Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč nemohu souhlasit s Jiřím Čunkem a Tomášem Halíkem ohledně plození dětí?

V jakém místě nevidí jednu základní hybnou sílu, která přesahuje jejich přání a národní plánování? Jejich pochopitelnou snahu o naši kulturu a jejich řeči o "zpohodlnělé" kultuře? 

Tím základním orientačním bodem je totiž sám jedinec. Jeho osud a jeho životní lekce. Společnost není jen živý organismus, který je třeba opečovávat (kultura, vzdělání, hranice apod.), ale jsou to lidé s konkrétními osudy, nutnými lekcemi v rámci svého růstu - ať budeme počítat jeden nebo více životů. Zcela jiné lekce potřebuje zažít ten, kdo se narodí do Afriky nebo do Evropy (proto také chaotické přesuny ve větší míře nejsou vhodné). Zcela jiné lekce ale také potřebují zažít lidé, kteří se narodí do dané země v 15.století, v 19. století, 20. století (které je hodně různorodé) nebo do internetového světa 21.století.

Jde o dvě oblasti:

MATKA

Čím vyspělejší civilizace, tím její jedinci mohou řešit i pokročilejší růst, než je jen základní vytrvalost (zaobstarání se na zimu dříve) či základní radost a společenství (Amazonie). V dnešní době jsme "líní" mít děti, protože systém funguje. Pokud máme řešit otázku důchodů, tak pokud by populace klesala pomalu, tj. nikoliv rychle, dalo by se to zvládnout. Pokud ale populace dlouhodobě klesá a chceme se populačně zabezpečit před příchodem jiných kultur, nastává problém. Ale apelem politiků a duchovních na plození minimálně dvou dětí se to podle mého nevyřeší. Protože právě duchovní by měli vnímat osudovost a nutné lekce každého člověka a pokud daná žena nemá mít děti nebo má mít jedno dítě (a to ne z důvodu základní neplodnosti, ale protože to není její životní lekce, nebo má dítě později), tak finanční pobídkou apod. by přece neměla ze své Cesty scházet. Pokud by katolická církev chtěla tvrdit, že mimo osud je mít 2-3 děti základ, tak popírá sama sebe. 

Já vím, že je to těžké žít Pravdivost i v tom, kde se nám to civilizačně nelíbí, ale bez toho nelze mluvit o pravé duchovnosti. Věřím, že každý člověk se narodí ve svém stádiu vývoje do té doby, do jaké potřebuje. Do toho stádia cyklu vývoje té které civilizace, kde je v mentálním poli a zvyku mít buď hodně dětí, všichni alespoň dvě anebo prostě hodně různě (tj. i žádné). 

Je to bolavé vnímat, že každá civilizace prochází svým rozvojem, vrcholem a sestupem. A pokud to vidíme jen v rámci dějin, připadá nám to docela legrační nebo marné apod. Ale pokud sestoupíme na úroveň jednotlivých duší, tak naopak dějinné cykly jsou vlastně jen jevištěm v dramatu konkrétní duše. Pravdou jsou hluboké touhy a ty nemusí být v každé etapě "mít alespoň dvě děti." Pokud se mají jak muži, tak ale i ženy věnovat více poznání, společenským, politickým lekcím, umění, školství, duchovní praxi, pak se tam prostě rodina nemusí vejít, nebo se tam vejde později, ale už třeba jen s jedním dítětem. 

Pokud budeme vnímat skutečně člověka, muže i ženu - těžko mu doporučíme, aby si "nabrnknul" jen tak někoho na ulici, ve společnosti či na seznamce proto, aby měl děti. Tím spíše hrozí rozvod, samoživitelství a  rozklad další generace. Čím vyspělejší osobnosti, tím hůře hledají partnery.Je známé duchovní pravidlo, že čím je člověk dál, tím je více mezi lidmi sám. Svaté ženy a řada svatých také neměla děti. Jogínští mistři a to i ženy také nemají rodinu.  

Samozřejmě, že vyspělá společnost má i svoji druhou stránku (tak tomu bylo i v Římě) a to je konzumismus, chléb a hry. I toto jsou konkrétní lekce člověka - poznat, kde na vrcholu civilizace začne upadat duch. Ale nejen proto právě se zmenšuje počet narozených dětí, důvody jsou právě i ty výše popsané (duchovní, společenské apod.)

DÍTĚ

Zejména v poslední době jsou problematicky vnímaní jedináčci. Je to pochopitelné, protože v době konzumismu je pokušení "chtít vše pro sebe" u jedináčků o to větší a rodiče to mají s jedináčkem komplikovanější, než dříve. V rámci absence dětského partnera v rodině také vzrůstá nebezpečí závislosti na počítači a mobilu. 

Přesto zde smysl jedináčkovství je a to už před dvěma tisíci lety o tom máme poměrně podrobnou zprávu: Ježíš byl také jedináček: Právě v užším spojení s rodiči, které bylo více partnerské. Tak i dneska je výchova jedináčků spojená s tím, že rodiče se více dítěti věnují, neboť to dítě jako sociální tvor přirozeně vyžaduje. Dělení se o věci lze naučit do jisté míry i v soubytí s příbuznými dětmi o víkendech, taktéž hraní si v kolektivu či menší partě. Potřeba některých dětí být sám a něco si vyrábět, ve fantazii vytvářet, číst si apod. byla i v minulém století. Nutnost "být sám se sebou" a umění toho se také cvičila více, než dnes. V současné době ale intenzivnější kontakt dětí a rodičů nemusí znamenat jen o to větší rozmazlení a závislost dětí na pohodlnějším partnerovi- dospělém (i když to nebezpečí velké je), ale může to právě být jen obdobnou situací jako u Ježíše Krista. 

Podobně totiž orangutani na rozdíl od šimpanzů (a naši předci jsou někde mezi) mají jen jedno dítě. A i šimpanzi až po delší době další. 

Podobně je to s věkem rodičky: Starší matky jsou moudřejší a mohou dětem dát hlubší výchovu. Ale často v pozdějším věku už ne tolik společného sportování a pohybu. Ve starším věku rodičky je také nebezpečí různých vad dítěte. Jenže ty také nejsou náhodou a představují výzvu jak pro matku, tak hlavně pro dítě samotné. Může i být, že po době velké mentální činnosti může u určitého procenta populace přijít potřeba se posunout dál v rámci nějakého handicapu, kdy se výrazně rozvíjí srdce, i když je dítě fyzicky či mentálně postižené. 

Proto si netroufám radit žádnému člověku, co má a nemá dělat: Zda se má vdát či oženit, zda má mít a v jakém věku děti a zda to má být jedno, dvě nebo více dětí. 

Jsou to ty nejosudovější věci, kde je člověk silně veden a proto to mohu jen sledovat, lehce společensky komentovat (jaké jsou důsledky toho či onoho), abychom si i v kontaktu s dalšími kulturami alespoň v následujících desetiletích věděli rady, ale chtít po někom něco nemohu. 

Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | pondělí 8.10.2018 7:03 | karma článku: 21,24 | přečteno: 1004x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 614x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Připomene hrůzné činy, řekl Pavel. V Letech otevřeli památník holokaustu

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  14:36

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Ruka na plynu, v druhé kalašnikov. Rusové začali útočit na motorkách

23. dubna 2024  14:35

Premium Ruské jednotky na donbaské frontě vsadili na lehkou techniku a kvůli vysokým ztrátám na obrněncích...

Koalici rozděluji výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí s blížícími se volbami i kvůli tomu, že se hlavně menší...

Přes internet a zásilkou domů. Léky na předpis takhle chtějí tři čtvrtiny lidí

23. dubna 2024  14:31

O možnost pořídit si léky na předpis přes internet a nechat si je poslat domů mají zájem téměř tři...

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik