Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V jakém stádiu je jednání o Dublinu IV?Jak to, že i Švýcarsko a Norsko by muselo dodržovat

kvóty, kdyby se schválily? Na co se kvóty vztahují? Jaké stanovisko a jak pevně zastávají naši politici v Evropě ohledně povinných kvót? 

Omlouvám se těm, kteří znají současné znění Dublinské dohody, resp. vědí v základu, o čem s v ní jedná. Pro ostatní raději jednou větou: Dublinská dohoda určuje v Evropě, jakým způsobem se budou přijímat cizinci, kontrolovat a jak se smí pohybovat v rámci Schengenského prostoru. Určuje např. že se o uprchlíka stará první země, do které vstoupí. Buď mu azyl (dočasnou ochranu) udělí, nebo ho vyhostí. Neposílá ho do další evropské země bez kontroly. Tento systém je stavěný na určitý počet uprchlíků tak, aby každá země mohla kontroly a řešení jednotlivých případů zvládat. 

Situace v Řecku a Itálii byla jiná a tak se ad hoc přijaly nefunkční kvóty (pouze ministři zemí). Situace byla daná nejen velkým počtem běženců (na což Evropa nezareagovala dostatečně), ale také tím, že např. Itálie falšovala v předchozích letech počty uprchlíků, aby dostávala větší dotace. V roce 2014 a 2015, kdy přišlo skutečně tolik uprchlíků, už si nemohli vymýšlet větší čísla a tak se dostali do problémů, protože Evropa už neměla potřebu navyšovat své pracovníky (policie, úředníky) v dané oblasti. 

Právě proto, že se v Africe chystá ne několik milionů (což bylo právě to velké číslo migrantů v posledních letech), ale sto milionů lidí k odchodu (skutečný hlad a sucho, nebezpečí, touha studovat, záběry z Evropy a iluze - u každého něco jiného) do Evropy, řeší Evropa pochopitelně, co s tím. Protože potom i kdyby všichni policisté Itálie a Řecka byli nasazeni na hranice, kdybychom tam poslali i my dvojnásobek policistů, nestačilo by to. Řešení není snadné, protože bez kontroly střílet lidi ve výsostných vodách, když tam mohou být skuteční uprchlíci, to je proti všemu lidství (a snad k tomu nedojde). Pokud by byli lidé kontrolovaní na pobřeží, musel by systém vypadat jinak. Řeší se i, jak pokud možno alespoň nějaké migranty odfiltrovat přímo na moři a vrátit hned zpět (pokud mluví jazykem ze země, která není vyhlášená jako nebezpečná, což je v tuto chvíli jen Sýrie v Asii a Erytrea v Africe). Problém je totiž v tom, že řada zemí nemá status bezpečné země a tak pokud někdo požádá o azyl z politických (nikoliv válečných) důvodů, pak má být prošetřen důkladně. To ale trvá a systém se v tom začíná zadírat, tím více by se zadřel, kdyby se hnulo sto miliónů lidí. Proto se jedná o nové Dublinské dohodě, Dublinu IV, ABY TO PRÁVĚ EVROPA MĚLA ŠANCI ZVLÁDNOUT, podobně jako kdyby se pohnula větší část Ukrajiny (což také hrozí) apod. - což by pro Slováky a Čechy bylo velmi náročné. 

Dublinská dohoda IV obsahuje proto řadu zjednodušujících kroků v rámci azylového řízení, ABY SE AZYLOVÉ ŘÍZENÍ URYCHLILO (např. nemožnost, aby se odmítnutí žadatelé o azyl odvolávali apod.)  A TI, CO NEMAJÍ NÁROK NA AZYL, MOHLI BÝT CO NEJRYCHLEJI VYHOŠTĚNI. Pokud se tedy podaří dojednat sporný bod v rámci migračních povinných kvót pro státy, tak by bylo vhodné, aby Dublin IV platil co nejdříve. A samozřejmě nápad na slučování širokých rodin je také velmi problematický, protože to už mohou přijít rovnou všichni. 

Co je tedy předmětem sporu ohledně kvót? 

Omylem lidí je, že si myslí, že musíme integrovat určité procento lidí podle nějakých celoevropských pravidel. Tak tomu není. Jde čistě o to si ROZDĚLIT ŽADATELE O AZYL DO AZYLOVÝCH ŘÍZENÍ V JEDNOTLIVÝCH ZEMÍCH TAK, ABY ITÁLIE A ŘECKO (A V PŘÍPADĚ, ŽE BY SE HNULA UKRAJINA, TAK ČESKÁ REPUBLIKA A SLOVENSKO NEKOLABOVALI). TO, KOMU UDĚLÍ STÁT AZYL JE DANÉ ČÁSTEČNĚ ŽENEVSKÝMI KONVENCEMI (VÁLEČNÝ UPRCHLÍK) A ČÁSTEČNĚ STÁTNÍMI PRAVIDLY KAŽDÉHO STÁTU. 

BYLO BY TO NA JEDNU STRANU VHODNÉ, ALE MUSELO BY TO ZNAMENAT ZAVŘÍT UPRCHLÍKY DO UZAVŘENÝCH AREÁLŮ, NEBOŤ U NÁS BY VZHLEDEM K NÁROČNÉMU JAZYKU, PŘÍSNOSTI ÚŘADŮ A I NEEXISTENCI MUSLIMSKÝCH A ČERNOŠSKÝCH KOMUNIT (DO URČITÉHO ČASU) NECHTĚLI ZŮSTÁVAT a při větším počtu běženců ani nám by se nechtělo zde mít volně se pohybující nezkontrolované osoby. A ZÁROVEŇ TO NAOPAK JE VELMI NEVHODNÉ, PROTOŽE I Z AZYLOVÝCH ZAŘÍZENÍ z vnitrozemských států ODLIFROVAT POTOM NEÚSPĚŠNÉ ŽADATELE BY BYLO ZBYTEČNĚ NÁKLADNÉ A KOMPLIKOVANÉ. Proto i naši politici jsou pro to, abychom kvóty nepřijímali a spíše diskutovali o nutné celoevropské JEŠTĚ ZVÝŠENÉ POMOCI ITÁLII ATD. - DODÁNÍM JEŠTĚ VÍCE POLICISTŮ, ÚŘEDNÍKŮ A JAZYKOVÝCH SPECIALISTŮ. Zda by to stačilo při obrovské vlně, nikdo neví a proto se toho evropské státy bojí a hledají záložní plány. 

Právě o tom se jedná, neboť to je tak jasné a v tom případě je třeba hledat řešení ještě hlubším způsobem pro budoucnost Evropy. 

Jiným problémem je, jak pomoci Africe, aby z těch oblastí, kde přece jenom prší, se lidé do Evropy nehrnuli a naopak tam svoji zemi zvelebili. O tom píši v předchozím článku:

https://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=657548

Jak to, že by Dublin IV muselo dodržovat Norsko a Švýcarsko, kteří nejsou členy Evropské unie!!! a tudíž BY NÁM VYSTOUPENÍ Z EVROPSKÉ UNIE VZHLEDEM K ODMÍTNUTÍ KVÓT NEPOMOHLO? DUBLINSKÁ DOHODA TOTIŽ NEPLATÍ PRO EVROPSKOU UNII, ALE PRO VŠECHNY V EVROPĚ OBCHODUJÍCÍ STÁTY. POKUD BYCHOM Z EVROPSKÉ UNIE VYSTOUPILI, NASTALA BY POUZE TA SITUACE, ŽE BYCHOM MUSELI DUBLIN PASIVNĚ PŘIJMOUT, ALE NEMĚLI ŠANCI O NĚM JEDNAT!!!

Omlouvám se těm, kteří o jednání mezi Evropskou komisí, Evropským parlamentem a Evropskou radou, tj. premiéry, popř. ministry v daném rezortu jednotlivých států. 

Jednání probíhají mezi všemi členy a to buď dlouhou anebo zkrácenou cestou, kdy se zásadní jednání vedou mezi zástupci evropského parlamentu, Evropskou radou v tak zvaném Trialogu. Velmi zjednodušeně - musí dojít k základní dohodě mezi Evropskou komisí, Evropským parlamentem a Evropskou radou - tudíž přímo politiky dané země (vládou). 

V otázce Dublinu IV stála naše minulá vláda a stojí i současná vláda a současní poslanci v pevném postoji neschvalovat povinné kvóty, ale pokusit se hledat jiná řešení. Odmítáme rozšíření slučování rodin. U ostatních bodů jednáme o detailech, ale ty ostatní body, které jsou právě klíčové, umožňují výrazné zrychlení azylového řízení a tak rychlejší návratovou politiku. Proto, že se očekává další vlna z Afriky, je snahou Dublin IV přijmout, aby se nestalo, že i při vší snaze Itálie atd. se sem prostě povalí davy a bude nutné stavět hranice mezi státy a silou řešit migraci uvnitř Evropy. To by samozřejmě možné bylo, ale kromě toho, že by to bylo nepohodlné při cestování (několikahodinové fronty na hranicích) by to výrazně snížilo obchod a zisky v rámci Evropy a tak naši životní úroveň. A hranicemi by i tak nějací uprchlíci proklouzli (věřím, že ne mnoho).  

Pokud máte k Dublinu IV. nějaké konkrétní otázky, prosím, pište je do komentářů, pokusím se na ně odpovědět nebo zjistit odpovědi u politiků. 

Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | sobota 7.4.2018 8:25 | karma článku: 19,00 | přečteno: 758x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 614x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik