Mezi kterými dvěmi politickými stranami váhám ve volbách do parlamentu v roce 2017?

Nenajdeme ideální stranu, každé se dá něco více či méně zásadního vytknout. A strany, které ještě nemají zkušenosti, ty nelze posuzovat. Přesto má velký význam do voleb jít a volit každý podle nejlepšího vědomí. Zejména dnes.

V článku se omezím na strany, které mají šanci se do parlamentu dostat, jelikož jejich práce je více známá. V budoucnu budou moci v parlamentu figurovat i jiné strany a je tedy na vás, zda pocítíte volání k tomu zvolit stranu svého srdce a své vize (která ještě třeba není tak etablovaná) a tím jí přispět finančně a tak jí přidat šance do dalších nejen parlamentních voleb, nebo zavnímáte nutnost volit jednu ze stran, která má šanci spolu s jinými stranami (ať už ve vládě nebo v opozici) být důležitým jednatelem o budoucnosti naší země. 

K popisu stran jsem užila své vědomosti a zkušenosti, ale každý takový popis je subjektivní, takže ho vnímejte jen jako další střípek do mozaiky, která se vám skládá k tomu, jakou politickou stranu chcete volit vy. 

Občanská demokratická strana

Jako jedna z první z níže zmíněných stran uveřejnila svůj volební program. Volební program se drží linie "černé peníze neexistují", "zhasneme a podnikatelé ať si ve volném výběhu dělají, co chtějí." Je pravděpodobné, že tato strana podporuje hdp, ale za jakou cenu a v jakém poměru zůstávají peníze u nás a v jakém množství odtékají do zahraničí. V otázce školství jsem měla na politiky několik otázek, ale nikdo mi neodpověděl. Koncepce školství není z mého pohledu ucelená, ale přece jen představuje ucelenější část programu. Jiné oblasti jsou totiž v programu pouze naznačeny nebo vynechány úplně. Propojenost školství a businessu korunuje nápad do škol vrátit zpět automaty. Pokud by to byly automaty na celozrnné bagety, ořechy a ovoce, ok. Pokud by to ale měly být pouze další zdroje financí na nezdravých mlsotách pro podnikatele, jsme jako učitelé (ti, se kterými jsem mluvila) zásadně proti. Naplňovat osnovy výchovy ke zdraví a odpovídat dětem na otázky "a proč se to učíme, když osobním příkladem nám jde škola zcela opačným? Proč cítíte určitou nevoli, paní učitelko, když před hodinou místo svačiny i oběda chroupeme smažené chipsy nebo přeslazenou nečokoládu či sušenku přímo ze školního automatu, který nám sem dal pan ředitel?" Nejde jen o tuto jednu konkrétní záležitost, ale o celé nastavení politické strany, kde je "obchod až na prvním, druhém, třetím i posledním místě." Naprosto chápu některé businessmany, že pro ně skýtá ODS ideální ne-program. A je dobře, že v rámci demokratického systému máme každý právo rozhodnout se, koho budeme volit. 

Jan Fiala nepředstavuje nějaké zásadní vize, jsou to jen obecné věty pro lidi, kteří o žádné občanské spravování nestojí, jejich zásadní (a u některých - ne všech! jedinou) hodnotou jsou finanční zisky, které mohou zcela volně získávat v divokém kapitalismu. Téma jako "solidarita s nemohoucími" "respektování určitých hodnot a cesta ke skutečnému lidství" nemá u této strany téměř žádné (resp. spíše symbolické) místo. 

ODS podobně jako ČSSD a okrajově Top 09 je propojena s podnikatelskou sférou - vlastně se takto rekrutovala jako s businessem propojená frakce od OF a proto je pro mě její postavení v politice problematické: Posilováním této strany se propojují mocenské zájmy zejména u státních zakázek, ale i jinde. Jsou jiné celkem pravicové strany (např. Topka), které doufám v budoucnu budou vésti pravicovější (resp. středově pravicovou) politiku vyspělým západoevropským způsobem. Na druhou stranu i ODS má ve svých řadách řadu zajímavých nezkažených osobností, žádná strana není černá nebo bílá. 

Strana přímé demokracie

Nedělám si iluzi, že konzumenti ve společnosti (často absolventi pouze základních škol  nebo některých učňovských oborů, ale někdy i vysokých škol) se výrazně změní do dospělosti či v rámci dospělosti v masovém měřítku. A pokud jim dělá problém vnímat (a hlavně si pamatovat) historické souvislosti, problém střetu zájmů i pojmy jako jsou populismus atd., nevnímám je jako kompetentní ke všem rozhodnutích. I jako vysokoškolsky vzdělaná učitelka zajímající se o dění jsem ráda, když některé odborné otázky za mě rozhodují odborníci z daných oblastí. To neznamená, že by referendum nemělo existovat. Při správném použití, kdy stát ohlídá metodickou informovanost to v některých zásadních otázkách, kdy "babo raď" a lid musí nést své zásadní rozhodnutí, které má spíše intuitivní nebo pudově podmíněné řešení, je referendum smysluplné. Pak i za takovým rozhodnutím (jako byl např. vstup do EU) lidé musí stát a nemohou fňukat u politiků. 

Přikládám k tomu článek. Ten nemá být odrazením od voleb pro zemitější občany, naopak má být inspirací k pečlivému studiu volebních programů stran, diskusních pořadů, případně doplnění historických a zeměpisných souvislostí: http://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=532512

Piráti

Přiznám se, že Piráty do detailu nesleduji. Je to pro mě zajímavá strana zejména mladých lidí, kteří jsou důležitým hlídacím psem společnosti. V některých tématech a postojích kontroverzní. Tato strana si rozšiřuje své obzory a i témata zájmu, má čisté financování a způsoby a působí v ní řada férových lidí (některé potažmo i znám). Je možné, že se tato strana dostane letos do parlamentu. Osobně této straně přeji, ať roste v tom nejlepším slova smyslu ke komplexní politice, nespěchá a na svůj čas se pilně připravuje, s přirozenou podporou lidí navazující nejen na volební kampaň. Zároveň mám ale pocit, že stran je spíše více než méně a možná by časem mělo dojít spíše ke slučování některých subjektů. To ukáže vývoj. 

Strana Zelených

Několikrát jsem v různých volbách volila Stranu Zelených, protože jako bioložka mám k daným tématům blízko a Zelení jsou potřeba i v parlamentu. Jejich plusem je, že až na lapsus se solárními panely nenajdete u této strany prvoplánová kmotrovství jako u ODS či některých dalších politických stran. V současné době byť při konzistentním stabilním volebním programu tuto stranu volit nebudu, neboť pod sice nadšeným, ale spíše příliš mladistvým vedením Matěje Stropnického tato strana v době složitých mezinárodních problémů jeví se vedle jiných stran spíše jako hnutí. V místních zastupitelstvích a krajích má a bude mít stále důležitou úlohu. A v budoucnu pravděpodobně - věřím -  přijde její čas, kdy bude klíčová i v parlamentu. Pokud se i letos dostane do parlamentu, budu jenom ráda, protože problém globální klimatické změny i klimatické změny v rámci Čech není hudba budoucnosti, ale realita dneška. Odbornější spektrum politických stran v této oblasti (tématem se zabývá  Topka a KDU-ČSL) může přinést nejlepší možná řešení. Přikládám k tomu článek, který se netýká fungování politických stran, ale pokud byste chtěli se nechat inspirovat podle svým osobních možností jako občané:

http://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=602580

Hnutí ANO

Pokud Strana Zelených jeví některé známky hnutí, pak je to ale hnutí konzistentní a s demokratickým fungováním - s fungováním klasické politické strany. Hnutí ANO nesplňuje ani to:

a) Její šéf Andrej Babiš se netají tím, že nejde o politickou stranu, ale hnutí, kde on je šéfem a rozhoduje v konečném důsledku o kandidátkách i dění ve straně. Má moc vyhodit i nepohodlné členy z funkce (což se stalo u některých hejtmanů, když mu nebyli přesně po vůli). V kandidátce Prahy nerespektoval krajské usnesení a kandidátku také předělal podle svého. 

b) Střet zájmů je tak zásadním problémem pro vládnutí, že stejně tak kdyby chtěl do politiky vstoupit Kellner nebo Bakala, volala bych na poplach před volením takovéto strany. Ano, "kmotrovství" je velký problém, ale je to přece jen o několik kroků složitější ovlivňování politiky, než si nasadit přímo kmotra do vlády, KDYŽ NEMUSÍME. Velmi před tím varoval i prezident Tomáš Masaryk. I kdyby Andrej Babiš nenesl na sobě to, co nese. Podnikatelské úspěchy se mu nedají upřít: Jsou dílem jeho instinktu pro dobrý business, pracovitosti i ostrých loktů, které ale na sobě už mají připevněné i zbraně patří tedy do podnikání východního typu (neštítící se vydírání a ničení lidí, jejich polí atd. - což se dá těžko dokázat u soudu), což je pro mě nepřijatelné. 

Přikládám k tomu článek:

http://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=603151

c) Způsoby Andreje Babiše jsou způsoby mafiánské nebo opričnické a konkrétní zprávy o tom vydávají nejen členové ČSSD, ale i ODS a hlavně jednotliví podnikatelé a zemědělci. Má být tento člověk tím, kdo bude určovat zákony této země? 

Přikládám k tomu článek:

http://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=602580

d) Způsoby jednání Andreje Babiše ve vládě stojí mimo demokratické způsoby, což vyplývá z různých svědectví lidí, ale vlastně se tím netají už ani Andrej Babiš. Chtěl by vládnout sám. Je sice pravda, že v něčem to je jednodušší, ale není to bezpečné vůči jakémukoliv špatnému rozhodnutí. A posouvalo by nás to opět na východ k totalitním státům, vlastní nesamostatnosti atd. Andrej Babiš samozřejmě ve vládě také přichází s chytrými nápady (tak jako kolegové z jiných politických stran), ale vzhledem k jeho businessu jsou některá témata už automaticky ve střetu zájmů. Sprosté vyjadřování se, oslovování kolegů politiků jako "ty pičuse apod." jsou dost běžné (potvrzují politici, není jen otázka nahrávek) a to nás posouvá lidsky vůbec nevím kam (asi do prdele). 

e) Politici ANO nepojí nějaká vize a tak od nich lze čekat leccos. Jsou mezi nimi i talentovaní lidé a doufám, že čase využijí své talenty ve skutečných politických stranách. Jinak se mohou dočkat (jako jejich soukmenovci) i vyhazovu s patřičnou mediální ostudou, pokud se svému pánovi znelíbí. Martin Stropnický je už tak vysoko a tak etablovaný, že na něj se ohlížet (ve smyslu že má volnou ruku) nelze.

Je pravda, že Andrej Babiš má mediální talent a podařilo se mu vykrást programy ostatních politických stran. Občas je nachytán, že neví do hloubky, co říká, ale zatím se mu to daří zamaskovat docela úspěšně. Možná něčemu z toho i věří (moc a spasitelství je sladší než finance - známá zkušenost). Bylo by také s podivem, kdyby již tak do očí bijící témata našeho průmyslu, enviromentální otázky a otázky vzdělání nezabudoval i do svého programu. Daří se mu i dělat show pro davy: Veřejné, internetové. Davy, které mají rádi lidový jazyk a zábavu. Pak se jen diví, když slyší od odborníků, že "kolem řepkového pole by se raději nemělo chodit u nás, jak je plné pesticidů", hrozí se prodloužení biopaliv i toho, že statistiky EET má jen Babiš. Nebo kde se pomstil někomu, že mu nechtěl prodat pole (tak mu ho zničil jedy). Je to ale tentýž člověk. 

Velice nevyzpytatelnou a nebezpečnou vizí Andreje Babiše je privatizace zdravotnictví!! "Ziskové zdravotnictví" neznamená totiž nic jiného. Zdravotnictví normální (které má být pro normální lidi) nemůže být nikdy ziskové, což ostatní politické strany vědí a otevřeně vystupují proti podnikateli Andrejovi Babišovi. V současné době má Andrej Babiš pod palcem určité sféry zemědělství, potravinářství (kde jeho prioritou není zdraví občanů, ale zisky) a skoupil už i genetická centra a centra pro umělé oplození. Geniální konglomerát, který může fungovat sám o sobě. Pokud by k tomu přibral ještě zdravotnictví - ještě geniálnější: Vypěstovat na poli s pesticidy, vyrobit z toho nekvalitní potraviny a nemocné lidi léčit ve vlastních nemocnicích a když nebudou moci mít děti (což pesticidy dělají), tak je oplodní ve vlastních centrech. Čím dál větší neplodnost u lidí je právě bohužel z podstatné části daná tím, že nepěstujeme pokud možno co nejvíce ekologicky, ale používáme pesticidy. Do roku 2030-2050 se očekává, že až polovina těhotenství bude z umělého oplodnění. A umělé oplodnění není levná záležitost. Žádné zákony na ochranu člověk nejsou u Andreje Babiše nejen potřeba, ale rozhodně nejsou žádoucí! 

Komunistická strana Čech a Moravy

Demokracie je náročná. Ale představa pražské leadera této strany o tom, jak může být stát zároveň komunistický a zároveň demokratický při omezených přírodních zdrojích, financích a v rámci globální společnosti, jsou z mého pohledu nereálné. Stojí na opačném pólu než ODS a ANO: Rozumím voličům komunistů, kteří nechtějí "černou ruku trhu" ani "vedení státu jedním podnikatelem pro sebe a Agrofert atd.", že mají chuť volit komunisty, kteří se vůči tomu vymezují. Vnímám jako inspirativní to, aby "práce byla povinná" - je to něco, k čemu bude muset svět nějak dospět: Ne povinnost starého režimu, ale zpřísnění nedávat dávky těm, kdo pracovat nechce. Zajistit ale práci a blahobyt, neomezenou zdravotní péči všem a ponechat možnost růstu společnosti a i odpovědnost (a tím osobnostní růst v delším horizontu) konkrétním lidem považuji za utopistické. Právě i v oblasti zdravotnictví jde pokrok tak dopředu, že nutnost stanovit nějaký standard a na další nákladné procedury si možnost připlatit bude podle mého v budoucnu nutné přistoupit. Je jasné, že KSČM dnes není tou komunistickou stranou, která existovala dříve a kromě některých vyhraněných (byť vysoko postavených) členů netouží po návratu starého režimu a tak nepředstavuje pro stát žádné riziko. Je etablovanou silně levicovou stranou. Právě proto, že klade příliš malou odpovědnost na jedince a neoperuje s pojmem "různé životní cesty jako učební lekce" a i vzhledem k minulosti některých členů je tato strana i do budoucna mimo můj výběr. 

Sociální demokracie

Sociální demokracie je starobylá strana s dlouholetou tradicí a má své podstatné místo v parlamentu. V současné době prochází ujasňováním si toho, jaká je její úloha v globální společnosti ve střední Evropě a prochází i personální reorganizací. Zároveň podobně jako ODS je spojena s řadou kauz, byť ne možná tak prvoplánových jako u protřelých střelců z ODS. I tato strana je hodně propojená s businessem a to od porevoluční doby a vlastně se jejich a politika ODS dost často ovíjela ve způsobu "boje o korita" nebo naopak  "opoziční smlouva". Teď jim do toho vlítnul Andrej Babiš, který je úplně stejný, jen je dalším prasátkem u koryta a zároveň do jisté míry kontrolorem (který zase vytváří osobní výhody pro své firmy novým - modernějším způsobem). Také to byla sociální demokracie, která naivně pustila k vládě (a to ještě do ministerstva financí) velkého businessmana Andreje Babiše s pochybnou minulostí (tím nemyslím jen stb) v naději, že se znemožní a voliči ho příště volit nebudou. V to věřila i KDU, která má velmi vytříbený způsob jednání a chodu strany. Netušili, že i když se Andrej znemožní (což se děje), lidé mu to zbaští. To není až zas tolik obrázek těchto stran, to je více obrázek nás voličů. V této straně se také objevují určité nedemokratické procesy, které probíhají jak na straně "lánských pučistů", tak ve vedení strany. Mám pocit, že laik se v tom nemá možnost vyznat a může pouze podlehnout iluzi, že "ví, jak to je." Vzhledem k tomu a vzhledem k tomu, že část společnosti začíná být v pozici malého dítěte, které po státu jen žádá, nebudu tuto stranu volit. Přesto doufám, že se obnoví, ujasní si demokratická pravidla svého fungování i svoji suverenitu nezávislou na prezidentu Zemanovi a někteří voliči jí dají svůj hlas, aby její stanovisko v parlamentních (popř.vládních) diskusích také zaznělo.

Top 09

Top 09 vnímám v současné době jako progresivní stranu, ve které pracují zajímaví lidé. Její čelo ale bohužel reprezentuje Miroslav Kalousek, který je proslulý nejen populismem a hulváctvím, ale i některými kauzami. Zároveň v politickém jednání jedná nekorektně, kope i tam, kde by vůbec nemusel a lze ho (když ho např. na to upozornil Pavel Bělobrádek) charakterizovat slovy "hele víš, když cítím krev, tak já musím." Kéž by strana vyrostla natolik a kéž by Miroslav Kalousek do budoucna vedení strany opustil. A i starý pan Schwanzenberg byl propuštěn do zasloužené penze. Téma církevních restitucí je ve společnosti diskutované a týká se nejen KDU, ale i topky. V této otázce mě zajímá budoucnost - výsledky. V současné době musím říci, že tato strana prezentuje z mého pohledu velmi rozumné pohledy v rámci rovnováhy solidarity i odpovědnosti občanů (pracovní trh, zdravotnictví) a reflektuje stejně jako KDU-ČSL nutnost investovat do vzdělání a výzkumu, chceme-li se ze subdodavatelské a montovní země vrátit po období komunismu na trh s konečnými produkty. Topka přišla s programem již 30.5. V oblasti rodinné politiky Topka prezentuje také zajímavé možnosti a Markéta Adamová může být zajímavou političkou v budoucnu: Není zdaleka tak příliš moderní, jak na první pohled vypadá. Je nakloněna různým možnostem, včetně důrazu na tradiční rodinu. Pozitivně hodnotím i snahu Topky co to jen půjde zůstat u jednacího stolu v Evropě (nikoliv, že bychom si měli nechat diktovat). Topka chce znovu otevřít téma důchodové reformy, což je sice téma nepopulární, ale nutné: I v Evropě se mluví o tom, že do důchodu se půjde po osmdesátce nebo pouze s 20%. Demografická křivka je neúprosná. Kromě Zelených a KDU-ČSL+STAN také akcentuje ve svém programu otázky životního prostředí, jelikož to je otázka našeho přežití.  Topka je jednou ze dvou stran, které budu v parlamentních volbách volit. Doufám, že i pokud bych se rozhodla pro uskupení níže napsané, bude mít Topka v parlamentu dostatek hlasů. Z mého pohledu ideálně tolik, aby nemusela jít vůči ANO do opozice, ale vytvořila s jinými politickými stranami koalici.

KDU- ČSL + STAN (koalice či společná kandidátka)

To, že tomuto uskupení poklesly preference ve chvíli, kdy vytvořily koalici, ukazuje mimo jiné na to, jak moc jsme se vzdálili nikoliv jen církevnímu životu, ale tradičnímu životu jako takovému. Pokles preferencí prý totiž nastal od voličů STAN (kteří jsou také různorodější). Pokud by totiž lidé pečlivěji studovali jiné politické strany a hlavně s nimi měli praktické zkušenosti, zjistili by, že KDU - ČSL je opět historická opora státu a ve straně jsou lidé různého typu. To, co tuto stranu (mluvím o KDU)  okrášluje je, že budete těžko hledat takové množství kauz jako u jiných politických strana hnutí. Má téměř čistou politiku už proto, že právě její zástupci jsou věřící nebo obecně duchovní lidé nebo lidé, pro které jsou důležité tradice. Tím jsou vůči nástrahám moci (které číhají na každého) odolnější. Tato strana vyniká i velmi demokratickým způsobem vnitřního fungování a to i přes různé těžkosti a názorové různice a proudy. Někteří voliči mohou mít problémy s církevními restitucemi atd., ale považuji to v řadě závažnějších problémů, které se naší republiky i v rámci vývoje světa za podružnější záležitost, která by nás neměla ochromovat v budoucím směřování. Důraz na roli rodiny, vzdělání a výzkumu považuji v současné době globálního zmatku a postkomunistického tápání Čech za klíčové. Ekologické změny v rámci zemědělství, ochrana půdního fondu atd. je v době klimatické změny také důležitá a Marian Jurečka v tom vykonal kus práce na ministerstvu zemědělství. Stejně jak v ochraně spotřebitele a podpoře našich zemědělců (byť je to jen začátek a řada práce Čechy čeká).  Věřím, že absence nebo zdržení se hlasování vzhledem k biopalivům (které začal Kalousek za své vlády) si vzali členové strany (i jiných politických stran!) jako poučení, jak se nerozhodnost či pasivita nevyplácí, protože celkově KDU-ČSL sleduje otázky životního prostředí systematicky a metodiky (v rovnováze s obchodem). Zároveň se počítá s tím, že elektromobily za rozumnou cenu přijdou na trh spíše dříve než později a tak byla snaha nepoškodit český business, který stejně za pár let skončí. V rámci výzkumu a směřování ČR na poli globálního obchodu velmi dobře započal svoji práci Pavel Bělobrádek: Začal budovat od píky a utvořil základní pracovní síť, vytvořil už některé konkrétní projekty podpory malým a středním inovativním podnikatelům a konkrétnější výsledky uvidíme až v dalším volebním období. I proto má velký smysl volit KDU, aby koncepční práce mohla pokračovat a nést své ovoce a nebyli jsme montovnou Evropy. Považuji toto uskupení vedle Topky také za progresivní a s "klidnou silou" sledující reálné možnosti naší země do budoucna. KDU-ČSL + STAN je vedle Topky uskupení, u kterého vážně uvažuji, že jim dám svůj hlas v podzimních parlamentních volbách.

Starostové přichází podobně jako KDU s konkrétními zkušenostmi z obcí, právě i proto mají tyto dvě strany k sobě blízko. Přiznám se, že pro mě není klíčovým tématem, zda budou kandidovat jako koalice, na jedné kandidátce nebo budou kandidovat zcela zvlášť. Mnohem více než to mě zajímají jejich vize a program. Ten představují postupně na stránkách a v úplnosti bude představen na začátku září. V současné době kromě dílčích témat programu (i propojení KDU-STAN) lze na stránkách KDU dohledat, co mají splněno z tohoto volebního období. Zjistíte, že ač to je méně zastoupená strana, podařilo se jim splnit cca 80 - 85% svého programu. 

Ve spoustě bodů mají vlastně stejný nebo podobný program jako Topka, včetně podpory malých podnikatelů, v čemž se zásadně liší od hnutí ANO, kde by Andrej Babiš měl nejraději monopol a dělá pro to všechno zákonodárstvím, obcházením zákonů i nemravnými vyděračskými a nezákonnými prostředky. Není se co divit, že dvě progresivní strany (Topka a KDU-ČSL+STAN) mají podobný program - ožehavá témata společnosti vnímají jak odborníci, politici a i je politické strany mají na stole od občanů již řadu měsíců. 

Přeji vám, abyste volili srdcem, hlavou i intuicí. V kontextu všech politických témat i budoucnosti Čech v rámci Evropy i globálního ekonomického trhu. V kontextu lidského směřování člověka. Kéž se v parlamentu sejde spektrum politických stran, které konstruktivně, s co nejmenšími osobními zájmy bude hledat řešení ve složitých státních i mezinárodních a enviromentálních otázkách. 

Jednotlivá témata jsem rozpracovala již v lednu tohoto roku v následujících článcích. (Některá témata již nemusí být aktuální nebo na nich vláda mohla stihnout zapracovat ještě v tomto volebním období)

http://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=581578

http://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=581354

http://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=581068

http://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=580481

http://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=580156

http://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=579467

POKUD BUDETE CÍTIT, MŮŽETE TENTO ČLÁNEK POSLAT TAKÉ VAŠIM BLÍZKÝM. NEJDE O TO, ABYCHOM VOLILI STEJNĚ, žádná politická strana nemá patent na vše - jde o to, aby se různé politické strany domluvily. VNÍMÁM JAKO DŮLEŽITÉ, ABY VOLBA KAŽDÉHO Z NÁS VYCHÁZELA Z HISTORICKÝCH SOUVISLOSTÍ, Z POLITOLOGICKÝCH PRINCIPŮ (ne střet zájmů apod.), Z REALITY PROGRAMU POLITICKÉ STRANY k situaci v ČR i na planetě Zemi A Z CELKOVÉHO JEJÍHO CHOVÁNÍ V PRŮBĚHU POSLEDNÍCH VOLEBNÍCH OBDOBÍ. A když k systematickému studiu přidáme srdce a intuici, můžeme zvolit nejlépe, jak každý budeme cítit, že máme.

Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | neděle 23.7.2017 20:25 | karma článku: 18,82 | přečteno: 1287x
  • Další články autora
  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik