Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Klíč k řešení problému s migrací a zároveň komplikovanost konkrétních řešení

Pokud se na některé problémy snažíme přijít myslí, narazme někdy na zeď neřešitelné fáze. Jak tedy lze k problému přistoupit? Jak mě to napadlo? 

V předchozích dvou článcích jsem psala o pomoci Africe a také o Dublinu IV. Článek o Dublinu IV vybrali admini jako zajímavý. Proto předpokládám, že byl i srozumitelný. Ale přesto se našli čtenáři, kteří se v komentáři vyjadřovali (tj. předpokládám vymezovali? jinak by to nedávalo smysl) proti tomu, kde jsme zajedno. Zažívám toto na základní škole a není to dáno jen nižší inteligencí některých žáků, ale z 80% tím, že neposlouchají pečlivě. Doba je rychlá, scanujeme texty, posloucháme na půl ucha, protože jsme zvyklí na multitasking (někdo). Pak je i pro politiky těžké předat nějakou informaci, když to dopadne u některých tak, jak v mém článku. 

Doba je ale rychlá i na rozšiřování internetu do všech koutů světa a tak si vidíme do talíře všude a chápu Afričany, že chtějí do Evropy. 

Nezrychluje se pouze čas a nepropojuje se pouze svět, ale propojují se i problémy. Dostávají se do takové komplexity, že na ně odborníci už těžko hledají řešení. Dneska vám žádný ekonom neudělá dlouhodobější prognózu a i za krátkodobou bude stát proto, že nic jiného mu nezbývá. 

V rámci propojeného businessu je i zemědělská politika hodně obtížná (a klobou dolů před Marianem Jurečkou), protože musíte zohlednit zušlechťování vyčerpané krajiny, polí, klimatickou změnu, ale i prodatelnost zemědělských produktů (tj. nesmí být drahé). Kam až budeme moci jít v rekultivaci krajiny, abychom byli konkurence schopní, nebo se naše pole naopak vyčerpají zcela či neudrží vláhu, to je otazník do budoucna. 

Ani ve školství to není snadné: Zápasíme se závislostmi dětí na mobilech, sanujeme následky multitaskingu a rozpadlých rodin. 

Dneska jsem byla na muzikoterapeutickém workshopu a v jeden okamžik si uvědomila, jak jsme v napětí a v jakém protikladu stojí bytí tady a teď v rámci hudby (srdce, celý člověk) a na druhou stranu do budoucna řešení tak složitých problémů (přepálená hlava a i by si ji politici a jejich poradci - včetně mě - mohli ukroutit, zavařit). Zeptala jsem se tedy na to "CO JE KLÍČEM K ŘEŠENÍ TÉTO SITUACE A TO ZEJMÉNA V OTÁZCE AFRIKY". Vytáhla jsem si k tomu kartu "HOJNOST". V rámci hlubokého bytí v hudbě mi přišel i konkrétní význam této karty teď a tady v této situaci: "Měli bychom si být vědomi hojnosti všude kolem nás. Jak my, tak Afričané. Hojnosti lásky energie. Hojnosti možností a nutnosti volnosti pro vesmír. Harmonii vlastního chtění a osudu (lekcí). Pokud se Afričané kousnou v pocitu chudáčků nebo pocitu ochuzení, vyvolá to velkou negativní energii proti životu samotnému." Těžko se mi ten pocit a jasný vjem popisuje. "Pokud se naopak Evropa nepodívá do zrcadla, že je přesycena jídlem, zábavou, mobily, oblečením, vjemy, zprávami apod., tak vytváří napětí z druhé strany. Jednak vůči Africe, ze které čerpáme levné suroviny a plodiny (Fair trade je zatím ojedinělá záležitost) a zároveň tak, jak Afrika může umřít hlady, tak my můžeme umřít na přesycenost těla a mysli a na hlad srdce po opravdovém lidství." 

Řešením není přijmout do Evropy Afričany. Jsou to Afričani a mají žít v Africe. Ti, kdo navrhují se o Afričany postarat v Evropě a také to dělají, propadají vlastní bezhraničnosti a pseudohumanitě. Řešením ale ani není se s nimi v rámci obchodu spojit přes internet a nechtít vnímat jejich pocity, neřešit Fair-trade a zavřít své srdce v pomyšlení, že bychom z našeho rozpočtu a také z kapes bohatých lidí (hodně) a lidí, co mají na obživu (kousek) nemohli financovat vzdělávání v zemědělství a antikoncepci pro Afričany. 

Myslela jsem si, že jasnost tohoto problému je i v mysli jasná a neodiskutovatelná, ale jak v reakci na článek o zemědělské pomoci Africe, tak dnešní vjem při muzikoterapii mi potvrdil, že to není téma hlavy. Je to téma srdce a duše. A tam je to vždy otázka ba bank. Zda zvítězí duch-srdce-lidství nebo ego-mysl-sobectví. To neplatí jen ve vztahu k Africe. Právě jak si stěžujeme, že někteří i z Čechů jsou v těžkých situacích, je třeba rozlišit a) kde je to těžká situace, která právě umožňuje vnitřní růst člověka a nemá být tedy opečovaná financemi b) kde je to ukazatel na to, že i v rámci naší společnosti, která jako celek má tedy dostatek, je to výzva nás všech k pomoci jeden druhému (daně všechno nevyřeší).  

Co tedy můžeme konkrétně my v současné době dělat?

- Co existuje, kupovat ve Fair trade a ptát se na možnost dalších produktů.

- Chápat Afričany a nestavět se proti nim (i když je to přirozeně, jako každý jižanský stát krajina ne tak pracovitých lidí), pokoušet se hledat řešení a zároveň se "ptát vesmíru" nejen myslí. Přát Afričanům to nejlepší.

- Neokrádat stát o daně, protože pak není ani na naše důchody a naše postižené, natož na Afriku.

- Chápat nutnost nejen fakticky, ale právě na energetické a myšlenkové  a psychologické úrovni nutnost v rovnováze pomáhat Africe tak, aby jsme ji nečinili závislou na nás, ale naopak v jednoduchosti soběstačnou a tam, kde nebudou podmínky pro život, tak aby se populace postupně zmenšovala. 

- Nevyčerpávat planetu Zemi ani u nás, ani v Africe. Nepřispívat více, než je nutné ke klimatické změně. To znamená žít skrovně, nikoliv zavaleni věcmi a mlsotami. 

- Z vlastního platu přispívat jak na problémy v České republice, dále někomu bližnímu, tak právě i ty v globálním světě  jen zdánlivě vzdálené. 

To nejsou pokyny či poučování, to jsou vjemy z víkendu s hudbou, kde je člověk sám sebou a odhazuje svoje nánosy ega a toto vnímá. 

Nenuťte se do ničeho, jen vám přeji chvíle, kdy budete moci nejen tyto věci procítit a vnímat, že na něco mohou existovat částečná řešení (nemůžeme pouštět Afričany do Evropy), ale druhá polovina je na dlouhodobém procesu, jak se různé síly a procesy v nás dostanou spíše do rovnováhy, nebo se vyhrotí v konflikt. Podobně jako ve vztazích. 

Držím nám palce. Je to na nás i na Afričanech, zda v sobě budeme podporovat to lepší - vnímání a výzvy ke vnímání hojnosti toho nejzákladnějšího, nebo budeme pěstovat bez-vědomí a chtivost. 

Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | sobota 7.4.2018 21:05 | karma článku: 14,63 | přečteno: 564x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 615x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik