Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hájí Andrej Babiš zájmy ČR? Kálíme si do vlastního hnízda? Má smysl "Milion chvilek" či

"Extention rebelion"? Jak vnímáte celou situaci vy? Co v dané situaci děláte? O čem hovoříte s blízkými? Co dělat budete? 

Česká povaha je specifická a již jsem ji rozebírala v rámci článku:

https://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=586420

Jsme zvláštní národ, který je součástí Evropy,

a) v humoru se částečně podobáme Britům, kteří došli z východu nejdále na západ (slovní humor), vycházeli jako první. Keltové jsou dodnes v Čechách také ceněni. 

b) Indii v tom, že mezi sebou máme lidi vzdělaností, moudrostí a duchovní hloubkou velmi podobné Brahmánům, osvíceným guru z Indie (i proto celý svět Čechy a zejména Prahu považuje za významné duchovní i kulturní centrum),

c) Indii i Itálii v tom, že máme mezi sebou také poměrně značně velkou skupinu lidí, která očekává, že někdo něco udělá za ně. Specifikou Čechů je, že v ústech mají stížnosti a nerozumný postup Čechů dříve v rámci ghet cikánů (tj. nejnižší zavrhnutou část Indů, proti kterým všichni válčili) jsou jen třešničkou na dortu. Více vyjadřuje tuto společnost seriál "Ecce Homolka", kde kdo vydržel koukat na více než jeden díl, tak bych tomu chtěla porozumět, protože právě tento seriál (a i další) jsou ukázkou vesnické rozbředlosti, včetně koncentrace na jídlo. Ne gurmánství, ale ubezdušení jídlem. 

Tím vůbec nechci rozdělovat Čechy na města a vesnice, ani na vzdělané a zemité a tudy vést dělící čárů. Tudy vede jen vnějškově. Ve skutečnosti vede mezi nastavením každého člověka a daří se potom, že máte moravské vesničky, kde drží tradice a pro zemité lidi jsou základní mravní principy nesmírně důležité. Máte potom naopak i města, kde tráví ubezdušení anonymní lidé čas v počítačových hrách a nejsou schopni napomenout dítě, když něco nekalého dělá ve veřejném prostoru (ne kvůli ohrožení, ale z lhostejnosti "někdo to udělá za mě"). 

Dělící čára ale vede i časem, kdy do doby Babiše jsme vnímali nespravedlivost polistopadového rozdělení majetku, kdy ti co byli "u lizu" se stali velkopodnikateli. Vnímali jsme, že kauzy jsou něco špatně a takové politici končili (John, Nečas apod.) Dnes jsme ale podlehli tomu, před čím nás varovala právě Itálie, která vidí mezi námi a jimi velkou paralelu, a to totiž "berluskonismus." Zde nejde o hrdé diktátorství polské či maďarské, zde jde o chlemtání prasátek u korýtek, které velkostatkář drbe za oušku "jak jsou dobří" " co se všechno daří"  případně "jak to za ně odmaká" a nechává jim při mlaskání nad koblihami a velmi nekvalitními kosteleckými uzeninami zapomenout, že právě tento velkostatkář a chemický pesticidní a umělohnojivný magnát právě stvořil polistopadovou lúzu vlastními podvody z chemickými firmami (tunely, na které ale ještě nebyly zákony), podplácením politikům (kterým se dnes směje do ksichtu: ODS a ČSSD - z čehož se ODS poučila a ČSSD zatím pluje v rámci své celkové situace ke dnu). 

Jaké důsledky má berlusconismus a před čím nás Italové varovali? 

Zde článek ze září 2017, tj. před parlamentními volbami 

https://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=624712

Do jisté míry bychom mohli mluvit i o "mečiarismu", je-li komu libo. Obojí má dalekosáhlé důsledky do budoucna, ale Slováci se nějak snaží zvednout, v Itálii je situace komplikovanější. Kudy půjdeme my (právě včetně vlastního podnikání), se ukáže. 

Ministryně pro místní rozvoj se v souvislosti s kauzami Andreje Babiše obává, že bychom museli vracet EU možná více peněz, než by se nám líbilo, protože by došlo k důkladnější kontrole toho, zda dotace využíváme inovativně. I toto jsou slova, která stejně jako mnohá vyjádření Andreje Babiš kazí duši: 

Buď tedy jsou peníze užity na to, co jsou určené, nebo jsou podvodně utracené. A víme, že někdy je to hodně kombinace obojího, na což ale Evropa v rámci řešení klimatické změny atd. nebude mít. Žijeme na vrcholku blahobytu, který o sobě dává vědět. 

a) tím, že nám je jedno, že máme trestně stíhaného premiéra, který byl agentem STB, který po revoluci vytuneloval českou chemičku, byl stíhán na Slovensku pro monopolismus pekáren atd. , který hodně lže a pouze jeho markétéři pro méně orientovanou část společnosti umí lži umě zakrýt. 

b) Nevadí nám řada věcí v osobních životech, nevychováváme dostatečně mladou generaci - resp. někteří rodiče delegují řadu výchovných věcí na školu (téma praktických dovedností, slušného chování, hranic, základní práce s emocemi apod.). Na ulici dospělí nenapomenou děti, které konají něco, co nemají. 

c) Rozpadají se manželství, protože se nedokážou překlenout z fáze zamilovanosti přes fáze bolavějšího společného růstu, který je základním smyslem manželství (kromě výchovy dětí). 

d) Bohatší lidé už ani nevědí, co by nakupovali, v USA mají i sklepy plné nepotřebných věcí.

e) V Evropě se dostává do krize systém dotací - tam kde měly být užívány pro podporu srovnání trhu, jsou někde zneužívány a někde dokonce ničí podnikatelské prostředí,

f) Levné potraviny (kterých si ani nevážíme) v Evropě založené na míru (který byl založený i na kvótách a dneska dotacích, ale už je to přežitek) částečně pěstované i v chudém třetím světě začínají alarmovat velké problémy životního prostředí.

g) Přírodu považujeme za samozřejmost a tak do ní ani nechodíme (můžeme tam jít vždycky) nebo tam raději nejdeme (protože už vnímáme bolavě, že se něco děje) či jsme se od ní do virtuálního světa a konzumismu již hodně vzdálili (hlavně mladá generace). 

A zde se ukazuje opět, jak Češi jsou hybnou silou v některých procesech Evropy: Část obyvatel, které je na zvracení z toho, že máme trestně stíhaného premiéra který umí vše zalhat, podvést a který je nebezpečím pro svobodnou justici už ze samé podstaty věci (i kdyby nevyměnil ministra spravedlnosti či Ondřeje Závodského apod, což bylo do nebe volající) toto dává jasně najevo jak premiérovi, tak další části obyvatelstva. Je podle mě nepravděpodobné, že by Andrej Babiš odstoupil a skutečně je dobře, že v rámci demokracie se neshazuje vláda na náměstí. Ale masivní protesty jsou důležitou zprávou jak pro dospělou, tak pro mladou generaci. 

Je docela možné, že Andrej Babiš shodou okolností už nechtěl ministra spravedlnosti a byli domluveni na rezignaci a jen se to časově potkalo s dalšími rezignacemi, ale může to být také jen další marketingový tah. "Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne." Andeji Babišovi nelze v ničem věřit a i to znehodnotilo naši společnost více, než kdy jindy. Opozice MÁ "POVINNOST" NA TUTO ZVLÁŠTNÍ ČASOVOU SHODU UDÁLOSTÍ PŘIPOMENOUT, STEJNĚ JAKO OBČANÉ, PROTOŽE JE DO OČÍ BIJÍCÍ. To je právě jeden z důsledků "střetu zájmů už od začátku". Podobně máSPOLEČNOST "POVINNOST" UPOZORNIT I NA DALŠÍ NELOGICKÉ VÝMĚNY NA NĚKTERÝCH POSTECH, včetně Ondřeje Závodského, rušení potřebných resortů a úniky peněz jinde. 
 

"TOTO NÁM VADÍ, TOTO NENÍ VYSPĚLÁ DEMOKRACIE MASARYKOVSKÁ ČI ZÁPADOEVROPSKÁ, TOTO JE PASKVIL DEMOKRATICKÉ VOLBY A MONOPOLISMU." 

A proto chodím na demonstrace Mikuláše Mináře (kromě toho, že se tam člověk i něco dozví). 

Podobně demonstrace Extention rebelion za klima, nebo Fridays for future nemají možnost problémy vyřešit, ale jsou nám připomínkou, že máme vážný problém. Na Extention rebelion dokonce  zareagoval Jan Čižinský a vyhlásil na Praze 7 "Stav klimatické nouze", což opět není všespásné řešení, ale upozornění lidí i firem, že je třeba na svých domech a na svých městských pozemcích řešit. Navíc v územním plánování je "stav klimatické nouze" postupně čím dál více zahrnut, včetně vsakovacích trávníků apod. Zároveň politici, kteří v současné době (a i v minulé vládě) zabývající se životním prostředím vyloženě vyzývají ke zpětné vazbě, jak moc jsme ochotni ve svých praktických životech toto téma akcentovat a tím i tlačit na politiky i v systémových věcech, které řeší stát (včetně podpory cirkulární ekonomiky, některé nepříjemné normy apod) 

Češi v klimatu nejsou základní hybnou silou, za tu bychom mohli považovat sever, Belgii a s otazníkem Německo. Ale Češi jsou hybnou silou v UPOZORNĚNÍ NA PROBLEMATIČNOST SYSTÉMU EVROPSKÝCH DOTACÍ právě tím, co se děje kolem Andreje Babiše. Jak obrovské sumy tečou v těchto dotacích a jak složitá kontrola je toho, aby to byly dotace podporující podnikání a ne vytvářející závislé podnikatele na dotacích a někde naopak nové typy nerovností.

Nejsem odborníkem na granty a jejich řízení a proto se nebudu hlouběji pouštět do této problematiky, vyhřeznutí tohoto tématu ale považuji za důležité a to neokecá ani paní Dostálová. Paní Dostálová hovoří o "českých zájmech" do nichž řadí  "co nejvíce peněz pro Čechy." Na druhou stranu tu ale máme zásadní střet zájmů Andreje Babiše vygeneroval už tolik pochybností, vytvořil díky potřebě kontroly části české společnosti možné problémy v rámci současných kontrol i tam, kde by to být nemuselo. Hodit tedy do koše zásadní střet zájmů Andreje Babiše, který neměl vůbec nastat (upozorňuje na to Platón i Masaryk, že to může být totální rozkol demokracie) za cenu našeho pohodlí minimálně část společnosti nesdílí. Tato část společnosti stojí na Platónem a Masarykem. Protože střet zájmů není pouze to, zda vrcholný politik přímo manipuluje a vyhrožuje úředníkům, ale už atmosféra, že je trestně stíhaný velkopodnikatel je premiér a tudíž i zaměstnavatel úředníků. Není to volné pole pro svobodnou psychiku úředníků a PŮSOBÍ TO PODVĚDOMĚ, ANI SI TOHO NEMUSÍ BÝT ÚŘEDNÍCI PRÁVĚ VĚDOMI, V TOM JE TO NEBEZPEČÍ.  Navíc jednání o těchto věcech zpomalují chod vlády a i soustředění se lidí na další vážné problémy společnosti (klimatická změna průmyslu 4.0 apod.). 

Je možné, že to některým spoluobčanům nevadí a mají na to právo. Mají právo na jiný pohled. Respektuji to. Ve svém životě se rozhoduji, co dělám já. Proto o tom i zde píši. 

Je tedy na nás, jak budeme postupovat dále v rámci sledování situace, vyjadřování vlastních hodnot a za dva roky v rámci voleb do parlamentu. Ale také jak budeme komunikovat s novými europoslanci i dalšími politiky své podnětné návrhy o tom, jak by v transformující se EU měnil i systém dotací. Otázka je i svěřenských fondů, kde zaparkování a vyparkování je jen "co oči nevidí, to srdce nebolí", ale v reálu jde prostě o průběžné podnikání i politické konání daných politiků v Evropě. 

Veškeré nápady nepište zde do diskuse (proto ji neotevírám), ale přímo politikům a komunikujte v rámci svého okolí.  

Alena Kulhavá

 

Autor: Alena Kulhavá | neděle 9.6.2019 14:45 | karma článku: 23,45 | přečteno: 1184x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 612x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4715x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost

Alena Kulhavá

Botswanská mutace: Trocha čísel a biologických a sociologických osvětlení mýtů koronaviru

Vystudovala jsem přírodovědeckou fakultu: Snažím vzhledem ke složitosti problému jak jen jde jednoduše a zároveň pokud možno nezkresleně osvětlit některé klíčové body: Týká se to i omikron varianty covidu:

26.11.2021 v 21:55 | Karma: 44,36 | Přečteno: 14014x | Společnost

Alena Kulhavá

Další klíčová křižovatka v českém školství. Kudy se chceme vydat?

Změny Rámcového vzdělávacího plánu mohou mít dopad i na další oblasti našich životů.Zároveň se rozevírají nůžky mezi tím,co "stát požaduje po učitelích",tím "co je z principu reálné" ,tím "kam míří společnost" a mezi "změnami mšmt

5.2.2021 v 17:55 | Karma: 20,83 | Přečteno: 889x | Společnost

Alena Kulhavá

Otevřený dopis ministru školství ohledně nevhodné koncepce změn ve vzdělávacím programu

Ministerstvo školství otevíralo ve společnosti i mezi učiteli témata a) nerovných šancí ve vzdělání (zatížení rodinou) b) kompetence c) mediální gramotnost d) čtenářská gramotnost e) vztahová degradace f) kreativita a spolupráce,

4.2.2021 v 22:05 | Karma: 24,33 | Přečteno: 846x | Společnost

Alena Kulhavá

Krátký článek o tom, jak preventovat u sebe dlouhodobý kovid a cytokinovou bouři i

u mladších jedinců bez komorbidit, ale s narušenou T buněčnou imunitou, o které ani nemusí vědět, ale která se ukazuje v různých drobných symptomech.

25.10.2020 v 18:02 | Karma: 21,98 | Přečteno: 760x | Společnost

Alena Kulhavá

Mononukleóza jako transformační nemoc - moje osobní zkušenosti

Považuji za kontraproduktivní posuzovat, zda je nemoc znakem vlastní nedokonalosti, výzva, transformace či něco jiného. Je to jen otázka úhlu pohledu a posuzování místo vlastní práce a modlitby daného člověka i lidí okolo nemá

19.10.2019 v 9:55 | Karma: 23,08 | Přečteno: 731x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč lidé oslavují Karla Gotta? Kromě jeho pěveckých kvalit? Co to vypovídá o nás?

Rozumím lidem, kteří mají potřebu dělat pocty Karlu Gottovi i těm, kterým se to vyloženě hnusí. Jak mohou existovat tak silné a legitimní dva tábory? Jaký fenomén v tom vnímám pro mladou generaci?

3.10.2019 v 23:19 | Karma: 25,26 | Přečteno: 1100x | Společnost

Alena Kulhavá

Mají mít děti ve škole o přestávce plnou svobodu na mobilech i chodbách? Odborníci různých

oblastí života s dětmi i mladými dospělými odpovídají na pět otázek týkající se tohoto tématu. Výzva pro současnou dobu najít zdravou rovnováhu v rámci zdravého rozumu i vnímání reality.

16.9.2019 v 22:21 | Karma: 25,76 | Přečteno: 812x | Společnost

Alena Kulhavá

Limity církve, které člověk hlouběji pozná až ve chvíli, kdy vejde ve větší vztah nebo

rezonance, která otevírá věci a nechává stát pouze to, co je skutečné. Ukazuje stíny tam, kde má člověk iluze a zároveň dává hlubší pochopení pro lidství a možné cesty dále. Vítejte ve dvou příbězích.

9.9.2019 v 21:55 | Karma: 22,17 | Přečteno: 467x | Společnost

Alena Kulhavá

Máme demonstrovat před Brazilskou ambasádou, nebo držet pusu a zalesnit Čechy a jít

s životní úrovní výrazně dolů? K čemu vyzývají letošní velké požáry nejen v Brazílii (kde jsou úmyslné), Africe, ale např. i Kalifornii, kde našemu světoznámému muzikantovi shořely stovky píšťal a desítky mandolín v požáru celého

28.8.2019 v 21:30 | Karma: 23,56 | Přečteno: 759x | Diskuse| Společnost

Alena Kulhavá

Jak si myslíme, že funguje církev a jaká je realita? Přináším zkušenosti z intenzivního a

zároveň širšího kontaktu jako "necírkevní" člověk v posledních 35 dnech více, než bych si na začátku prázdnin myslela. Má duchovní činnost církve dnes smysl? Pokud ano, tak pro koho? Jakou má roli ve vývoji společnosti?

20.8.2019 v 17:55 | Karma: 27,32 | Přečteno: 1216x | Společnost

Alena Kulhavá

Lidovci navrhují změnu Ústavy vzhledem k ohrožení našeho přežití. Shrnuji část možností

zapojení se aktivně do ochrany přírody i pro "normální smrtelníky" a nastiňuji zajímavé výzvy, které nám celá situace dává.

11.6.2019 v 22:35 | Karma: 18,53 | Přečteno: 481x | Společnost

Alena Kulhavá

Moje květnová Pouť Řevnice - Dobříš - Jince - Hořovice

Cesta je cíl. Štěstí začátečníka se projevilo v podobě sluníčka a "zázraků" při Velikonoční Pouti. Zde naopak pršelo a vyšly najevo Stíny z hlubin. Vesmír ukazoval svoji temnější stránku. Ale tu kouzelnou také.

16.5.2019 v 22:06 | Karma: 20,69 | Přečteno: 455x | Společnost

Alena Kulhavá

Istanbulská úmluva, gendrismus, jaké důsledky to již má a jaké může mít do budoucna?

Tato dohoda je velmi diskutovaná, protože může přinést do některých zemí doplnění práva, ale skýtá i problematické pasáže pro extrémně postmoderní společnost. Právě o tom píši - jako výzvu, aby toto nenastalo.

3.5.2019 v 20:45 | Karma: 33,90 | Přečteno: 1525x | Diskuse| Společnost

Alena Kulhavá

Putovala jsem Brodek - Kokory - Hostýn - Svatý Kopeček

Když se člověk vydává na Pouť, cesta je cílem. Je otevřený všemu, co se na Pouti bude dít a Vesmír na to vyslyší. Co jsem zažila o své Velikonoční Pouti?

24.4.2019 v 22:55 | Karma: 29,27 | Přečteno: 680x | Společnost

Alena Kulhavá

Zásadně jiná čísla, která v dnešní debatě přinesl člověk, který ročně šetří Škodovce

50 miliónů korun na úsporách energie (potenciál je ještě násobně větší), další velké peníze šetří dalším firmám a je v kontaktu s širší veřejností. Jeho syn ve školách i na doporučení jeho ředitele velmi fundovaně přednáší

21.3.2019 v 21:35 | Karma: 15,03 | Přečteno: 731x | Společnost
  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik