Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mají ženy respektovat svoji menstruaci? Mají staré kultury pravdu? Nebo lze některé věci

obejít? Píšu nejen svoje osobní zkušenosti. Je to téma nevhodné ke psaní? V době bulváru a všemožných videí? 

Moderní reklamy říkají "když si vezmeš tampón, úplně zapomeneš na menstruaci, jako by nebyla." 

Staré kultury by se podivily, jaký to má smysl.

Moderní doba se chce bavit a cokoliv stojí v cestě, tak vyrušit. 

Může žena zažívat zajímavější věci, když právě svůj cyklus respektuje?

To jsou otázky, kde bych chtěla sdílet nejen ze své zkušenosti. 

Téma ženského cyklu bylo diskutováno vždy a bylo i součástí života určitého společenství a bylo v úctě (někdy bohužel právě i naopak, ale k tomu se nechceme blížit). Od určité doby bylo tabu a v současné době se stává někdy i tématem nechutného humoru. 

Podívejme se na celou věc nejprve biologicky:

a) V rámci konce měsíčního cyklu dochází k hormonálním změnám, které podporují zvýšenou citlivost ženy, takže si může uvědomovat, co v jejím životě není v pořádku a v dalším měsíci to mohla změnit. Pokud je třeba něco vyplakat, co bylo uzavřeno, je na to ideální čas. 

b) Dochází k pročišťování těla (celkově, kromě odloupnutí děložní sliznice), ženy jsou nejen tím ochráněné i před infarktem. 

Co se děje energeticky?

Nevím jak vy, ale já mám kolem sebe ženy, které přesně vycítí moment, kdy se i u nijak emočně neprojevující se ženy rozpoznají v rámci hodin, kdy se spustí cyklus. Jde o to, že v rámci toho dochází i k energetickému čištění. Veškerá energie směřuje dolů. To vnímají i někteří fyzioterapeuti dneska. Učitelé zpěvu (tam se to projeví jak ve vyzařování zpěváka, tak na hlase). Práce s energetickou očistou v rámci firemního výkonu již dnes také není tabu. 

Jak k tomu přistupovaly staré kultury?

Byly si toho vědomy a pracovaly s tím. Indiánské ženy odcházely samy do lesa. Indické ženy zůstávají v určitých společnostech (je dáno i kastami stále a zvyky toho kterého místa a je nutné při pokročilejších jógových setkáních) v ženském kruhu, kde je o ně postaráno jinými ženami, kterých se ale nedotýkají. Běží zde velký tok lásky a úcty a zároveň očistou a změnou toku energie směrem dolů není narušena duchovní praxe ostatních lidí. Zároveň jsou ženy na cyklu ochráněny od toho, aby ti ostatní, jejichž energie při duchovní praxi směřuje nahoru, strhávaly ženy s sebou nahoru a tak proces čištění brzdily (z čehož jsou potom bolesti hlavy, nevolnost apod., co zažívají bohužel i některé moderní ženy, pokud se zcela odpojí od svého těla nebo trpí nějakou hormonální disbalancí). To je i to, co jsem zažila v rámci jógového kursu svých učitelů, neboť tam je tak silná energie v rámci meditace a dalších praktik, že je zcela nutné to respektovat. 

Osobně v životě vnímám v rámci cyklu změnu toku energie, vnímám očistu a tak se spíše zdržuji po práci v ústraní první dva dny (kdy je cyklus nejsilnější, ale ne vždy to samozřejmě jde). Nemedituji a nedělám žádné jógické praktiky první čtyři dny. Tampóny používám jen zcela výjimečně, pokud jedu např. jednou několik let k čistému moři a končí cyklus. Nedotýkám se věcí, které souvisí s jógickou praxí doma ani jinde, neobjímám se aktivně s lidmi - pokud to není natolik důležité či živelně spontánní, kdy na to člověk ani nepomyslí apod., protože projev lásky je někdy o tolik důležitější než řešení toku energií.  To, co mi jako inspirace nově přiskočilo do mého života po tomto jógickém kursu je zkušenost s "půstem". Je vhodné, aby člověk jedl první den postní jídlo: Pouze jáhly, quinoa apod., kořenová zelenina, brambory (a další zelenina a hlízy, co roste v zemi), špenát. Ovoce čerstvé nebo sušené. Pár dalších potravin, ale jinak nic. Tím se dobře podpoří proces čištění. Nesolit  - a tím se krev nesráží a opět čištění je mnohem účinnější. Přestože chodím ve školním roce i do školní jídelny, zážitek velmi rozdílného procesu je natolik silný a pozitivní, že ho alespoň částečně (ve velkém pracovním zatížení budu potřebovat malinko nemasových bílkovin) přenesu do běžného života. Další velmi zajímavou zkušeností je péče ostatních žen o ženy na měsíci. To není přenositelné do života a není ani nutné, ale zavést klidovější režim v rodině (každý v rámci režimu jak to šlo) se podařilo řadě ženám a všechny to učí žít život přirozeně, v pravdě. Některé si to mohly dovolit i v práci (dělat jen nejnutnější věci), i si to třeba aktivně domluvily s šéfem (ne ve všech profesích a na všech místech je to možné). 

Můžete některé ženy dělat, že cyklus nemáte, může i být, že jste pro něj ztratili citlivost. 

Právě k tomu jsou zajímavé i zážitky, které člověk získává, když se otevře sám sobě, pravdě a zastaví kolotající rámus v hlavě, spěch a vyjde z davů na ulici do klidnějšího prostředí. Na tomto jógickém kursu jsem si i ověřila, jak silné mohou meditující lidé vytvořit energii: Ode dne, kdy jsme vstoupily na měsíc, jsme se nemohly účastnit aktivně většiny praxe, ale jen sedět v částečně oddělené místnosti a zapisovat si. Ale i sedět v částečně oddělené místnosti bylo neúnosné. Energie směřující přirozeně dolů v cyklu byla vytahována meditujícími nahoru, takže jsme někdy i musely odejít. Dvě ženy, které těsně před spuštěním cyklu intenzivně praktikovaly v rámci skupiny, bolela hlava, což normálně nezažívají. I to pro ně byl signál, že cyklus asi v následujících hodinách přijde. 

Osobně jsem si mohla i zažít, jak je důležité se lidí, kteří praktikují nebo jsou hodně citliví (což je zase jejich devíza v diagnostice nebo speciálních učeních ve stavu Realizace) v prvních dnech cyklu nedotýkat. Dostala jsem to skrze konkrétní zkušenost a posléze jako zážitek ve změněném stavu vědomí tak autenticky procítit, že i když jsem to vnímala i předtím, teď je to vnímání mnohem ostřejší a s pochopením, které se dá těžko popsat slovy. Zároveň jsem si posléze mohla osobně osahat velmi očistné působení vědomé chůze, popřípadě vytrvalostním nestresovém běhu: Jak pro ženy na cyklu (chůze s tokem energie do země), tak právě při jakémkoliv zanesení z okolí (což nejčastěji bývá od problematických klientů, spolupracovníků, ze školy, z rušných dopravních prostředků, davů na ulici apod.), ale právě i třeba v této souvislosti - s dotekem někoho na měsíci v době intenzivní meditační praxe. Dar země, po které chodíme, která to absorbuje a přetaví, si většina z nás buď ani neuvědomujeme nebo nepoužíváme.  

Když se učitele mé učitelky jógy ptali lidé, "jaké je to meditovat", tak říkal "přijďte, sedněte a mějte zkušenost." Stejné je to s láskou, stejné je to s vnímáním energií. Pokud má člověk zahlcenou mysl myšlenkami, nejlépe těkavými nebo neustálými vnitřními dialogy, je ve spěchu, ani nemá jinou možnost, než tyto jemnější skutečnosti světa popřít. Někdy dokonce nevnímá ani ptáky, zvířata kolem sebe nebo tolik druhů mechů, kolik jen v lese máme, květiny, vůně, ve městě krásu štuků nejen v pražských ulicích (a to jsou všechno hmotné věci). Čím více hektičnosti a ztráty vnímání přirozeného, tím více reklam typu "a váš cyklus skoro jako by nebyl" může vznikat a případně vést mladou generaci již k automatické necitlivosti. Naštěstí ne všichni to tak mají a velkou citlivost některých lidí (včetně jógových učitelů, učitelů zpěvu apod.) vnímám jako protipól k tomu, aby se přirozené vnímání ze společnosti neztratilo zcela. 

Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | úterý 14.8.2018 22:38 | karma článku: 17,96 | přečteno: 1352x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 614x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik