Proč pro pomoc syrským sirotkům nelze použít Wintonův systém ani zkušenosti z jugoslávské

29. 09. 2018 11:35:17
migrace? Jak to souvisí s informacemi od starých indiánů a s tím, co jsme řešili před několika lety, kdy jsme o migraci myslí ještě v takové míře ani nezavadili?

V roce 2011 a 2012 řešila alespoň část naší společnosti konec světa. Už v roce 2009 jsme o tom se studenty diskutovali. Hysterici mluvili o nějaké katastrofě, realističtí lidé se podívali do starých spisů Mayského kalendáře (ze kterého ta informace pochází) a do reality současnosti a byli schopni vysoudit to, co se potom skutečně v reálu dělo a dějese i dál:

Vývoj světa se kontinuálně urychluje a svět se propojuje. Do roku 2012 byli schopni staří Mayové kdysi předpokládat, jak se asi svět bude vyvíjet a tak se také dělo. Ale říkali a psali, že po roce 2012 nabere vývoj světa tak rychlé obrátky, že nemají šanci to dopředu vědět, bude hodně záležet na nás. A tím se myslel "konec světa". Byl to konec starého světa, do jisté míry alespoň v nejhrubších rysech předpovídatelného a od roku 2013 žijeme nový svět, který přináší nečekané více, než dříve.

Je to dáno různými faktory, některé z nich zmíním:

a) Technický pokrok, který vyučován a jsa v mentálním poli lidstvu generuje čím dál rychleji nové objevy.

b) Obory jsou někde hodně propojené a někde naopak - dochází k velké specializaci a tak není snadné předpokládat, co to udělá s celkem do budoucna.

c) Propojili jsme se dopravou.

d) Propojila se i náboženství (v pozitivním) a ostny různosti se ale také zostřily.

e) Propojili jsme se skrze internet a mobilní telefony, téměř všichni mají fotooaparát a videokameru v rámci svého přístroje.

V rámci toho se komplikuje obchod - na jednu stranu můžeme mít na co si vzpomeneme a také lidská tvořivost se může dostat všude (mohu vlastnit něco užitečného, co vymyslel někdo na druhém konci světa) - což je skvělé. Na druhou stranu se plýtvá pohonnými hmotami a hlavě se ztrácí lokální hospodářství, zejména zemědělství, což má tragické dopady na krajinu a do budoucna samoúživnost.

Technický pokrok nám umožňuje rychleji komunikovat, sdílet informace, ale zároveň nás oddaluje sama sobě - lidským kontaktům, vnímání sebe sama, fyzické orientaci atd., tj. základním darům planety Země, hmoty a lásky, zkušenostem ve vztazích s lidmi z masa a kostí. Velká výzva to skloubit - technické vymoženosti a základní dary života na planetě Zemi. Právě z tohoto důvodu indiánští šamani zvou Evropany do svých zemí a kromě toho, že vědí, že je těžební business vyhubí. Vnímají důležitost své moudrosti a léčitelských dovedností v rámci hlubokých duchovních a přírodních učení jako opozitum pro rovnováhu velmi technického světa. Podobně tak činí jogíni od sedmdesátých let minulého století, když učí i v Evropě a Americe.

Dalajláma je klíčovou postavou pro vědomí toho, co mají náboženství společná. Kromě toho, že si fyzicky prožil v různých obdobích všechna zásadní náboženství světa a uměl z nich vytáhnout krásné jádro a to společné (základ světa) i rozdílné (různé cesty), připomíná lidem, že v dalším vývoji lidstva je cílem, aby lidé pochopili, že právě jednotlivá náboženství jsou různé cesty, ale psychologický základ je jeden. V tom právě přichází transpersonální psychologie, která je i v Čechách už velmi dobře etablovaná (vzpomeňme i na Stanislava Grofa), se zásadními poznatky o lidské psychice, které jsou pro lidskou duši patrně univerzální (včetně principů psychohygieny apod.).

V rámci náboženských konfliktů, zasahování západu do kultur východu, klimatické změně, propojení přes internet a mobily ale došlo ještě k jednomu fenoménu: Luk se totiž napíná k prasknutí nejen tím, že se podmínky zhoršují nebo komplikují (kromě pozitivních jevů), ale i tím, že při globálním propojení se propojuje svět jako takový. Propojuje se komunikace a tím i touhy, ovlivňujeme se navzájem. A tak touha migrantů po mobilu a našem pohodlí je zcela pochopitelná. Jenže přístup ke studiu a k práci se u různých kultur liší - je to propsané i do genů: Sever po staletí nucen k zajištění tepla na zimu musel a musí být pracovitý, na poušti toho moc neuděláte a v tropickém deštném pralese jíte ovoce ze stromů a občas ulovíte nějakou rybu, chýška stačí. Žije se na pohodu. Indie v koncentraci na Bytí (část společnosti - brahmíni) či na výuku základního žití také není Evropa.

Proto nelze srovnávat pomoc Wintonovu evropským dětem za specifických válečných podmínek, kdy byli lidé rádi za to, že přežili a když dostali vzdělání, tak to byl zázrak, s dnešní dobou. Nelze ani srovnávat současnou migraci s migrací jugoslávskou, protože ta probíhala v době, kdy jsme žádné internety a mobily neměli, ani obchodní centra na každém kroku a konzumismus v takové míře. Bylo to v době, kdy jsme hledali sami sebe a sice opojeni konzumem, nebyl konzum tak prostoupený společností a únik do virtuální reality (který se děje potom o to snadněji migrantům v cizím prostředí) ještě vůbec nenastal. Ten přišel pomaloučku někde okolo roku 2004 a já ho ve škole zaznamenala v roce 2007 - pouze v rovině toho, že občas mi nějaké dítě dalo pokyn jak počítači a začala se projevovat první nervozita a zhoršená schopnost formulovat celé věty. Od roku 2009 jsem pozorovala už markantnější změny.

Ještě v roce 2014 neměly ve škole všichni chytré telefony (obr. Procproto). Dneska od určitého ročníku jsou to skutečně skoro všichni. Pokud rodina a škola funguje, únik do virtuálních světů není takový, ale pokud jsou závažnější obtíže, je to lákadlo veliké. I v případě laxní duše daného člověka, což se děje kromě problematicky fungujících rodin (i dědičné) nezanedbatelnému procentu Rusů. Dříve se dostávali do Čech jen nejproaktivnější Ukrajinci a Rusové, teď jdou další a ne zdaleka všechny rodiny žijí nějakým vytvarovaným stylem. Někdy je to skutečně úplná "cochcárna" a začíná se pomalu, ale pozorovatelně vytvářet nová vrstva společnosti. Věřím, že i jako školy dostaneme větší pravomoci a možnosti s tímto stavem něco dělat a tak možná i lenivějším duším v proaktivnosti pomoci nárazem na holou skutečnost.

Proto v této zcela nové situaci po problematických zkušenostech ze západu není možné se divit, že i my učitelé klademe řadu otázek v rámci přijetí syrských uprchlíků a vůbec v rámci migrace jako takové. Vztahuje se to totiž k tomu, že kromě jinakosti kultury (což ani u Jugoslávců nebylo tak markantní) je zde rozdíl časový!! se vším, co výše popisuji.

Kromě vše zmíněných rozdílů oproti Wintonových dětem a částečně i uprchlíkům z Jugoslávie muslimské a obecně i syrské rodiny drží hodně pohromadě a tak děti v uprchlických táborech v Libanonu se přirozeně ujala širší rodina, dětí v Řecku muslimská komunita, nejsou tam samostatné děti a Syřané se naopak bojí, že jim svěřené děti budou vzaty, neboť je pro ně důležité je vychovávat v jejich kultuře (nejen islámu). Vzhledem k posílení Bašara Asada a zastavení některé humanitární pomoci do Libanonu se ocitají uprchlíci v těžké situaci. Vrátit do Sýrie se chtějí všichni, ale jen někteří mohou - ti, co nejsou na černé listině. Ti, kteří na černé listině jsou (10-20%), o těch je třeba debatovat - jak jim pomoci, neboť jejich návrat by znamenal téměř jistou smrt. Pomoc ale znamená buď si vzít sem celé široké rodiny, nebo jim pomoci mimo naše území - v uprchlických táborech. Obě varianty skýtají řadu problémů, ale jsou k věcné diskusi bez paniky. Když vezmu variantu příchodu rodin do Čech, tak by to znamenalo integraci, nikoliv dočasnou pomoc, protože na černé listině budou doživotně. Pokud bychom se k tomu rozhodli, vyvstává ale jasná otázka, jak to prakticky provést? Jak s tím nakládat ve školách a při jejich velké množivosti, jak s tím naložit do budoucna a kolik jich vůbec přijmout? Je totiž jasné a nelze vůbec uvažovat o jiné variantě, že budou chtít žít islám a svoji kulturu a to znamená kromě možného zahalení (u některých) nesmět plavat, kreslit postavy, protesty proti postavám apod. vůbec, velký otazník, zda se budou chtít učit jazyk (zkušenosti jsou spíše špatné).

Více viz: https://video.aktualne.cz/dvtv/kutilova-sirotku-ze-syrie-se-ujaly-jine-rodiny-plan-prevezt/r~55abb6eac0df11e890ecac1f6b220ee8/

Proto se pomoci dětem nezříkám, ale odmítám se do ní vrhat bezhlavě neodborně. Od roku 2014 žádám o odbornou diskusi na dané téma a zatím jsem se jí až na pár odborníků nedočkala. Chybí jako odborné celospolečenské téma. Okamura a pod jejich tlakem Babiš je rovina strašení a rovin získávání politických bodů (a samozřejmě i to změnilo a mění pole vnímání), ale zásadnější vidím výše zmíněná témata. Prosím tedy všechny lidi se zkušeností s migrací, výukou jazyků, azylem i integrací odlišných kultur, nechť se semknou v odbornou skupinu. Pokud někdo bude mít pocit, že má smysl i mě oslovit, tak to samozřejmě jde, a jinak přidávám svůj článek z nedávné doby, kde jsou i konkrétnější otázky:

https://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=679366

V DISKUSI POD TÍMTO ČLÁNEK PROSÍM O SLUŠNOST, VĚCNOST A VZTAH K TOMUTO ČLÁNKU.

Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | sobota 29.9.2018 11:35 | karma článku: 18.28 | přečteno: 991x

Další články blogera

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma článku: 24.29 | Přečteno: 610 |

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma článku: 38.89 | Přečteno: 4715 |

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma článku: 13.33 | Přečteno: 428 |

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma článku: 37.29 | Přečteno: 15309 |

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 11.53 | Přečteno: 111 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 5.73 | Přečteno: 96 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 37.80 | Přečteno: 898 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 33.67 | Přečteno: 3338 | Diskuse
Počet článků 234 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1184

Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...