Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Andrej Babiš svým původním střetem zájmů vede lidi nejen k náhlým činům, ale i nutí

k náhlým rozhodnutím. Stavba, která od začátku stojí našišato nejen, že vytváří problematický precedens, ale i nutí společenské lidi k tomu, na co rozhodně nemají chuť a skoro jako by jim nedával na výběr. Co tím myslím? Jdu za 

odvysílané a komentované. 

V několika svých článcích upozorňuji na to, že to, zda soud kauzu Čapí hnízdo posoudí ještě jako před hranou zákona nebo za hranou zákona, pro mě není stěžejní. Základní stavba stojí našišato: 

Ne nadarmo Platón a Masaryk to po něm zopakoval zformulovali prostě přírodou dané zákony o střetu zájmů. Je to tak banální věc, že prostě nemůže fungovat být vysoko postavený politik a zároveň velkopodnikatel se snahou k monopolismu. Západní národy to vědí, naši moudřejší to věděli také, ale ne,lid český si to musí osahat na vlastní kůži, svým autoritám (ani Masarykovi) nevěří, má je jen jako fangle. Každý trochu soudný člověk to zná ze svého života: Přirozená tendence o něco malinko více protěžovat vlastní děti apod., kdo podniká i v malém, zná to také. Je to zcela lidské a proto i při dobré reflexi sebe sama, kdy člověk nechce podléhat své strannosti, je si zároveň vědom, že prostě nemůže být zároveň zkoušející u státnic rodič dítěte, soudce partner obžalovaného, ve výběrovém řízení v komisi jeden z podnikatelů apod. 

Lid umožnil Babišovi vládnout a je jasné, že bude dělat také dobré věci:  pokud člověk není zcela špatný, vždy ho těší (kromě osobního prospěchu, třeba i hodně nekalého) dělat i dobré věci, tím spíše si tím omyje ruce od těch prospěchářských a mocichtivých. 

Je docela možné, že podivné transakce mají cosi společného s psychickým onemocněním dětí, také můžeme spekulovat o tom, jak se do těch stavů dostali (nebo se jim jejich stav zhoršil) a můžeme se točit v nekonečných úvahách. Ale může to být také lež, stejně jako to, zda jsou či nejsou novináři u dveří v Ženevě. Může to být také tak, že část výpovědí Andreje Babiše staršího je platná a část verze Andreje Babiše mladšího, který chce vypovídat a tvrdí, že mu to nebylo umožněno a je toho schopen.Rozdíl mezi posttraumatickou poruchou, náběhem na schizofrenii (či zaléčenou schizofrenií) či schizofrenií ve stavu, kdy jedinec vůbec nemůže vypovídat před policií, není možné z nahrávek zjistit. Ve společnosti se nás budou lidé ptát (i politiků) jaký na to máme pohled...no a to máme hodně omezený, když víme jen část informací a zároveň se po nás nějaké stanovisko chce i v této zcela konkrétní kauze. Ani policie nemá jednoduchou půdu, tím spíše, když se jedná o premiéra. Zbytečně. Zbytečně se patláme ve špínách, je ohroženo psychické bezpečí Babišových dětí, zejména Andreje Babiše mladšího a to jen proto, že tatínek si chtěl vyzkoušet být premiérem ze smíšených důvodů, které ví nejlépe jen on sám. Nerespektoval obecný princip střetu zájmů a dokonce svým jednáním zavdává precedens a motivaci pro další velkopodnilatele vyzkoušet si blbost českých voličů i schopnost mást v mediálním prostoru. 

A pokud by Andrej Babiš zneužil převody majetku k zabezpečení svým nemocných dětí, nelze to brát jako právně i mravně možné, i kdyby jeho syn měl těžkou schizofrenii a nebylo jasné, zda a jak se uživí po Babišově smrti. Všichni si jsou rovni před zákonem a zrovna se dramaticky diskutovalo o sociálních dávkách pro pečující osoby, zmenšují se dotace i pro pomáhající neziskovky, Kdyby to navíc byla jedna kauza, ale Andrej Babiš se pohybuje na hraně zákona v tolika věcech (korunové dluhopisy) a je to systém, který začal už tím, když po revoluci právě i on založil systém úplatků pro politické strany (a teď na ně nasazuje). Na Slovensku stíhaný pro monopolismus pekáren. Pokud by šlo v rámci Čapího hnízda o krádež dotací místo toho, aby své děti zajistil ze zisku Agrofertu, musí se tomu postavit, čelem, PRÁVĚ I KVŮLI SVÝM DĚTEM. SCHIZOFRENIE AŤ SKUTEČNÁ (A V JAKÉM STAVU) NEBO UVAŽOVANÁ A VYMYŠLENÁ JE TÉMATEM DVOJÍ REALITY, NEPOSTAVENÍ SE VĚCEM ČELEM, KDY Z HLAVY ÚTOČÍ NEZPRACOVANÉ VĚCI. POKUD SE TO NĚKDE V RODINĚ ZAČNE, NĚKDY SE FYZICKY PROJEVÍ U DALŠÍCH ČLENŮ V RODINĚ (právě i v genetické dispozici ke schizofrenii) - V DALŠÍCH GENERACÍCH A LÉČENÍ TAKOVÝCH RODINNÝCH HISTORIÍ JE KOMPLIKOVANĚJŠÍ TÍM VÍCE, ČÍM VÍCE JE REZISTENCE SE POSTAVIT K VĚCEM, I BOLAVÝM i v historii rodiny ČELEM. Držím všem zúčastněným palce, tak jako jiným lidem v takových situacích. 

Na druhou stranu ani mě jako občanovi není příjemné se patlat v soukromí premiéra, ale v situaci, kdy jedná tak arogantně jak jedná (vzpomeňme i jak se vysmíval bezdomovcům, že zajásali, když jim dal peníze), není ochoten normálně komunikovat, vyhazuje špičkové odborníky, kteří odvedli velký kus práce a jsou hodnoceni napříč politickým spektrem (např. pan Závodský), dějí se divné věci na policii, prostě reportáž Slonkové a Kubíka člověk shlédnout musí a musí se i ptát politiků, co to jako má znamenat. 

opoziční politici ne že - tak jak opět lživě říkal pan prezident - něco dovozují, oni jsou prostě jen během věcí postaveni před situaci, kdy se musí jasněji ptát a i pokud by odpovědi v brzkém čase nedostali, kalkulovat s pádem vlády. Nemají na výběr. Lidi přirozeně očekávají jednání. A pak tedy i policie či Andrej Babiš musí odkrýt věci, které by odkrýt nemuseli a ani nám občanům a ani politikům (kromě bezpečnostního a imunitního výboru předpokládám) do nich nic není. Kromě toho, že je třeba zkontrolovat služební postup policie ve výslechu Andreje Babiše mladšího a v dalších vyšetřovacích postupech, nezávislost minimálně dvou lékařských posudků (pokud byly dělány) o Andreji Babišovi mladším. 

V situaci, kdy Andrej Babiš byl tolikrát varován zkušenými politiky (i v lidsky dobrém), že veškeré jeho jen trochu z otazníkem transakce budou pod drobnohledem a bude se na ně část veřejnosti a novinářů dotazovat, přesto šel do vysoké funkce a teď se vzteká. Ve chvíli, kdy odmítá podat dostatečně vysvětlující informace a dokonce lže 1. neví, kdo Čapí hnízdo vlastnil 2. že nechtěl prozradit děti a další lži v jeho projevech, mu ani nikdo moc věřit nemůže. To ale také není dobrý fenomén pro nikoho z nás do budoucna - takto nevěřit slovu politikaTím spíše, když ministerstvo financí postupuje chybně i v některých záborech firem (zrovna konkurujících Agrofertu) při kontrolách apod., zvětší se Andrejovi Babišovi v průběhu politické funkce dvojnásobně majetek, lidé křičí, jak na všech možných radnicích Babiš jde proti zákonům a silou (jakým postupem netuším) si tam vymiňuje výjimky pro svůj business, které ničí obyvatelům život (hluk, smrad apod.). 

Za střet zájmů by bylo možné také považovat to, že zdravotní zprávu na Andreje Babiše mladšího (pokud by v té samotné době nebyl znalecký posudek od minimálně dvou nejlépe třech nezávislých psychiatrů) psala jedna z klíčových členek ANO a spolupracovnice Andreje Babiše. Opět nevíme, zda byly dělány posudky dříve nebo zda teď nebudou falešně dodělané zpět (včera jsem se bohužel informovala, že to není zase takový problém).

Pak to doběhne tak daleko, že Slonková a Kubík použijí skutečně pro mě docela nepřijatelný způsob reportáže: Pokud by s tím materiálem (který je dobře, že natočili) obešli všechny státní zástupce a i policii a vůbec nikde neuspěli k vysvětlení, pak je i tak otázka přepsanou nahrávku zveřejnit. Ale pokud tak neučinili? K čemu je toto zveřejnění o nemoci Andreje Babiše mladšího? Abychom pochopili možnou složitost převodů majetku u Andreje Babiše staršího? Věřím, že není tak složité ukázat, zda pochybil pokud jeho děti skutečně podnikaly, ale nezvládaly a co tedy s Čapím hnízdem dál. Pokud bez ohledu na svoji nemoc sloužily jako bílí koně (nebo bylo podezření), byla by to jiná záležitost. Co z této reportáže máme čist? Co nám tím chtějí autorové sdělit? Nebo je to tak vážné, že syn není schizofrenik a i současný posudek, kterým Andrej Babiš mává v ruce, je vymyšlený a Andrej Babiš junior má sice nějaké obtíže (možná i léčenou schizofrenii), ale je zároveň schopen vypovídat a buď varianta pana Protopopova nesedí nebo by se prostě ukázal Andrej Babiš mladší jako bílý kůň? Nikdo nemůže vědět a i výslech na policii nebude snadný. Ale přesto i nám nezbývá, než počkat na výsledky policejního šetření a trvat na něm, ohlídat jeho nestrannost i třeba pádem vlády, nepůjde-li to jinak. 

Nechápu Slonkovou a Kubíka - a třeba to i oni vysvětlí proč jeden den po měsíci odvysílali a další den už na dvtv nechtěla Sabina Slonková říci další informace, které v reportáži nejsou (nechtěla komentovat diagnózu Andreje Babiše juniora mladšího, která ale může ukazovat na to, že je schizofrenik, i když to na první pohled ani mě ani právníkovi Sokolovi, se kterým dělal pan Kubík rozhovor, nebylo jasné. Mě to trklo až když se mi ta výpověď vracela ve vzpomínce a mám právě se třemi schizofreniky zkušenost - jeden můj kamarád, který na čas přestal brát léky a jeden kluk, kterého jsem doučovala). Třetí je nepokrevní příbuzná. Může ale také být, že netrpí klasickou formou schizofrenie a že se u něj choroba vyvinula jako důsledek celkově překombinovaného prostředí Babišovy rodiny (nebo v důsledku nějakého traumatu), dvojí metr na věci atd., to bývá často...potlačené věci apod. Můžeme vést jenom spekulace a není to důstojné pro nikoho. Není to ani důstojné pro politiky opozice, kteří se musí cítit špatně, protože mají řešit soukromí jiného člověka v tak ožehavé situaci, i když nechávají de-facto věci na trestním řízení a pořád to dobře opakují. Ale musí se tím více zabývat, poskytovat rozhovory. 

Precedens takového pořizování videonahrávky a část podstatných informací si nechali Kubík a Slonková (pokud je měli - měli je hned druhý den) nevnímám ani solidní vůči občanům. Je to kauza natolik profláklá, že  naše vnitřní úvahy jsou docela pochopitelné...když se pustí jen část ven, hodí se udička..

Je pro mě otázkou, proč - pokud by Andrej Babiš byl nevinný a jeho děti skutečně chtěly na Čapím hnízdě samy podnikat, zkrachovaly, nemohl říci veřejně, jak to je? Ani by nemusel otevírat téma schizofrenie (nic nám do toho není), stačí zmínit nemoc a doložit zprávy, politici by potvrdili a nechali citlivý obsah pro sebe (stačí jeden dva z opozičních, kterým by důvěřoval). V mých očích by se konečně ukázal jako člověk: Se snahou nechat děti samostatně podnikat (včetně dotací, proč ne) a pochopila bych i to, že si vzal potom Čapí hnízdo, ke kterému měl vztah, zpět, když to děti z pochopitelných důvodů nezvládly. Kdyby si nechal udělat posudky od nezávislých psychologů (více), tím spíše by nemusely vznikat pochybnosti. V takovém případě měl ale dost peněz na to vrátit státní dotace nebo prostě otevřeně říci, jak to bylo (že na to třeba zapomněl nebo si to neuvědomil - žije ve velkých číslech) a třeba i z vlády odstoupit s tím, že je to právě dobrý precedens pro to, aby si lidé dali pozor na dotace a další transakce s majetkem a zároveň se ukázala v nahotě komplikovanost dotací a toho, jak řada lidí se pohybuje na hraně zákona a čerpají dotace na to, na co nemají. Hledal se v celé EU nový lepší systém. Můžeme se jen dohadovat, co jak bylo a nebylo, ale opět je to pro nás zajímavé si v sobě uvědomit, kde je hranice lidského pochopení, hranice nutného právního jednání a z něj důsledky plynoucí. Jinak se totiž celý právní systém zhroutí, vytvářely by se nebezpečné precedensy. 

Nemůžeme ani vyloučit, že je to celé ještě jinak a můžeme jen spekulovat, co nafingované nebo jen opět zalhané do médií (to je právě důsledek střetu zájmů a různých variant výpovědi Andreje Babiše do médií).I když výpověď pana Protopopova na mě působí věrohodně (přestože je Andrej Babiš junior šokován a protestuje), tak, jak mám sama zkušenosti se schizofreniky, je mi srozumitelný i jeho postup. Jenže to právě může být opsaný příběh jiného schizofrenika, který se nám pan Protopopov snaží podstrčit a pravda může být, že s Andrejem Babišem mladším nezacházel dobře a ten se ho oprávněně bojí. . A tak i politické strany moc nevědí, co dělat, vytváření se šachové partie místo toho, aby se spravovala země. To ale není vina opozičních politiků, ti kdyby nevznášeli dotazy i s pohrůžkou pádu vlády, celý systém by zkolaboval. Problémem je, že celá stavba stojí našišato, premiérem je velkopodnikatel s tendenci k monopolismu. 

Jsem vděčná všem politikům, kteří mluvili v médiích (ne se vše na FB jiných politiků mi konvenovalo, někde to byly ukvapené reakce či hyenismus) , že nehrotili otázku demise premiéra ani vlády, ale ve své situaci nutně museli tlačit (i demisí) na vysvětlení daného záznamu, resp. kontrola orgánů v trestním řízení (i nutná pochybnost o jejich objektivitě),  když už je venku. I s možností demise premiéra a vlády. Žádné spekulace a to i když jim byly kladeny ožehavé otázky. Důstojně okomentované. 

Pro Andreje Babiše z toho plyne řada výzev k hlubšímu lidskému zamyšlení a pro nás zamyšlení, zda nám tato zkušenost střetu politické moci a ekonomické moci stačí. Nestačilo to řadě lidem i na obcích v rámci kmotrů a lobbistů za hranou, musíme si to ještě vyzkoušet rovnou s premiérem v superstřetu zájmů. Stačí nám to už? Jak říkal Mikuláš Minář "Babiš nebyl, je a zase jednou odejde, ale problémy zůstanou." Zůstanou jak ty věcné, které ani tato vláda nechce zásadně řešit (klimatická změna, nárusty počtu divokých prasat, útěky lékařů do zahraničí - ne  už v současné době primárně kvůli penězům, ale systému studia, absence primární preventivní péče, otázky ve školství, nesmyslné zákony, kdy jak školy, tak lékařská zařízení aby vůbec mohla fungovat, řadu zákonů musí vědomě porušovat apod.),ale i otázky novinářské a především ještě předtím  politické kultury a tím pádem i "výchovy" voličů, dětí. Tak, aby se vlády v budoucnu mohly zabývat vládnutím a ne nutnými podezřeními okolo velkopodnikatelů ve střetu zájmu ve vládě. 

 Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | středa 14.11.2018 23:55 | karma článku: 18,74 | přečteno: 493x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 614x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  15:46

Přímý přenos Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  15:41

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik