Alena Kulhavá

Proč se politické strany bojí Babiše a došlo k zoufalým nahrávkám?

6. 05. 2017 8:02:55
Oligarchie v Čechách bohužel dosahuje větších rozměrů a projevuje se to teď v praxi. Nekalé praktiky na více stranách i vážná nebezpečí. Jaká?

Největším "nebezpečím" je hloupost lidí (na kterou ale zároveň mají bytostné právo, je to stav vědomí - všichni se vyvíjíme - o to tady jde - a nikdo nejsme vševědoucí). Jestliže řada lidí nechápe a zpochybňuje problematiku střetu zájmů - tj. nechápe, proč by člověk nemohl být zároveň politik a zároveň podnikatel nebo zároveň soudce a psycholog, je to částečně jen vyhřeznutí hlouposti určité části lidí v praxi (lidí, jejichž úkol byl v historii pracovat a ne se starat o věci veřejné a po 1918 a 1989 byli neseni nejvýše ve svém duchu) a částečně jsme se od doby revoluce posunuli pryč od základů demokracie. Mluvím s lidmi a slyšela jsem i takovéto otázky: "Proč vadí, že velký podnikatel dělá zákony a je to pro něj dobré?" "Proč by to nebylo dobré, aby měl Babiš skoupenou celou republiku? Vždyť je to snad dobrý podnikatel nebo ne?" Někteří lidé nechápou problém monopolů ani střetu zájmů. Někteří dokonce upadli do postmoderní nemoci "na to se lze dívat z různých úhlů pohledu." Jiní propadli postfaktické době: " A co když je to na Babiše všechno nastrčené a on je zcela nevinný?," Pokusila jsem se to vysvětlit a snad se podařilo. Ale po opojení dalším rohlíkem v budoucnu netuším, co tito lidé budou dělat kdykoliv později u voleb.

Témata střetu zájmů a vůbec dobré společnosti jsou jen okrajově v osnovách základní školy a to v tématu populistických stran (zeměpis) a částečně i v občance. Je ale na učiteli, zda pouze odrecituje učebnici, nebo uvede příklad z praxe (tak, aby zároveň se vystříhal jakémukoliv politickému ovlivňování budoucích voličů - ukázat jen principy - příčiny a následky). Bohužel i při důrazu na svobodnou volbu každého člověka se praktičtější učitel vystavuje nebezpečí ze strany rodičů, kteří také princip střetu zájmů nechápou (a jsou třeba voliči ANO - byť o tuto stranu u dětí nejde, budou voliči až později, jde o obecný princip).

Druhým vážným problémem je celý provázaný pavouk podnikatelů a politiků, který možná nejvíce zasahuje do ČSSD a ODS atd. - resp. tam se nejvíce v celé politice od 1989 objevoval v neuvěřitelných kauzách. V tom rozumím Babišovi, že hraje nejen politický boj, ale i ekonomický, protože ten hrají zákulisně i ČSSD a ODS. Je to tedy velká výzva pro tyto strany, které se tváří jako svatouškové, kteří jsou napadeni zlým tygrem a přitom používají také své taktiky.Kdo pořídil nahrávky Přibyla a Babiše se můžeme jen dohadovat. Každopádně je to také špína a právě i tímto aktem jsme se posunuli zase o kus dál do politické špíny a do Ruska. Rozhodně bych nechtěla v budoucnu na internetu sledovat odposlechy politiků a už vůbec se podle toho řídit při hodnocení jejich práce. Je také dost možné, že jde o politický boj jiné politické strany. Proto by měl být tento člověk, který nahrávku pořídil a zveřejnil (i kdyby to myslel sebelépe) trestně stíhán. Pokud to myslel dobře, tak to musí pochopit - že přestoupil zákon a je v zájmu státu - precedensu do dalších dní, aby takovýto čin byl trestně stíhán. Je to výzva pro všechny strany vrátit se k charakternějšímu jednání: Pro Babiše a ANO, pro jiné politické strany i pro voliče.

Část nahrávek působí strojeným dojmem: O ministrovi Ludvíkovi apod. Babiš se v nich nechal nachytat na své taktické praktiky. Na druhou stranu je pravda, že by mohl ovlivňovat média mnohem více a nedělá to. Nekontroluje a nestahuje každý článek (ani jeho spolupracovníci), který by mluvil proti němu. Není jeho denním chlebem tvořit obsah denního tisku v kampani proti ostatním politickým stranám (zejména ČSSD). Proto chápu jeho postoj "já nic, já muzikant". Přesto je z nahrávek zřejmé, že to mimo jeho styl není - řídit, kdy které články vyjdou se záměrem zejména ČSSD poškodit. Máme tak pokaženou demokracii, že lidem nestačí Čapí hnízdo, Korunové dluhopisy, EET ze které má statistiky k podnikání (dnes nejdůležitější kapitál) jen podnikatel Babiš, ale musíme dostat pod nos takového nechutné nahrávky, které porušují zákon odposlouchávání, abychom se probrali? Nahrávky, kde odkrývá Babiš zcela v nahotě sám sebe ve své sprostotě a jak všemi pohrdá: Předsedou vlády, ministry, svými zaměstnanci...oligarcha v plné parádě. A zde se opět dostávají ke slovu občané:" No, ale když ten Sobotka je tak slabý a třeba jsou ti politici tak neschopní a zkorumpovaní. Třeba má Babiš pravdu, jen to drsněji formuluje..." To je jedna strana mince - a pravdivá: Velká rivalita panuje i mezi jinými politiky (viz Kalousek, Fiala, Okamura). Ale kanálová sprostota až tak a uchopení státu jako firmy (sebou vytvořenými zákony, pro sebe statistikou EET, přes média i vydíráním), oligarchou Babišem, je nový fenomén.

Třetí věcí totiž je, že kromě naprosto nekalé konkurence (kdy informace z EET má on a ne normální podnikatelé) se Andrej Babiš snaží sledovat, kde se nějaký podnikatel dostane do obtíží, vydírá ho a dokonce je spojený pravděpodobně i s bankami (opakovaná nezávislá svědectví různých lidí): např. se City bankou. Je jasné, že člověk, který má hodně peněz, si může dovolit nějaký čas firmu v krizi dotovat. Je také pravda, že svět se od doby ekonomické krize posunul a tak se firmám dnes daří lépe (což je i částečný důvod snadnější situace vlády, který navíc neinvestovala). Babišovy vyděračské způsoby je funkční systém, kdy oligarcha skoupí klíčové podniky (každý se může dostat do potíží) ve vydírání dotyčného podnikatele, aby mu svůj podnik za babku prodal. To jsme už v Rusku nebo v mafiánském světě. Nebo naopak v Čechách, kde vynalezl (možná nejen Babiš) nový způsob opričnictví. Pokud toto lidmi nelomcuje (nebo nejsou schopni zachytit i když jsou toho plné zprávy), tak Pán Bůh s námi a Zlý pryč...

Poslední kapku probouzecí medicíny mi podali politici, se kterými jsem v osobnějším kontaktu (a kterých si vážím) v nezávislém opakovaném vyjádření: Andrej Babiš, který využívá svého rozkročení mezi bankami, podniky i jako místopředseda vlády a ministr financí (který by chtěl ovládat pokud možno i policii) došel takové moci, že se mu politici jakékoliv vládnoucí strany bojí přeložit stéblo přes cestu. Situace je taková, že kdokoliv může být ohrožen na životě nebo v rámci rodiny. Možná i proto došlo k zoufalým nahrávkám, které rozhodně neschvaluji a body ČSSD za ně nepřipisuji. Andrej Babiš má prý ale takové páky na lidi, o kterých ani nemám chtít slyšet a které skutečně patří už do Ruska. A do toho politici pochopitelně nejdou (kdo z vás by šel?). Sobotka si to troufl a věřím, že při tak vážných odhaleních na Babiše si Babiš netroufne ho osobně ohrozit. KLÍČ V RUCE MAJÍ VOLIČI.

Nemá smysl pitvat detaily kauz a podporovat strach, zlobu nebo zbytečné spory. Stačí se držet Platónského nebo i Masarykovského hesla, že role se nemají míchat. Nesmí docházet ke střetu zájmů. A v tu chvíli by voliči - pokud chtějí toto respektovat - neměli volit nejen Andreje Babiše, ale ani nikoho z ANO - neboť ANO je politické hnutí, kde vládne Andrej Babiš. Někteří politici ANO to přiznávají, někteří kariérně skrývají, jiní se bojí. A některých se to na neproblematických funkcích pravděpodobně ještě nedotklo, ale přesto musí registrovat "že něco není v pořádku ve státě dánském". Několik výjimečných klíčových osobností ANO je v hájení a mají svým způsobem volné pole (ministr Stropnický do jisté míry). Kam až ale ve svém působení v této straně chtějí dojít? Co by musel Andrej Babiš udělat, aby začali používat svoji svébytnost? Nadšeným a čistým politikům ANO přeji, aby vývoj svého hnutí a realitu Andreje Babiše pochopili a přestoupili do nejsolidnější a nejbližší skutečné politické strany jejich srdce nebo založit politickou stranu vlastí. ČSSD přeji (ač v parlamentních volbách nejsem jejím voličem), aby si ve své straně udělala pořádek, neboť její zkorumpovanost vychází v konfliktech s oligarchou Babišem také napovrch a to jí ubírá hlasy.

Obecně nám všem přeji, abychom v každou chvíli věděli, co chceme dělat, nebyli pohodlnými konzumenty koblih, piva, youtube či mobilových her. Do voleb zbývá akorát času k vědomému studiu politických stran. Ale studovat je nemusíme a pak se můžeme jen divit. Každý máme svobodnou volbu a nikdo nikoho nemůže k ničemu nutit, pouze inspirovat.

Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | karma: 31.68 | přečteno: 1903 ×
Poslední články autora