Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Které neduhy provází nově dnešní teenagery? Jak se k tomu staví špičkoví koučové,

psychologové a učitelé tělocviku? Co z toho pozorujete i u sebe? Jak s tím pracujete? Jak o těchto věcech komunikujete s dětmi? 

Nemohu v tomto článku vypsat vše, ale ráda bych zachytila několik bodů:

1) Závislost na mobilu a počítači. Statistiky se liší, ale všechny jsou děsivé. Polovina? Je to hodně nebo málo? Důležité je vnímat příznaky závislosti:

a) Nutnost mít mobil u sebe.

b) Větší čas ztrávený sms, hrami a to i na v časech, kdy člověk normálně rozjímá, usazuje si prožité zážitky či vědomosti.

c) Usínání s mobilem,  ještě před spaním (a někdy i do noci) si potřeba něco dělat na mobilu.

d) Závislost u některých dětí na mobilu (i přes hrozbu trestu a řadu jiných možností, jak zrelaxovat a pobavit se) o přestávce či dokonce u někoho potřeba ho vytáhnout i o hodině.

2) S tím souvisí i závislost na neuromediátoru dopaminu: Dopamin v určité koncentraci v mozku způsobuje slast. Danou tím, že nás někdo podpoří, pochválí, lajkne. Závislost na lajcích na facebooku a instagramu je právě tím příkladem. Projevuje se

a) Potřebou kontrolovat, kolik lajků náš příspěvek dostal.

b) Smutek či rozčarování z toho, když jsme dostali méně lajků, než jsme očekávali.

3) Toto je součást všeobecnější závislosti mladých na okamžitém uspokojení svých potřeb:

a) Počítač hned po kliku přeskočí, kam má, běda, jak ne.

b) Okamžité lajky.

c) Učiteli, musíš mě hned vyvolat, já se přece hlásím. Je mi jedno, že teď mluvíš s jiným žákem, kterého jsi vyvolal. Když mě nevyvoláš, budu mluvit bez přihlášení a je jedno, zda nás bude mluvit pět, koukej to všechno stihnout. Počítač mě stíhá, ty musíš také. 

4) Doba, která umí splnit díky penězům a možnostem vše hned neučí mladé oddálit uspokojení, na něco se těšit, zvládnout, když není vše hned. 

a) Způsobuje to ta stejná očekávání v práci a pak, pokud se nedaří hned, mladí lidé odchází.

b) Nemají trpělivost hrát na nějaký hudební nástroj či zůstat u nějakého kroužku déle (tam teprve přichází náročnější období).

c) Důsledek to má i do pozdějšího věku hudebníků: V současné době je sice hodně rodičů prvňáčků, kteří nemohou sehnat učitele hudby (ale méně, než dříve). Ale lidí, kteří vychází použitelní jako učitelé muziky z konzervatoří je čím dál méně. 

d) Legrační důsledek to má i do hodin. Ptali jsme se na jiných školách, zda je to jen u nás, nebo ne...ne, je to trend...druhostupňoví dudlají flašku jako lahev s mlíkem, někteří se prolévají vodou, slazenými limonádami či kolou a tak potřebují neustále na záchod (i s tím experimentují - věřím, že snad jen móda). Vydržet chuť na něco do přestávky? I když je něco baví, jakmile vypadnou z flow, hned mají potřebu to zaplácnout (to jen někteří) nějakou mlsotou. A mluvit (výjimky, ale najdou se) s učitelem s plnou pusou...protože pohoda je přece pohoda...takto jsou zvyklí sedět doma či i někteří v noci...s kolou a sladkostí (jsme bohatá společnost), o to větší potřebu mají tam, kde cítí pohodovou práci i ve škole. 

e) Důsledky to má i do manželství. Existují manželství, kde si manželé v rámci rychlé doby odžijí svůj Příběh dříve a tak se jako kamarádi v dospělosti dětí rozvádí, zůstávají v láskyplném kontaktu, ale další životní růst musí absolvovat s někým jiným. Tomu rozumím a nevím moc, co s tím dělat. Ale pokud je rozvod dán tím, že lidé nemají trpělivost se sžívat a neumí s tím kvůli nezvyklosti řešit drobné problémy a pracovat dlouhodobě na něčem, co nenese ovoce hned, pak to je ukazatel na náš problém. 

Měříme závislost na alkoholu, automatech, ale už ne na dopaminu, okamžitém uspokojení apod. 

5) Multitasking - tj. poslouchat někoho a u toho psát sms je násobně náročnější a vyčerpává to mysl i tělo. Tak hovoří odborníci - psychologové a koučové. Hovoří i o tom, že IQ takového člověka jde minimálně o 10 bodů dolů. Dokonce multitasking vlastně neexistuje. Existuje rychlé přepínání mysli z jedné činnosti na druhou (i matka u dítěte, lovec, který kouká v krajině), ale ne současná práce. Proto takové chování je pro přežití osobní (obrana, lov) nebo rodu (výchova dětí), ale nevede do hloubky jakékoliv činnosti či přemýšlení. Tím neodsuzuji matky, naopak to je speciální skoro až transovní a maximálně láskyplné bytí. Ale pokud toto chce kdokoliv provozovat v rámci kreativity či intenzivního hloubání, přemýšlení, počítání, není to možné. Bohužel mysl, která pracuje často v multitaskingu, neumí potom to hlubší fungování a tak se snižuje počet hráčů na hudební nástroj, děti se zhoršují v matematice. Mají přeskakující mysl a na to přidání peněz učitelům matematiky jako jediná spásná metoda nepomůže. 

6) Spánková deprivace, úbytek schopností kvůli pařen do noci na mobilu...kvůli modrému světu i horší usínání a spánek. Jak to starší děcka řeší? Zkuste hádat....ano....sice ne doma (to zatím jen jeden případ)....ale z kapesného si ráno koupí velké kafe do ruky na cestu (v jedné třídě 2/3 dětí pije pravidelněji kávu a ani důsledky závislosti na kofeinu je zatím neodrazují). 

7) Ztrácí se schopnost orientace v prostoru. Nevědělo se jako, zda k tomu google mapy s šipkou povedou. Ano, vedou. Vnímají to více rodiče, než my učitelé. 

8) Kdybyste viděli děti na tělocviku dneska...ano sportovní kluci jsou pořád...ale také kromě buchet holek (ne všechny, ale je jich více) najdete totální mamámky či nekoordinované hochy. Pokud jsem se pokoušela jim ukázat nejlehčí houpání z qigongu, který jsem se naučila hned, v tomto jednoduchém pohybu nedokázal sladit pohyb rukou a nohou z druhostupňových dětí skoro nikdo. Když nás naopak učil jeden šikovný kluk speciální moderní tanec, děcka byla překvapena, jak rychle a dobře mi to jde. Nejde o to jen hrát nějaký sport jako kroužek. Jde o ty všestranné aktivity dětí venku či o přestávkách ve škole...

Co s tím vším? Řešení jsou někde jednoduchá (večer mobil dětí u rodičů a budík zvlášť), někde experimentální (od 9. dubna se někteří naši žáci zapojí do experimentu "týden bez mobilu"), jinde je to na rodičích (do jisté míry pohyb a do jisté míry i orientace dětí v prostoru bez mobilu). Dílčím způsobem řešíme deficity na Výchově ke zdraví (a má určitý vliv, hurá), motivují se pak děti i mezi sebou. Blízký vztah učitelů a žáků vede k možnosti inspirace i o přestávkách. Kdykoliv jdeme s dětmi někam do Prahy na nějakou akci, na různých místech při cestě se jich ptám na orientaci na Vltavu, Pražský hrad, naši školu, určitá klíčová místa a ulice (zlepšuje to základní povědomí, ale problém orientace to neřeší). Jinde to není snadné, protože i při důsledné výchově v rodině s odloženým uspokojením někdy, je atmosféra mezi vrstevníky a ve společnosti nakloněna k plnění přání hned. Nebo jak s kapesným? A jinde vyloženě  "babo raď" jak např. motivovat více hudebníků a matematiků ke skutečné vášni i při cvičení. 

Držím vám palce - všem mladým i starším - rodičům - učitelům. 

Alena Kulhavá

 

Autor: Alena Kulhavá | čtvrtek 29.3.2018 22:31 | karma článku: 25,19 | přečteno: 925x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 614x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ředitel ČT považuje Etický panel za důležitý. Hledá nové členy

24. dubna 2024

Před Velikonocemi rezignovali členové Etického panelu České televize (ČT) kvůli sporům s ředitelem...

Rusové ostřelovali Charkov, Ukrajinci zasáhli ropné sklady u Smolenska

24. dubna 2024  8:33,  aktualizováno  10:59

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy, oznámil starosta...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě změní oproti tomu, jak to původně navrhla vláda....

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik