Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ztělesňuje Babiš prezidentský způsob demokracie analogický USA?

Můžeme opustit parlamentní demokracii? Můžeme se dostat do osvícené monarchie? Jaké inspirace ze světa současného i minulého nás vedou k těmto úvahám? Kde běží základní pohyb ve společnosti a to nejen v Čechách? Co je Člověk?

V médiích se začíná objevovat úvaha, že stížnosti politiků na to, že  parlamentní demokracie, která je postavena na pilířích demokracie, nám mizí. Než se pustíme do úvahy, podívejme se na některé jevy, které to potvrzují (některé uvozovky přímé řeči Andreje Babiše jsou explicitní, jiné implicitní):

- "Chci řídit stát jako firmu"

- "S SPD do koalice nechci, takže když jsem pro demokratické strany jako trestně stíhaná osoba a osoba vedená podrobně v mnoha svazcích stb nepřijatelný, klidně budu vládnout s ANO jak chci dlouho a neříkejte tomu prosím "vláda v demisi", protože já makám: Vyhazuji tolik náměstků v rámci systemizace, aniž bych jim dával kárná opatření. Ve firmě je pochopitelné, že tam chci mít svoje lidi. tým."

- "Nervozita pana prezidenta ohledně sestavování vlády je malá a buď to vydrží čtyři roky, nebo mě on a demokratické politické strany přinutí sestavit vládu s SPD a komunisty (tichou podporou - vlastně se nic nezmění). Nebo nám dá pan prezident čas do června a pak proběhnou předčasné volby. Ve světě mám už tak jak tak špatné jméno, když jednám tak, jak jednám v Čechách, řadu lidí jsem tam pozurážel (včetně Junkera), ale i tak tam věřím něco prosadím."

- "Neřešte zajišťovací příkazy (policii nerozumím, proč řeší nějaké zákony - 25% hned stopla a 60% pozastaveno), jsem nejlepší podnikatel, takže pokud zlikviduji konkurenci, přinesu do státní kasy hodně peněz a kdo by to nechtěl? Podívejte se, procenta podpory mi stoupají a i celá moje strana za mnou jednomyslně stojí. Střet zájmů (kdybych to nedělal úmyslně - nikdo neví)? Cože - co to je?"

Naštěstí jak on, tak Bakala dávají i v čím dál více monopolních Čechách (všechny obory) novinářům určitý svobodný prostor (byť do toho Babiš někdy zasahoval a co víme, jak je to teď) a řada novinářů pracuje zcela nezávisle, takže projev pana prezidenta naštěstí není pravdivý (zejména byť gauner Bakala vlastní i hodně svobodná média). Nedej bože, aby se slova pana prezidenta naplnila (opět porušil jedno z tabu, jako by zlomil další pečeť do budoucna právě on a Andrej Babiš svými vyjádřeními). 

To, co je na věci dále smutné je, že v některých případech politici ANO s třeba Andrej Babiš konají dobré kroky a výměnu nejbližších politických náměstků také rozumím (člověk potřebuje mít svůj tým a s ním být sehraný), i některé systemizaci. Právě proto, že dochází ke střetu zájmů a k mocenským monopolním vlivům, vzniká ve společnosti chaos, kdy jsou zároveň některé mocenské boje umně zastřeny a zároveň některé dobré kroky zbytečně napadány, protože nedůvěra od jiných politiků a i od občanů značně narostla a je pochopitelná. Chaosem podkopáváme ještě hlouběji důvěru v demokracii a vůbec v náš spát a politiky jako takové.

Některým lidem tento způsob vyhovuje, protože jim připomíná prezidentský systém Ameriky a nevidí v tom nic špatného. Proč by mělo být dané, že zde máme parlamentní demokracii? Že se má ctít pravidlo, aby nenastával střet zájmů?  Můžeme ji během jednoho volebního období změnit na prezidentskou. Tito lidé tak nevnímají rozdíl, mezi populismem a oligarchickými způsoby Andreje Babiše a mezi parlamentním systémem nejen Ameriky. 

To, co je podle mého omylem těchto lidí, je vnímání procesů ve společnosti. Pokud bychom cítili, že je pro nás vhodnější prezidentský systém, mělo by to být podloženo nějakým vývojem a ne unáhlenými komentáři. Pokud bychom totiž měli sledovat základní pohyb v Evropě i Americe, tak je to populismus a monopolnictví, korporáty (když pominu specifiku Německa a jeho komplexu z války, které řeší tlačením na zbytek Evropy naruby a výsledek je podobný). Pokud u nás fungovala parlamentní demokracie a v Americe prezidentský systém, fungovalo to v rámci určité úrovně jednání. Nebylo to jednoduché a v řadě chyb a konfliktů jsme se pohybovali také. Ale vždy je třeba vnímat, zda ti lidé, kteří vstupují do vládnutí, jsou celistvé zkonsolidované a do jisté míry pokorné vědomé osoby, nebo zda to jsou mocensky (byť schopní) v rámci ega utržení jedinci. To je bohužel ten neblahý pohyb, společný jmenovatel po celém světě (včetně brexitu - ať už byl dobře či ne - to vůbec nehodnotím), střední Evropy, Ruska, Německa (Merkelovou to minulý týden také strhlo k jistému rozhodnutí - byť se snažila odolávat), na východě, na jihu...rozbořené demokracie, rozbořené autoritářské režimy. 

Hlavní hybnou silou je globální obchod, touha po maximálním pohodlí a možnostech dlít co nejvíce ve virtuálních světech v rámci teplého pokoje. S historicky trvající a teď eskalující touhou u některých je monopolitstický touha ovládat svět přes obchod (nejen Babiš atd., ale řada korporátníků, Monsanto není zdaleka jediné). 

Stát má mít starost o prosperitu, ale nejen o to. Pokud politici ztratí pojem Celku, z Bytí- z toho, z čeho (kromě ekonomiky) má politika vycházet, pak sofistika, nihilismus a sobectví získávají neomezenou zelenou. Ztrácí se lidství, velikost osudu, výzvy, poslání Člověka jako takové, propadáme se do roviny zvířátek, které jen bojují o co největší kus žvance. 

Pokud neuvidíme hloubku problému, kde se zcela ztratil pojem Člověka, jeho směřování a budeme řešit pouze kosmetické záležitosti, jako je to, zda máme mít parlamentní demokracii nebo prezidentský systém, může se nám stát, že se nám zde budou měnit systémy, ale vlastní život jak společenský, tak náš osobní (ten primárně) při této slepotě půjde čím dál více nenápadně ve psí. 

Co je Člověk? Kde jsou jeho největší Otázky kromě úspěchu v businessu? Jsme schopni je ještě vnímat? Jsou pro nás důležité? Nebo jsme na první místo, na piedestal místo Bytí postavili něco jiného? 

Přeji Vám, abyste si dovolili udělat prostor ke kladení podobných otázek a prociťování vlastních odpovědí na ně, na komunikaci s druhými. 

Na fotografii je náš, troufám si říci, nejvýznamnější filosof, světově uznávaný Jan Patočka. Vřele doporučuji jeho texty ke čtení. 

Srdečně Alena Kulhavá

 

Autor: Alena Kulhavá | sobota 10.3.2018 11:33 | karma článku: 16,56 | přečteno: 376x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 615x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik