Bestseler "Debordelizace hlavy" je cestou zprimitivnění k výsledkům. Bere v potaz hlavní

10. 01. 2019 20:20:21
hodnotu člověka. Neřeší ale některé specifické osudy a neřeší situace, kde jsou výsledky vidět až za delší dobu a třeba i s otazníkem, který je právě smyslem takového života (jeho části). Neřeší ani smysl rozporu a neřeší ani

přesahovější a hraničnější hodnoty v životě.Pojďme se na to podívat podrobněji:

Předesílám, že cílem článku není knihu popřít, pouze rozšířit její platnost.

V knize je velmi dobře popsané to, že člověku se velmi vyjasní život, když si skutečně napíše své hodnoty a seřadí si to. Velmi pravdivě popisuje, že je velký rozdíl je "mít je tak nějak v hlavě" nebo si je napsat (pomalejší vědomější práce), seřadit a konfrontovat s tímto dilemata ve svém rozhodování. V knize je velmi dobře popsané, že chtít řešit neřešitelné (i rozčilovat se nad tím) jako je počasí, remcat nad politikou, chováním svého souseda apod. nemá smysl.

Kniha také velmi dobře popisuje, že pokud v hlavě či obecně v člověku probíhají procesy, které jsou reaktivní na jeho minulá citová zranění, obavy apod., tak je to jen zvýšení chaosu a úbytek energie (energie neplyne konstruktivně). Pak je skutečně výzvou pracovat právě na tom.

Knihu ale psal cholerik s Tourettovým syndromem, který má základní lidské hodnoty docela běžného člověka a zároveň jeho největší hodnotou je pochopitelně vzhledem k jeho situaci klid. Už tím ale staví některé principy jako univerzálnější. Vzhledem k aktuálním hodnotám každého jiného člověka.

Kde to například vnímám? Ještě před čtením této knihy jsem absolvovala dílnu zaměřenou na tvorby vize 2019. Dílna začala pochopitelně od hodnot. Právě v praktickém kruhu, kdy jsme si každý napsal svých sedm až deset nejdůležitějších hodnot a postupně jsme je odhazovali do ohně. Každou hodnotu jsem těžce nesla,protože dohromady tvoří můj život, ale činnosti rozuměla. Když jsem měla v ruce poslední dvě hodnoty, zjistila jsem, že v některou část života je primární jedna, v jinou jiná. Odhodila jsem tedy do ohně tu, kterou jsem v tu chvíli cítila jako méně aktivní. Těmi mými základními hodnotami je

- Zkušenost až na hranu (ve smyslu komplexity a někdy i intenzity) vedoucí k moudrosti, Vědomí - pochopení fenoménů v jejich celku a vlastně opuštění potřeby...

- Láska co nejhlubší, nekomplexnější a i v co nejtěžších podmínkách. První je více zaměřena na poznávání a formulaci, pochopení. Druhé je více zaměřené na vyzařování, činnost. Jedno doplňuje druhé.

- Až na třetím místě u mě je úžas a vděčnost ke Stvoření všude, kde chodím krajinou, vnímám rostliny, zvířata, lidi a jejich umělecké výtvory, žiji vztahy.

Už sama tato dvojice hodnot vytváří někdy v mém životě napětí a musím se v tu chvíli řídit nikoliv tím "co je mojí základní hodnotou" ale intuicí "co mám v danou situaci dělat", resp. v jaké fázi života jsem (dlouhodobě i v rámci týdnů). Právě i na to jsme narazili i ve víkendové dílně.

Dalším rozměrem pravdivého života je to, že někteří lidé mají žít určitý rozpor, protože právě ten! je nejvíce formuje, posouvá.

A poslední zkušeností je to, že pokud člověk podniká zkušenosti jdoucí za běžné zkušenosti, výsledky jsou předem méně jasné (cíl a smysl někdy také), ale přesto člověk jasné cítí, kudy má jít. Právě projití skrze nejasnou bažinu je to největší proměnou a až zpětně všechny kroky dávají smysl, člověk cítí nejen vlastní posun, ale i vděčnost za tu zkušenost. A taková bažina a i poznání z něj není prostě primitivní (byť nad Stvořením může být jedno-duché), protože jsoucna a život nejsou primitivní. Cílem je to vlastní poznání a ne nějaký konkrétní cíl ve hmotě či mezilidských vztazích.

V této souvislosti se pohybovala řada lidí, kteří buď rostli jen tak příliš nepoznaní nebo naopak lidé ve společnosti v nějakou dobu klíčoví. A všechno mezi tím. A nebyla to nekonstruktivní činnost. Nebylo to stěžování si na politiku či počasí nebo nefunkční řešení sousedských vztahů apod. Osobně mám takové zkušenosti z řady oblastí a to v celé škále od hodně osobních záležitostí po ty veřejnější. Zmíním ty veřejnější: Podařilo se mi propojit s některými politiky a ve společnosti aktivními lidmi a nemohu říci, že bych neměla žádný vliv. Na druhé straně se zcela jasně ukázalo, kde vliv mohu mít a kde ne. Ale trvalo to několik let. V současné době mám za sebou osobní poznání a už funguji jen jako malý kamínek v mozaice tam, kde to prostě teče i v rámci právě politiky a občanské angažovanosti, podobně i v učitelství. Nemám žádné ambice, nemám představu konkrétních cílů, protože jsem měla možnost nahlédnout mraveniště, ale nemám ani pocit toho, že nemá smysl dělat vůbec nic (konkrétní návrhy, konkrétní poznatky, analýzy, korektury apod.). Osobní cesta poznání a angažovanosti se změnila v karmajógu v této oblasti. Ve školství samozřejmě hodně propojené se vztahem ke konkrétním dětem.

Ale v rámci společenského dění se stejně občas ukazuje nějaké nové téma, které je pro mě novou kapitolou k hlubší osobní proměně, poznání. Proto také nemohu u druhých lidí - ani u dětí posuzovat, zda nějakou proměnou (třeba i krizí) či poznáním prochází dobře či ne. Nikdy nevíme, jaký časový rámec máme zvolit. Přestože stěžování si na počasí a zcela neřešitelné věci nebo hledání pseudořešení v daných oblastech vnímám také jako slepou uličku.

Držím vám palce, ať se vám daří rovnovážně formulovat své hodnoty a své konkrétní cíle v čase. A efektivní Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | čtvrtek 10.1.2019 20:20 | karma článku: 11.70 | přečteno: 267x

Další články blogera

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma článku: 24.29 | Přečteno: 610 |

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma článku: 38.89 | Přečteno: 4714 |

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma článku: 13.33 | Přečteno: 428 |

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma článku: 37.29 | Přečteno: 15309 |

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 16.93 | Přečteno: 128 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 19.75 | Přečteno: 722 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 14.12 | Přečteno: 196 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.55 | Přečteno: 161 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 235 | Diskuse
Počet článků 234 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1184

Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...