurečka udělal zásadní krok, když dovolil zákonem z roku 2016 střílet přes celý rok. Jsou dovolené i zakázané způsoby.Ale pořád je to málo a jádro pudla je jinde.Zásadní informace z ministerstva zem.

Pokud se vám zdá, že louky i lesy jsou čím dál více rozryté, tak se vám to nezdá, je to pravda. Divočáků každý rok výrazně přibývá. Pokud se vám zdá, že v posledních letech nepotkáváte výjimečně jedno prase, ale spíše stáda, tak se vám to také nezdá, mají mladé dvakrát do roka, takže skoro pořád. Pokud se vám zdá, že nechápete, proč s tím Česká republika - myslivci a ministerstvo zemědělství nic nedělá, se vám to také nezdá. Po mém podrobnějším dotazu a osobní zkušenosti mi byl ale úředník z ministerstva ochoten sám zavolat a situaci mi vysvětlit:

Problém tkví v tom, že lidé chtějí masíčko a mít bohatství a tak by nechtěli na své území pustit nějaké cizí myslivce jim tam střílet divočáky. Nechtějí přijít o trofeje. To, že divočáci ničí úrodu a jsou již i lidem ne zcela bezpeční, majitele lesních pozemků nezajímá.

Kdybych to měla říci jednoduše, tak na prvním místě je vlastnictví a na druhém místě zdravý rozum a společenské řešení. A na tom se to stále točí. Navíc myslivce baví lovit více vysokou nebo bažanty, divoká prasata - to je moc náročné.

Ministerstvo zemědělství udělalo alespoň nějaké pobídky pro myslivce, ale jak je vidět, nějaké zásadní výsledky to nemá. Naštěstí ale nelenilo a na situaci zareagovalo: Odborníci z ministerstva zemědělství ve spolupráce s dalšími sepsalo nový zákon o myslivosti, který by měl tento problém řešit zásadně. Pak by šlo uvažovat i o nějaké profesionálnější "armádě" na divočáky. Jen pro zajímavost: V Jižním Tyrolsku hned jak vidí jedno prase, jdou po něm, protože vědí, že jak by se prasata rozmnožila více, zničila by jim úrodu a to si nemohou dovolit. Jablíčka i víno by jim určitě moc chutnaly. Úplně jim stačí občas kroupy. Nemám ráda zabíjení zvířátek, ale když se něco vymkne z rovnováhy...

Tento zákon se nestihl projednat v poslanecké sněmovně. Leží tam a bude ležet a čekat až na novou vládu, která se k němu vrátí. Zásadní práce je hotova, podívají se na to. případně lehce opřipomínkují a zákon snad v co nejlepší podobě bude schválen. Podívejme se tedy na situaci za 2 roky. Je třeba se zákonem neotálet, protože když budeme počítat: Máme v Čechách cca 0,5 -1 milión prasat (měli bychom mít jen 8000 maximálně). Kdyby z toho desetina byly plodné samice, tak ročně 50 000 samic má mladé a to 10 - 20 do roka. Každým rokem tedy přibude tolik mladých, že se mi to ani nechce dopočítat...tolik rozhodně myslivci nestřílí...Pokud necháme tento problém příliš dlouho spát, můžeme se dopracovat do stavu (pokud nenecháme pracovat prasečí mor - což nemůžeme vzhledem k tomu, že je nakažlivý i pro domácí prasata), kdy bude třeba, aby každý z nás povstal ve zbrani a šel do lesa či na pole bránit naši vlast...:)

Doplňující informace k tomu:

http://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=616808

http://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=616513

http://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=615418

Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | pátek 1.9.2017 22:05 | karma článku: 31.71 | přečteno: 2189x

Další články blogera

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma článku: 24.29 | Přečteno: 610 |

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma článku: 38.89 | Přečteno: 4714 |

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma článku: 13.33 | Přečteno: 428 |

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma článku: 37.29 | Přečteno: 15309 |

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.23 | Přečteno: 597 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2080 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.81 | Přečteno: 294 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.33 | Přečteno: 211 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 234 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1184

Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...