Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Krátký článek o tom, jak preventovat u sebe dlouhodobý kovid a cytokinovou bouři i

u mladších jedinců bez komorbidit, ale s narušenou T buněčnou imunitou, o které ani nemusí vědět, ale která se ukazuje v různých drobných symptomech. 

Dlouhodobý kovid, tj. přetrvávající bolesti hlavy, velká únava, dýchavičnost, ztráta čichu, bolesti v krku mozková mlha apod. se projevuje u nezanedbatelného množství lidí. U každého jiná kombinace těchto příznaků. Pokud se jedná o týdny, je to nepříjemné, je to třeba řešit se zaměstnavatelem: Zůstat ještě nějaký čas doma a později v práci jen v mírnějším režimu, což i tak se firmě vyplatí. Jde o nezneužívání tohoto jevu k úlevám v práci, ale na druhou stranu výzva pro zaměstnavatele s tímto novým fenoménem v práci počítat, protože přetěžování takového pracovníka může vést k horším zdravotním komplikacím. 

Pokud se jedná o měsíce, je problém závažnější a zatím nemá lékařská obec prostor se více zamýšlet nad tím, "co s tím", stejně tak jako lékaři neumí pomoci lidem s pozdě objevenou boreliózou nebo masivně žloutenkově se projevující infekční mononukleózou, která vede v nemálo případech k chronickému únavovému syndromu, kdy EB viry vyskakují při nachlazení, přepracování apod. a uvrhávají člověka do stavu bez energie. 

EB viróza (nebo i jen léčení žloutenkové infekční mononukleózy) trvá ale často v řádu let a někdy jsou potíže i trvalé. Jak je tomu s kovidem zatím nevíme. 

Jedinou cestou v takovém případě je

- Přijmout realitu, jak je, nebojovat s tím, protože odpor vyvolává nervovou stresovou reakci, oslabení imunitního systému a začarovaný kruh. Je třeba hledat realistickou cestu pro ten čas. 

- Podpořit psychiku posilujícími aktivitami, které i sníží stresovou reakci v různých situacích: Meditace, techniky Pozitivní inteligence, pohyb (ne přes míru), procházky v přírodě, tanec, soustředěná jednoudušší práce s pozitivním výsledkem (vaření, zahrádka apod.). Dále už specifičtější - pro ty, kterým je blízké: duchovní praxe (včetně později bohoslužeb, teď jen domácí modlitba či v blízkém kostele výjimečně) podporující pokoru, harmonii, brát s láskou věci  tak, jak jsou a řešit jen to, co člověk má (právě bez oslabování vnitřními sabotéry, viz psychologie "pozitivní inteligence", ke které vyšla i kniha a pracuje s ní řada odborníků - psychologů, koučů apod. a s duchovní praxí se velmi potkává). Duši podporuje také aktuální autentická srdečná činnost: V rodině, s dětmi, partnerem,  pomoci staříkům (telefon našim blízkým, obrázky, básničky od dětí i dospělých pro naše blízkým, tak pro staré v domově důchodců apod.), pro toho, kdo je povolán i různé (v míře) dobrovolnické činnosti. Někdo je naopak povolán spíše k vnitřní kontemplaci a po aktivnějším období v současné době k "úklidu ve vlastní duši" nebo nějaké vnitřní transformaci. 

- Podpořit imunitu přírodními preparáty (podle situace drags imun, různé houby, echinacea, vilcacora apod.) - pro každého se hodí trochu něco jiného. Dostatečná dávka vitaminu C (lepší ale přírodní), vitamínu B (pangamin), případně doplňkově minerálů (lépe mumio, zelený ječmen, řasy, koloidní). Nezapomenout na akorát dávky vitamínu D. 

- Podpořit tělo potravinami, které prospívají tělu, neoslabují imunitu a podporují pozitivní emoce a nikoliv ty "nervózní." Naopak potraviny vedoucí k opaku z jídelníčku pokud možno vyloučit. Je vhodné jíst zásadité potraviny, tj. zelenou zeleninu, doplňkově zelený ječmen, řasy. Dostatek (ale ne přes míru) bílkovin (pro někoho možné jen rostlinné, někdo potřebuje i dostatek živočišných), vejce, za studena lisovaných rostlinných olejů nebo čerstvých ořechů, občas ryba. Potraviny obsahující vitamín C: lesní ovoce, nať petržele, petržel a celer za studena (pomazánky), syrová paprika. Potraviny výrazně zatěžující organismus jsou sladkosti, přemíra masa a smažené, větší množství pečiva. Kvasinky, které potom ovlivňují negativně nervový systém látkami, které vypouští, jsou živeny sladkým a větším množstvím pečiva. To vede k podrážděnosti (lékaři potvrzeno) a ještě větší závislosti na sladkém (tj. nejde jen o reflex závislosti na sladkém mateřském mléce). 

Pro prevenci cytokinové bouře i u mladších osob (tj. těžšímu průběhu koronavirové infekce) platí totéž (zde je velmi důležitá dávka vitamínu D, který právě brzdí přehnané imunitní reakce), ale je třeba ještě sledovat stav T buněčné imunity. Pokud má člověk tuto imunitu narušenou, může se to projevit následujícím průběžnými symptomy: Časté nachlazení, časté opary, některé alergie a astma, lupenka, lupus, EB viŕoza, chronická borelióza apod. V takovém případě by měl navštívit kvalitního imunologa a poradit se, zda je vhodná - nutná nějaká preventivní léčba (která ale zasahuje do imunitního systému), jelikož je riziko těžkého průběhu koronavirové infekce velké (u lidí s roztroušenou sklerózou, po transplantaci to bývá nutností). Nebo raději do imunitního systému nezasahovat a spolehnout se na zdravý životní styl, budování vnitřní stability i v této těžké době, hlídat si nepřepracování a nevyskytovat se v příliš rizikových prostředích ani v budoucnu (uzavřené hospody, kde na sebe po několik hodin lidé zblízka prskají apod.). 

Přeji nám všem hledání rovnováhy v situaci, kdy se jednotlivé poznatky teprve ukazují. Přeji nám co nejvíce vnitřní pohody, pomoci druhým a proměny tam, kde každý z nás potřebuje. Při tom všem tok lásky mezi námi a našimi bližními. 

Srdečně Alena Kulhavá

 

Autor: Alena Kulhavá | neděle 25.10.2020 18:02 | karma článku: 21,98 | přečteno: 761x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 615x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik