Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bufo alvarius - obrovský objev, cesta, ale i nebezpečí. Velká možnost pro planetu Zemi i

výzva pro všechny odborníky se tématem zabývat celkověji a prezentovat ho podrobněji celkověji. Pojďte nahlédnout do velkého daru, který vydala krajina daleko od nás i pro nás. A pojďte také nahlédnout do smrtelného nebezpečí,

které je některými nadšenci (ne všemi!) do Bufo alvarius značně podceňované. Bufo alvarius je mexická žába, která má za hlavou žlázy produkující látky, které odpojují člověka od ega a umožní mu propojit se s jednotným Vědomím. Je to zdaleka nejsilnější psychedelikum, které na planetě Zemi existuje. Používali ho staří indiáni, ale tradice se vytratila a až před lety tuto tradici oživilo několik lidí, mimo jiné i známý Mexičan Octavio Rettig. Domorodci v rámci rozvíjejících se plantáží tuto žábu skoro vyhubili a právě noví šamani se podílí na ochraně území pro tyto žáby. 

Pokud chcete do problematiky nahlédnout hlouběji a mít i představu o tom, co jed z žáby s vědomím člověka udělá, vřele doporučuji film Bufo alvarius 2017.

Ve filmu hovoří jednak Octavio Rettig, kterého zachránila žába ze závislostí na drogách. Mluví tam ale i náš světoznámý psychiatr  - profesor na Kalifornské univerzitě Stanislav Gróf, který vynalezl metodu holotropního dýchání (není právě třeba psychedelik), která je jako zcela bezpečná užívaná všude po světě v práci s potlačenými emocemi, rigidními přístupy a to jak u lidí v určitých krizových životních obdobích, tak v rámci psychického růstu lidí a čištění, tak ale i v práci s některými psychickými onemocněními. Jakákoliv psychedelika totiž ani v terapeutickém prostředí dobrého setu a setingu nejsou zcela bez rizik a jsou vhodná zase ještě pro méně lidí (jsou tam další kontraindikace).Druhou psychoterapeutickou ikonou ve filmu je Michael Vančura, který založil organizaci Diabasis a je mimo jiné jedním z profesionálních terapeutů transpersonální psychologie, holotropního dýchání atd.. V dokumentu hovoří i známý Viliam Poltikovič, který jako velmi pokročilý člověk natáčející různé dokumentární filmy má zkušenost s ayahusakou a hlavně se spoustou šamanů, jogínů, mluví mnohem méně, než co má zažité...V dokumentu ale hovoří i Pavel Bém, který po práci preventisty drog a práci s drogově závislými udělal bolavou zkoušenost v politice i se svými temnými stránkami a jeho další cesta mířila po té zcela opačnou cestou - právě i díky žábě. V dokumentu popisuje své zážitky a jsou natočené zážitky i skupina lidí, která se právě za Ottaviem do Mexika vypravila. Film je velmi autentický a podává zprávu o možném terapeutickém využití žáby, o možné podpoře duchovního zrání lidstva, pochopení souvislostí a překonání vlastních omezeností a stínů. Hovoří i o tom, jak moc by mohla látky z žáby pomoci lidem pochopit, po jaké sebevražedné cestě jako lidstvo v souvislosti s konzumismem a ničením přírody kráčíme. Při požití této látky totiž dochází k rozpuštění ega do totální lásky, k projití až za kolektivní nevědomí a vesmír do Zdroje. Je to zážitek blízký smrti. 

Přesto tato cesta není vhodná pro každého a i v dokumentu jsou sice letmo, ale přesto naznačené kontraindikace a to nejen fyzická a psychická onemocnění a problematická vnitřní oslabení, ale i fakt, že čím více má člověk vystavěnou vnitřní strukturu - což je často spojené se studiem, myslí, určitými povoláními a rolemi ve společnosti-  tím větší chaos a dočasnou paseku užití této látky může způsobit a to až tak, že člověk není schopen delší dobu normálně pokračovat v životě.  

Film také nehovoří o právě těch následcích, které ti, kterým toto psychedelikum nesedlo, mají. Jen v mém okolí skončilo několik lidí na psychiatrii, jeden se pokusil o sebevraždu, v Mexiku dva lidé zahynuli. Látky obsažená v žábě působí velmi různě na psychiku a může dojít také k zástavě srdce (což se preventivním vyšetřením dá pravděpodobně z největší pravděpodobností vyloučit).  Právě možná výpovědi těch pokročilých + odolných, kteří věděli, že to mohou risknout - ve filmu Bufo alvarius - pro  další lidi mohou být inspirací k bezpečnějším, ale stejně vážně míněným Cestám k maximálnímu vnímání všeprostupující lásky jako základu Tvoření (modlitba, meditace, mantry, mše, holotropní dýchání, tance živlů atd.)...a díky jim za to.

Proto, že je je na mnoha místech vyzkoušení žáby propagováno, sdílím zde zkušenost jedné ženy, které se  nedostalo moc pomoci a které užití této látky nesedlo. Nebyl tam ani dobrý set a seting, tj. bezpečné prostředí a zázemí před a po. 

https://reportermagazin.cz/a/iHc5u/vetsi-narez-nez-lsd-jake-to-je-kdyz-si-date-zabu?fbclid=IwAR1Uo_-6MXxtRXWqmWvqpjoFUK_DYFX3RtgaiaBxY1QStUqLEIcooGeTYho

1) První věcí, která je v článku nápadná, je lákání od jiného člověka. Jsem vyléčená z toho radit někomu, co má a nemá dělat. Pro někoho je zázrak umět se někdy usmát, pro někoho nejíst alespoň sedmkrát týdně maso (ale jen čtyřikrát), pro někoho přiznat si alespoň jednu temnou stránku sebe, pro jiného poprvé říci "ne", pro někoho jiného poprvé někoho obejmout. Jsme každý jiný a to, co máme a nemáme dělat víme nejlépe sami a někdy ani to ne. Ostatní nám mohou být inspirací a zrcadlem, ale je třeba v tom opatrnosti a nepřebírat ani inspirační odpovědnost za život druhého. 

2) Druhou věcí, které si můžete všimnout je, že Eva Turnová nezpracovala ani zážitek z malé dávky houbiček. Už to je veřejně prezentovaná kontraindikace zatím žábu nezkoušet a ona to porušila. Jenže tyto informace nejsou všude řečené a tak je někteří nemusí k filmu Bufo alvarius, nebo když se dozvědí o žábě od kamaráda, zaregistrovat.

3) Eva si také byla si vědoma svých strachů v partnerství. Strach přitom může být ve zkušenostech s psychedeliky velmi nepříjemnou komplikací, protože svazuje mysl a vědomí do křeče a působí potom to násilné rozbíjení s minimálně dočasným rozbití. 

4) Dalším varováním mohlo být to, že úvodní psychoterapeutické sezení neobsahovalo možnost následné integrace, tj. po požití látky nebylo vytvořené bezpečné prostředí (nejlépe i možnost dlouhodobější terapie), kdyby bylo třeba zážitky s pomocí integrovat. 

5) Hlas obezřetnosti i s tím, že člověk může mít v sobě právě skrytou psychózu či tak zásadní traumata, která nepůjdou snadno vyčistit (téma i nebezpečí jedné cigarety marihuany) zněl od lékaře Hearta. 

To, co následovalo, byl do jisté míry odlišný prožitek, než měli lidé ve filmu. Protože si to prostě dobře nesedlo. Bez meditační praxe? (kde člověk užívá právě propojení s veškerenstvem a překročení ega alespoň nějak - podle hloubky meditace), bez tantrické?, transovní? či jiné praxe člověk (ale zkušenosti s taiji měla), určitě z dobrých důvodů budující svoji osobnost a ještě ke všemu se strachy a zasutými nevyčištěnými traumaty prostě nemusí dopadnout dobře a vedlejší efekty a nepříjemné pocity, které Eva prožívala, mohou psychiatři jen dále studovat. Naštěstí ta žena je dnes již po delší době sama v sobě. A dokonce po roce integrace je vyléčená i z traumat, která nebyla schopna zvědomit ani v regresce a ovlivňovala její život. Vzhledem k náročnosti celého procesu a i možnosti smrti a) sebevraždou b) přímo při rituálu, tuto praktiku nikomu nedoporučuje, na druhou stranu stejně jako já by byla ráda za další výzkum na poli psychiatrie a psychologie pro lékařské využití této látky právě v náročných traumatických poškozeních atd. 

Píšu tento článek jako 

a) Inspiraci pro ty, kteří se cítí naprosto jednoznačně voláni k této zkušenosti, vnímají možnost potom i pomoci lidstvu na cestě dále od konzumu k udržitelnému rozvoji. Tato výzva platí také pro pro politiky, velké businessmany a další hodně veřejně činné osoby, kteří nevnímají propojení světa a to, co je za egem. Může to být těžce prožívané a těžce integrovatelné pro toho, kdo nemá zkušenosti s meditací, holotropním dýcháním, resp. s jakýmkoliv změněným stavem vědomí.  Nemohu i z dalšího důvodu tedy s čistým svědomím vlastní užití látky doporučit, neboť riziko poškození psychiky není zanedbatelné. Pokud ale někdo v sobě inspiraci k užití žáby pocítí, doporučuji, aby to ještě třikrát zvážili a poradili se, domluvili si i tak následnou integraci (nikdy člověk neví) v Diabasis apod. Je třeba vědět, že na jakoukoliv intervenci je třeba se objednat minimálně měsíc, ale ideálně dva měsíce dopředu. Proto zkušenost se žábou plánovat cca půl roku dopředu. Nelze potom chtít automaticky pomoci s integrací, protože terapeutů i mimo Diabasis v Čechách je málo a hlavně mají dopředu objednané klienty. Pro řadu lidí možná  lépe, než riskovat vlastní integritu, psychické zdraví či život úplně stačí shlédnout film se zážitky Čechů, kterým to změnilo život: "Bufo alvarius 2017" a výpověď Stanislava Grófa, který jako světoznámý český psychiatr podstoupil riziko psychedelických látek a naopak i vynalezl zcela bezpečnou náhradní metodu holotropního dýchání. 

b) Varování před pouhým experimentováním a tím spíše pro mladé, neboť reklama na tyto zážitky běží dnes všude možně po internetu. Žába není další youtuber ani trip, je to nejvýznamnější zásah do psychiky nějakou látkou, jaký může být a nikdo neví, co to s vámi udělá. Každý má zodpovědnost za svůj život. I při řádné dlouhodobější duchovní přípravě meditační, opakovaném holotropním dýchání by žábu rozhodně neměl užít člověk mladší třiceti letprotože případné skryté schizofrenie či psychózy se projeví nejčastěji do 30 let. Nemusí nastat problém u pokročilých duchovně praktikujících, ale riziko rozhodně není zanedbatelné. 

c) Prosbu na Diabasis, Stanislava Grófa a další psychoterapeuty, aby v průběhu času (bez stresu) k dané oblasti pokud možno vypracovali širší metodiku a také právě bezpečný set (větší a širší dialog o tom) a seting - informace i o vážných rizicích na svých stránkách i jinde vzhledem k nové módě. Aby se pokusili kontaktovat všechny organizátory facilitátorů pro Čechy, aby se Česká republika pokud možno vyhnula neodbornému nadšenému podávání psychedelika z žáby. Uspořádat konferenci a založit asociaci, tak jako to je u Rodinných konstelací, psychoterapie apod. Aby toto sloužilo skutečně jako další duchovní krok po pokročilé a také mělo postupně využití v medicíně (spíše syntetický  5-meo-dmt, který se dá dávkovat a který užil Stanislav Gróf).  Všichni psali o nutně plánované následné péči a vedli lidi k tomu, že bez toho může nastat i taková situace, kterou měla paní Eva. Protože na rozdíl od velmi dobře prozkoumaného a bezpečného holotropního dýchání nemá užívání žáby v řadě případů kromě toho, že je to látka nevyzkoumaná, dobrý set a seting. Paní Eva se i potom pokoušela dostat na terapii, ale dveře fyzické i komunikační byly všude, kam klepala, zavřené. Je otázka, zda máme v dnešní době dostatek takových terapeutů, kteří by pomohli lidem udělat integraci. Pokud ne, považuji lavinovou reklamu na Bufo alvarius trochu za obdobu reklamy pro běžence z Afriky na náš pohodlný život, který nejsme schopni zajistit. U této látky také není vyzkoumané, pro jak citlivé osoby jakou dávku dávat, stejně tak vzhledem k jejich tělesným a duševním dispozicím prostě se něco do lahvičky namíchá. Někdo pak má slabý zážitek vůbec nedosahující toho, co v běžné meditaci zažívá a někoho to přivede do blázince a někoho dokonce zabije. Chemikálie na rozdíl od bezpečného holotropního dýchání působí i fyzicky (u holotropního dýchání dochází také ke změnám v metabolismu mozku, ale člověku zůstane vědomí, které proces bezpečně řídí a nepustí člověka dál, kde by pro něj bylo fyzicky i psychicky nebezpečné. Je tam zpětnovazebný systém, navíc prodýchat se někam dále je fyzicky náročné) .A tak pokud by to měl být nástroj pro probouzení nepraktikujících politiků ke vnímání Jednoty nebo dokonce terapeutický nástroj, muselo by dojít k alespoň nějakému výzkumu, tak, jak je probádané LSD. 

Zde zpráva Národního ústavu pro duševní zdraví: 

http://www.nudz.cz/files/pdf/tz-bufo-alvarius.pdf?fbclid=IwAR0fIYCol5U3pHaFIGT1K7B9cGaDa92fsK3iOcb1GNqAanTRyiLItUSEoPA

d) Informaci o délce integrace zážitku a tím pádem i narušení normálního fungování v životě: U některých lidí trvala integrace krátkou dobu. U některých měsíc. U některých ale i skoro rok. A to hovořím o lidech, kteří někdy i přes těžkosti hodnotí konečný efekt jako pozitivní, tj. neskončili na psychiatrii ani sebevraždou - včetně paní Evy a Igora Chauna, který by si také už ale jed z žáby nevzal, říkal "to si počkám až na zážitek smrti." a sám za sebe nedoporučuje nikomu užít tuto silnou látku, nemohl by si za něj vzít zodpovědnost. Zásah do psychiky touto látkou je tak zásadní, že nikdo nemůže vědět, co to s ním udělá a co bude nutné, aby následovalo. Proto i zde podávám tuto statistiku, protože pokud člověk pracuje jako učitel, lékař, maminka na mateřské ale i na jakémkoliv jiném exponovaném místě, může mu i půlroční integrace výrazně ztížit či znemožnit vykonávání povolání. 

e) Výzvu pro všechny, aby se na dokumet Bufo alvarius 2017 podívali, protože pro řadu lidí může být dostatečná inspirace i jen shlédnutí filmu a nemusí vůbec látku zkoušet. Zvláště, když riziko není zcela malé a ani řada vymeditovaných lidí se zážitky samadhi a i někdy se zkušeností s holotropním dýcháním by ho nepodstoupila - včetně mě. Ne proto, že by se mi zhroutil svět, ale že pravděpodobně už při tak intenzivním vývoji a životě, bych právě neměla prostor (vzhledem k tomu, že jsem učitelka základní školy , která musí být hodně usebraná) na integraci.  A ani by nemuselo být  realizovatelné v krátkém  čase vše to, co mě v proměně v průběhu času čeká - pokud by se ukázalo. Protože podle výpovědí účastníků potom působení látky vyzývá k reálnému žití teď a tady, pro co už je ale důležitý prostor a čas. Už film samotný s výpovědí toho, co lidé zažili, co vnímají jako jádro existence, jejich autentické výpovědi a výpovědi i našich (a i v rámci světa velmi uznávaných) odborníků může člověka navést na přeskládání priorit a hodnot v životě nebo na nějaký další dílčí životní posun, chuť zkusit meditovat, více chodit do přírody, jinak žít s lidmi. 

A také je velmi zajímavý rozhovor Igora Chauna o svých zkušenostech a lidmi, kteří se žábou zabývají:

https://www.youtube.com/watch?v=tJpDvbnzMXE&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1DUFUsbOln1ajpZZwIE5sqwS2q8_6tGGH2bOBZZEiNpmaZfJXwrW3mqms

Rozhovor v zkušených v rádiu:

https://wave.rozhlas.cz/zaba-se-nelize-zaba-se-kouri-zaba-otevira-cestu-k-bohu-jake-je-vzit-si-6681379?fbclid=IwAR3e5FsyuHCb3jkTj4IYzMUxLYL0J7bQdPOwpg1ycHlp-7DKDmZVGNEJoqU

A hodně analytický rozbor zde:

http://blog.aktualne.cz/blogy/ondrej-kysely.php?itemid=30781&fbclid=IwAR1gNZOeogft2Qd_F_xYMtZvSj18zhAqCeFbuqSR9208R6Q8n1Z-W70La7Q

f) Michael Vančura měl (a třeba ještě má) stejný sen, jako já od 15 let: Kdybych vyhrála třeba 50 miliónů, můj sen bylo postavit centrum pro psychoterapeutikou léčbu. Kombinace homeopatie, psychoterapie, regresní terapie a holotropního dýchání apod. (vzhledem k riziku psychedelik na mé klinice bez nich). Komplexní péče pro lidi na Cestě, když se dostanou do vážnějších obtíží nebo intenzivnějšího procesu. Částečně by si terapie hradili, ale částečně by bylo hrazeno z příspěvků lidí. V loterii jsem nevyhrála, ale pokud by do toho Michal či někdo jiný šel a sešli se dárci, dala bych si trvalý příkaz na podporu takového centra. I vy můžete tento nápad uvést v realitu. 

Já osobně v současné době žábu ani žádné jiné psychedelikum zkoušet nechci, protože v mém životě je hodně dynamiky v rámci zkušeností, duševního  a duchovního růstu, že přidávat další, bych vnímala pro své fyzické tělo jako ohrožující. Proto moje dveře k žábě jsou zatím zavřené a vzhledem k meditační praxi, józe, taiji a intenzivnímu vztahu k přírodě a lidem necítím v tuto chvíli, že bych o něco přicházela. Netoužím v intenzivním životě riskovat svoji integritu, volím raději pomalejší cestu zkušeností a duchovní praxe.  Prošla jsem po osobním odčištění základních disbalancí holotropním dýcháním v odčištění zavřeného a v otevření dalších potenciálů (a doporučuji až na výjimky jako zcela bezpečnou metodu pro každého). Zažila jsem velmi problematicky rodinné konstelace, kdy i sám Helinger na dotaz výborného konstelárora  po do mrtva vedoucích neposunoucích se konstelacích indikoval minimálně tři roky pauzu. Po třech letech velmi intenzivních modliteb a rozšíření kanálu milosti se podařilo na několika konstelacích dočistit to nejpotřebnější z rodu. Ale hlavní práci udělala moje duchovní práce a milost v průběhu těch tří let a evidentně to tak mělo být. Absolvovala jsem také velmi neprofesionálně a destrukčně regresku (u zakladatele regresky, ale nevěděla, že je už senilní a neschopný dobře regresku vést) a posléze u velmi dobré regresní terapeutky velmi silně a léčivě i s napojením na sféry duše při odchodu a příchodu na tento svět (trvala tři dny, ne dvě hodiny, to má smysl). Vzhledem k celoživotní práci na sobě a zkušenostem s různými metodami k nim mám úctu a i vědomí toho, jak jsou silné a jak ne vždy - zejména pokud se člověk v životě má hodně posunout - to může být v tu chvíli bezpečné. Nebo v normálním životě dobře žitelné a to i v situaci, kdy do toho člověk jde s nejčistším záměrem a vnímá, že to má udělat. Jsem ráda, že jsem i v rámci bolavých zkušeností mohla poznat metody do větší hloubky a pomoci i s jednou knihou v rámci rodinných konstelací a také předat svoje zkušenosti ze všech těch metod, kde jsem cítila jako vhodné. Jsem ráda, že rodinné konstelace mají svoji metodickou skupinu vedenou zkušeným klinickým psychologem (byť existuje řada nezkušených diletantů mimo ni). Jsem ráda, že holotropní dýchání je v Čechách ve větším množství případů již profesionálně vedené a ikona Michaela Vančury dává jasný rámec toho, co je dobrý set a seting. U regresky je to velmi různé. 

 Z psychedelik jsem před 12 lety zkusila jen marihuanu a to jen přes hlaveň vzduchovky, když jeden blízký vydechnul. Byla jsem ráda, že jsem zažila lehce změněný stav vědomí (vysmátost) tak, abych i měla informaci pro studenty a nemuseli to zkoušet. A také  žravost, abych měla zkušenost pro maminku s rakovinou (ale naštěstí to nepotřebovala a ani nepotřebuje). Ale mnohem větším dobrodružstvím pro mě je meditace a vlastní růst, takže nemám potřebu experimentovat s dalšími psychedeliky. Tím jejich význam při rozumném využití pro jiné lidi nepopírám. 

V mém současném životě se otevírá tolik dalších témat osobního posunu, že nemám potřebu experimentovat se žábou: Nepotřebuji k tomu žábu. A pokud má být užitečná i pro druhé, neměla by být  moje cesta podložená nutnou zkušeností s psychedelickou látkou, ale bezpečnou cestou pro více lidí. Přesto film byl pro mě zajímavým potvrzením toho, co je základem Bytí a kudy jako lidstvo kráčíme a díky autorům i všem lidem, kteří užili jen z žáby za něj. 

Zároveň jsem měla možnost v srpnu (když přiletěla po šesti letech do Čech ) díky mojí indické jógové učitelce při jedné speciální situaci zažít to, jak vnímá velmi vnímavý citlivý Realizovaný člověk a jak to není zcela snadné ani pro něj, musí s tím umět zacházet. Resp. jen na špičku zkušenosti to ochutnat. Vždy při intenzivnější praxi se člověk nejen čistí, ale získává i větší vnímavost k věcem, propojení s druhými i planetou Zemí v lásce. Ale toto sahalo dál, mělo to rychlý nástup ve zcela konkrétní lekci a trvalo to půl hodiny (odeznění). Do jisté míry asi jako při žábě? (kterou jsem nikdy neužila). Měla jsem možnost zažít to, jak moc je důležité tady na Zemi postupovat postupně. Bylo mi zle, protože to bylo moc silné a také to nebylo snadné prožít v těle, které ještě jí maso. Něco lze udělat skokem (to je i probuzení Kundaliní) a ochutnat nebe, ale to zásadní potom spočívá v tom postupnými kroky měnit svůj život nejen k tomu, že je člověk v základních otázkách mravnější, ale také září více lásky, je vědomější co do šíře, hloubky i intenzity, s vnímavostí umí prakticky žít a užívat ji k tomu nejlepšímu místo toho, aby v něm způsobovala jen chaos a neuzemněnost. A také postupně - zcela přirozeně, bez pocitu smutku se mu mění přání, chutě a vůbec způsob života. Souvisí s tím čištění psychiky, harmonizace rodu, meditační praxe atd., u někoho (kdo tím prošel) otevírání traumat a kromě uvolňování zamrzlé energie a šoku i získávání hřiven z nich, odčinění minulé i z tohoto života karmy (např. intenzivní službou pro společnost, rodinu atd.), čištění těla, postupná změna stravy, modlitby či mantry za přírodu, celou Zemi i s lidmi atd. Až to, co se propíše do každodenního života do duše, zvyku i hmoty je to, o co tu na planetě Zemi jde. 

Ke článku otevírám diskusi, protože mohou vyvstat otázky k tomuto tématu, které mohu i položit odborníkům. Můžete také sdílet své zkušenosti. Prosím opět o věcnost. 

S přáním co nejlepšího využití daného fenoménu pro každého z vás, kdo budete chtít - třeba jen bezpečného shlédnutím filmu  a s díky a v úctě k planetě Zemi                  Alena Kulhavá

 

Autor: Alena Kulhavá | neděle 10.2.2019 13:13 | karma článku: 23,75 | přečteno: 5878x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,43 | Přečteno: 611x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4715x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost

Alena Kulhavá

Botswanská mutace: Trocha čísel a biologických a sociologických osvětlení mýtů koronaviru

Vystudovala jsem přírodovědeckou fakultu: Snažím vzhledem ke složitosti problému jak jen jde jednoduše a zároveň pokud možno nezkresleně osvětlit některé klíčové body: Týká se to i omikron varianty covidu:

26.11.2021 v 21:55 | Karma: 44,36 | Přečteno: 14014x | Společnost

Alena Kulhavá

Další klíčová křižovatka v českém školství. Kudy se chceme vydat?

Změny Rámcového vzdělávacího plánu mohou mít dopad i na další oblasti našich životů.Zároveň se rozevírají nůžky mezi tím,co "stát požaduje po učitelích",tím "co je z principu reálné" ,tím "kam míří společnost" a mezi "změnami mšmt

5.2.2021 v 17:55 | Karma: 20,83 | Přečteno: 889x | Společnost

Alena Kulhavá

Otevřený dopis ministru školství ohledně nevhodné koncepce změn ve vzdělávacím programu

Ministerstvo školství otevíralo ve společnosti i mezi učiteli témata a) nerovných šancí ve vzdělání (zatížení rodinou) b) kompetence c) mediální gramotnost d) čtenářská gramotnost e) vztahová degradace f) kreativita a spolupráce,

4.2.2021 v 22:05 | Karma: 24,33 | Přečteno: 846x | Společnost

Alena Kulhavá

Krátký článek o tom, jak preventovat u sebe dlouhodobý kovid a cytokinovou bouři i

u mladších jedinců bez komorbidit, ale s narušenou T buněčnou imunitou, o které ani nemusí vědět, ale která se ukazuje v různých drobných symptomech.

25.10.2020 v 18:02 | Karma: 21,98 | Přečteno: 760x | Společnost

Alena Kulhavá

Mononukleóza jako transformační nemoc - moje osobní zkušenosti

Považuji za kontraproduktivní posuzovat, zda je nemoc znakem vlastní nedokonalosti, výzva, transformace či něco jiného. Je to jen otázka úhlu pohledu a posuzování místo vlastní práce a modlitby daného člověka i lidí okolo nemá

19.10.2019 v 9:55 | Karma: 23,08 | Přečteno: 731x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč lidé oslavují Karla Gotta? Kromě jeho pěveckých kvalit? Co to vypovídá o nás?

Rozumím lidem, kteří mají potřebu dělat pocty Karlu Gottovi i těm, kterým se to vyloženě hnusí. Jak mohou existovat tak silné a legitimní dva tábory? Jaký fenomén v tom vnímám pro mladou generaci?

3.10.2019 v 23:19 | Karma: 25,26 | Přečteno: 1100x | Společnost

Alena Kulhavá

Mají mít děti ve škole o přestávce plnou svobodu na mobilech i chodbách? Odborníci různých

oblastí života s dětmi i mladými dospělými odpovídají na pět otázek týkající se tohoto tématu. Výzva pro současnou dobu najít zdravou rovnováhu v rámci zdravého rozumu i vnímání reality.

16.9.2019 v 22:21 | Karma: 25,76 | Přečteno: 812x | Společnost

Alena Kulhavá

Limity církve, které člověk hlouběji pozná až ve chvíli, kdy vejde ve větší vztah nebo

rezonance, která otevírá věci a nechává stát pouze to, co je skutečné. Ukazuje stíny tam, kde má člověk iluze a zároveň dává hlubší pochopení pro lidství a možné cesty dále. Vítejte ve dvou příbězích.

9.9.2019 v 21:55 | Karma: 22,17 | Přečteno: 467x | Společnost

Alena Kulhavá

Máme demonstrovat před Brazilskou ambasádou, nebo držet pusu a zalesnit Čechy a jít

s životní úrovní výrazně dolů? K čemu vyzývají letošní velké požáry nejen v Brazílii (kde jsou úmyslné), Africe, ale např. i Kalifornii, kde našemu světoznámému muzikantovi shořely stovky píšťal a desítky mandolín v požáru celého

28.8.2019 v 21:30 | Karma: 23,56 | Přečteno: 759x | Diskuse| Společnost

Alena Kulhavá

Jak si myslíme, že funguje církev a jaká je realita? Přináším zkušenosti z intenzivního a

zároveň širšího kontaktu jako "necírkevní" člověk v posledních 35 dnech více, než bych si na začátku prázdnin myslela. Má duchovní činnost církve dnes smysl? Pokud ano, tak pro koho? Jakou má roli ve vývoji společnosti?

20.8.2019 v 17:55 | Karma: 27,32 | Přečteno: 1216x | Společnost

Alena Kulhavá

Lidovci navrhují změnu Ústavy vzhledem k ohrožení našeho přežití. Shrnuji část možností

zapojení se aktivně do ochrany přírody i pro "normální smrtelníky" a nastiňuji zajímavé výzvy, které nám celá situace dává.

11.6.2019 v 22:35 | Karma: 18,53 | Přečteno: 481x | Společnost

Alena Kulhavá

Hájí Andrej Babiš zájmy ČR? Kálíme si do vlastního hnízda? Má smysl "Milion chvilek" či

"Extention rebelion"? Jak vnímáte celou situaci vy? Co v dané situaci děláte? O čem hovoříte s blízkými? Co dělat budete?

9.6.2019 v 14:45 | Karma: 23,45 | Přečteno: 1184x | Společnost

Alena Kulhavá

Moje květnová Pouť Řevnice - Dobříš - Jince - Hořovice

Cesta je cíl. Štěstí začátečníka se projevilo v podobě sluníčka a "zázraků" při Velikonoční Pouti. Zde naopak pršelo a vyšly najevo Stíny z hlubin. Vesmír ukazoval svoji temnější stránku. Ale tu kouzelnou také.

16.5.2019 v 22:06 | Karma: 20,69 | Přečteno: 455x | Společnost

Alena Kulhavá

Istanbulská úmluva, gendrismus, jaké důsledky to již má a jaké může mít do budoucna?

Tato dohoda je velmi diskutovaná, protože může přinést do některých zemí doplnění práva, ale skýtá i problematické pasáže pro extrémně postmoderní společnost. Právě o tom píši - jako výzvu, aby toto nenastalo.

3.5.2019 v 20:45 | Karma: 33,90 | Přečteno: 1525x | Diskuse| Společnost

Alena Kulhavá

Putovala jsem Brodek - Kokory - Hostýn - Svatý Kopeček

Když se člověk vydává na Pouť, cesta je cílem. Je otevřený všemu, co se na Pouti bude dít a Vesmír na to vyslyší. Co jsem zažila o své Velikonoční Pouti?

24.4.2019 v 22:55 | Karma: 29,27 | Přečteno: 680x | Společnost
  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik