Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč žádat premiéra o demisi? Kdo z toho co má? Co potom dál?

Pokud uhrábnete uher po povrchu, rána hluboko hnisá. To ale není rána ani u Slonkové a Kubíka (případně kdo stojí za nimi), ani rána Babiše, Zemana, parlamentu, to je rána naše. Jaká? Co s tím?

Pokud na Čapím hnízdu podnikaly Babišovi děti samostatně (nebily bílí koně)  v celém kontextu Agrofertu a peněz pro malé podnikatele v rámci celé EU to moc morální od Andreje není, peníze to jsou jedny. Ale nebyl by to trestný čin a byla by to výzva se systémem dotací něco udělat. Děti se mohly dostat do psychických problémů (vypadá to tak, Andy měl problém i v létání i spolupráci potom) a co s tím potom? Opět druhý nemorální krok: "Ok, firmu mi děti vrací, vracím i dotaci, protože to asi nebyl dobře promyšlený nápad ode mě, nebo jsem neznal dostatečně svoje děti. Zamyslím se i nad tématem, proč dvě moje děti takto onemocněly, schizofrenie je i téma nějaké pravdivosti v rodině...kde bych tomu mohl pomoci....". Nevrátil dotaci. Ale mohl skutečně v rámci velkých transakcí to vypustit, vůbec ho to nemuselo napadnout. Právě ale to je jeden z klíčových problémů:

Velký businessman nemá v politice co dělat, může si být speciálně na postu premiéra jist, že na něm nenechají novináři nit suchou. Proč? Protože je hlavou státu stejně jako prezident. Co on udělá, řekne, svým účinkem se do světa násobí, dokonce i když to není zveřejněné. Je nejen vzorem, ale i hybatelem sám o sobě. Podobně jako ředitel ve škole i jinde. Úkolem novinářů je dělat "imunitní systém i tam, kde jsou lidé - voliči - trochu slepí". To, co ale zažíváme je, že nervová soustava organismu - duše - či jak chcete - což jsme my lidé - nefunguje a tak imunitní systém (a mohou tam být i jiné agens doplňkové - nějaký další záměr) reaguje přehnaně, s úlety profesními (nesouhlasím se zveřejňováním Andyho života, pokud to není nezbytně nutné): Tak jako imunitní buňky v silném zánětu nebo i z jiných důvodů zasahují více, než by měly: Alergie, revmatické záněty kloubů apod. 

Řešením není jen podávat kortikoidy na utlumení imunitních buněk (byť je dobré říci, že jsou předrážděné a dlouhodobě by to bylo neúnosné), ale podpora celého systému člověka, aby pochopil, co v těle způsobuje zánět: U nás to je nerespekt právě k platónskému a masarykovskému střetu zájmů: Prostě k tomu, že politická a ekonomická moc má být oddělená. Jinak nastávají obrovské problémy. Lidé z pohodlnosti říkali: "Ale když je dobrý manažer, tak budeme bohatí i my ve státu." Dali přednost penězům před stále platnými pravidly. Politik nemá být nevzdělaný v businesse, ale nemůže sám vlastnit velké podniky. Jinak vždy má z toho v politice výhody a to jak část lidu, tak i další businessmani nesou zcela přirozeně!!! špatně. A snaží se přivést zcela přirozeně novináře k pátrání po tom, zda by se takový politik, který tam z definice samotné politiky bez střetu zájmů nemá co dělat, nedal postavit před zrcadlo svých vlastních chybných nebo podle nejvyšších mravních pravidel čistých transakcí (neřku-li podvodů).  

Jsme v situaci, kdy rána nejen, že hnisá, ale i odpadávají už smradlavé kusy masa: Zveřejňování věcí o nemocném Andym (i od jeho otce), házení kytic státníků do koše (není to ani řešení, ani žádný originální protest a jen nás to posouvá směrem do žumpy). 

Řešením ale jsou demonstrace za konkrétní věci, které probíhají tak jak tak: Mikuláš Minář je stále aktivní a obsah řečí řečníků mluví stále o tomtéž:

a) BÝT JAKO OBČANÉ LASKAVÍ (I S POCHOPENÍM K JINÝM LIDEM A HLAVNĚ JAKO ZÁKLADNÍM VÝCHOZÍM BODEM), KRITICKY MYSLÍCÍ S TOUHOU HLEDAT PRAVDU (tam patří i vnímání pojmu "střet zájmů")  A LIDÉ OBČANSKY AKTIVNÍ - tj. komunikovat s jinými a nevést se na výhodných nabídkách politiků (jediná hodnota v praxi je osobní peněženka)

b) UDRŽOVAT PAMĚŤ NÁRODA, UČIT CELÉ 20. STOLETÍ V KAŽDÉ ŠKOLE

c) INOVATIVNÍ PRŮMYSL, průmysl 4.O , TRANSFORMACE ŠKOLSTVÍ

d) VZÍT VÁŽNĚ KLIMATICKOU ZMĚNU A ...

e) PTÁT SE PREMIÉRA NA NEJASNÉ VĚCI, STŘETY ZÁJMU ATD. (to je cíl od začátku)

f) v případě, že věci premiér nevysvětlil, je čím dál větším střetem zájmu: zdvojnásobený majetek během svého působení ve vládě, kauzy s konkurenty- byť někde to také je sporné, výjimky pro jeho firmy všude v obcích, nedořešené korunové dluhopisy, lhal ohledně Čapího hnízda (to je jedno zda má nebo nemá přehled a koho chce chránit), nemáme zprávu o obvinění z monopolnictví na Slovensku. Máme obavy z toho, že v rámci Andyho ohrozil ČR na bezpečnosti - pobyt na Krymu a i dostavba Dukovan - A JE TO DOCELA PŘIROZENÉ ŽÁDAT JEHO ODSTOUPENÍ, COŽ NEZNAMENÁ NERESPEKTOVAT ANI VÝSLEDEK VOLEB, ANI VOLIČE ANO. JE TO ŽÁDOST DÁVANÁ VEŘEJNĚ JAKO INFORMACE O VÁŽNÉM PROBLÉMU, NIKOLIV NĚJAKÝ AKT MOCENSKÝ. DEMONSTRACE PODOBNĚ JAKO PETICE JE JEDEN Z DŮLEŽITÝCH PRVKŮ DEMOKRACIE.  

Věta "Nikdy, nikdy neodstoupím" také neukazuje na demokratický přístup k vládnutí. Kdybychom to vzali doslova, mohli bychom říci "ani když někoho zabiju nebo vykradu banku, dokud mě neodsoudí, neodstoupím." Zde je to legrační, ale to se může týkat čehokoliv v businesse i přeneseně, co se rychle vyšetřit nedá. I když to bylo pronesené emotivně, i tato věta je hodna zamyšlení do dalších voleb a to zcela obecně u kohokoliv. A vede bohužel i k otázkám, až kam je ochoten ve své touze po moci Andrej Babiš zajít: Zda k ovlivňování vyšetřování v rámci personálních čistek, zda ke zdržování vyšetřování a samozřejmě nevíme ani v rámci současné návštěvy u svého syna, na čem se i se ženou domluví. Mnohem méně silné a méně nátlakové osobnosti působí v rámci rodin tak, že...

To, co je ale klíčové: Kromě dořešení Dukovan, Čapího hnízda (kde skutečně nemusí jít o trestný čin)  je Andrej Babiš zvolený premiér se střetem zájmů. A i když lidé nadávají na jeho výjimky pro jeho firmy v obcích (smrad, hluk, nekalá konkurence), přesto ho 30% do vlády znovu zvolilo. Nechtějí nebo nemají vzdělání na to vnímat, co je střet zájmu. Že rodič nemůže být zkoušejícím u státnic a soudce spolupracovníkem obžalovaného ve vedlejším podnikání apod. A v tom jsou akce Mikuláše Mináře důležité. On nežádá odstranění premiéra nějakou speciální cestou, ale je to apel na nás na všechny do budoucna, abychom vážili, koho volíme a respektovali vesmírné principy. To, že včera bylo ve vzduchu tolik papíru "demisi" vypovídá jen o zvýšené aktivitě lidí, kteří si problém střetu zájmů - ať by to byl kdokoliv - uvědomují a žádají premiéra o odstoupení. Protože takto je to neunesitelné a společnost nedostává jasnou odpověď na kauzu Čapí hnízdo a i na další záležitosti střetů zájmu Andreje Babiše. Demonstrace by byla nebýt reportáže také, ale ne možná tak dramatická.  Ano, najdou se určitě mezi demonstranty i i lidé už s osobní nevraživostí, nemohu za nikoho mluvit, ale není to smyslem akcí "Milion chvilek pro demokracii". Naopak ty akce mají charakter vzdělávací. I do budoucna, protože právě jak řečníci (nejeden) na akcích říkali: "Andrej Babiš nebyl, je a časem odejde, ale problémy za ním zůstanou, věcné a včetně našeho společenského smýšlení." Demonstraci včera na Staroměstském náměstí vnímám tedy jako memento Andreji Babišovi, že skutečně neměl jako velkopodnikatel do politiky vstupovat - skutečně i zvážit, zda z vrcholné politiky odstoupit a také hlavně jako memento pro nás k dalším volbám. Také bylo důležité, že zaznělo, že Andrej Babiš je vyústěním kmotrovské politiky a politiky zájmů politických stran (neboť tam byly překlopené kádry z fabrik po revoluci atd.).  Andrej Babiš je vrcholem těchto problémů,  není jejich řešením. Dodávám, že to byl právě on, kdo začal s úplatky pro politické strany coby podnikatel. Takový člověk nemá v politice co dělat, z hlediska věčných principů. Z hlediska principů demokracie. Z hlediska demokratické volby má. Lidé ho zvolili. A tam říká Masaryk: "Tak demokracii bychom už měli, teď by to chtělo nějaké ty demokraty.", tj. lidi vzdělané v demokracii a principy demokracie žijící (kam patří i otázka střetu zájmů). Zda si to do budoucna uvědomíme, nebo budeme procházet takovými bolavými lekcemi, je na nás, na naší demokratické volbě, která stojí nad demokracií.  I o těchto věcech je důležité mluvit se svými blízkými, protože když pak ve zprávách se objeví jen papíry s demisí bez celého kontextu demonstrace a Jan Keller se k tomu vyjádří, že je to hysterie, začíná se systém dobrého fungování společnosti narušovat v neinformovanosti ještě v jemnějších hlubších mechanismech. 

Proč to píšu: Pokud se povezeme na vlně hnusu a odporu proti Andrejovi Babišovi bez hlubší komunikace se svými blízkými, bude tato lekce pro nás prázdná. 

Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | neděle 18.11.2018 15:57 | karma článku: 17,41 | přečteno: 1019x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 615x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Promluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:21

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny proběhne tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  10:13

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

SOCDEM žene Paroubkovu suverenitu k soudu. Žádá její vyřazení z voleb

25. dubna 2024  10:13

Sociální demokracie (SOCDEM) tvrdí, že koalice ČSSD, kterou ministerstvo vnitra zaregistrovalo pro...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik