Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čím se lišil konec roku 2017 a konec roku 2018? Které výzvy před námi otevírá rok 2019?

Dva hodně rychlé roky ve společnosti, hodně změn a hodně otevřených témat. Než si přečtete, která vnímám já, zkuste je dát v pár minutách sami na papír. Kde se potkáváme? Otevírám k tomu diskusi. Moc prosím o věcnou diskusi bez

napadání kohokoliv z diskutujících i kohokoliv, o kom bude psáno i nepsáno. To je jedním z mých přání do roku 2019: Kultivované a věcné diskuse. Je otevřených řada velkým výzev a problémů, i které vyžadují věcné a konstruktivní diskuse.

V roce 2017 jsme někteří podporovali různé politické strany, aby otevřely skutečné problémy před volbami. Některým se to povedlo lépe, jiným hůře. Výsledky teď nechme stranou, vzpomenu jen na to, jak jsem se cítila na konci roku 2017 a jak pro mě bylo velmi důležité ústraní na pár dní ve tmě:

https://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=652014

Nešpory, které jsme si s maminkou potom užily v katedrále, byly pro mě dodneška výjimečným zážitkem. Silvestr se nesl v lásce a humoru s mými rodiči, připravila jsem pro ně různé hry, legrace, povídali jsme si. Letos výstava betlémů, vážnější hry i legrační improvizace. A hlavně velká radost, že maminka přežila vážnější riskantní operaci. 

Pro rok 2018 se někteří báli dramatických událostí, ale my astrologové jsme viděli, že to bude spíšerok zobrazení všech potřebných věcí, rok přešlapování. A tak to i bylo. Byl to pro mě ale i rok rozpolcenosti.

OSLAVA 100LETÉHO VÝROČÍ ČR

a) Velmi kvalitní a srdečná reflexe minulosti, současnosti a hlavně vize do budoucnosti na Václavském náměstí od mladých studentů a jejich hostů (mládí vpřed :) ) Velmi kvalitní zpracování historie v České televizi.

b) Málo dětí od nás ze školy (byl to pro mě sociologický test) se účastnilo oslav, málo dětí se podívalo na Českou televizi. Většina rodičů jakoby ani netušila, že nějaké výročí je, resp. s dětmi o tom nemluvila. Bylo (a i ještě je) to na nás na učitelích.

POLITICKÉ STRANY

ať už vládní nebo opoziční

a) Mluví o tom, které zásadní problémy je třeba řešit.

b) Zatím se nic neděje (důchodová reforma, skutečné problémy školství). Je jasné, že důchodová reforma je riskantní a musí spolu strany spolupracovat (jinak je to politická sebevražda, bude třeba chyby řešit za pochodu a ne si je vyčítat, nedá se to udělat od stolu). U školství pokud možno také, ale tam chybí koncepce: Resp. je spousta priorit, ale nejsou srovnané, není systém na vyslechnutí učitelů, co je žitá praxe (aby to nevyselo v luftu - nějaké reformy ze zahraničí opsané).

 Je v rámci klimatické změny nemá současná vláda jinou možnost než navázat na duo Jurečka-Brabec z minulé vlády, kteří naštěstí pohyb rozeběhli. Přesto: Kolik z vás je ochotno uvažovat o tom, že se vám může podstatně změnit život? Jste ochotni být připraveni na ledacos? Šli byste pak nutnosti vstříc, nebo dětinsky fňukali či očekávali nereálné?

ŠKOLSTVÍ

a) Ředitelé a zástupci jsou přepracovaní a někteří rodiče vytváří dotazníky, kterými ještě ředitele zavalují a diví se, že na ně ředitel třeba neodpoví. Pak z toho dělají nějaké statistiky a dovozují, která škola je dobrá, kde asi jsou a kde nejsou dobří učitelé a prezentují to dokonce v médiích, přestože mají o výsledcích moderátoři dost pochybnosti.

b) Rodiče si přejí každý něco jiného pro svoje dítě a jen část z nich hledá odpovídající školu: Někteří chtějí od školy právě to a ono, bez ohledu na to, že jiní rodiče zase chtějí jiné věci(systémovější, takže obtížné dělat výjimku pro jejich dítě)...pozornějším rodičům začíná docházet patová situace takového trendu.

c) NÚV sní o metodice hodnocení výstupů jednotlivých škol a ti samí lidé na NÚV vědí, že každá základní škola je zcela jiná a v rámci jednotlivé školy se sejdou i dost rozdílné třídy. Kvalitní učitelé mohou posunovat děti dál, ale žádné statistiky to nepostihnou: Postihnou to interní kolegia a pomoci by mohla (ne testovat) i externí inspirativní (nikoliv kritická) hospitace tvůrčích kantorům navzájem mezi školami (ale na to by musely být peníze na suplování zvlášť). Na druhou stranu to samé NÚV - ti samí lidé řeknou, že učitelé nemají podmínky a od ministerstva nelze nic čekat a tak systém je odsouzen ke kolabsu (těžko říci, v jakém stavu společnosti k němu dojde a co si společnost uvědomí), cituji jednoho pracovníka NÚV:"Neschopnost státu zajistit odpovídající podmínky pro učitele mnoho poctivých kantorů supluje dlouhodobým mimořádným nasazením svého osobního času i zdraví. Další část kantoři rezignuje. Nejhorší je, že dlouhodobě vysoké nasazení vede k vyhoření a tak přicházíme ve školství o nejlepší lidí." Realita: https://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=683991

d) Nemáme potřebná školení a ta, která jsou, jsou z velké části nejen nekvalitní (takže se už ředitelé bojí posílat za peníze školy tím hůře v době vyučování) - dneska chce radit a školit každý. Kromě toho se vyskytují školení i vyloženě lživá (v rámci legislativy do škol), která napáchají další školu v učitelské práci. A ta jsou i drahá a kýmsi jakoby garantovaná.

KULTURA

a) Víme, že kultura bez tradic a obracení se k něčemu, co nás přesahuje (Bytí, vysoké umění apod.) umírá. Migrace nám to zvědomuje o to více.

b) V rámci ateistické postkomunistické společnosti řada rodin ani nevede diskusi o společenském s dětmi, nechodí s nimi na kulturu (už je ani nepošle se školou), každý sedí večer u jiného youtube média. (Nezanedbatelná část společnosti)

SPOLEČNOST

a) Čím dál více rodin se rozvádí a to i v malém věku dětí, čím dál více mužů je zatracováno a čím dál více dalších mamánků vychováváno. Některé mámy řeknou učitelce ve škole "Prosím, nechtějte po mě, abych vychovával svého syna, jsem samoživitelka, pracuji od rána do večera ve dvou zaměstnáních, Vy nevíte, co to je." Učitelka chápe, soucítí, snaží se udělat co může a zároveň...

b) Ekonomika si poptává u ekonomů, didaktiků a politiků tlak na lidi v rámci celoživotního vzdělávání. Být flexibilní na trhu práce, trávit kromě práce čas místo s rodinou studiem do práce. Hovoříme o prevenci prokrastinace, syndromu vyhoření, zdravém plánu dne, ale nestanovujeme si hranice profesního studia, business si žádá maximální konkurenceschopnost zatím ještě živých lidí.

c) IT odborníci vytvářejí čím dál komplikovanější softvéry (a to i tam, kde by nemuseli), zatím idea applovské jednoduchosti není všeobecná. Mediální výchova nabírá exponenciálním tempem témata: Kromě kritického myšlení a práce se zdroji také téma nenápadně vložené reklamy u youtuberů, ale zatím třeba neřeší to, že např. A. Babiš v rámci dětských yotube videí masíroval děti, aby..., nemáme postoj k tomu, když mediální magnáti mění data vytvoření zpráv a i nepravdivé zprávy provazují k sobě tak, že nelze pak dojít k pravdivému či nepravdivému zdroji,  ani vyspělí odborníci kriticky zhodnotit to, kde se těžko něco dohledává a to nás čeká doba, kdy se neudělají podvody jen fotoshopem, ale v Americe už umí programem vytvořené jakoby skutečné postavě na youtube vložit do úst něco, co nikdy neřekla.

d) Společnost je čím dál bohatší - ohňostroje už od setmění do jedné hodiny v noci - ale v Praze to na rozdíl od minulých let (kdy už byl čurbes okolo půlnoci na hlavních ulicích) připomínalo válku už v pět hodin odpoledne: Naivně jsem po výstavě Betlémů a kafíčku s maminkou se chtěla před mší projít Prahou: I vedlejšími a zapadlými uličkami se nedalo projít: Všude tmaví lidí, Rusové a Ukrajinci házeli dělbuchy a některým s pocitem totální převahy nad městem nebylo radno se ani podívat do očí. Snaha poprosit je o to, že bych si moc přála se bezpečně dostat na metro nebo někam, kde nebude tak agresivní prostředí bez toho, aniž by mi hodili petardu pod nohy, byla marná: Jak lidsky, tak jazykově.

Zhodnocení minulého roku vypadá dosti pesimisticky, ale nesnažím se o to. Tento rok byl prostě rokem otevření řady témat a je velkým otazníkem, co s nimi uděláme v roce 2019.

Přeji Vám hodně Vědomí, lásky, laskavosti, schopnosti poslouchat druhé, koncentrace, pokory, humoru, rozlišování, vkusu, citlivosti, proaktivnosti, statečnosti, akorát tempa, rovnováhy, spolupráce, vztahu k přírodě a planetě Zemi jako celku, rovnovážně rozdělených činností v rámci dní, sounáležitosti v rodinách, nalezení nových rodin, nalezení sebe sama...každému tak, jak si přeje a má být dáno.  

V diskusi můžete otevřít to, co očekáváte od roku 2019 - které výzvy nám přináší, co přejete České republice, co přejete světu, sami sobě, kde potřebujete podpořit (co cítíte, že má být zveřejněno)...

Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | úterý 1.1.2019 2:50 | karma článku: 14,04 | přečteno: 288x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 615x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik