Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Generále Petře Pavle, Lubomíre Zaorálku, přicházím s koncepčním návrhem v Afganistánu a to

s odborníkem, který v dané oblasti pobýval, vnímá stejně jako já a i můj kamarád voják cestu jednu a druhou kombinovanou. Možná to nepůjde, ale za diskusi a v určité rovině vyzkoušení to stojí za to: 

Rozumím Lubomíru Zaorálkovi v tom, jak mluví: Všichni z armády, které znám, hořekují nad tím, že se akce v Afganistanu ve své největší síle nedotáhla do konce. Ano, tak jak říká generál Petr Pavel, jsou v Afganistanu vybudované nějaké struktury, ale velkou vládu tam mají teroristické organizace, protože 

a) nebyly do dostatečné míry vytlačeny teroristické organizace a prostor nebyl dostatečně misemi sanován, nebylo dostatečně pomoženo ve strukturalizace společnosti Afgáncům. Jestli to vůbec jde dotáhnout tak, aby z jejich řad jejich přirozeným (jen s dohledem) systémem vzešli zároveň silní a zároveň čestní vedoucí úřadů....Nebo zda ten vývoj má šanci jen na zcela neasistovaný v délce trvání staletí a nijak to neurychlíme...a i tak to nebudou zcela demokratičtí vůdcové, protože to je jiná kultura s jinou karmou pro své narozené....včetně vnitřních konfliktů, tak jak to mají i Africké kmeny mezi sebou (zase jinak, než blízký východ) a ani přesun do bohatství Ameriky apod. to nezmění....Afganistan je klanový a současná vláda a s ní spojená armáda nemá velkou důvěru ve společnosti. Ve chvíli, kdy se alianční jednotky (otázka peněz a koncepce) pochopitelně stáhly, začaly se dít věci, které se nám nelíbí (včetně toho, že přibývá i střelby do nás od těch státních vojáků Afganistanu, kteří žádají naši pomoc ve vycvičení, což už je úplně posunuté) a v současném počtu vojáků pro alianci začíná být situace nebezpečná a dostávají se do patové situace, proto rozumím výkřiku Lubomíra Zaorálka. 

Na druhou stranu neuvedl svůj pochopitelný apel do celkovějšího kontextu a tak vojáci, které nejen v této zemi vykonávají speciální mise, se mohou cítit opravdu a neoprávněně blbě. Když si vezmu, co můj dobrý kamarád voják podstupuje a jak nebezpečné a zákeřné teroristy vede před soud nebo zabíjí (nikoliv jen potencionální vůdce typu Kadáfího či Assada, kteří se nám mohou či nemusí líbit). Voják, který monitoruje situaci i nejen před arabským světem, běhá a skáče s padesátikilovým batohem, spí v noci v mínus deseti stupních venku v zákopu, tak to může zamrzet. 

b) V suché nevzdělané zemi lidé hledají, co budou dělat a pokud jim teroristické organizace nabízí práci a ještě jim pomáhají - pěstování opia apod., tak běžní občané nemají co řešit...potřebují jíst a nějací alianční vojáci je nezajímají. Pro ně jsou teroristi nebezpeční, ale přece jen dárci naděje a života. A jsou tam samozřejmě i další komplikovanější vazby. Je například rozdíl mezi Talibanem a Al-kaidou. Minimálně pro část obyvatelstva jsou skutečně alianční vojáci narušitelé prostoru. 

To, co je potřeba v dané oblasti udělat, je pomoci jim s hospodářství, s pěstováním vhodných a i výhodných komodit. Ale jak to může konkurovat cenám za opium? Je to rébus, který nebude snadné vyřešit. Protože přístup chudých a nevzdělaných Afgánců je pochopitelný, je to jejich země, působení teroristů známe a nechat je zcela na pospas sobě, kdy zisky teroristických organizací nejen z opia výrazně rostou, by mohlo pro Evropu být v budoucnu dosti nebezpečné. 

Ten, s kým jsem o tom včera docela dlouho z očí do očí hovořila, byl Marian Jurečka. Ptala jsem se ho, proč proboha právě, když vždycky bojoval za aktivní (vzdělání apod.) rozvojovou pomoc v Africe na širším poli vlády (konečně to i Babiš nejen po rozhovoru s Angelou Merkelovou dneska "pochopil", to mu to trvalo - ještě před pár měsíci mluvil zcela jinak), proč když i bez podpory vlády sám rozjel velmi úspěšné!! a ne drahé!! (vzdělávání je otázka, kdy pracuje pár odborníků v oblasti a další jezdí jen na pravidelné vzdělávací mise) rozvojové projekty, teď není v první linii slyšet?? 

Kromě rozhovoru pouze o vojenství a nikoliv celkově o problému Afganistanu v rámci terorismu (média zatím nic jiného neřeší) mi řekl: " Víš, já nechci být jako brouk Pytlík: Oni řeší jen zda bojovat či ne a na další faktory se zatím nedívají. Přišel bych a oni by řekli "co ty do toho mluvíš, tvoje je zemědělství a ne vojenský problém" a navíc to ani v otázce zemědělství a rozvojové pomoci nemá jednoduché řešení..."   Marian Jurečka není člověk, který se cpe všude a tak jsem se rozhodla tuto důležitou ZPRÁVU VYSLAT DO SVĚTA K DISKUSI, HLEDÁNÍ ŘEŠENÍ, SDÍLENÍ ZKUŠENOSTÍ. 

Proto k tomuto článku otevírám diskusi a po nějakém čase pošlu i politikům a i generálu Petru Pavlovi. 

Situace je taková, že Marian Jurečka se snažil podpořit naše zemědělce, aby šli do Afganistanu tam učit tamější lidi a i jim pomohli vybudovat zemědělství a potravinářský průmysl (kromě projektů, které Marian Jurečka v Afganistanu kromě Afriky dělá), ale nediví se neochotě našich lidí, protože na rozdíl od takové Zambie v Africe je v Afganistanu poměrně nebezpečno v současné situaci a proto je třeba situaci řešit komplexně na úrovni NATO. A zároveň se nediví Afgáncům, že chtějí vydělávat co nejvíce a tak pouze když pro ně budou naše rozvojové podniky zajímavé, půjdou do toho a jinak to ani v mírové pomoci být nemůže. 

Kromě problému pomoci místnímu obyvatelstvu (kde je otázka, zda se máme do věci míchat nebo ne) a kromě mocenských zájmů (Rusko, USA) je ve hře ještě jedna zásadní otázka a to je "nakolik má stát řešit bezpečnost jen na svém území, když v globalizovaném světě rychlých přesunů fyzických, přesunů zboží (i zbraní) a financí, přesunů informačních - kdy hranice prakticky mizí? Nakolik má respektovat hranice státu a nezasahovat vůbec do jiných států (pokud jeden stát nezabírá druhý v rámci NATO), i když se požár může velmi snadno přenést do naší země?". Opět to není jednoduchý rébus. Hranice pozemků jsou jasné, ale když sousedovi bude hořet malý domek u velkého a nebude chtít opilý zavolat hasiče, požár by se rozšířil i na velký dům a posléze na váš, budete čekat? Může také být, že ze základního principu vesmíru máme respektovat hranice států každopádně a i při nebezpečí přenesení požáru někam dál. Že přestože budeme vědět, že v Afganistanu opět rostou i výbojné teroristické organizace (Al-kaida a část Talibanu), máme právo chránit pouze svoje hranice (hranice Schengenu) a to jak pozemně, tak letecky. Máme právo do České republiky nenechat přistát žádné letadlo z Afganistanu (přímá cesta či přesednutí).  Pak by ale muselo-mohlo také platit to, že nemáme jako bohatý západ povinnost pomáhat, tj. přijímat nějaké válečné uprchlíky nebo vůbec kohokoliv z Afganistanu (což ale Ženevské konvence vyžadují), protože když se konflikty rozjedou (ano - nemusí, ale můžou)? Potom je totiž už potom pozdě to jednoduše řešit (když pominu mocenské zájmy, jako např. v Sýrii, kde to situaci konfliktu sunnitů a šijitů ještě komplikuje) válečných uprchlíků (když se vyřešení vnitřního konfliktu náhodou nezdaří) tolik..... Hranice mezi problematickým (i teroristickým) vývojem země a občanskou válkou je někdy tenká. Další věcí je, že pokud bychom se stáhli z Afganistanu, může to při nejhorším možném vývoji tam i politiky Evropy znamenat, že budeme muset stavět hranice na území České republiky? A může to znamenat také velký pokles naší ekonomiky a komplikace v cestování? Jsme na to připraveni a nebudou potom ti samí lidé piskovat, že to zase stát udělal špatně?  Opět nelehké rozhodování... je k němu potřeba podrobná odborná diskuse.  

VELMI VELMI PROSÍM O POUZE ZCELA VĚCNOU DISKUSI NÁPADŮ, nikoliv analýzy toho, co jsme měli a neměli dělat. Těch analýz bylo a bude, ale to nám teď nepomůže. Zkušenosti s rozvojovou pomocí v Africe jsou dobré, částečně i v Afganistanu, ale problém pěstování opia atd. darované od teroristů (sazenice, nářadí, prodej dál) je přítomný a bohužel by se mohl i rozrůst (věřím, že do omezené míry v rámci počtu uživatelů, ale i tak...mohou potom s vyspěním země postavit továrny na výrobu zbraní, cokoliv je napadne...).  Pokud se mají situace znalí politici a odborníci něčím z tohoto článku inspirovat, tak jsou to konkrétní návrhy řešení kombinace vojenské aktivity (jen obranné pro zemědělce a potravinářské podnikatele z Evropy? Nebo i likvidace nejnebezpečnějších lidí? Nebo jako doposud? Či zcela jinak?) a rozvojové pomoci. Můžete mít na věc i úplně jiné pohledy. Pokud možno pro orientaci i uveďte, zda 

a) jsou to vaše pohledy (i zde může vykrystalizovat nějaký zajímavý nápad)

b) máte (jak a kde) situaci nastudovanou, v místě své kontakty

c) jezdíte do Afganistanu (jak často), máte tam příbuzné apod. 

Děkuji a těším se na plodnou diskusi. 

Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | pátek 26.10.2018 19:39 | karma článku: 30,01 | přečteno: 6009x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 615x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik