Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V čem nejen Andrej Babiš, ale i další politici, média a zábavní průmysl mate společnost?

Je největším problémem Čapí hnízdo? Nebo vydírání některých firem? Je největším problémem porno na internetu? Nebo jsou zde ještě jiná zásadní matení a problémy s velkým dosahem? 

Andrejovi Babišovi jsou zazlívány některé kauzy: Čapí hnízdo a Korunové dluhopisy. 60% pozastavených zajišťovacích příkazů a 25% okamžitě zrušených. Slonková a Kubík točí dramatická videa, jsou ale pravdivá? Není problém ještě hlubší a nenápadnější? Jak to, že na jednu stranu jsou mediální odborníci metodicky znalí a v určité skupině obyvatel (nejlepších studentů středních škol) se jim i daří preventovat mediální prostor, ale celkově ve společnosti je to i při vší snaze pasé? Jak to vnímají někteří politici? Proti čemu se musí "Masaryk obracet v hrobě?" Jak se fakticky propsala za poslední rok doba postfaktická kvůli prezidentu Zemanovi i Andrejovi Babišovi i do základních škol? Pojďme se na to podívat? 

- Kauzy měli i jiní politici, ale z vysoké politiky museli odejít. Toto je nový případ, kdy se tak neděje a kdy jsou odvolávání lidé, kteří dlouho pracovali ve vyšetřovacích útvarech. Že by všichni byli zkorumpovaní a chtěli Andreje Babiše z různých útvarů zničit, bylo to pro ně primární a riskovat tím i vlastní post? To se mi nechce věřit...A jak vůbec mohl Andrej Babiš po kauze Lovochemieunipetrol vejít do politiky, to mi je ještě větší "záhadou."

Tak neuvěřitelně to mate společnost a dává nedůvěru ve státní orgány. Přitom by stačilo jediné: Aby se velkopodnikatel - doufám, že alespoň trochu znalý filosofie a politologie? necpal do politiky, tím spíše, když ví, jaká šméčka dělal. 

- Lhaní kolem Čapího hnízda a kolem všeho možného už bylo tolik, stejně tak z úst pana prezidenta, že některé děti považují lež a vymýšlení si v řadě případů za normu. Zejména ty doma méně vedené a více sledující internet (sledování Babiše a Zemana již nepatří v řadě případů do politické, ale zábavní činnosti). Když je člověk na věc upozorní, tak se bezelstně zeptají "tak jsem si vymýšlel, no a co?" Pokud nejsou i v tomto konsekventně vedeni z rodiny (a to ne proto, že by to rodiče nevnímali jako důležité, ale mají na ně třeba při náročném zaměstnání a řadě kroužků dětí málo času a nepovídají si spolu tolik), internet přebírá z nemalé části kromě rodiny a školy výchovu dětí. 

- Matení došlo do absurdity v tom, že na videu, které je prezentováno na youtube, se na dotaz cizinců - hostů Andreje Babiše na Čapím hnízdě vyjadřuje Andrej Babiš k Čapímu hnízdu s tím, že ano - nebylo stavěno jako podnik, ale jako jeho soukromá rezidentce pro přijímání zahraničních lobistů a celebrit. Dal tomu originální tvar a jakoby firmu. Co chce dál řešit v rámci vyšetřování? Vždyť to řekl sám...jen nepočítal s tím, že ho někdo točí a dá to na youtube. 

- Když Andrej Babiš se vysmíval a pohrdal člověkem, který sešel (bezdomovec) s tím, že mu tedy dal pětitisícovku, je to matení dvojí: Nedával mu ji z lásky, ale z pocitu radosti ze hry z vlastní moci a majetku. Matení druhé - tím, že jím pohrdal (a i se tomu neuvěřitelně potom s kolegy chechtal způsobem hodným gaunera, nikoliv premiéra), nepřipouští variantu, že by kdokoliv mohl v rámci nějaké dramatické situace spadnout na dno společnosti a být fyzicky a psychicky na hraně života. Přitom např. muže, kteří neunesli náhlý rozvod ženy, která si nabrnkla jiného chalana ve chvíli, kdy manžel dostavěl dům a tak muž přišel o celý smysl života, těch znám několik: Někteří jsou bezdomovci, někteří se pokouší dohromady s psychoterapií hledat práci, ale zatím marně nebo jen na částečný úvazek (pokud o ni přišli z důvodu i kratší psychické neschopnosti) a jsou na hraně bezdomovectví. A jsou to krásní lidé jen v těžké zkoušce. Jen ti nejsilnější to zvládli a i tak je to často míra provázanosti vztahů v rámci té rodiny, která se rozpadla. Nejde o to je litovat, oni mají zodpovědnost za svůj život a jsou to jejich růstové lekce, ale mít s nimi soucit a úctu k nim, byť to z venku může vypadat všelijak. 

- Slovo "Bůh" jsme vyřadili z našeho slovníku a nad tím by se Masaryk obracel v hrobě. Nejde o to slovo, lze nahradit v době po odstavení křesťanství komunisty v minulé době klidně slovem "Prozřetelnost" "Všehomíro" "Vesmírné vědomí" apod., ale jde o princip, že jsme navzájem provázáni láskou a určitými jemnými zákonitostmi, vyvíjíme se k maximální lásce a vědomí, poznání i těch nejjemnějších a nejhlubších zákonitostí Života, máme svědomí a i některé staré texty nejsou k zahození. https://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=604347

- Lžeme si sami do kapsy, když pod rouškou toho, že chceme dítě kontrolovat, jak ve druhé třídě dojde ze školy domů mu dáváme mobilní telefon s různými násilnými nebo závislost způsobujícími hrami a později i internetem. Jsme to my (a někdy k tomu otevírá i učitel diskusi mezi rodiči ve škole), kdo to řídí. Pak se zlobit, že se nám nedaří dítě vychovat, protože ho vychovává internet, mobil a počítač, je strkáním hlavy do písku. Stačil by jednoduchý tlačítkový telefon. Čím více se trend iphonů zavádí mezi malými dětmi, tím to mají i osvícenější rodiče těžší, protože to po nich jejich dítě vyžaduje. Stejně ale lze v takovém již tristním případě najít nějakou střední cestu a s internetem dítě vědomě seznamovat v rámci druhého stupně naprosto cíleným způsobem. A naučit ho se na něm orientovat (ne vše zmůže škola a jde i o průběžné rozhovory s dětmi). 

- Chceme žít v určité sociální bublině a nechceme si připustit složitější skutečnost. Zejména v rámci globálních problémů se snažíme najít jednoduché řešení a vytýkat politikům, proč toto jednoduché vymyšlené řešení nenásledují. Případně je obviňovat z nějaké nekalé činnosti. Dám příklad: Marian Jurečka je záásadním zastáncem malých zemědělců a jeho eminentní snahou je, aby do budoucna se postupně větší část České republiky rozdělila na malá hospodářství. Z mnoha důvodů: Tradice i ve světě a hlavně potom takoví lidé mají k půdě vztah. Mohou vznikat novinky. Mezi pozemky snadněji meze apod. Menší políčka tvoří hezčí krajinu. Jenže tento proces nejde udělat najednou (za poslední období vzniklo 1000 malých hospodářství!). To vůbec není otázka podpory Andreje Babiše, protože ti dva se skutečně vůbec nemusí: Marianovi Jurečkovi jde těžko přijmout vyčůraný Andrejkův způsob, poplivávání všech a pak s nimi chtít spolupráci. Lhaní a podvody. Nemá sebemenší zájem mu jakkoliv vycházet vstříc (ale ani mstít se). Když se podíváte na FB Mariana Jurečky může vám to být docela jasné. Ale není to jen Andrej Babiš, kdo má velké hospodářství. Po revoluci restitucí JZD a tím, že řada restituentů pole prodala, máme u nás většinu velkých hospodářství. Pokud bychom si hospodařili jen v rámci našeho trhu, tak by stálo za to dotační pravidla ještě více zpřísnit, aby byl ještě větší tlak na rozprodej pozemků na menší. Ale v realitě globálního obchodu? Tlak má smysl, aby všichni ti, co chtějí hospodařit, mohli od někoho pole koupit  (a to se zase nerozhoduje tolik lidí, práce v teple města je lákavější), ale nesmí být tlak příliš velký, protože potom není naše zemědělství konkurenceschopné a můžeme to rovnou zabalit. Ale toto někteří lidé slyšet nechtějí. Je šílené vymírání včel a jsem pro co nejrychlejší postup jak v rámci pesticidů (teď právě schválila Evropská unie) a i další opatření platící na poli Evropské unie, ale pokud budeme dovážet z Číny a Afriky (kde se ekologie neřeší), bude to cenově pořád problém. Nezávidím v tomto politikům, protože zlikvidovat zemědělce na už tak malých výdělcích (kdy je každá kalamita pokládá) nejde a opatření v krajině je nutné dělat rychle. 

- Lidi, kteří nesnáší Andreje Babiše teď možná naštvu ještě více: Tento člověk podle mě nemá v politice co dělat i při všech businessových schopnostech právě proto, že je v tolika střetech zájmů. Ale nelze na něj házet vše. Podivné zajišťovací příkazy stále zůstávají téma a to, že jsou odvoláváni šéfové vyšetřovacích útvarů vrhá na Andreje Babiše ještě o mnoho horší světlo.  Tím spíše je otázkou antimonopolní úřad a Andrejkovo zdvojnásobení zisku za poslední období. Je stále třeba hlídat tyto záležitosti: https://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=632307. Ale nelze slepě věřit každé kauze. Např. v kauze Kosteleckých uzenin s panem Radou mám z první ruky od Mariana Jurečky, který se situací také zabýval, že různé podrazy byly na obou stranách a primárně na straně pana Rady - on se dostal do dluhů v rámci neuváženého podnikatelského záměru v Africe, on si vzal úvěr od Andreje Babiše. To, jak to celé probíhalo potom, už je jiná. Ale lhali a podváděli se v tom oba navzájem potom. I proto s tím nemohu novinářsky a politicky nic dělat a je to vrub na jejich cti u obou pánů. Není to tak jednostranné, jak to líčí Kubík a Slonková. 

-Miloš   Zeman mate svým chováním v tolika rovinách mladou generaci vědomě či nevědomě, že se mi to ani nechce zde otevírat. 

- Andrej Babiš mate sám sebe tím, že si chce myslet (myslí, namlouvá si to nebo to má jako pracovní lež - nikdo do něj nevidíme), že je bez velkého rizika řídit stát jako firmu. Všude mít svoje lidi, chtít všechna nakrmit svými monopolistickými firmami. Nechce si uvědomit a žít jeden zásadní princip: Nejen chlebem je živ člověk. Člověk je živ životem samotným, vlastní invencí. A tu Andrej Babiš kousek po kousku lidem bere, ničí a) těm, kteří jsou v chvíli oslabení b) ostatním svým monopolistickým chováním, kde se můžeme jen dohadovat, co vše má dojednané na úřadech, ale z konkrétních poznatků z obcí toho není málo: Neplatí pro něj některé vyhlášky a pravidla..

- Tím opět znova vede lidi v nedůvěru ve stát, obce...a kruh se uzavírá. I kdyby měl stokrát mesiášské schopnosti všude svoje nacpat a všechny zachránit, porušuje některá zásadní pravidla, že uvrhává Čechy a tím i potažmo v rámci globálního propojení celý svět do chaosu a neřádu. 

- Tím, že se snaží všechny nekvalitně co nejlevněji nakrmit, ještě více v rámci svého rozrůstajícího se monopolu podporuje netlačení na supermarkety (to je problém devadesátých let, že jsme si je sem takto pozvali, aby nám zničili malovýrobce potravin) k prodeji hodnotných lokálních potravin. Místní chudnutí, odcházení z venkova...má těch řečí plnou pusu, ale on sám to v jednom směru způsobuje (teď ještě proti studii odborníků zrušil matriky v některých obcích). Něco by jako podnikatel dělal tak jak tak, ale právě tím, že jinak mluví a jinak dělá a má další pravomoci, působí neuvěřitelný chaos. (Obrázek je z Biblických příběhů).  

- V rámci zbavení funkce pana Závodského, který jako vynikající odborník zlikvidoval téměř gamblerství na internetu, způsobil Andrej Babiš další chaos, tím spíše, když ministryně Šilarová mluvila o tom, jak chce z hazardu na internetu získávat peníze do státní kasy...k tomu asi nemám, co dodat. 

- V rámci kůrovcové kalamity v době před volbami to byl podraz neuvěřitelný: Marian Jurečka připravil postup a potřeboval na to peníze, lidi (nemáme je, takže Ukrajince) a dopravu - podpořit prioritu nákladních vlaků do postižených lokalit (to dřevo se samo neodveze). Změny zákonů (které také připravoval a už šly do připomínkového řízení do parlamentu) jsou až druhotné v rámci takové kalamity kvůli nečekanému až tak velkému suchu 2015 -2018 (ani takové sucho odborníci nepředpokládali, i když dlouhodobý trend ano). Byl to právě Andrej Babiš, kdo mu finance dát nechtěl, byl to Dan Ťok z ANO, kdo mu nebyl schopen či ochoten vyjít vstříc v dopravě a bylo to ministerstvo vnitra, které mu nepovolilo příjem zahraničních pracovníků na rok přísně na kalamitu. Proč tedy Andrej Babiš lže? Jde mu skutečně jen o záchranu České republiky? Více viz: https://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=663090

- I kdyby Andrej Babiš našel a představil schopnějšího člověka do Lesů ČR (s čímž počítám - jinak by to neměl vůbec právo udělat, ne?), tak mate v další věci a to je POLITICKÁ KULTURA. Mátli v tom již politici před ním, ale to, co si dovoluje on, jsme ještě nezažili. Má to samozřejmě vliv i na celou společnost. Někteří politici, kteří se setkávají s kvalitními politiky ze zahraničí (ani tam nejsou všichni takoví), se učí politické kultuře, diskusi a hledání společného řešení. Úctě politiků k sobě navzájem. Potom je pro tyto politiky (vysloveně to vím osobně od Mariana Jurečky, Pavla Bělobrádka a Tomáše Zdechovského z Lidovců a Pavla Poce - europoslance ČSSD, vyjádřila se k tomu i Markéta Pekarová z Topky a problém s tím mají i STAN a Piráti) čím dál těžší pracovat v podmínkách českého zkaženého rybníčku (co se týká způsobů v politice), kde největší zhnilou rybou je dneska asi Andrej Babiš. Až emigrují do zahraničí (Pavel Poc o tom uvažoval, velmi kvalitní europoslanec, který kandidoval za ANO  Pavel Telička odstoupil), tak se nedivme. Zůstanou nám tady jen malé čudly ve zhnilém rybníčku. 

Kromě záchrany fyzické je člověk přece i tvor psychický a lhaní a podrazy k záchraně mravní skutečně nepřispívají, naopak zkázu jakéhokoliv dopadu z úst tak vysoko postaveného člověka ve státě jen umocňují. 

Dokážu si představit kombinaci spasitelství s bezcharakterností a žralokovitostí. Ale může to fungovat při vedení lidí, při rozhovorech do televizí a médií pro výchovu mladé generace jako premiér? 

Alena Kulhavá

 

Autor: Alena Kulhavá | sobota 19.5.2018 18:12 | karma článku: 23,12 | přečteno: 795x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 614x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12,  aktualizováno  10:32

Europoslanec a lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého...

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Vyberte si jednotku a pozici. Ukrajina se snaží nalákat nové rekruty

24. dubna 2024  10:01

Daleko od zákopů, v nových centrech po celé Ukrajině, nabízejí civilní náboráři vyzbrojení...

KOMENTÁŘ: Na vině je přece vždycky žena... Feriho případ odstartoval změny

24. dubna 2024

Premium Tři roky nepodmíněně a zaplacení odškodného třem obětem. Takovým potvrzením rozsudku v pondělí...

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik