Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak to, že sníh i déšť působí větší nebezpečí povodní, než by musel a přitom schnou lesy

Kromě zvýšení skleníkových plynů v atmosféře je také známo, proč i když prší a sněží, země má z toho méně vody, než dříve a jaké to  má důsledky v průběhu let. Jev se násobí a způsobuje zpětně klimatickou změnu ještě více. Řešení. 

Co se tedy děje? 

1) Víme, že na koloběh vody v Evropě v rámci dešťů má zásadní vliv to, že vybetonováváme a vyasfaltováváme čím dál větší plochy naší země. Denně!!! mizí 10 - 25 ha půdy!!!

2) Půda zmenšuje svoji adsorbční schopnost kvůli tomu, že do ní zemědělci zaorávají málo rostlin, aby měli maximální výnosy a proto se mění v prach a po dešti v "betonovou" krustu. 

3) Půda má čím dál horší vstřebatelnost také kvůli tomu, že po ní jezdí čím dál větší a tím pádem těžší traktory, které půdu udusávají (v šíři kol sice při jedné cestě stejně jako dříve, ale právě i ve větší šíri) . Jezdí také čím několikanásobně častěji: Dříve to bylo při setí a sklizni. Dneska se každou chvíli stříká a to znamená vícenásobné udusání půdy. 

4) Již špatná půda nevstřebává tolik vody a ta potom odtéká a unáší vrchní části půdy a někde to jde až na kamenité podloží

Tyto faktory víme a poslední dva se za několik posledních let mnohonásobně zhoršily, že to má katastrofické dopady právě na zemědělskou půdu, způsobují neúrodu suchem atd. 

Jenže jevy jdou ještě dále!

Když se v létě vypaří rychle velké množství vody najednou, protože pole je nevsákne, tuto vlhkost zadrží pouze vysoké hory, kde nastávají velké deště. Ty ale vzhledem k čím dál většímu množství vyšlapaných, kamenitých i vyasfaltovaných cest nechají dolů šuvčet čím dál většímu množství vody, která stejně jako při nárazových deštích v nížinách způsobí jen rychlé vzedmutí hladin v řekách (nebezpečí povodní) a zase rychlý pokles. V průběhu roku mají kromě krátkého čase (hodiny, max. několik dní) řeky 1/3 svého objemu z dob před 30 lety, některé skoro vysychají. Po dešti či tání sněhu nastává větší nebezpečí povodní, než dříve (ta nebezpečí taková dříve neznáme). Na problém ukazuje i rychlost poklesu hladin řek po dešti. Hladina řek se zvedne najednou a také během hodin (max. dnů) klesá. Jinak jsou tropická suchá vedra v krajině. Schnou lesy, které nejsou přímo na horách a jsou napadeny kůrovcem. Schne Morava, schnou i listnaté semenáčky a menší a dnes i dokonce větší stromy. A přesto do lesů vjíždí čím dál těžší lesní těžební technika, která čím dál více udusává cesty a vytváří nové a nové, tlustčí cesty, které se čím dál více vymývají dešti, ničí se pěšinky i krajina. 

Problém asfaltových a dalších udusaných cest se v času kumuluje, na podsmeknutých svazích můžete zjistit snížení podzemní vody v průběhu let. Trubičkový systém koloběhu vody v lese se ve svém narušení projevuje čím dál více. Voda vytéká jak meziprostory, tak po trčících kořenech stromů a neteče do spodních partií lesa, ale po cestách do řeky a pryč do moře. Čím dál více dálnic se speciální konstrukcí chránící dálnici, ale ne krajinu, mají také své důsledky. 

Projevuje se ale už i na horských hřbetech, kde se snoubí nárazové prudké lijáky s tím, že lidé vyšlapávají čím dál širší cesty, takže šířka nevstřebatelné udusané země je místy až 16m.To způsobuje potom to, že když se voda valí takovou cestou, v zatáčce se rozproudí do měkké krajiny a způsobí tam erozní brázdy. Nejen tedy na polích, ale i na horách. Tatry jsou tím hodně postižené, některé naše úseky hor již trochu také. Ale ke škodám dochází čím dál více i v lesích. To vše potom vstřebatelnost vody v krajině ještě zhoršuje, protože odkryté rány krajiny prostě nic nevstřebají. 

Problémem jsou i neodborně vytvořené odvodňovací kanály atd. 

TYTO EFEKTY SE V PRŮBĚHU LET SČÍTALY A DNES SE DOKONCE NÁSOBÍ A TO TAK, ŽE UŽ NÁM USYCHAJÍ LESY a při každém větším dešti či sněhu nám hrozí povodně.

Pokud nechceme mít i při návalech sněhu a vody z krajiny poušť nebo na kamenné podloží zerodovanou odplavenou krajinu, je třeba, abychom změnili přístup ke krajině. 

Je třeba změnit 

a) přístup ke stavění v krajině (zpřísnění současných opatření a hlídání korupce)

b) k hospodaření na polích ( něco lze i na území ČR a není to drahé, viz níže dokument)

c) hospodaření v řekách (něco lze i na území ČR a není to drahé, viz níže dokument)

d) hospodaření v lesích (něco lze i na území ČR a není do drahé, viz níže dokument)

Některá zcela konkrétní opatření vyzkoumal slovenský vědec Štefan Valo - ve spolupráci se Slovenskou akademií věd a natočil o tom film pro vlády zemí i pro OSN: Ověřil si jejich účinnost v praxi v krajině, kde mohl tato opatření realizovat. A nejsou to drahá řešení, chce to jen změnu vnímání a dobrou vůli.  Nedejme se mýlit, že v Krkonoších je hodně sněhu a jen to působí problémy. Je. Ale i tam, kde není tolik sněhu, je problém. A ochráněni před suchem nejsme ani tak. Příroda nás čím dál hlasitěji volá k vlastní zodpovědnosti!!! 

http://www.tarak.cz/odvodnovani-pevnin-klimaticka-zmena/ 

Volejte co nejhlasitěji po řešeních co nejvíce politiků, zemědělců, lesníků, hovořte o tom mezi blízkými na obcích při místním plánování. Můžete i tento článek poslat. Miroslav Toman (ministr zemědělství), Marian Jurečka (poslanec ve výboru zemědělství i hospodářství, bývalý ministr zemědělství, lze kontaktovat na FB), Pavel Poc (europoslanec zabývající se ochranou přírody, lze kontaktovat na FB), politici, se kterými jste v kontaktu a vaši místní zastupitelé, hejtmani kromě lesníků a zemědělců by měli být adresáti vaší aktivity, pokud vám budoucnost naší krajiny, našeho života leží za srdci. 

A zároveň kupovat co nejvíce potraviny od těch lokálních zemědělců, kteří budou nejen tato opatření v praxi používat, i když jejich produkty budou o něco málo dražší. 

S láskou ke krajině, stromům, životu a k nám všem Alena Kulhavá (toto dnešní pohled z okna)

Autor: Alena Kulhavá | neděle 3.2.2019 15:55 | karma článku: 24,94 | přečteno: 750x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 615x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik