Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Limity církve, které člověk hlouběji pozná až ve chvíli, kdy vejde ve větší vztah nebo

rezonance, která otevírá věci a nechává stát pouze to, co je skutečné. Ukazuje stíny tam, kde má člověk iluze a zároveň dává hlubší pochopení pro lidství a možné cesty dále. Vítejte ve dvou příbězích. 

Za plynulý ruční zápis konceptu děkuji Luzernskému varhaníkovi, při jehož zkoušce jsem měla možnost zapsat to, co moji duši posunulo v posledních týdnech. 

Pokud chce člověk opravdu poznat církev (tj. ne jak se jeví nebo jak se chce jevit) znát její reálné možnosti pro člověka duchovně praktikujícího, tak se dějí věci: I více než by chtěl a nejhlubší poznání se dějí samozřejmě přes i třeba dočasné lidské vztahy, které sice nemají soukromý charakter, ale v pohledu očí, otevření témat, v komunikaci a společné mši se stejně hluboce projeví to, co má. To, co mě negativně překvapilo bylo, že i když jevy, které souvisí s "třesením Vesmíru", resp. "nevědomým třesení církví" aby se člověk dozvěděl realitu (a případně neplánovaně, ale má-li to tak být i třeba někde posunul církev a rozhodně sebe), otevřeně pojmenuje "neboj za chvíli to skončí, potřebuji jen vědět realitu", tak to v naprosté většině není vůbec pochopeno, protože to je mimo rámec zkušeností kněží nebo se toho bojí. 

Pokud chce člověk poznat, se kterým knězem má smysl slavit pravidelné společně mše (pokud si může ve větším městě vybírat), občas si popovídat, jít ke zpovědi, spolupracovat nebo požádat o duchovní doprovázení, musí(?) kněze poznat a to alespoň trochu v něčem nutném částečně i s jeho Stínem. Ne, že by to člověk dělat vědomě, ale už samotná modlitba "chci poznat realitu" pokud je myšlená z hloubi srdce a ještě tím spíše po duchovních cvičeních nebo v rámci jich, tak má obrovskou sílu. Bohužel to, co nemůže přijít přímo jako "vjem", "vhled", potom přichází jako bolavá žitá zkušenost. Tímto se omlouvám nejen některým kněžím, ale i jiným lidem, kde pro užší spolupráci bylo nutné jejich Stín (nebo i fungování nějaké společnosti) realisticky poznat a nedokázala jsem to rychlým vhledem. 

Na druhou stranu si člověk musí dávat pozor, aby nahlížel jen to, co je jemu skutečně k užitku (a pokud možno i druhým potažmo) - v Řádu věcí, tj. jen tam, kam má (to lze jen vycítit pečlivým rozlišováním a vnímáním zadního bezpečného hlasu) a neotevíral Pandořiny skříňky jen ze zvědavosti. Netrpím tím zásadněji, ale stačily jen dva krátké momenty v poslední době nikoliv kolem osob, ale v rámci Zjevení sv. Jana  a dostala jsem sama v sobě patřičně po puse (resp. přes oči), když jsem skrze kněze (který o Zjevení mluvil) nahlížela za jeho oči do Věčnosti z pouhé zvědavosti, kam neměla. Stejně tak na hodině své učitelky umění. Když jsme o tom hovořili s knězem, mile mě překvapilo jeho pochopení a zároveň jsme oba vnímali, že je to čistý Ďábel, který člověka stáčí, jen o kousek stočí, ale je to už zcela jinde...podobně jsme si to řekly s mojí učitelkou umění, která s tím má také zkušenosti, také to měla tendenci dělat. Ono se to totiž děje samo. Ta dovednost je tak lákavá, že se to tak snadno přepískne. Chce to cvik a kázeň koukat pouze tam, kam člověk má a koukat primárně s láskou na člověka. 

Touha poznat do hloubky stav katolické církve v České republice, moje místo v ní a reálné možnosti se potkat (a kde a s kým) na duchovní práci tam, kde se nacházím, byla skutečně velká a hluboká. Vyvolala v pátek událost, která se hluboce zapsala do mého života: Velmi zvláštním naprosto překvapujícím pro obě způsobem jsme se potkaly právě s mojí učitelkou umění ( která vidí do člověka a proto práce s ní je neuvěřitelně hluboká a zajímavá) a atmosféra by se dala krájet...jako by zvonily všechny zvony, jako by Vesmír řval "tak už si to řekněte..." zjistily jsme, že a) to, co prožívám s církví já teď, prožívala moje učitelka před lety a dokonce i s některými zcela konkrétními kněžími jako já b) to, co dalšího prožíváme (ponechávám zatím stranou) jako velmi náročné (na hraně našich možností) a prožíváme to obě o těchto prázdninách. Jedna chvilku mluvila, druhá navázala..jako by mluvil jeden člověk..

V životě člověka nastávají fáze, kdy ego, tj. pocit výlučnosti či oddělenosti (kromě přirozeného pocitu jedinečnosti) a zároveň pocit "že má věci v rukou" dostávají tak na frak, protože Vesmír začíná tak vibrovat, že každý  krok člověka vede k dramatickým událostem a to i kroky, které člověk neudělá... vlastně je to úplně jedno, co udělá, někudy to proteče...to co má...na rozdíl od jiných časů, kdy člověk užívá lineárního rozlišování. Ignác a Jezuité popisují "rozseknutí Gordického uzle" a je možné, že právě i s tímto to souvisí. 

Ještě vtipnější je, když některé kroky "Vesmír" - Bůh zesumuje do krátkého času a sestaví je do fraktálové struktury, která je skoro hmatatelná. A čím jde člověk dále, prostor i události se zhušťují až na nesnesitelnou míru. V tu chvíli je zde cítit jak Gordický uzel, tak nějaký přechod ve vědomí člověka, nebo jen zásadní nové poznání reality. Nebo vše dohromady a k tomu ještě i zpětná vazba pro všechny zúčastněné. Není zcela jasné, co konkrétně patří hledajícímu, co interagovaným osobám a co širší společnosti. V hrubých rysech to znát je, ale zcela konkrétně pokud nejsou strany o tom ochotny otevřeně mluvit, to není snadné ve všech detailech fraktálu rozpoznat. To je většinou možné až s odstupem času. 

Fraktál má rozměr událostí, poznání současnosti, ale i vhledy do minulosti a v náznaku do výzev budoucnosti. A hlubší souvislosti fungování Vesmíru, světa. 

A ještě zajímavější je, pokud Vesmír (Bůh) v náročných situacích je i milosrdný a člověku, pro kterého je to na hraně, dává milosrdně najevo "neboj, jsem s Tebou, dýchej a jdi krok za krokem nejlépe, jak můžeš a neřeš teď výsledky, projasní se to." Dává to najevo skrze synchronicity. Když je jedna nebo pár, už je to kouzelný čas. Když je každý den, už se člověk zarazí. Když je ale na každém kroku v návaznostech, že člověka vedou jak Ariadnina nit, těžko může být člověk nevěřící...Několikrát se staly tak neskutečné věci a i tak vtipné (kromě toho, že člověk na něco myslí a hned je to někde napsané nebo někdo řekne, naváže, je na mši nebo se stane a také koho člověk potká), že jsem měla chuť zavolat "Bože, to si snad už děláš prdel!" a smát se ve vděčnosti až přes daleké hory. 

JAK TO VYPADÁ PRO OKOLÍ? 

- Pro toho, kdo má podobné věci zažité, je to hluboké duchovní i lidské spojení až tečou slzy.

- Pro laskavé a vnímavé okolí zajímavé.

- Pro lidi s jiným životem zcela nesrozumitelné.

- Pro lidi, kteří se tomu blíží, ale něco se v nich bojí nebo pro lidi, které to nějak ohrožuje - zejména to rozpouštění "mohu to alespoň nějak ovládat" (což jde za rámec běžného odevzdání se při mši), je dotyčný prožívající označen buď za nepříjemného, ohrožujícího, podivína či blázna.    Lze jim to vyčítat? Nelze, je to přirozená lidská reakce a ani kněžím či psychologům se nevyhýbá. 

PROČ MIMO JINÉ PÍŠU TENTO ČLÁNEK? CHCI: 

a) Podpořit lidi v podobné situaci, kterou zažíváme s učitelkou.

b) Vyjádřit pochopení pro církev i psychoterapeuty, kteří se bojí jít ve své Cestě dále a tím omezují i ty, kteří přicházejí. Zároveň i pro ně to může být určitý výzva kromě klasického překonávání klerikalismu.

c) Na vše má vliv nedostatek času a možností se i setkávat a bezpečně sdílet věci jak s těmi, kdo přichází, tak s kolegy. Jak u učitelů, lékařů, tak ale i kněžích toto hraje roli, viz článek k církvi: 

https://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=725050

Proto díky za každou poctivě slouženou mši, vyslechnutou zpověď, citlivé duchovní doprovázení i entuziastické vzdělávání mládeže. 

d) Na druhou stranu prosím, aby např. unáhlené soudy o tom, jak velký hřích je nechodit na mši každou neděli (když dotyčný kněz netuší, že ten, komu to povídá např. zpívá v duchovním sboru s řadou koncertů nebo i jinak slouží ve společnosti a je vděčný a silně - nikoliv formálně jako skutečný svátek prožívá každou mši ať už jako účastník nebo někdy pěvec) nemusely v církvi pokud možno být. Naopak citlivé srdečné pozvání ke zpovědím či duchovnímu rozhovoru pro ty, kteří "se bojí" či "nechtějí otravovat" a i krásné pozvání na mše mi bylo také dárkem od jednoho kněze. Je to zajímavé téma - v přikázáních to je (třetí přikázání hovoří o nedělní mši), ale v dnešní neortodoxní době by člověk těžko fungoval v rámci různých aktivit a společenství (prakticky neproveditelné jít na mši), kdyby měl striktně dodržovat. Inspirace a ne pocit viny minimálně u mě funguje rozhodně lépe. 

S přáním putování v církvi, mimo ni nebo příležitostně - hlavně v Duchu sami nebo v jiných společenstvích těm z vás, kteří to tak nějak máte také Alena Kulhavá. A vy, co to máte třeba úplně jinak, ať jste skutečně šťastní. 

 

Autor: Alena Kulhavá | pondělí 9.9.2019 21:55 | karma článku: 22,17 | přečteno: 467x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 612x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4715x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost

Alena Kulhavá

Botswanská mutace: Trocha čísel a biologických a sociologických osvětlení mýtů koronaviru

Vystudovala jsem přírodovědeckou fakultu: Snažím vzhledem ke složitosti problému jak jen jde jednoduše a zároveň pokud možno nezkresleně osvětlit některé klíčové body: Týká se to i omikron varianty covidu:

26.11.2021 v 21:55 | Karma: 44,36 | Přečteno: 14014x | Společnost

Alena Kulhavá

Další klíčová křižovatka v českém školství. Kudy se chceme vydat?

Změny Rámcového vzdělávacího plánu mohou mít dopad i na další oblasti našich životů.Zároveň se rozevírají nůžky mezi tím,co "stát požaduje po učitelích",tím "co je z principu reálné" ,tím "kam míří společnost" a mezi "změnami mšmt

5.2.2021 v 17:55 | Karma: 20,83 | Přečteno: 889x | Společnost

Alena Kulhavá

Otevřený dopis ministru školství ohledně nevhodné koncepce změn ve vzdělávacím programu

Ministerstvo školství otevíralo ve společnosti i mezi učiteli témata a) nerovných šancí ve vzdělání (zatížení rodinou) b) kompetence c) mediální gramotnost d) čtenářská gramotnost e) vztahová degradace f) kreativita a spolupráce,

4.2.2021 v 22:05 | Karma: 24,33 | Přečteno: 846x | Společnost

Alena Kulhavá

Krátký článek o tom, jak preventovat u sebe dlouhodobý kovid a cytokinovou bouři i

u mladších jedinců bez komorbidit, ale s narušenou T buněčnou imunitou, o které ani nemusí vědět, ale která se ukazuje v různých drobných symptomech.

25.10.2020 v 18:02 | Karma: 21,98 | Přečteno: 760x | Společnost

Alena Kulhavá

Mononukleóza jako transformační nemoc - moje osobní zkušenosti

Považuji za kontraproduktivní posuzovat, zda je nemoc znakem vlastní nedokonalosti, výzva, transformace či něco jiného. Je to jen otázka úhlu pohledu a posuzování místo vlastní práce a modlitby daného člověka i lidí okolo nemá

19.10.2019 v 9:55 | Karma: 23,08 | Přečteno: 731x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč lidé oslavují Karla Gotta? Kromě jeho pěveckých kvalit? Co to vypovídá o nás?

Rozumím lidem, kteří mají potřebu dělat pocty Karlu Gottovi i těm, kterým se to vyloženě hnusí. Jak mohou existovat tak silné a legitimní dva tábory? Jaký fenomén v tom vnímám pro mladou generaci?

3.10.2019 v 23:19 | Karma: 25,26 | Přečteno: 1100x | Společnost

Alena Kulhavá

Mají mít děti ve škole o přestávce plnou svobodu na mobilech i chodbách? Odborníci různých

oblastí života s dětmi i mladými dospělými odpovídají na pět otázek týkající se tohoto tématu. Výzva pro současnou dobu najít zdravou rovnováhu v rámci zdravého rozumu i vnímání reality.

16.9.2019 v 22:21 | Karma: 25,76 | Přečteno: 812x | Společnost

Alena Kulhavá

Máme demonstrovat před Brazilskou ambasádou, nebo držet pusu a zalesnit Čechy a jít

s životní úrovní výrazně dolů? K čemu vyzývají letošní velké požáry nejen v Brazílii (kde jsou úmyslné), Africe, ale např. i Kalifornii, kde našemu světoznámému muzikantovi shořely stovky píšťal a desítky mandolín v požáru celého

28.8.2019 v 21:30 | Karma: 23,56 | Přečteno: 759x | Diskuse| Společnost

Alena Kulhavá

Jak si myslíme, že funguje církev a jaká je realita? Přináším zkušenosti z intenzivního a

zároveň širšího kontaktu jako "necírkevní" člověk v posledních 35 dnech více, než bych si na začátku prázdnin myslela. Má duchovní činnost církve dnes smysl? Pokud ano, tak pro koho? Jakou má roli ve vývoji společnosti?

20.8.2019 v 17:55 | Karma: 27,32 | Přečteno: 1216x | Společnost

Alena Kulhavá

Lidovci navrhují změnu Ústavy vzhledem k ohrožení našeho přežití. Shrnuji část možností

zapojení se aktivně do ochrany přírody i pro "normální smrtelníky" a nastiňuji zajímavé výzvy, které nám celá situace dává.

11.6.2019 v 22:35 | Karma: 18,53 | Přečteno: 481x | Společnost

Alena Kulhavá

Hájí Andrej Babiš zájmy ČR? Kálíme si do vlastního hnízda? Má smysl "Milion chvilek" či

"Extention rebelion"? Jak vnímáte celou situaci vy? Co v dané situaci děláte? O čem hovoříte s blízkými? Co dělat budete?

9.6.2019 v 14:45 | Karma: 23,45 | Přečteno: 1184x | Společnost

Alena Kulhavá

Moje květnová Pouť Řevnice - Dobříš - Jince - Hořovice

Cesta je cíl. Štěstí začátečníka se projevilo v podobě sluníčka a "zázraků" při Velikonoční Pouti. Zde naopak pršelo a vyšly najevo Stíny z hlubin. Vesmír ukazoval svoji temnější stránku. Ale tu kouzelnou také.

16.5.2019 v 22:06 | Karma: 20,69 | Přečteno: 455x | Společnost

Alena Kulhavá

Istanbulská úmluva, gendrismus, jaké důsledky to již má a jaké může mít do budoucna?

Tato dohoda je velmi diskutovaná, protože může přinést do některých zemí doplnění práva, ale skýtá i problematické pasáže pro extrémně postmoderní společnost. Právě o tom píši - jako výzvu, aby toto nenastalo.

3.5.2019 v 20:45 | Karma: 33,90 | Přečteno: 1525x | Diskuse| Společnost

Alena Kulhavá

Putovala jsem Brodek - Kokory - Hostýn - Svatý Kopeček

Když se člověk vydává na Pouť, cesta je cílem. Je otevřený všemu, co se na Pouti bude dít a Vesmír na to vyslyší. Co jsem zažila o své Velikonoční Pouti?

24.4.2019 v 22:55 | Karma: 29,27 | Přečteno: 680x | Společnost

Alena Kulhavá

Zásadně jiná čísla, která v dnešní debatě přinesl člověk, který ročně šetří Škodovce

50 miliónů korun na úsporách energie (potenciál je ještě násobně větší), další velké peníze šetří dalším firmám a je v kontaktu s širší veřejností. Jeho syn ve školách i na doporučení jeho ředitele velmi fundovaně přednáší

21.3.2019 v 21:35 | Karma: 15,03 | Přečteno: 731x | Společnost
  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik