Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyjděme vstříc skutečným výzvám koronavirové pandemie a nepropadejme marnosti tam,

kde je to nás zkouška. Abychom za každé situace si udrželi ve svém vnitřním světě i v jednání to, co si udržet máme. A na některé otázky se učme, že nedostaneme možná ani odpovědi. Máte k tomu odvahu? 

Koronavirus má trojí obraz:

1) Jedním je statistika úmrtnosti a ta se příliš neliší od chřipky, zde skutečně není čeho se bát. Na chřipku  umírají skutečně hodně staří a nemocní lidé a ti se musí chránit tak jak tak.

2) Druhým je ale výrazně těžší průběh onemocnění u lidí, kteří mají nějaké chronické onemocnění nebo imunitní poškození nebo jsou i po rakovině, jsou starší apod. Právě pro tyto lidi, kteří chřipkou projdou v pohodě a bez následků se koronavirus nebezpečím. Tento problém ale bude trvat, protože tyto lidi donekonečna neizolujeme. Zde budou možná muset platit jiná hygienická opatření vůči těmto lidem.

3) A třetí rovina je nebezpečí pro každého z nás. Nikdo nevíme, jak máme postavený imunitní systém a zda nám nehrozí cytokinová bouře. Do jisté míry jsou rizikoví alergici, ale třeba i lidé s Crohnovou chorobou atd. Ale i lidé s  jen dočasnými ze stresu či z jiných infekčních onemocnění (těžký průběh mononukleózy, boreliózy apod.) oslabeným imunitním systémem. Mezi tyto lidi patřím já. Potom když člověk vidí dvě mladé zcela zdravé holky na Seznamu, jak kašlou a dusí se (a to se neúčastnily žádné hromadné akce, jen jely dopravním prostředkem), čte zprávy o jiných zemřelých - do té doby zcela zdravých (ve věku 30 - 50 let), najednou zjišťuje, že to není obyčejná chřipka a ani zápal plic, protože ani toho se kromě u starých lidí nebojíme. 

Co s tím? 

1) Viru se nezbavíme úplně, musíme se s ním naučit žít. Zatím to neumí žádná země na světě (nejlépe je na tom asi Taiwan). Uzavřený Wu-chan s nejasnými zprávami, jak to tam vypadá, není žádné měřítko. Taiwan je ostrov a také je to ještě příliš krátká doba na prognózy. 

2) Teď se řeší karanténní opatření. Kde ale mohu, vyzývám, abychom už přemýšleli nad tím, jak to bude vypadat, až se karanténa úplně rozvolní. Co to bude znamenat pro rizikové skupiny obyvatel? Budou do jisté míry vyřazeny ze společenského dění? Nebo budou chodit s respirátory či s rouškami a v rukavicích po ulici a v kabelce desinfekcí, i když počet nakažených bude dlouhodobě nízký? Začínáme být globalizovaný svět a móda respirátorů se k nám dostala z Číny. Z Číny, která ani po SARSU nedodržela výzvu světové zdravotnické organizace WHO, aby dala do pořádku své trhy, které mohou být pro celý svět velkým nebezpečím infekce. 

Jak budeme navštěvovat své prarodiče, zejména ty, kteří jsou po rakovině, s nějakých chronickým onemocněním? Sama nevím, protože moji rodiče patří k velmi rizikové skupině. Rozhodně nechci přijít o podání ruky a obětí, ale zda s nimi budu moci bez roušky mluvit jen na větší vzdálenost, to nevím a řeším v sobě, protože nikdo mi nikdy nebude moci dát záruku, že nejsem nakažená. Nebo to bude tak, že si před důležitější návštěvou udělám test za 1500 Kč? 

Jak to bude s chozením do kostela či divadla? Nechtěla bych nakazit staroušky a v našem kostele je v neděli opravdu hodně plno, cca 1000 lidí, někteří i stojí. Budu sedět, nebo vždy stát raději vzadu jako učitelka, na kterou mohou děti vždycky něco prsknout a kde chřipka u duševně vyrovnaných a často i aktivních starých věřících nebyla problém, ale toto problém být může? Nebo budu do kostela a do divadla vždy chodit s rouškou? Bude v kostele kromě svěcené vody ještě nádobka s desinfekcí?Nevím.

3) Pro svoji ochranu na dobu po karanténě  - až bude zcela volný pohyb lidí a bude se normálně učit ve školách mohu uvažovat zatím tyto tři varianty: 

a) Uzavřít se do svého bytu, chodit v respirátoru či roušce na procházky (resp. tam dojet MHD a vlakem a venku sundat roušku), nemilovat se, nepovinnout děti. Změnit zaměstnání na domácí po internetu (což se mi také nemusí povést). Na návštěvy jen v roušce či respirátoru. Pak budu dost pravděpodobně v bezpečí, pokud na mě zubařka nedýchne virus. 

b) Zvolit druhý extrém a až se od vlády situace uvolní, tak se nechat nakazit, projít i třeba těžším průběhem, ale budu vědět, že to mám třeba i s následky fibrózy plic za sebou a budu moci být ve fyzickém kontaktu s lidmi, aniž bych je či sebe ohrozila (budu mít trvalou či trvalejší buněčnou imunitu a tak kdyby na mě někdo koronavirus plivl, tak můj imunitní systém ho rychle zlikviduje). Je ale otázka, zda bych mohla učit a zpívat, protože pro obojí je potřeba hodně dobrý dech. A je otázka, kde je můj imunitní systém, který na posledních testech vykazoval některé problematické hodnoty - abych pak nepatřila zcela zbytečně k těm už pod zemí i v nebi (či očistci). 

c)  Jít rozumnou cestou "něco mezi" a nechat působit sám život (i Boha - v tom nejobecnějším slova smyslu) na to, co se bude dít. Nevrhat se do rizikových podniků a pak chtít záchranu od Boha, andělů apod. a zároveň neopouštět (neukáže-li se jako nutné) svoje povolání, které mě naplňuje. A i později risknout fyzický kontakt s osobami, které by mě mohly ohrozit, ale kde to bude důležité. Do té doby zlepšit svoje zdraví a nechat otevřenou možnost léku či vakcíny. 

Chci se vydat třetí cestou. Teď by mi hrozil z určitých nezanedbatelných procent těžší či těžký průběh. Ale jsou to jen pravděpodobnostní procenta. Až dokončím svoji léčbu, tak i při všem zdravém životním stylu se vzhledem ke zdravotní historii tu pro mě stále budou nějaká menší procenta možného horšího průběhu koronavirové infekce a to s následky. 

Budu dodržovat nějakou zvýšenou hygienu (roušku budu mít nutně s sebou a v přeplněných dopravních prostředcích i kdyby to nebylo nařízení, tak si v oslabení v průběhu školního roku nasadím) a také je to výzva pro rodiče žáků i ministerstvo školství, Eduin apod.: "Milí rodiče, pokud chceme, abychom všichni měli šanci žít a to žít bez následků infekce koronavirem, nemůže to fungovat tak, že učitelé budou přepracovaní a budou v neustálém ohrožení těžším průběhem nemoci." Lékaři si mohou vzít respirátor, pokladní si mohou vzít respirátor. Učit se v respirátoru ani v roušce nedá. 

Ale neplatí to jen pro nás pro učitele. Stejně tak naopak je třeba, abych o to větší pochopení měla pro všechny profese, kde kdokoliv (lékaři, pokladní, apod.) řeknou "promiňte, ale za svoje hranice dlouhodobě nepůjdu. Jde i o moje zdraví." Toto je ale větší výzva jak pro firmy, tak pro stát. Aby např. lékaři měli lepší podmínky atestací a pro založení rodiny tak, aby neutíkali do zahraničí a jejich kolegové zde v Čechách nebyli chronicky přepracovaní. Pro firmy je to teď, právě teď výzva si rozvážit, jak chtějí, aby jejich pracovníci pracovali. Aby to nebyli workoholici, kdy se stejně ví, že po určitém počtu hodin výkon výrazně klesá (to zjišťují Japonci), ale aby se právě po koronavirové pandemii prohloubením vědomí každého z nás ustanovila nová rovnováha mezi prací a regenerací. Do regenerace ale patří i to nesledovat všechny zprávy na Novinkách, nehádat se s někým zbytečně na FB apod., Regenerace je meditace, bohoslužba (pro křesťany), pohyb s radostí (ne do úmoru těla), srdečné sdílení s druhými (radostných i bolavých věcí), smích, malé děti (přiměřeně), vděčnost za krásy světa - právě když je člověk skutečně umí prožívat, příroda, umění, tradice, skutečně milovat se s manželem (manželkou), zpívat, hrát, malovat, jinak tvořit, pro někoho i logické hry, spolek atd. 

A více musím nechat na Bohu, tom, jak se situace bude vyvíjet dále (v infekci, vědě, v mém konkrétním životě), zda se najde účinný lék (či vakcína) a k čemu mě život bude volat. 

Přestože by si toto téma zasluhovalo diskusi, protože budeme potřebovat hledat společná řešení, diskusi neotevírám. Resp. otevírám  - diskusi každého z nás v sobě sama, co je pro nás teď rovnováha 

a) přehodnotit svůj dosavadní život - co chcete ponechat a co změnit, 

b) jak moc teď můžete pomáhat (zaměstnaní rodiče doma s dětmi většinou vůbec, někteří teď bez práce naopak šijí více hodin denně),

c) kde můžete v podnikání nabídnout nějakou novinku státu nebo i jiným podnikatelům (platforma včera na tiskovce zveřejněná),

d) jak můžete teď (pokud vám to situace dovoluje) nebo později (pokud patříte právě mezi rodiče s dětmi doma a pracuji, případně nasazeného v první linii) zlepšovat svoje zdraví.

S přáním dobrého využití této krize-křižovatky srdečně Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | pátek 27.3.2020 14:14 | karma článku: 18,30 | přečteno: 289x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 612x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4715x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost

Alena Kulhavá

Botswanská mutace: Trocha čísel a biologických a sociologických osvětlení mýtů koronaviru

Vystudovala jsem přírodovědeckou fakultu: Snažím vzhledem ke složitosti problému jak jen jde jednoduše a zároveň pokud možno nezkresleně osvětlit některé klíčové body: Týká se to i omikron varianty covidu:

26.11.2021 v 21:55 | Karma: 44,36 | Přečteno: 14014x | Společnost

Alena Kulhavá

Další klíčová křižovatka v českém školství. Kudy se chceme vydat?

Změny Rámcového vzdělávacího plánu mohou mít dopad i na další oblasti našich životů.Zároveň se rozevírají nůžky mezi tím,co "stát požaduje po učitelích",tím "co je z principu reálné" ,tím "kam míří společnost" a mezi "změnami mšmt

5.2.2021 v 17:55 | Karma: 20,83 | Přečteno: 889x | Společnost

Alena Kulhavá

Otevřený dopis ministru školství ohledně nevhodné koncepce změn ve vzdělávacím programu

Ministerstvo školství otevíralo ve společnosti i mezi učiteli témata a) nerovných šancí ve vzdělání (zatížení rodinou) b) kompetence c) mediální gramotnost d) čtenářská gramotnost e) vztahová degradace f) kreativita a spolupráce,

4.2.2021 v 22:05 | Karma: 24,33 | Přečteno: 846x | Společnost

Alena Kulhavá

Krátký článek o tom, jak preventovat u sebe dlouhodobý kovid a cytokinovou bouři i

u mladších jedinců bez komorbidit, ale s narušenou T buněčnou imunitou, o které ani nemusí vědět, ale která se ukazuje v různých drobných symptomech.

25.10.2020 v 18:02 | Karma: 21,98 | Přečteno: 760x | Společnost

Alena Kulhavá

Mononukleóza jako transformační nemoc - moje osobní zkušenosti

Považuji za kontraproduktivní posuzovat, zda je nemoc znakem vlastní nedokonalosti, výzva, transformace či něco jiného. Je to jen otázka úhlu pohledu a posuzování místo vlastní práce a modlitby daného člověka i lidí okolo nemá

19.10.2019 v 9:55 | Karma: 23,08 | Přečteno: 731x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč lidé oslavují Karla Gotta? Kromě jeho pěveckých kvalit? Co to vypovídá o nás?

Rozumím lidem, kteří mají potřebu dělat pocty Karlu Gottovi i těm, kterým se to vyloženě hnusí. Jak mohou existovat tak silné a legitimní dva tábory? Jaký fenomén v tom vnímám pro mladou generaci?

3.10.2019 v 23:19 | Karma: 25,26 | Přečteno: 1100x | Společnost

Alena Kulhavá

Mají mít děti ve škole o přestávce plnou svobodu na mobilech i chodbách? Odborníci různých

oblastí života s dětmi i mladými dospělými odpovídají na pět otázek týkající se tohoto tématu. Výzva pro současnou dobu najít zdravou rovnováhu v rámci zdravého rozumu i vnímání reality.

16.9.2019 v 22:21 | Karma: 25,76 | Přečteno: 812x | Společnost

Alena Kulhavá

Limity církve, které člověk hlouběji pozná až ve chvíli, kdy vejde ve větší vztah nebo

rezonance, která otevírá věci a nechává stát pouze to, co je skutečné. Ukazuje stíny tam, kde má člověk iluze a zároveň dává hlubší pochopení pro lidství a možné cesty dále. Vítejte ve dvou příbězích.

9.9.2019 v 21:55 | Karma: 22,17 | Přečteno: 467x | Společnost

Alena Kulhavá

Máme demonstrovat před Brazilskou ambasádou, nebo držet pusu a zalesnit Čechy a jít

s životní úrovní výrazně dolů? K čemu vyzývají letošní velké požáry nejen v Brazílii (kde jsou úmyslné), Africe, ale např. i Kalifornii, kde našemu světoznámému muzikantovi shořely stovky píšťal a desítky mandolín v požáru celého

28.8.2019 v 21:30 | Karma: 23,56 | Přečteno: 759x | Diskuse| Společnost

Alena Kulhavá

Jak si myslíme, že funguje církev a jaká je realita? Přináším zkušenosti z intenzivního a

zároveň širšího kontaktu jako "necírkevní" člověk v posledních 35 dnech více, než bych si na začátku prázdnin myslela. Má duchovní činnost církve dnes smysl? Pokud ano, tak pro koho? Jakou má roli ve vývoji společnosti?

20.8.2019 v 17:55 | Karma: 27,32 | Přečteno: 1216x | Společnost

Alena Kulhavá

Lidovci navrhují změnu Ústavy vzhledem k ohrožení našeho přežití. Shrnuji část možností

zapojení se aktivně do ochrany přírody i pro "normální smrtelníky" a nastiňuji zajímavé výzvy, které nám celá situace dává.

11.6.2019 v 22:35 | Karma: 18,53 | Přečteno: 481x | Společnost

Alena Kulhavá

Hájí Andrej Babiš zájmy ČR? Kálíme si do vlastního hnízda? Má smysl "Milion chvilek" či

"Extention rebelion"? Jak vnímáte celou situaci vy? Co v dané situaci děláte? O čem hovoříte s blízkými? Co dělat budete?

9.6.2019 v 14:45 | Karma: 23,45 | Přečteno: 1184x | Společnost

Alena Kulhavá

Moje květnová Pouť Řevnice - Dobříš - Jince - Hořovice

Cesta je cíl. Štěstí začátečníka se projevilo v podobě sluníčka a "zázraků" při Velikonoční Pouti. Zde naopak pršelo a vyšly najevo Stíny z hlubin. Vesmír ukazoval svoji temnější stránku. Ale tu kouzelnou také.

16.5.2019 v 22:06 | Karma: 20,69 | Přečteno: 455x | Společnost

Alena Kulhavá

Istanbulská úmluva, gendrismus, jaké důsledky to již má a jaké může mít do budoucna?

Tato dohoda je velmi diskutovaná, protože může přinést do některých zemí doplnění práva, ale skýtá i problematické pasáže pro extrémně postmoderní společnost. Právě o tom píši - jako výzvu, aby toto nenastalo.

3.5.2019 v 20:45 | Karma: 33,90 | Přečteno: 1525x | Diskuse| Společnost

Alena Kulhavá

Putovala jsem Brodek - Kokory - Hostýn - Svatý Kopeček

Když se člověk vydává na Pouť, cesta je cílem. Je otevřený všemu, co se na Pouti bude dít a Vesmír na to vyslyší. Co jsem zažila o své Velikonoční Pouti?

24.4.2019 v 22:55 | Karma: 29,27 | Přečteno: 680x | Společnost
  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik