Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koho doporučuji zaregistrovat v rámci voleb do EP a jakou strategii volby považuji

za efektivní tak, aby se tam dostaly skutečné osobnosti? Tak, aby se na složité problémy našla nejlepší řešení? 

Do Evropského parlamentu přirozeně kandidují jak noví kandidáti, tak i kandidáti, kteří mají zkušenosti v Evropském parlamentu. Každá skupina představuje jinou naději:Ti noví to, že pokud tento stav promítne i do výsledků v jiných zemích - přináší možnost podívat se na některé problémy progresivněji:

a) Restrukturalizace EU tak, aby k pochopení co největší většiny v tom, co je důležité a co je naopak potřeba nechat v kompetenci národních států zcela. A kde naopak je třeba propojit síly.

b) Zásadnější změny v rámci řešení migrace, ale primárně v řešení Globálního oteplování. 

c) V rámci daňových rájů (byť tam je řešení složité).

d) Odvrat od klientelismu (kam patří i rychlé vyřešení dvojí kvality potravin).

e) atd. 

Kdo mě zaujal jako "další k ruce"  je např.Nina Nováková z Lidovců - pevně stojící a v místní i parlamentní politice zkušená žena, profesorka společenských věd na gymnáziu. Ondřej Benešík potom je výborný v komunikaci a jako srdečný charismatický propojovatel mezi různými lidmi, má v Evropské unii své kontakty, mohl by jich využít. Takže vlastně až zas takovým nováčkem není (byť není europoslancem). Další, například Petr Štěpánek ze Strany Zelených  na kandidátce Starostů a Top 09 je zkušeným praktikem a politikem v otázce ochrany přírody. Velmi zajímavou kandidátku mají také Piráti, resp. Česká pirátská strana.  Kandidáty osobně neznám, ale pokud by spolupracovali se zkušenějšími lidmi z jiných stran, jako další nový prvek by mohli být obohacením. A mohla bych pokračovat. Úplným mlaďochem je např. František Talíř z Lidovců, kterého jsem dostala doporučeného z nečekané strany. Je velkým otazníkem, zda i při své vyzrálosti k věku je dostatečně erudovaný a může být respektovaným partnerem ostatním na takovou pozici, ale je každopádně dobrou zprávou, že se o témata věcně zajímá i část mladé generace. Už i při kampani člověk zraje a pracuje jak na sobě, tak v rámci studia věcných problémů. 

Noví členové ale mají nevýhodu tu, že nemají zkušenosti, rozpracované agendy a hlavně vyšlapané komunikační cesty. Zkušenost se hodí všude, ale v Evropském parlamentu je to snad nejzásadnější. Tudíž výrazní lidé, kteří by pokračovali druhé či třetí volební období, jsou také potřeba. 

Když se podíváte na diskutovaná témata a náměty k řešení, tak u řady problémů se všechny strany shodnou: Na tématech migrace, dvojí kvality potravin, Globální oteplování, daňové ráje apod. Zcela konkrétní způsoby současných politických stran  a zcela konkrétní plány dál je třeba dohledat na jejich internetových stránkách. Tím se teď nechci zabývat, jen k tomu vyzývám. 

Otevírám zde právě otázku toho, jak zároveň zkušenost výrazných leaderů a zároveň "nová krev" může ve zdravé kombinaci být možná tím nejlepším řešením. 

Dalším tématem je, že někteří zkušení lidé se zabývají určitými tématy tak dlouhodobě a do hloubky, dosáhli velmi pracně některých posunů, že někdo nový či někde na tématu nezainteresovaný nemůže stávajícího europoslance nahradit. 

Takovým příkladem je podle mě 

PAVEL POC ze sociální demokracie. 

Jeho velmi energické jednání a hlavně fundamentální základ v rámci fyziologie hmyzu, obecného vzdělání v přírodovědě, ale také místní až mezinárodní politice, komunikace s mnoha vědci světa, je to, co je podle mě z něj činí kandidáta, který by měl být zcela rozhodně znovu do Evropského parlamentu zvolen. Měla jsem možnost se s ním osobně setkat několikrát a vždy byl čestný, konzistentní a velmi výrazný a odborně zdatný. Věcně a s mírou komunikuje svá témata na FB a cokoliv odborného jsem po něm chtěla zaslat či okomentovat, vždy to udělal a to i pozdě v noci v průběhu celého funkčního období. Píše na svých i odborných stránkách a také občas napíše pro další čtenáře (nelze dělit lidi) do Parlamentních listů. 

Nejen proto jsem měla velkou potřebu s ním natočit rozhovor, který považuji  v mozaice různých debat nejen o klimatické změně, ale i o dalším našem chování a pastech životního prostředí. Rozhovor je delší, ale všichni tři (my moderátoři i kameraman) jsme se shodli, že není možné nic vystřihnout, vše je podstatné:

http://www.akademiesobestacnosti.cz/video/pavel-poc-a-milan-jeglik?fbclid=IwAR3oeY9ELbYo_aMrLoEI6IQeXTXE6092kNq9CbEmguY2DpgasE-F6xxLeIY 

Tento europoslanec zde hovoří mírně, byť výrazně, ale v Evropském parlamentu umí být velmi ostrý, pokud Evropská komise nekoná dostatečně rychle. Touto svojí buldočí povahou se mu 1) podařilo do budoucna zakázat pesticidu glyfosátu (roundop). V rozhovoru vysvětluje, jak se to také dá dělat jinak.

2) Hodně se také zasadil o to, že do dalších let nebude možná používat palmový olej jako biopalivo. Širší problematiku také vysvětluje v rozhovoru.

3) Řeší zdravotní bezpečnost potravin a řeší i to, aby se do Evropy nedostávaly zdravotně závadné výrobky např. z Číny, i ohledně toho bylo třeba a je třeba doladit určité zákony. V minulém období se podařilo, aby veškeré jedovaté látky byly monitorované, zvláště ty rakovinotvorné, což někomu může připadat samozřejmé, ale v rámci legislativy nebylo. V rámci EU dnes existuje jednotná klasifikace REACH, což i pro obchod se zeměmi jako je Čína apod. je klíčové. Tímto způsobem se zamezilo i nekalým praktikám potravinových řetězců (jedovatá dochocovadla apod.). 

Je nadšencem do jaderné fúze, ale ví, že její použitelnost je v nedohlednu. Proto zastává rozumnou kombinaci co nejbezpečnějších jaderných elektráren, které už stojí v kombinaci s obnovitelnými zdroji. Zejména v situaci, kdy Německo je hodně odvážné v rámci toho, že nechce jádro, ale jen obnovitelné zdroje, tj. budou potřebovat minimálně dočasně dotovat energií v časech propadu obnovitelných zdroj.  A na druhou stranu Pavel Poc tvoří protiváhu energeticky "pohodlným zemím", které nechtějí uvažovat o obnovitelných zdrojích skoro vůbec, nebo málo.  Otázka odpadu a cirkulární ekonomiky je další téma, kterému se věnuje. Nejen vzhledem ke klimatu a životnímu prostředí, ale právě i vzhledem k našemu zdraví, kde se kombinace látek už začíná projevovat. 

Tématem sociální demokracie je "sociální rovnost" a témata ekonomická (kde je zjevná nespravedlnost, kam patří agenda kolegyně Olgy Sehnalové) i témata životního prostředí, protože se začínají velmi propojovat. Sociální rovnosti nelze dosáhnout, ale úlohou sociální demokracie je hlídat a řešit rozevírající se nůžky mezi chudými a bohatými, téma korporátů.  

Pavel Poc je pro mě odborným pilířem i silnou zkušenou osobností, která by neměla v EP chybět. Přestože se s ním v některých hlasováních zásadně neshodnu a proto je třeba, aby tam byli i další: 

Takovým velmi důležitým europoslancem je pro mě

TOMÁŠ ZDECHOVSKÝ z KDU-ČSL

Tomáš Zdechovský se svým pozorováním velmi zasadil o to, abychom vnímali rozdíl mezi migrací nejpotřebnějších lidí a ekonomickou migrací. Sbíral pravidelně zkušenosti z táborů, Frontexu atd. svojí pozorovací přítomností. A dokázal svá pozorování zformulovat jak pro ostatní europoslance, do médií i na svém FB. Působí v této agendě dál. Píše blog a také někdy do Parlamentních listů a to tak, že různé části společnosti mohou být informováni o dění v EU a EP. 

Další je jeho kritický přístup k Istambulské dohodě. Vnímá její pozitiva, ale i velká nebezpepčí a dokáže je formulovat velmi konkrétně. 

Konkrétní práce Tomáše Zdechovského v bodech:

1.BEZPEČNOST NA PRVNÍM MÍSTĚ: prosadil automatické sdílení daktyloskopických databází mezi zeměmi, zabránil automatickému přijetí návrhu DUBLIN IV do trialogu, pomohl vyjednat navýšení rozpočtu na bezpečnost a řešení migrace a stojí za několika desítkami protiteroristických opatření. Díky jeho iniciativě byla posílena spolupráce zemí při pátrání po pohřešovaných dětech.
2. ČESKÝ ZÁJEM: Pomohl prosadit české pozice ohledně kvót a řešení migrace, postavil se proti dvojí kvalitě potravin a prosazoval práci českých podnikatelů. Podpořil oblast Broumovska, které se tak stává evropskou destinací. A také aktivně a systematicky podporuje oblast Želivky, která se vylidňovala.
3. POMOC ČESKÝM OBČANŮM V NOUZI: ať už se jednalo o kamioňáky, diskriminované otce, matky, kterým v zahraničí odebrali děti (Eva MichalakovaRenata Rolle), misionáře Petra Jaška či válečného novináře Radana Šprongla, udělal maximum, aby pomohl jejich situaci vyřešit a předejít dalším podobným případům.
4. SPRAVEDLNOST A FÉROVÝ PŘÍSTUP: Dlouhodobě bojuje proti různým šmejdským praktikám, jako je třeba stáčení kilometrů nebo podvody s dotacemi. Všem se snaží měřit stejným metrem, být maximálně transparentní a situaci si ověřoval přímo na místě (mj. proto navštívil přes 60 uprchlických zařízení všude po světě).
5. HODNOTY A LIDSKÁ PRÁVA: na půdě EP otevřel téma odebírání orgánů čínským vězňům i pronásledování křesťanů v Pákistánu, Súdánu a dalších zemích, podpořil kubánské, maledivské i další disidenty, po jednom incidentu prosadil zákaz vstupu teroristů do evropských institucí (proizraelský). Aktivně vystupuje proti levicové ideologii genderu, která už je nezdravě prosazována v některých legislativách. Celkove pravicově konzervativní.

Tomáš Zdechovský by rád zreformoval a zeštíhlel Evropskou unii, aby agendy, které jsou dnes zbytečné nebo dokonce zdvojené skončily.  

Tomáš Zdechovský je europoslanec, který skrze svoji asistentku Jitku Fialovou (a něco málo, co stíhá sám) pečlivě komunikuje s lidmi a proto přiblížení zcela konkrétní legislativy je zásluhou obou. 

LUDĚK NIEDERMAYER z Top 09

Pro mě je Luděk Niedermayer důležitější, než Jiří Pospíšil. Od Jiřího Pospíšila nevím, co mám čekat. Hodně mluví, často s ním souhlasím, ale nevím, jak se bude rozhodovat a co je vlastně jeho prioritami, které by konkrétně prosazoval jako odborník. V současném volebním období toho moc nepředvedl. Luděk Niedermayer se ukázal v různých debatách jako odborník na bankovní politiku. Ta není v EU vůbec jednoduchá a i téma "daňových rájů" je jeho téma. Neměl by v Evropském parlamentu chybět. I v tomto volebním období je hodnocen jako jeden z nepracovitějších a nejdůležitějších europoslanců.

Mezi kandidáty najdeme i další zajímavé osobnosti, včetně Jana Zahradila z ODS , Evžena Tošenovského z ODS, Dity Charanzové (byť je z ANO), Stanislava Polčáka ze Starostů apod. , byť s některými se v některým pohledech na věc zásadněji rozcházím, Stanislav Polčák nepřinesl vlastní legislativu a naopak ji hodně přinesla Martina Dlabajová z ANO. 

Všimněme si jednoho efektu v současných diskusích: Všichni hodně diskutují téma dvojí kvality potravin. Téma, které k jednání přivedl Marian Jurečka z Lidovců a kterého se chopily i další strany (a bylo to dobře): Olga Sehnalová ze sociální demokracie a i eurokomisařka Věra Jourová. Téma se podařilo posunout, nicméně jeho řešení se zpomalilo, na čemž se moc korporátů ukazuje učebnicově. Mám podezření, že je to proto, že evropská legislativa je do jisté míry zastřešující a řešící celkové problémy a také že lze hůře plánovat, co která strana prosadí, protože jde o dohodu 28 států, je toto téma předně zmiňované. Bojová vlajka dvojí kvality potravin a ochrany hranic Schengenu je pro lidi srozumitelná. Složité hledání řešení daňových rájů nebo řešení biodiverzity už méně. Právě proto považuji výběr nejen jednoho kandidáta a jedné politické strany za klíčové, ale volbu "KONCEPČNĚ KOLEKTIVNÍ." Co si pod tím představuji? 

Už při volbách do parlamentu ČR bych ráda volila poměrově: Kromě strany, které jsem dala hlas, dala i menší díl stranám, které přináší také další důležitá témata a pohled, který má v diskusi zaznít v rámci hledání co nejlepších řešení. V otázce Evropského parlamentu je to ještě zásadnější: Kdo je důležitější? Velmi zkušený přírodovědec Pavel Poce nebo velmi zkušený právník Pavel Svoboda, Tomáš Zdechovský skutečně hlídající migraci (ne jako SPD, která se v rozhovorech a anketách vyslovuje zcela paradoxně proti posílení ochrany Schengenské hranice), Luděk Niedermayer jako bankovní odborník či nějaký progresivní nováček z Pirátů? Pokud by nějaký podstatný odborník za Českou republiku v EP chyběl, znamenalo by to naše oslabení. 

Proto vás vyzývám k pečlivému prostudování kandidátek, odbornosti kandidátů (v tomto článku píšu svá osobní omezená pozorování, každý může vnímat důležitého někoho jiného) a ke kolektivním diskusím o tom, kdo koho zvolíte, abyste ve své živé societě okolo sebe byli spokojení s tím, že volíte nikoliv jako jednotlivci, ale jako menší celek (vzhledem k tomu, že ve volebním řádu zásadně chybí možnost preferenčních hlasů pro odborníky i z jiné politické strany) kandidáty těch politických stran, které mají směřování vcelku pro vás rozumné a zároveň aby se tam dostaly různorodé odborné osobnosti na jednotlivá témata. 

Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | středa 1.5.2019 18:33 | karma článku: 15,06 | přečteno: 494x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 612x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4715x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost

Alena Kulhavá

Botswanská mutace: Trocha čísel a biologických a sociologických osvětlení mýtů koronaviru

Vystudovala jsem přírodovědeckou fakultu: Snažím vzhledem ke složitosti problému jak jen jde jednoduše a zároveň pokud možno nezkresleně osvětlit některé klíčové body: Týká se to i omikron varianty covidu:

26.11.2021 v 21:55 | Karma: 44,36 | Přečteno: 14014x | Společnost

Alena Kulhavá

Další klíčová křižovatka v českém školství. Kudy se chceme vydat?

Změny Rámcového vzdělávacího plánu mohou mít dopad i na další oblasti našich životů.Zároveň se rozevírají nůžky mezi tím,co "stát požaduje po učitelích",tím "co je z principu reálné" ,tím "kam míří společnost" a mezi "změnami mšmt

5.2.2021 v 17:55 | Karma: 20,83 | Přečteno: 889x | Společnost

Alena Kulhavá

Otevřený dopis ministru školství ohledně nevhodné koncepce změn ve vzdělávacím programu

Ministerstvo školství otevíralo ve společnosti i mezi učiteli témata a) nerovných šancí ve vzdělání (zatížení rodinou) b) kompetence c) mediální gramotnost d) čtenářská gramotnost e) vztahová degradace f) kreativita a spolupráce,

4.2.2021 v 22:05 | Karma: 24,33 | Přečteno: 846x | Společnost

Alena Kulhavá

Krátký článek o tom, jak preventovat u sebe dlouhodobý kovid a cytokinovou bouři i

u mladších jedinců bez komorbidit, ale s narušenou T buněčnou imunitou, o které ani nemusí vědět, ale která se ukazuje v různých drobných symptomech.

25.10.2020 v 18:02 | Karma: 21,98 | Přečteno: 760x | Společnost

Alena Kulhavá

Mononukleóza jako transformační nemoc - moje osobní zkušenosti

Považuji za kontraproduktivní posuzovat, zda je nemoc znakem vlastní nedokonalosti, výzva, transformace či něco jiného. Je to jen otázka úhlu pohledu a posuzování místo vlastní práce a modlitby daného člověka i lidí okolo nemá

19.10.2019 v 9:55 | Karma: 23,08 | Přečteno: 731x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč lidé oslavují Karla Gotta? Kromě jeho pěveckých kvalit? Co to vypovídá o nás?

Rozumím lidem, kteří mají potřebu dělat pocty Karlu Gottovi i těm, kterým se to vyloženě hnusí. Jak mohou existovat tak silné a legitimní dva tábory? Jaký fenomén v tom vnímám pro mladou generaci?

3.10.2019 v 23:19 | Karma: 25,26 | Přečteno: 1100x | Společnost

Alena Kulhavá

Mají mít děti ve škole o přestávce plnou svobodu na mobilech i chodbách? Odborníci různých

oblastí života s dětmi i mladými dospělými odpovídají na pět otázek týkající se tohoto tématu. Výzva pro současnou dobu najít zdravou rovnováhu v rámci zdravého rozumu i vnímání reality.

16.9.2019 v 22:21 | Karma: 25,76 | Přečteno: 812x | Společnost

Alena Kulhavá

Limity církve, které člověk hlouběji pozná až ve chvíli, kdy vejde ve větší vztah nebo

rezonance, která otevírá věci a nechává stát pouze to, co je skutečné. Ukazuje stíny tam, kde má člověk iluze a zároveň dává hlubší pochopení pro lidství a možné cesty dále. Vítejte ve dvou příbězích.

9.9.2019 v 21:55 | Karma: 22,17 | Přečteno: 467x | Společnost

Alena Kulhavá

Máme demonstrovat před Brazilskou ambasádou, nebo držet pusu a zalesnit Čechy a jít

s životní úrovní výrazně dolů? K čemu vyzývají letošní velké požáry nejen v Brazílii (kde jsou úmyslné), Africe, ale např. i Kalifornii, kde našemu světoznámému muzikantovi shořely stovky píšťal a desítky mandolín v požáru celého

28.8.2019 v 21:30 | Karma: 23,56 | Přečteno: 759x | Diskuse| Společnost

Alena Kulhavá

Jak si myslíme, že funguje církev a jaká je realita? Přináším zkušenosti z intenzivního a

zároveň širšího kontaktu jako "necírkevní" člověk v posledních 35 dnech více, než bych si na začátku prázdnin myslela. Má duchovní činnost církve dnes smysl? Pokud ano, tak pro koho? Jakou má roli ve vývoji společnosti?

20.8.2019 v 17:55 | Karma: 27,32 | Přečteno: 1216x | Společnost

Alena Kulhavá

Lidovci navrhují změnu Ústavy vzhledem k ohrožení našeho přežití. Shrnuji část možností

zapojení se aktivně do ochrany přírody i pro "normální smrtelníky" a nastiňuji zajímavé výzvy, které nám celá situace dává.

11.6.2019 v 22:35 | Karma: 18,53 | Přečteno: 481x | Společnost

Alena Kulhavá

Hájí Andrej Babiš zájmy ČR? Kálíme si do vlastního hnízda? Má smysl "Milion chvilek" či

"Extention rebelion"? Jak vnímáte celou situaci vy? Co v dané situaci děláte? O čem hovoříte s blízkými? Co dělat budete?

9.6.2019 v 14:45 | Karma: 23,45 | Přečteno: 1184x | Společnost

Alena Kulhavá

Moje květnová Pouť Řevnice - Dobříš - Jince - Hořovice

Cesta je cíl. Štěstí začátečníka se projevilo v podobě sluníčka a "zázraků" při Velikonoční Pouti. Zde naopak pršelo a vyšly najevo Stíny z hlubin. Vesmír ukazoval svoji temnější stránku. Ale tu kouzelnou také.

16.5.2019 v 22:06 | Karma: 20,69 | Přečteno: 455x | Společnost

Alena Kulhavá

Istanbulská úmluva, gendrismus, jaké důsledky to již má a jaké může mít do budoucna?

Tato dohoda je velmi diskutovaná, protože může přinést do některých zemí doplnění práva, ale skýtá i problematické pasáže pro extrémně postmoderní společnost. Právě o tom píši - jako výzvu, aby toto nenastalo.

3.5.2019 v 20:45 | Karma: 33,90 | Přečteno: 1525x | Diskuse| Společnost

Alena Kulhavá

Putovala jsem Brodek - Kokory - Hostýn - Svatý Kopeček

Když se člověk vydává na Pouť, cesta je cílem. Je otevřený všemu, co se na Pouti bude dít a Vesmír na to vyslyší. Co jsem zažila o své Velikonoční Pouti?

24.4.2019 v 22:55 | Karma: 29,27 | Přečteno: 680x | Společnost
  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik