Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se vám daří v karanténě? S čím máte obtíže? Co byste potřebovali?

Tento článek primárně nemá za úkol sesbírat podněty pro politiky (je dobré psát přímo jim, na dvtv či do Otázek),ani shánět roušky a respirátory,ale podívat se na výzvy karantény a kde se dá ulevit. Otevírám i diskusi. 

ZDRAVOTNÍCI

Zdravotníci jsou někteří velmi vytíženi a někteří až přetíženi (nemocnice) a někteří více odpočívají v karanténě (obvodní lékaři a ambulantní specialisté na poliklinikách, často i zubaři). Do služby se zapojili medici a sestry v záloze. Existují určité sbírky na svačinky pro zdravotníky. Zatím není zdravotnictví v kolapsu, ale menší počet zdravotníků, než je pro naši zemi optimální pramení 

- z komplikovaného a stále se měnícího se studia zdravotních sester, kdy chybí sestry, které nemají na to studovat techničtější a odbornější záležitosti, ale byly by dobré pro základní péči. Určitým problémem je, že čím dále věcí v nemocnicích je technických, ale přesto pravděpodobně by mohlo nejen vystudovat, ale i dobře pracovat více seste. 

MILÉ SESTRY NEBO BÝVALÍ UCHAZEČI O TENTO STUDIJNÍ OBOR: JAKÉ ZMĚNY BYSTE VE STUDIU PROVEDLI TAK, ABY TENTO OBOR BYL POSÍLEN? KDE VIDÍTE DALŠÍ OBTÍŽE, PROČ JDE STUDOVAT A PRACOVAT VE ZDRAVOTNICTVÍ MÉNĚ SESTER? 

- Podobné je to u lékařů - komplikované atestace. Prý větší problém než plat. 

MILÍ LÉKAŘI, JAK TOMU JE? HRAJE VĚTŠÍ ROLI PLAT NEBO PROBLEMATIKA DOSTUDOVÁNÍ, ZAŘAZENÍ SE DO PRAXE VERSUS RODINA NEBO PENÍZE? CO BYSTE POTŘEBOVALI? Prosím, odpovídejte jen lékaři, ne někdo za ně. 

Velký klobouk dolů a velký dík současným nasazeným zdravotníkům i výborným specialistům a praktikům v průběhu normálního provozu. 

CO KROMĚ OCHRANNÝCH POMŮCEK BYSTE POTŘEBOVALI V TUTO CHVÍLI? 

ŠKOLY - RODINY

Na nic není ve škole čas. Vše se valí a učitelé jsou přepracovaní (pokud učí poctivě, věnují se dětem i rodičům a i svému vzdělávání - na to i tak často už nezbývá čas). Proto ne všechny školy měly zavedené online prostředí. Přesto většina škol na tom zapracovala (včetně té naší) nebo dokončuje. Jen některé školy nevyužily tento čas k zavedení nových technologií, komunikace s dětmi i rodiči, výuky samostatnosti žáků, ale krok za krokem. 

MILÍ UČITELÉ - MÁTE-LI NĚJAKÉ OBTÍŽE, ČEHO SE TÝKAJÍ? 

Jinak děkuji rodičům, že minimálně v naší škole se většina rodičů snaží spolupracovat v této chvíli a to i ti, kterým to dříve nešlo. Zároveň i dík dětem, že i někteří "lemplové" ožili a pracují o poznání lépe, než dříve. Je stále co zlepšovat, ale pokud by nebylo spolupráce dětí a rodičů, tento čas by byl promarněný a to ve většině škol není. 

Druhý stupeň by se měl naučit pracovat více samostatně (i my jsme informovali rodiče, že není cílem, aby seděli u dětí a učili se s nimi, naopak) . První stupeň částečně také, ale zde většinou rodiče musí děti částečně navést nebo někde kousek látky vysvětlit. I při vší pomoci internetu, České televize a pečlivé práce paní učitelek. U prvňáčků a dětí s různými výukovými obtížemi o to více. 

MILÍ RODIČE - CO VÁZNE VE VAŠÍ SPOLUPRÁCI SE ŠKOLOU? 

RODINY

Některé rodiny žijí na venkově nebo odjely na venkov a buď při pozastavení zaměstnání nebo i při práci z domova mají rodiny více času vyrazit do přírody a na zahradu. Jiné rodiny jsou na tom přesně opačně - nemohou nikam a jejich výzvou je soužití v bytě. Pokud je malý, je to o to náročnější.

Již pravděpodobně víte o nutném plánování času: Pro malé děti to dělají rodiče, větší se postupně učí samostatnému timemanagementu (některé druhostupňové děti do toho najely zcela samostatně). Rozdělení času platí nejen v rámci vlastních činností, aby den měl smysl tak, aby člověk nepropadal pocitu zmaru a také měl radost z dobře prožitého a i užitečného dne. Platí to i pro to, aby rodina mohla sdílet a potkávat se tam, kde má (společné jídlo, povídání, hry) a každý zároveň i třeba v malém bytě měl prostor na samostatnou práci nebo i relaxaci či duchovní praxi (výjimkou jsou samozřejmě malé děti apod.).

Rodiče mohou objevit nové domácí hry

- mají-li trochu větší byt, tak hry analogické venkovnímu prostředí

- v malém bytě výuka už konkrétních cvičení (posilování, akrobacie, koordinace apod.)

Psychologické linky pro dospělé i staré lidi. 

Zároveň je dobré dodržovat nařízení s rozumem. Je naprosto pochopitelné nařízení "pokud možno nikde nechodit." Ale v dlouhodobějším horizontu a) právě toto může být důležitý bod pro některé rodiny, které to stmelí nebo naopak vyvřou skryté problémy napovrch a řeší se o to jasněji b) může to být zbytečně nevyužitý prostor a čas pro společné vnímání krásy jara a zbytečné trápení např. hyperaktivních dětí apod. Zároveň když se člověk hýbe (a lépe venku), může být potom psychickou oporou pro další lidi, kteří třeba telefonují a z bytu se právě nemohou dostat (staří lidé, lidé v hodně zalidněných aglomeracích apod.). Karanténa se bude postupně rozvolňovat, ale ohleduplnost by měla platit stále: Dodržovat distanci, dokud alespoň do nějaké míry infekce nezmizí. Tak je ohleduplné už teď využívat čas v parku rovnoměrně - ne tak, aby se všichni nahrnuli do parku mezi 14-18 hodinou ve všední den a 11 - 18 hodinou o víkendu,  ale rozvrstvit to do celého dne.  Podobně je tomu (a bude to o to aktuálnější) na ulicích. 

MÁTE NĚKDO PROBLÉM V TÉTO OBLASTI? 

A) VELKÉ KONFLIKTY DOMA

B) CO S HYTERAKTIVNÍMI atd.DĚTMI 

C) NEMOŽNOST VYJÍT VEN - FYZICKÉ OBTÍŽE 

D) NEMOŽNOST VYJÍT VEN - PSYCHICKÉ OBTÍŽE a nemáte s komu zavolat a vypovídat to, nemůžete doma moc cvičit (malý prostor jednoho malého pokoje apod.)

E) NEMOŽNOST VYJÍT VEN - PSYCHICKÉ OBTÍŽE a nepomůže vám s někým si popovídat, ani si doma zacvičit

F) JAKÉ DALŠÍ OBTÍŽE VÁM TO SKÝTÁ? JAK SE S TÍM POTÝKÁTE? 

OSAMOCENOST

Tento problém se překvapivě netýká jen starých lidí, kteří chodili ven a potkávali se s dalšími na kafíčku, chodili do divadla apod. Týká se to i (vlastně částečně dobrá zpráva) i mladých lidí, pro které jen virtuální komunikace, jak zjišťují, není dostačující. Ale týká se to i duchovních lidí, kteří byli zvyklí praktikovat ve skupině (mše, kolektivní meditace, sami vedli mši nebo meditaci či kursy) a nejednou, když mají být sami doma (tím spíše, pokud nemají rodinu), nemohou praktikovat ve skupině, potkávat se s duchovními blízkými lidmi, to na ně psychicky dopadá. Najednou se mají beze všeho potkat sami se sebou (pokud se nepokusí jen konzumovat virtuální mše, meditace a rozhovory) a buď si s tím neví rady, nebo se právě v nich začíná vynořovat to, co není úplně příjemné. 

PATŘÍTE K TAKOVÝM LIDEM? JAK TO ZVLÁDÁTE? CO DĚLÁTE? S ČÍM MÁTE I NADÁLE OBTÍŽE? 

Jsem moc ráda, že se za to někteří lidé nestydí, ozvou se a pak se a) jim dá do nějaké míry ulevit b) pomoci, jak co nejlépe projít touto výzvou, protože bez schopnosti být delší čas jen sám se sebou (a s Bohem, Vesmírem) to spíše bývá metoda, forma či duchovní bi-pas, než skutečná duchovní cesta. Zároveň se každý na Cestě čas od času zadrhneme. 

OBAVA Z POZDĚJŠÍ NÁKAZY

Současná hygienická opatření jsou tak přísná, že pokud člověk není v první linii (zdravotník, částečně pokladní, lékárníci apod.), nemusí k lékaři (i zubaři), lidé v domovech důchodců apod. kam se omylem zavleče infekce,  tak se alespoň do nějaké míry může ochránit nákaze, někteří lidé téměř zcela. 

Ale karanténa se bude postupně uvolňovat a bude to potom čím dál více o "štěstí či smůle", zda člověk infekci chytne. K tomu se vztahuje můj předchozí článek: 

https://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=748364 

JAK JSTE NA TOM V TÉTO OBLASTI? 

FINANČNÍ OBTÍŽE

-banky slibují posunutí splátek úvěrů

- stát dotuje celou řadou injekcí přímých i na platy zaměstnanců a ošetřovné, 

- odpuštěné sociální zdravotní, uvažuje o odpuštění některých exekucí 

- je vhodné požádat pronajímatele prostoru (služby, restaurace apod.) o snížení nájmu

Přesto se mohou někteří lidé dostávat do obtíží:

- Lidé, pro který je ponížení platu už existenčním problémem a to, že si půjčí, jim nepomůže

(hovoří se teoreticky o 300 000 lidech)

- Malí podnikatelé

PATŘÍTE K TAKOVÝM LIDEM? JAKÁ JE VAŠE KONKRÉTNÍ SITUACE? JAK JSTE SE JI POKUSILI ŘEŠIT U SVÝCH BLÍZKÝCH ČI ZÁKAZNÍKŮ A JAK JSTE POCHODILI? 

PTÁTE SE NAOPAK VY OSTATNÍ VE SVÉM OKOLÍ, ZDA NĚKDO NEPOTŘEBUJE TEĎ FINANČNÍ PODPORU, NEŽ TO STÁT DOŘEŠÍ? 

Odkazuje se k tomu druhá polovina mého článku: 

https://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=747350

NĚJAKÉ DALŠÍ OBTÍŽE

JAKÉ DALŠÍ OBTÍŽE TEĎ ZAŽÍVÁTE? 

Z mého článku o výzvách této situace uvidíte, že ani já nejsem ušetřena výzev a stejně tak jako Radkin Honzák pociťuji chvilkami obavu. Už ne nějak do morku kosti svíravou (ale právě na dno skutečností jsem si musela pár dní sáhnout - nevíme, nakolik bude muset být promořená populace a zda se najde vakcína apod.) , spíše jen lehký závan - vědomí, že to nebezpečí tu stále je. Závan, který vede k 

a) obezřetnosti

b) vědomí vlastní křehkosti a slabosti

c) vědomí "Božích cest" v osudech mých blízkých

d) vědomí obrovské síly a schopnosti člověka (vynálezy, komunikace, spolupráce) a zároveň nepatrnosti vůči silám - výzvám přírody (Boha). A tak výzvy rovnováhy pokory a řešení. 

Otevírám diskusi lidského sdílení. Prosím, diskutujme věci, kde si můžeme lidsky pomoci, poradit (+problémy lékařů ve studiu a teď kromě ochranných pomůcek), podpořit se. Není to diskuse k nekonečnému rozebírání, co vláda zanedbala či naopak udělala dobře. Lidské i věcné pomoci se dějí i mimo vládu a je tomu tak dobře. 

Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | neděle 29.3.2020 14:06 | karma článku: 15,84 | přečteno: 283x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 615x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik