Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

"Jak se dělá demonstrace" anebo pár inspirací nejen pro učitele, rodiče a studenty

Nepovažuji se za "guru" společenského života, ale jako občan a učitel píši několik inspirací k zamyšlení, jak dělat věci lépe. 

Mají studenti demonstrovat nebo ne?

Učitelé, rodiče ani samotní studenti se na tom neshodnou. 

V roce 1989 demonstrovali a stávkovali studenti zejména Vysokých škol. Čas, kdy se neučili - resp. kdy nebyli na přednáškách, museli potom nahnat samostudiem, termíny zkoušek nepočkaly. Tomu říkám stávka. Oběť pro národ s konkrétnější strukturou, o co usilovat. 

Stávka studentů tento týden je pochopitelná a může být za určitých okolností i poučná, ale první otázka mě napadá, kolik studentů bylo (je) ochotno si samostudiem z internetu a učebnice dohnat látku z dané hodiny, popř. pokud se nedá doplnit, tak se sejde s učitelem třeba jiný den ráno. 

Druhá otázka, která mě napadá, je, jak staré děti mají stávkovat. U vysokoškolských studentů je to pochopitelné. U středoškoláků nad 18 let také. Ale mohou mít nějaký ucelený pohled na věc dvanáctileté děti osmiletých gymnázií? Nepíši to zde jako kritiku, jen jako bod k zamyšlení. 

V roce 1989 mi bylo jedenáct a celá naše pátá třída měla nástěnku OF, každý den jsme přednášeli tři referáty těch nejzajímavějších událostí před celou třídou, abychom zůstávali v obraze a i se občansky vzdělávali, začínali uvažovat o celé problematice společnosti. Chodili jsme na demonstrace a různé akce v Praze s rodiči. Diskutovali jsme jak s rodiči, tak ve škole. To nám vydrželo až na gymnázium, kde sice už nebyly referáty, ale tím, že jsme povyrostli na základní škole, jsme byli schopni realizovat různé projekty sami od sebe a vnímat do hloubky ty nejzásadnější otázky člověka. 

Na základní škole jsme tento týden nestávkovali, protože v širokém spektru dětí jsem to (kromě toho, že stávka nebyla primárně zamýšlena jako stávka základních škol, ale to by nevadilo) ani nezmiňovala jako možnost, protože v situaci, kdy má řada dětí problém přesněji formulovat, jaký je rozdíl mezi Evropskou radou a Evropskou komisí, zná jen nejzákladnější politiky, nesleduje zprávy a bylo pro ně obtížné pochopit, co to je střet zájmů a že se to netýká primárně jen Andreje Babiše, tak má mnohem větší význam ve vzdělání pokračovat, než se neučit, nepovídat si, ale vykřikovat něco na ulici. Zároveň v rámci projektu sami prezentovali, co by chtěli ve škole a v okolí školy zlepšit, jaká povolení k tomu jsou potřeba, jaké personální zajištění, kolik by to stálo a jak by se na věci podíleli prací oni samotní (základ rodinného i společenského života). 

K tomuto článku otevírám diskusi, protože mě právě zajímají zkušenosti nejen učitelů, jak stávka probíhala. 

Pokud totiž dostanou děti příliš brzo do rukou svobodu, destrukce je zaručena. Dokážu si představit, že někteří naši deváťáci a sedmáci by dokázali stávkovat konstruktivně a i inspirativně pro ostatní, ale byla by to menšina. U té větší části bych očekávala převahu hluku  a projevu vlastní síly  nad porozuměním a obsahem. Věci mají svůj čas, děti rostou v rodinách, škole i společnosti. 

Tak jsem nebyla ráda, když se na internetu objevovala hesla v rukou 13 letých dětí "Zemane, nekaž mi dětství." apod. : Na řadě plakátů děti panu prezidentovi tykala. Pokud to bylo ve spojení s nepochopitelným bianko šekem pro Andreje Babiše z hnutí ANO (využili koncovku zemaNE), tak jsem to ještě dokázala pochopit. Pokud to ale tento specifický význam nemělo, považuji za velmi nevýchovné podporovat vypuštění takového dítěte konkrétním učitelem na ulici, aby prezentovalo neúctu už v oslovení. Mám vůči panu prezidentovi velké výhrady a kéž by býval šel už do důchodu, demonstrovala jsem, ale nebudu mu tykat a ani se chovat nevkusně. Není nic horšího, než uřvaný, celkové věci neznalý, mandátem se opájející puberťák - to asi historie jako vzpurnost plebsu ještě nezažila. 

Na druhou stranu pokud se podařilo některým učitelům systematicky pracovat s dětmi či dospělejšími studenty (úměrně jejich věku, přehledu a iniciativě) tak, že se podrobně orientují v situaci a dokáží mít své konkrétní pohledy bez ohledu na rodiče, spolužáky a učitele a vyšli s takovými originálními transparenty na ulici, napoprvé v organizační pomoci školy to vnímám jako konstruktivní a velmi prospěšné pro vývoj společnosti. Prospěšné je i to plně respektovat ty studenty, kteří stávkovat nešli: Bylo to z důvodů toho, že se necítili kompetentní (potřebovali by více informací, které v tu chvíli ještě neměli), mají jiný nebo i složitější pohled, se kterými nemusíme souhlasit, ale je předmětem diskuse, nikoliv nátlaku.

Sama jsem věnovala velkou pozornost parlamentním a prezidentským volbám a právě tím, jak to byly tři volby za sebou, se děti v diskusích i hledání na internetu, sledováním debat a diskusí s rodiči mnohé naučily. Žáci mají konkrétní nekomplexní pohledy, ale právě v diskusi ve třídě, kdy po volbě nanečisto jsme diskutovali, tak mohli vnímat rozdílnost a doplňující charakter voličů (sebe navzájem) toho kterého kandidáta, vnímání kvalit a i problematických stránek jednotlivých kandidátů. V rámci spektra politických stran si uvědomit, co je pro ně důležité. Nejsou ani dnes vyspělými voliči, ale jsou výrazně posunutí pro komplexní vnímání, orientaci v dění a zároveň vnímání a toleranci sebe navzájem. A i dnes sledují situaci a příležitostně diskutujeme. 

Pro další stávku studentů bych tedy uvítala větší přípravu na některých školách a také druhý důležitý krok: Pokud byla stávka první jako inspirace a učení se procesu (žádný učený z nebe nespadl, včetně učitelů), tak druhá stávka by podle mě měla vyvěrat už z potřeba samotných studentů a měla by probíhat odpoledne ve volnu studentů středních škol. Aby se projevila skutečná iniciativa a nikdo nemohl říci "jo, ulejem se ze školy"  nebo "jsme tlačeni k určitému postoji."  Projevit se pak mohou i organizační schopnosti studentů a je to (klidně i ještě s částečnou pomocí učitelů) i otázka udržení vkusu a slušnosti. Je jasné, že studentská hesla budou hýřit vtipem a půjdou na hranu vkusu při získání originality a razance, ale pokud jsou projevem hulváctví a nerespektu (v té nejobecnější rovině), pak jen podporují to, proti čemu demonstrují. 

S přáním dalších dobrých dní ve vlastním, vztahovém, komunikačním i společenském růstu pro nás pro všechny Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | neděle 18.3.2018 14:03 | karma článku: 29,54 | přečteno: 1686x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 615x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  11:54

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:50

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Nezvládla jsem prodat svou práci. Neměla jsem lajky, řekla končící Langšádlová

25. dubna 2024  11:44

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, protože...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik