Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozdíl mezi klidem úžasu a vděčnosti za krásy planety a lidí a klidu v "porodních

bolestech". Jak jsem to nakonec vyřešila se svojí cestou do Afriky atd.? Jak se to obvykle děje v případě řešení dilemat? 

Život je klid a vzrušení, radost i smutek, vše se střídá. Pokud žije někdo v malicherných či jakýchkoliv stížnostech, ubíjí život. Pokud si ale někdo "počasí nosí v sobě", ale zároveň je autentický ke svým emocím, které v případě nutnosti ho informují o tom, co má dělat nebo ho učí zpracovat nějakou náročnou záležitost, tak o tom je život. 

Moc si užívám klidu a i trochu lehkého láskyplného vzrušení když

a) pozoruji krásy krajiny, rostliny,

b) pozoruji krásné výtvory lidí,

c) pozoruji zvířata,

d) pozoruji malé děti, jak si hrají či jak spí,

e) pozoruji dospělé lidi, kterak poctivě v životě s nějakou situací zacházejí nebo když se radují. 

U toho všeho cítím příjemný teplý a světelný tok energie, lásky, jak chcete.

Jsou ale v mém životě i období, kdy řeším nějaký zajímavý problém a potom je nejen hlava, ale i celé tělo rozpálené velkým plamenem (a někdy naopak mrazem) k hledání řešení. Zapojuje se do něj celé tělo, ale hlava s intuicí a i vnímáním nejvíce. To není klid. To je mraveniště, silný proces a někdy i bolest z toho, že nevidím slepá místa. Nebo že vidím neřešitelné dilema a nevím, jak dále. Mám už ale i zkušenost, takže stačí, když člověk zůstane ve své poctivost a věci se hýbou dál. V poctivosti bytí v dilematu a hlídání zbytečného, hlídání zbytečných pocitů zmaru a i hlídání toku 

V době, kdy se utvářely pohledy na migrační krizi (2014 -2016), jsem zcela prakticky řešila migrační krizi, setkávala se s odborníky a propojovala je. A mělo to smysl. Když bylo rok před volbami (2016-2017), pracovala jsem na koncepcích a později i práci s občany. Smysl to mělo v rámci utváření některých bodů programu, ale výsledek nikoliv globálně. Ale pro informovanost řady blízkých to také smysl mělo. A mělo to i smysl v rovině slavné věty Václava Havla: "Naděje není jistota, že to dobře dopadne, ale jistota, že má smysl to dělat". Teď jsou karty ložené. A mnohem sofistikovaněji než v době Karla Kryla:

https://tv.nrk.no/program/FBUA07007769/-visen-er-slutt-fengselet-er-der-vi-bor?fbclid=IwAR2Z3dh62f_is_iTvqXbgtCeAmYrgi1-34-eWcCohoGyZp7xPjlG2D7TWKk

Stejně (v otázce principů zápasu člověka), ale sofistikovaněji, protože jsme to skutečně my, kdo rozhodujeme více, než v jeho době. Ale přesto dost často lidé v určité fázi vývoje společnosti kdykoliv v historii i současnosti na různých místech světa volí populismus. Ve chvíli, kdy chybí hlubší než ekonomické spění, kdy jsou vyprázdněny hodnoty. Ale přesto lehká rekognoskace situace,  komunikace mezi lidmi, vystihnutí milníků má smysl vždy, protože "Zlo je to, když slušní lidé neudělají nic."

https://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=658840

Přesně tak došlo k druhé světové válce. Muselo k ní dojít, ale byla bych bývala ráda, kdybych stála na místě Kryla, tehdy. Před válkou, kdy se věci teprve vyjevovaly. Letos od září jsem se intenzivně věnovala školství a opět zformulovala problémy, možnosti a po zcela praktických hledáních, jednáních a krocích zjistila mantinely možného. Studii poskytla potřebným lidem a dále dělám bez pocitu zodpovědnosti za budoucí generace s pocitem svobody a v lásce to, co mohu. Islám se znovuotevřel tím, že se mi ozval přední český arabista a je motivován mě vzdělávat v rovinách a souvislostech netušených (setkali jsme se již na dvě odpoledne a čekají nás další jednání).

Klimatickou změnu také řeším od září, ale tentokráte se objevila zásadní rovina

https://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=695849

Otázkou je - kudy dál v tvorbě krajiny a v setrvačnosti chudého světa v následování konzumismu. A otázkou je, zda je v rovnováze, abych se podívala do Afriky, Indonézie, Ameriky (ne v rovině peněz, ale v rovině rovnováhy ekologické). Sloni mě fascinují od puberty, organgutani už jako malou holku. Můj sen bylo si hrát si s orangutany. Teď jako dospělou by mi stačilo je pozorovat (ne v ZOO) a pokud bych někdy směla orangutaňátko držet v ruce, tak to by musela být speciální milost. Proč mimo řady dalších mě fascinují právě tato zvířata? Vegetariáni sloni ve své péči, hlubokém citu, ale i umění dávat hranice (auto hloupých turistů, když moje matikářka byla v Africe na slony troubilo, aby uhli z cesty a ti se rozeběhli a auto i s lidmi rozdupali). Orangutani ve své také býložravosti jako hraví k sobě laskaví "jogíni" ve větvích, o mládě pečující nejdéle z lidoopů. 

Když člověk v nějakém napětí vytrvá poctivě a posléze i v klidu "porodních bolestí" dostatečně dlouho, řešení se objeví. Při porodních bolestech žena skutečně musí "nechat dovolit porod", prodýchávat v co největším uvolnění (první doba porodní). Tuto zkušenost zatím nemám, ale mám ji právě z roviny duše a z roviny jiných velkých bolestí (po úrazech apod.). Řešení se tedy alespoň náznakem objevilo i v tomto případě: 

1) Pokud bych jela do cizí země, přivezla bych odtamtud poměrně hodně záznamů a výukového materiálu, inspirací pro kdo bude chtít a to stojí za to.

2) Vzpomněla jsem si na film a na Kostariku, která si uchovává své přírodní poklady a zisky má právě z turistiky. Nikoliv jen konzumní, ale i té, kdy do té země jedou lidé právě v úctě a úžasu v krajině a netouží po luxusních hotelech s bazény a diskotékou. Jedou se projít po pralese a kde není možné po zemi, tak v rozumném počtu i v korunách stromů. Cílem takové turistiky není každý rok někam vyjet a zkonzumovat "zážitky" (kolikrát tam ani nejsou v té rychlosti), ale skutečně v pomalém tempu jednou za několik let kromě vnímání pokladů vlastní země procítit nádheru naší planety Země. Nakolik takto smýšlí celá země Kostarika nevím (určitě ne), ale cestou - byť jen teoretickou jak pro země západu, tak jihu a východu to je. Zároveň jsem si vzpomněla na Bhútán, kde výzkumně pracuje jeden člověk, který měl v Jižním Tyrolsku na konferenci o glokalizaci (opak globalizace) úžasnou přednášku s grafy a obrázky. V zemi neřeší maximum zisku, ale skutečné štěstí. Žijí po staletí téměř stejně, protože vnímají, co je pro štěstí skutečně důležité. Vědí, že to nejsou plná nákupní centra věcí, které se buď nevejdou ani domů nebo zbytečnou výměnou jen zaplaví planetu Zemi odpadem (oblečení apod.). Z moderního světa přijímají jen to skutečně užitečné. Patří mezi nejspokojenější lidi na světě. Jsou to jen teoretické příklady, svět se vyvíjí svojí cestou v každé oblasti, ale díky za ně. Nemohu mít zodpovědnost za svět, ale je užitečné mít alespoň částečně známý směr pro svoje konání. 

Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | sobota 12.1.2019 11:21 | karma článku: 12,44 | přečteno: 137x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,43 | Přečteno: 611x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4715x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost

Alena Kulhavá

Botswanská mutace: Trocha čísel a biologických a sociologických osvětlení mýtů koronaviru

Vystudovala jsem přírodovědeckou fakultu: Snažím vzhledem ke složitosti problému jak jen jde jednoduše a zároveň pokud možno nezkresleně osvětlit některé klíčové body: Týká se to i omikron varianty covidu:

26.11.2021 v 21:55 | Karma: 44,36 | Přečteno: 14014x | Společnost

Alena Kulhavá

Další klíčová křižovatka v českém školství. Kudy se chceme vydat?

Změny Rámcového vzdělávacího plánu mohou mít dopad i na další oblasti našich životů.Zároveň se rozevírají nůžky mezi tím,co "stát požaduje po učitelích",tím "co je z principu reálné" ,tím "kam míří společnost" a mezi "změnami mšmt

5.2.2021 v 17:55 | Karma: 20,83 | Přečteno: 889x | Společnost

Alena Kulhavá

Otevřený dopis ministru školství ohledně nevhodné koncepce změn ve vzdělávacím programu

Ministerstvo školství otevíralo ve společnosti i mezi učiteli témata a) nerovných šancí ve vzdělání (zatížení rodinou) b) kompetence c) mediální gramotnost d) čtenářská gramotnost e) vztahová degradace f) kreativita a spolupráce,

4.2.2021 v 22:05 | Karma: 24,33 | Přečteno: 846x | Společnost

Alena Kulhavá

Krátký článek o tom, jak preventovat u sebe dlouhodobý kovid a cytokinovou bouři i

u mladších jedinců bez komorbidit, ale s narušenou T buněčnou imunitou, o které ani nemusí vědět, ale která se ukazuje v různých drobných symptomech.

25.10.2020 v 18:02 | Karma: 21,98 | Přečteno: 760x | Společnost

Alena Kulhavá

Mononukleóza jako transformační nemoc - moje osobní zkušenosti

Považuji za kontraproduktivní posuzovat, zda je nemoc znakem vlastní nedokonalosti, výzva, transformace či něco jiného. Je to jen otázka úhlu pohledu a posuzování místo vlastní práce a modlitby daného člověka i lidí okolo nemá

19.10.2019 v 9:55 | Karma: 23,08 | Přečteno: 731x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč lidé oslavují Karla Gotta? Kromě jeho pěveckých kvalit? Co to vypovídá o nás?

Rozumím lidem, kteří mají potřebu dělat pocty Karlu Gottovi i těm, kterým se to vyloženě hnusí. Jak mohou existovat tak silné a legitimní dva tábory? Jaký fenomén v tom vnímám pro mladou generaci?

3.10.2019 v 23:19 | Karma: 25,26 | Přečteno: 1100x | Společnost

Alena Kulhavá

Mají mít děti ve škole o přestávce plnou svobodu na mobilech i chodbách? Odborníci různých

oblastí života s dětmi i mladými dospělými odpovídají na pět otázek týkající se tohoto tématu. Výzva pro současnou dobu najít zdravou rovnováhu v rámci zdravého rozumu i vnímání reality.

16.9.2019 v 22:21 | Karma: 25,76 | Přečteno: 812x | Společnost

Alena Kulhavá

Limity církve, které člověk hlouběji pozná až ve chvíli, kdy vejde ve větší vztah nebo

rezonance, která otevírá věci a nechává stát pouze to, co je skutečné. Ukazuje stíny tam, kde má člověk iluze a zároveň dává hlubší pochopení pro lidství a možné cesty dále. Vítejte ve dvou příbězích.

9.9.2019 v 21:55 | Karma: 22,17 | Přečteno: 467x | Společnost

Alena Kulhavá

Máme demonstrovat před Brazilskou ambasádou, nebo držet pusu a zalesnit Čechy a jít

s životní úrovní výrazně dolů? K čemu vyzývají letošní velké požáry nejen v Brazílii (kde jsou úmyslné), Africe, ale např. i Kalifornii, kde našemu světoznámému muzikantovi shořely stovky píšťal a desítky mandolín v požáru celého

28.8.2019 v 21:30 | Karma: 23,56 | Přečteno: 759x | Diskuse| Společnost

Alena Kulhavá

Jak si myslíme, že funguje církev a jaká je realita? Přináším zkušenosti z intenzivního a

zároveň širšího kontaktu jako "necírkevní" člověk v posledních 35 dnech více, než bych si na začátku prázdnin myslela. Má duchovní činnost církve dnes smysl? Pokud ano, tak pro koho? Jakou má roli ve vývoji společnosti?

20.8.2019 v 17:55 | Karma: 27,32 | Přečteno: 1216x | Společnost

Alena Kulhavá

Lidovci navrhují změnu Ústavy vzhledem k ohrožení našeho přežití. Shrnuji část možností

zapojení se aktivně do ochrany přírody i pro "normální smrtelníky" a nastiňuji zajímavé výzvy, které nám celá situace dává.

11.6.2019 v 22:35 | Karma: 18,53 | Přečteno: 481x | Společnost

Alena Kulhavá

Hájí Andrej Babiš zájmy ČR? Kálíme si do vlastního hnízda? Má smysl "Milion chvilek" či

"Extention rebelion"? Jak vnímáte celou situaci vy? Co v dané situaci děláte? O čem hovoříte s blízkými? Co dělat budete?

9.6.2019 v 14:45 | Karma: 23,45 | Přečteno: 1184x | Společnost

Alena Kulhavá

Moje květnová Pouť Řevnice - Dobříš - Jince - Hořovice

Cesta je cíl. Štěstí začátečníka se projevilo v podobě sluníčka a "zázraků" při Velikonoční Pouti. Zde naopak pršelo a vyšly najevo Stíny z hlubin. Vesmír ukazoval svoji temnější stránku. Ale tu kouzelnou také.

16.5.2019 v 22:06 | Karma: 20,69 | Přečteno: 455x | Společnost

Alena Kulhavá

Istanbulská úmluva, gendrismus, jaké důsledky to již má a jaké může mít do budoucna?

Tato dohoda je velmi diskutovaná, protože může přinést do některých zemí doplnění práva, ale skýtá i problematické pasáže pro extrémně postmoderní společnost. Právě o tom píši - jako výzvu, aby toto nenastalo.

3.5.2019 v 20:45 | Karma: 33,90 | Přečteno: 1525x | Diskuse| Společnost

Alena Kulhavá

Putovala jsem Brodek - Kokory - Hostýn - Svatý Kopeček

Když se člověk vydává na Pouť, cesta je cílem. Je otevřený všemu, co se na Pouti bude dít a Vesmír na to vyslyší. Co jsem zažila o své Velikonoční Pouti?

24.4.2019 v 22:55 | Karma: 29,27 | Přečteno: 680x | Společnost
  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik