Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Souhlasím s tím, že nejlepší metodou při ochraně přírody a životního prostředí je chovat se rozumně přímo tady doma – neplýtvat, neničit, uklízet odpadky...

Jedna z Vašich rad ale zní "investovat do solárních panelů", o kterých píšete, že "návratnost nákladů dneska už brzká". To platí jen zdánlivě. Podpora solární energie vychází z předpokladu, že jde o takzvaný "obnovitelný zdroj energie". Finančně se vyplatí proto, že její podpora je dotována vyšší cenou energie pro VŠECHNY spotřebitele. Jenže se solární energií jsou spojeny náklady, které na první pohled nejsou vidět. Čím více solárních panelů je připojeno k elektrické síti, tím větší náklady jsou spojeny se stabilizací této sítě. A stabilizace rozvodné sítě se provádí pomocí konvenčních zdrojů energie. Výkon solárních panelů neustále kolísá. Přičemž nejde jen o rozdíl mezi dnem a nocí. Také rychlé vyjasnění oblohy vede paradoxně k větší spotřebě uhlí pro stabilizaci elektrické sítě – jinak by nám kvůli kolísavému výkonu solárních panelů shořely klávesnice našich počítačů.

Ředitel provozovatele přenosové soustavy ČEPS Vladimír Tošovský řekl pro iDNES například toto, cituji: "Přes naši soustavu se valí energie z obnovitelných zdrojů z Německa. Když dojde k velkému množství neplánovaného přetoku energie, může dojít k blackoutu". Přičemž rozhodně nejde o maličkost – když do drátů přiteče navíc (tedy zbytečných) tři a půl tisíce megawattů, tak je opravdu nesmírně nákladné (a energeticky náročné) problém řešit.

Při výrobě solárních panelů se navíc spotřebuje tak ohromné množství vzácných materiálů, doslova celá hora hornin a fosilních paliv, že lze s úspěchem pochybovat, zda za celou svoji životnost solární panel vyrobí tolik energie, kolik se jí spotřebuje alespoň na jeho výrobu, údržbu a stabilizaci jeho nestabilního výkonu. Podobným nápadem je biosložka přidávaná do paliv, díky čemuž dochází k devastaci orné půdy.

3 0
možnosti
Foto

R^ Děkuji za reakci a zpřesním v článku. Je to skutečně velmi odborná otázka a odborníci se neshodnou. Diskuse na toto téma jsou důležité. Pošlu i Marianovi Jurečkovi a dalším.

0 0
možnosti
Foto

No, tak nějak, nechápu, proč kritizujete Bolsonara, když on dělá jen to, co si přeje ekologistická loby, která chce zachránit planetu a lidstvo před klimatickým kolapsem. Dle mého názoru, by pro začátek postačilo změnit zákony. Žádné povinné přidávání biosložek do motorových paliv, žádné dotace na pěstování plodin, ze kterých se tyto biosložky vyrábějí. To by asi vyřešilo pralesy a naše řepková pole. No a pak pokračovat dál v nápravě dalších ekologistických nesmyslů, které nejspíše naši planetu opravdu ke kolapsu úspěšně dovedou.

:-(

3 0
možnosti
Foto

R^ Určitě, ale nestačí to...tím se stromy nezasadí...a i to je problém...ale děkuji za doplnění.

0 0
možnosti
ST

Před 'b'razilskou ambasádou, před 'b'razilským velvyslanectvím ;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik