Co jsem zjistila na ministerstvu zemědělství o divokých prasatech v přírodě i v obcích

1. 08. 2017 19:09:21
Po své nemilé zkušenosti s divokými prasaty při přespávání v lese jsem se rozhodla kontaktovat ministerstvo zemědělství. Pracovníci ministerstva mi velice rádi a obšírně vysvětlili problematiku. Píši i zprávy od trempíků a z obcí.

Problém divokých prasat je spojen nejen s tím, že nemají v krajině přirozené nepřátele, ale hlavně se stavem zemědělství. Marie Terezie vydala jasný dekret o tom, že se divočáci mají chovat pouze v oborách, jinak hrozí přemnožení právě kvůli úživnosti na zemědělské půdě. Pozdější generace tuto moudrost nedodržely a dneska tu máme následky. Situace se ještě zhoršila za dob komunismu, kdy se pole sjednotila a dneska se už problém jenom se zvětšuje, přidáváme a přidávají se nové faktory a tak se prasata množí geometrickou řadou i mění své chování.

Konkrétní počty (zhruba - nedá se to spočítat) divokých prasat mají jednotlivé obce a potom kraje. Celostátní počet, který visí na stránkách ministerstva nám při cestování a přespávání v přírodě neposlouží. Přesto si myslím, že má smysl informovat obecní či krajské úřady, ale i ministerstvo o tom, jaké konkrétní zkušenosti lidé mají, protože nejde jen o počty, ale i o chování divokých prasat.

Problém ale nemají jenom Češi, je to problém celé Evropy. Začalo to na Ukrajině atd., která je sýpkou Evropy a táhne se dál. My jsme na tom v některých ohledech hůře, než některé západoevropské země: 1) Problém číslo jedna jsou propojené lány polí, takže krajina skýtá velká úživná pole pro divoká prasata. Polí také v průběhu času přibývá, resp. ubývá lesů. To je problém, který se více týká České republiky, protože v západních zemích si zachovali menší políčka a zachází s krajinou celkově obezřetněji.

2) Přibývají satelity se snadno dostupnými odpadky. Vyklápěcí kontejnery jsou bohužel pro prase prý voňavé lákadlo. Tím spíše, že jsou prasata přemnožena, takže hledají nová teritoria. A tím spíše, že se dostala i na pole.

3) Větší chuť zbaštit co je na poli a ne bukvice a žaludy v lese způsobilo pěstování řepky a kukuřice: Jsou to vysokoenergetické potraviny. Pokud se pěstovalo obilí, len apod., prasata se na pole tolik nedostávala.

4) Vzhledem ke snadné dostupnosti vysokoenergetických potravin se nemnoží jednou do roka, ale i dvakrát a v různých ročních obdobích, tudíž na různě stará mláďata můžeme narazit v průběhu celého roku. Mírné zimy způsobují, že téměř žádná selata neuhynou.

5) Lidí přibývá a houbaři i další (byť trempíků a lidí, co v přírodě přespávají ubylo) ruší zvířata přes den, takže ta přestávají být vůči člověku plachá a velký cestovatel a milovník přírody, se kterým jsem mluvila ve vlaku mi potvrzoval, že skutečně v některých oblastech (Brdy, Benešovsko) už nereagují na hluk a jdou proti člověku jako blbci (nejvíce bachyně s odrostlými selaty) i na velmi blízkou vzdálenost a v noci čekají, že naopak člověk uhne. Potvrdil mi, že prase nemá zájem ublížit (pokud bachyně necítí nebezpečí nebo není prase postřelené), ale že na mě někdo ze stáda v noci šlápne, se vyloučit nedá. A potvrdil mi (stejně jako pracovníci na mze), že mláďata jsou více nezvedená, toulají se daleko od bachyně, která má ale o ně stejně strach a tak může vyběhnout na člověka z nervozity.

6) Pejskaři jsou více neukáznění a pouští psi daleko do lesa samotné a to potom mění chování prasat také.

7) Nebylo to masivní, ale svého času před více lety myslivci odstřelovali někdy i bachyně od mláďat (dnes je zakázané), což je problém: Bachyně učí mláďata, jak se bezpečně a způsobně pohybovat krajinou. Pokud se to nenaučí, dělají si, co chtějí. Bohužel takové generace prasat tu už máme. Na druhou stranu, když mají bachyně dvakrát do roka mláďata, nejčastěji v lese potkáte stádo, nikoliv samotné prase a doba, kdy můžete bachyni rozumně odstřelit, se velmi redukuje. Proto současné ministerstvo zemědělství vydalo v roce 2016 zákon, že se smí divoká prasata - a to celé rodinky - odstřelovat celoročně. Nejsem ráda, že prasátka musí uhynout, ale když jich je tolik a množí se jak krysy a zaplavují celý kraj....nevysvětlíme jim to.

8) Systém dotací (i z EU) za ztráty všeho druhu způsobuje, že zemědělce nemotivuje se pozastavit nad skladbou plodin v rámci pole a nad velikostí pole a tak zemědělci nemají potřebu situaci řešit.

Co s tím ministerstvo zemědělství dělá v současné době?

Zástřelné 1000Kč, odvezení na veterinární kontrolu a případně do kafilerky 1000Kč (když jde prase použít na maso - pak je hodnotou samotné maso), za nalezení mrtvého kusu 1000Kč. V dnešní době v oblasti zamořené prasečím morem (resp. v jejím okolí) i finance na desinfekci, holinky apod. Toto opatření se týká Moravy a platí od 14.7.

Řešení do budoucna nejsou snadná a rychlá:

a) Pokyn střílet myslivci mají, ale je to zájmová činnost, nedá se jim to přikázat. Odměny mají přislíbené a když se budou lépe vyplácet, určitě to i nad míru toho, co kterého myslivce baví, povede k většímu střílení. Vzhledem k tomu že se to týká jen Moravy a na omezenou dobu infekce prasečím morem, tak pro Čechy je motivací v těchto měsících pouze možnost lovit běžně nestandardními nedovolenými způsoby (obojí je na přechodnou dobu). Přesto ale v pohodlné individualistické konzumní době, kdy si všechno můžeme koupit, není motivace dostatečná, aby to situaci vyřešilo. Myslivci necítí tolik potřeba jako dříve střílet kance na hostinu a ani nemají potřebu "zachránit stát od invaze divokých prasat." Jedno řešení bych tu měla: Můžete se stát myslivcem. Snadno se to řekne a berte to jako inspiraci na okraj, protože i já bych jím těžko mohla být. Je ale možné, že až se budou v budoucnu prasata promenádovat běžně v satelitech a okrajích i tradičních obcích (zatím je to občasně pravidelně), tak se řada z nás stane myslivci. Můžete podporovat myslivce nebo motivovat vládu - konkrétně ministra a hlavně ministerstvo zemědělství - odbor myslivosti k vytvoření nějaké profesionální skupiny myslivců, která bude mít lov divokých prasat za úkol (a dostane i normálně plat podle výsledků). Dokud se občané nebudou hlásit, je jasné, že zbytečně vynakládat finanční prostředky stát nebude.

b) Situace se hodně liší kraj od kraje: Kde je více energetických polí nebo se přemnožují prasata již delší dobu, tam je stav alarmující, v jiných krajích to není tak strašné. Pokud můžete, informujte místní i krajské a celostátní odbory myslivosti nebo i krajské veterinární správy o tom, jak je to vašem kraji.

c) Pokud nás tolik láká jít krajinou a spát v krajině, je třeba vědět, kde je prasat více a kde méně: Zatím podle vyprávění místních i trempíků a i podle stavu krajiny vím, že hodně prasat je na Benešovsku, katastrofální je stav v Brdech (do Mníšku a do Karlštejna chodí i do obce, já jsem zaznamenala i v Jílovišti). Tam se těžko stane, aby nějaké stádo v noci člověk nepotkal. Jeden trempík, který jezdí po celém světě právě tam spát nechce, protože jednou na něj bachyně také vyjela a jednou potkal v noci stočlenné stádo prasat. Aljaška i s medvědy je podle něj bezpečnější. Celkově v celém středočeském kraji je situace špatná. V Krkonoších na svazích (ne hřebenech) je divokých prasat překvapivě také dost (ale méně). Lepší je situace na Vysočině, konkrétně v okolí Jihlavy a Pelhřimova (jak podle trempíků, tak podle pracovníka mze). Více informací zatím nemám.

d) Až se prasátka ještě více namnoží a pokud se změní politika zemědělství a na škody od prasat nebude možné připlácet, je šance, že zemědělci začnou uvažovat o změně plodin i o zmenšení polí a vytvoření přirozenější krajiny. Je to ale velký otazník a běh na dlouhou trať. Zatím s tím zemědělci srozuměni nejsou. Ani na západě se zemědělcům nechce zmenšovat - rozdělovat vlastí pole přírodnějšími prvky. (V Itálii mají jablečnící dokonce ujímání, když mají ve velkém sadu nechat jen pár stromů pro ptáky). Trendem světa je maximální zisk a zemědělci mají čím dál horší postavení ve společnosti (vyhrávají bankéři apod.), i když nás primárně živí. Takže se jejich neochotě něco měnit na druhou stranu ani nedivím. Přesto je to problém, který budeme muset asi časem řešit.

e) To, co stojí proti cestě, jak naložit s problémem divokých prasat, je pěstování vysokoenergetických plodin: řepky a kukuřice. V současné době aby někteří zemědělci nezkrachovali (a nejde vůbec o Babiše, ale o malé zemědělce) se pěstování řepky prodloužilo, ale do budoucna se s ní v takovém měřítku nepočítá (ani ti, kteří podpořili dočasné prodloužení i když Babiš je nevyzpytatelný) a naopak je nutné v rámci zachování vody v krajině pěstovat více zeleniny a pícnin. Zemědělci jen dostali čas na změnu strategie Není s řepkou možné takto počítat a) abychom na polích pěstovali paliva místo potravin a tím půdu vyčerpávali b) pesticidy na řepku ohrožují i naše zdraví, dokonce i kolemjdoucí. I tam už proběhla určitá vládní nařízení ve snížení používání pesticidů a je možné, že časem Evropa ozdraví své zemědělství ještě více (je to velké téma např. i v Jižním Tyrolsku, kam jezdím). Z hlediska energetiky se počítá s tím, že do 15-30 let budou k dispozici levnější elektromobily (přejde se na ně postupně), zefektivní se i fotovoltaika (včetně recyklace drahých materiálů). V tomto trendu významně přispívají i naši vědci a kamarád z Mnichova se v rámci Audi na tom také podílí. Přesto vnímám jako dobré podpořit vládu - jak současnou (je před volbami), tak hlavně po volbách k co nejvíce ekologickým opatřením.

Bylo by dobré, aby řepka a slunečnice zůstala jako olejnina pro naši domácí spotřebu (za studena lisovaný olej je velmi výživný a tepelně upravený používáme na vaření) a na vývoz jen v rozumné míře, jako palivo by se nepoužívala. Pokud by celosvětově ubyla konzumace masa (protože ta spotřebuje více plodin v rámci krmení zvířat - viz potravní řetězec), celé planetě Zemi i nám lidem, kteří se máme oproti např. Africe velmi dobře, by se ulevilo. Na druhou stranu když už budeme konzumovat maso, tak je dobré konzumovat české maso. S tím souvisí plánovaná podpora chování našeho skotu, prasat a volně běhajících slepic a tak i na polích střídat více plodin, včetně vojtěšky. Návrhy jsou jasně vypracovány, včetně programu do mobilu nebo počítače, kde si může každý zemědělec, který nemá vysokou školu, spočítat co jak má pěstovat (včetně retenčních pásů, které souvisí nikoli s prasaty, ale zadržováním vody). Zbývá věc dotáhnout. Zemědělci bohužel mají často pole pronajatá a tak nemají ten dřívější osobní vztah k půdě a nařízení tedy musí přicházet od vlády.

f) Netěší mě, že divoká prasata hynou nepříjemnou smrtí na prasečí mor, ale je to sebezáchovná funkce přírody, když se někde něco přemnoží, že se tam zároveň rozmnoží i nemoci. Jenže my chceme, aby přežila ta domácí (a proto se nákaza nešířila dál) a uhynula jen ta divoká a to je těžko realizovatelné.

Pokud máte jakékoliv nápady a informace, pište do komentářů a také volejte a pište na ministerstvo zemědělství.

a) obor myslivosti

b) státní veterinární správu.

Pokud máte zkušenosti z vašeho konkrétního kraje, také prosím pište do komentářů, budu informace (byť nemají statistickou hodnotu ve vědeckém slova smyslu) sbírat.

Moje zkušenosti a další zkušenosti lidí (kteří ale právě nenapsali odkud jsou) najdete v článku:

http://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=615418

Děkuji vám předem za spolupráci. Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | úterý 1.8.2017 19:09 | karma článku: 21.33 | přečteno: 1279x

Další články blogera

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma článku: 24.29 | Přečteno: 610 |

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma článku: 38.89 | Přečteno: 4714 |

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma článku: 13.33 | Přečteno: 428 |

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma článku: 37.29 | Přečteno: 15309 |

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.38 | Přečteno: 554 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.72 | Přečteno: 1917 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.48 | Přečteno: 280 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 269 | Diskuse
Počet článků 234 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1184

Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...