Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jaký je rozdíl mezi demokratickou volbou a demokracií?

Je demokratické demonstrovat proti zvolení Ondráčka do čela Gipsu? Má to smysl? Má smysl revidovat knihu Timothy Snydera vzhledem ke krokům Andreje Babiše? Co jsem konkrétně udělala já? Co je asi klíčové, aby dělalo těch 49% lidí?

Pan Ondráček je do čela parlamentní komise Gipsu zvolen demokraticky, a proto není možné zpochybňovat tuto volbu. Na druhou stranu má smysl uvažovat, zda by přece jen nechtěl sám pan Ondráček vyvolat nové hlasování a z funkce odstoupit a s tímto jsem podepsala dnešní petici na Václavském náměstí. Pak by mohly být vypsané nové volby na jeho post. 

V čem je zvolení pana Ondráčka do čela Gipsu nebezpečné a proč je kolem toho takový tyjátr? 

1) Přestože je pan Ondráček dnes odborníkem ve svém oboru, nevíme, jaké kontakty a jakou pevnost charakteru má. Ale to nepovažuji za nejdůležitější. 

2) Zásadnější je to, že jak dospělí, tak hlavně děti získávají jak přímo, tak ale i nepřímo zprávu o tom, kdo jsme, jak funguje společnost. Tak, jako pokud rodič zásadním způsobem dítěti zalže, udělá nějakou levárnu, nelituje toho a nevysvětlí to, vytváří v dítěti nejen zmatek (to je ta lepší varianta -dítě je přemýšlivé), ale utváří jeho pocit, že nějaká vyšší pravidla v soužití lidí nemají smysl, nemá smysl ctít a dodržovat nebo je to jen jeden velký guláš, hra. Nenechte se ale mýlit, stejně to působí i na nás dospělé a jen neuvnitřněnější jedinci tomu dokáží zcela odolat. 

3) Máme zkušenost, že když se některé věci přejdou, systém začíná kolabovat nebo se výrazně měnit, slizovatět tak, že je z toho na zvracení. 

Kdyby pan Ondráček udělal zásadní prohlášení o svém vědomém špatném konání v roce 1989 a věrohodně popsal, čím a jak dospěl k pochopení těchto svých zásadních chyb, cítil skutečnou lítost (může i pomoci některým zdravotně postiženým z roku 1989 - byly tam roztržené ledviny apod.), je to něco jinéhonež když se má celá situace v tichosti přejít. I manžel může udělat velkou botu, ale pokud se vztah nevyčistí, nelze v něm zdravě pokračovat. V tomto směru máme nemocný stát a dnešní demonstrace je ukázkou alespoň nějakých bílých krvinek celého organismu. Při první volbě nás byly stovky, dneska jsou to tisíce. 

Pan Ondráček je demokraticky zvolen, ale demonstrace je také demokratický projev vůle občanů: Projevem bílých krvinek, které chtějí vyvolat ozdravení společnosti. Tyto demonstrace v různých městech ČR i na Moravě (nejen v Praze) nejsou obráceny jen k politikům (zejména k uvědomění těch, kteří Ondráčka volili), ale i k našim spoluobčanům. Je to zvýšený alarm, že když se o tom mluví ve zprávách, některým to možná přijde jako běžná zpráva.

Téma legitimity se netýká jen pana Ondráčka, ale i Andreje Babiše. Také je demokraticky zvolený, ale jeho legitimita je ještě více pochybná: Trestně stíhaný člověk, který je vedený podrobně ve svazcích STB, obviněný i z machinací s korunovými dluhopisy, na Slovensku obviněný z monopolu pekáren. U nás v Čechách nemalé množství případů, které nikdo neví, proč antimonopolní úřady neřeší: Jasný podvod: Vylákání dodávek na zemědělcích (od mého kamaráda zemědělce mám právě zprávy o masovějším způsobu tohoto jednání Babiše), potom nesmyslné ceny, které zemědělce položily (naprosto cíleně) a skoupení jejich firem. 60% zajišťovacích příkazů bylo pozastaveno (čili více než polovina podezřelá), jednu čtvrtinu vyšetřovatelé vyhodnotili jako zcela! nesmyslnou. Některá poškození, pokud nemají podnikatelé na to se s Babišem soudit, mají smůlu. Nestačí to???

Opět - Andrej Babiš je je demokraticky zvolený politik, ale prezident ho nemusel jmenovat premiérem a Andrej Babiš se po vzoru západních politiků může vzdát premiérského křesla. Demokracie totiž není jen volba lidu, ale právě soubor určitého jednání, které zaručuje to, aby se demokracie měla šanci udržet. VYSVĚTLIT LIDEM ROZDÍL MEZI DEMOKRATICKOU VOLBOU A DEMOKRACIÍ JAKO ZPŮSOBEM VLÁDY, JE v současné době KLÍČOVÉ. 

DEMOKRATICKÉ VOLBY JSOU SVOBODNÉ VOLBY Z KANDIDÁTEK A MOHOU MÍT RŮZNOU PODOBU. ZÁKLADY DEMOKRACIE ALE STOJÍ HLOUBĚJI A STOJÍ NAPŘ. NA TĚCHTO PRINCIPECH:

1) NESMÍ BÝT STŘET ZÁJMŮ POLITIKY A EKONOMIKY: POLITIK NEMŮŽE BÝT VELKÝ PODNIKATEL, NATOŽ OLIGARCHA. TO SAMO O SOBĚ UŽ DEMOKRACII našeho typu v postavě Andreje Babiše AUTOMATICKY BOŘÍ, UŽ NELZE HOVOŘIT O liberální DEMOKRACII.

2) VLÁDA BEZ DŮVĚRY MÁ VLÁDNOUT CO NEJKRATŠÍ DOBU A NEMĚLA BY DĚLAT ŽÁDNÁ ZÁSADNÍ ROZHODNUTÍ, NATOŽ PERSONÁLNÍ ZMĚNY.Přesně to ale Andrej Babiš dělá: Klidně bude vládnout dlouho a první, co dělá, tak jsou čistky na úřadech, i když vůbec neví, zda bude vládnout. 

3) V rámci politické strany by i při jednotnějším hlasování v určitých bodech v rámci volebního programu mělo docházet k plodné diskusi. Na to, že poslanci ANO dostávají notičky ukazuje tolik věcí...

4) atd.

ANDREJ BABIŠ (a pomocí pana prezidenta) TEDY PORUŠUJE UŽ JEN TATO DVĚ PRVNÍ ZÁSADNÍ DEMOKRATICKÁ PRAVIDLA (a o třetím můžeme spekulovat) A PŘEVÁDÍ NÁŠ STÁT DO AUTORITATIVNÍHO REŽIMU. Proto takový naprosto výmluvný ryk na Václavském náměstí "Je to pravda, je to tak, vládne nám tu estébák".  "Bureš musí z vlády, a proto jsme tady." "Babiš je lhář." Zpívání hymny mi znělo spíše skutečně jako otázka "Kde domov?"

Po zvolení Andreje Babiše jsem psala tento článek, kde srovnávám podle knihy Timothy Snydera "Tyranie", ve kterých bodech se Andrej Babiš podobá klasickému diktátorovi (např. Hitlerovi apod.). 

https://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=632307

Kam jsme se od té doby posunuli? 

- Začalo docházet ke zcela nesmyslnému ovládání ministerstev vládou bez důvěry. Rozumím tomu, že nejbližšího náměstka si ministr s důvěrou! potřebuje pokud možno vybrat sám - budou jeden tým. Ale služební zákon o celé řadě odborníků ctí právě proto, aby lidé s velkou zkušeností z úřadů zcela zbytečně neodcházeli. 

- Pozitivní je, že někteří odborníci ve vysoce odborných funkcích na úřadech, kteří byli vyhozeni vládou bez důvěry zcela nesmyslně a nelegitimně, vážně zvažují podání žaloby na konkrétní ministry. Příkladem je pan Závodský, který byl odborníkem v rámci gamblerství po internetu a zasloužil se o to, že tento jev klesl na minimum. Nové ministryni financí ale vadí, že z hazardu by přece mohly jít nějaké daně do rozpočtu, proč to potírat...

- Je dobře, že politici demokratických stran atd. si uvědomují legitimitu hnutí ANO a řeší osobu Andreje Babiše. Ne každému z nás je hnutí ANO po chutí, zvláště, když i toto hnutí jeví nedemokratické prvky (na které je dobře, že je upozorňováno), ale je to stále demokraticky zvolená strana,byť se na hranici demokracie jako principu (kam patří princip diskuse nikoliv jednotného hlasu) pohybuje v některých momentech docela křehce. Zásadním tématem totiž zůstáváme my občané a koho nejen jak volíme, ale také jak strany utváříme (co nám vadí a co ne, co naopak kvitujeme). 

Ne všichni poškození se budou soudit. Měli by. Pojem "systemizace" u vlády bez důvěry nedává moc smysl. 

- Řada lidí je pasivních a to i když vnímá, co se ve společnosti děje. Někteří naštěstí naopak ožili a přišli např. dnes na demonstraci, chodí na jiné demonstrace, jsou aktivní v rámci aktivity www.chvilkaproandreje.cz atd., píšou články, pořádají diskuse. 

- Dochází k zcela nesmyslnému překrucování faktů ze strany Andreje Babiše a pro nejméně orientované voliče k výkřikům o zkorumpované policii - vyšetřovatelích. 

- Čím dál více lidí se bojí mluvit o tom, co ví (nejen zemědělci). 

- Přes jevy, které pozorujeme, přes snahu Andreje Babiše pokračovat v jednobarevné nelegitimní vládě řada lidí nevnímá negativa jednobarevné vlády oligarchického (nikoliv prezidentského) typu. 

Nevylučuji, že se v následujícím čase mohou věci dobře vyvíjet: Ustavit se rozumná vláda, bez trestně stíhaného premiéra. Že přestane čistka ministerstev a systematizace budou skutečně systematizací (a také ne vyléváním dítěte s vaničkou). Zatím tomu ale běh událostí nenasvědčuje a kromě demonstrací a peticí je třeba konat i další činnosti:

Necelých 50% je voličů tradičních demokratických stran + specifických Pirátů. Mluvím o současných preferencích. Více než polovina by tedy volila Andreje Babiše, komunisty a prolhaného politického podnikatele Tomia Okamuru. Pouze demonstrace té první poloviny to nespasí. Preference ANO rostou. Strany založené na vytvarovaných hodnotách ztrácení preference (vyjma ODS). 

- Je tedy třeba, aby politické strany vešly v užší kontakt s občany v oblastí zásadních i místních témat. To je ale věc politiků a k tomu je můžeme pouze vyzývat.(dělám)

- Je třeba, abychom změnu preference ohledně šéfa parlamentní komise Gibsu u Andreje Babiše vnímali i jako taktický tah, aby vyšel demonstrujícím lidem vstříc.Ty demonstrace jsou už docela masivní, to už si moc nemůže v současné situaci dovolit. Paradoxně to není dobrý precedens do budoucna.Poslanci věděli, koho volí. Je třeba, abychom i přes tento  taktický demonstracemi atd. vynucený krok Andreje Babiše (jednání o odvolání pana Ondráčka) nezapomněli na jeho celkové střety zájmů s demokracií: Nejen jeho status, ale i chování v rámci vlády bez důvěry. 

- To, co je ale klíčové (pokud to nemá být nutně zkušenostní oligarchická fáze, ze které není ani např. Itálie ještě zcela po třiceti letech vyléčena), je diskuse se spoluobčany a výchova a vzdělání dětí ve školách. Ne k volbě té či oné strany, ale k chápání souvislostí, ke kritickému myšlení, které potom vykvete do barevné přemýšlející, v určitých principech orientující společnosti. (dělám). I při vší snaze nás s blízkými a i při vší snaze učitelů je sice vždy otázka, co "si stejně musí určitá generace zažít", ale stále platí  "nezáleží, co se stane, záleží, co uděláš." 

Přeji vám hodně chuti, invence a trpělivosti v hovorech s vašimi příbuznými, kolegy, lidmi v obci, kamarády apod. na téma "demokratická volba" versus "demokracie jako systém vlády." 

Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | pondělí 5.3.2018 20:15 | karma článku: 22,79 | přečteno: 777x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,43 | Přečteno: 611x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4715x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost

Alena Kulhavá

Botswanská mutace: Trocha čísel a biologických a sociologických osvětlení mýtů koronaviru

Vystudovala jsem přírodovědeckou fakultu: Snažím vzhledem ke složitosti problému jak jen jde jednoduše a zároveň pokud možno nezkresleně osvětlit některé klíčové body: Týká se to i omikron varianty covidu:

26.11.2021 v 21:55 | Karma: 44,36 | Přečteno: 14014x | Společnost

Alena Kulhavá

Další klíčová křižovatka v českém školství. Kudy se chceme vydat?

Změny Rámcového vzdělávacího plánu mohou mít dopad i na další oblasti našich životů.Zároveň se rozevírají nůžky mezi tím,co "stát požaduje po učitelích",tím "co je z principu reálné" ,tím "kam míří společnost" a mezi "změnami mšmt

5.2.2021 v 17:55 | Karma: 20,83 | Přečteno: 889x | Společnost

Alena Kulhavá

Otevřený dopis ministru školství ohledně nevhodné koncepce změn ve vzdělávacím programu

Ministerstvo školství otevíralo ve společnosti i mezi učiteli témata a) nerovných šancí ve vzdělání (zatížení rodinou) b) kompetence c) mediální gramotnost d) čtenářská gramotnost e) vztahová degradace f) kreativita a spolupráce,

4.2.2021 v 22:05 | Karma: 24,33 | Přečteno: 846x | Společnost

Alena Kulhavá

Krátký článek o tom, jak preventovat u sebe dlouhodobý kovid a cytokinovou bouři i

u mladších jedinců bez komorbidit, ale s narušenou T buněčnou imunitou, o které ani nemusí vědět, ale která se ukazuje v různých drobných symptomech.

25.10.2020 v 18:02 | Karma: 21,98 | Přečteno: 760x | Společnost

Alena Kulhavá

Mononukleóza jako transformační nemoc - moje osobní zkušenosti

Považuji za kontraproduktivní posuzovat, zda je nemoc znakem vlastní nedokonalosti, výzva, transformace či něco jiného. Je to jen otázka úhlu pohledu a posuzování místo vlastní práce a modlitby daného člověka i lidí okolo nemá

19.10.2019 v 9:55 | Karma: 23,08 | Přečteno: 731x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč lidé oslavují Karla Gotta? Kromě jeho pěveckých kvalit? Co to vypovídá o nás?

Rozumím lidem, kteří mají potřebu dělat pocty Karlu Gottovi i těm, kterým se to vyloženě hnusí. Jak mohou existovat tak silné a legitimní dva tábory? Jaký fenomén v tom vnímám pro mladou generaci?

3.10.2019 v 23:19 | Karma: 25,26 | Přečteno: 1100x | Společnost

Alena Kulhavá

Mají mít děti ve škole o přestávce plnou svobodu na mobilech i chodbách? Odborníci různých

oblastí života s dětmi i mladými dospělými odpovídají na pět otázek týkající se tohoto tématu. Výzva pro současnou dobu najít zdravou rovnováhu v rámci zdravého rozumu i vnímání reality.

16.9.2019 v 22:21 | Karma: 25,76 | Přečteno: 812x | Společnost

Alena Kulhavá

Limity církve, které člověk hlouběji pozná až ve chvíli, kdy vejde ve větší vztah nebo

rezonance, která otevírá věci a nechává stát pouze to, co je skutečné. Ukazuje stíny tam, kde má člověk iluze a zároveň dává hlubší pochopení pro lidství a možné cesty dále. Vítejte ve dvou příbězích.

9.9.2019 v 21:55 | Karma: 22,17 | Přečteno: 467x | Společnost

Alena Kulhavá

Máme demonstrovat před Brazilskou ambasádou, nebo držet pusu a zalesnit Čechy a jít

s životní úrovní výrazně dolů? K čemu vyzývají letošní velké požáry nejen v Brazílii (kde jsou úmyslné), Africe, ale např. i Kalifornii, kde našemu světoznámému muzikantovi shořely stovky píšťal a desítky mandolín v požáru celého

28.8.2019 v 21:30 | Karma: 23,56 | Přečteno: 759x | Diskuse| Společnost

Alena Kulhavá

Jak si myslíme, že funguje církev a jaká je realita? Přináším zkušenosti z intenzivního a

zároveň širšího kontaktu jako "necírkevní" člověk v posledních 35 dnech více, než bych si na začátku prázdnin myslela. Má duchovní činnost církve dnes smysl? Pokud ano, tak pro koho? Jakou má roli ve vývoji společnosti?

20.8.2019 v 17:55 | Karma: 27,32 | Přečteno: 1216x | Společnost

Alena Kulhavá

Lidovci navrhují změnu Ústavy vzhledem k ohrožení našeho přežití. Shrnuji část možností

zapojení se aktivně do ochrany přírody i pro "normální smrtelníky" a nastiňuji zajímavé výzvy, které nám celá situace dává.

11.6.2019 v 22:35 | Karma: 18,53 | Přečteno: 481x | Společnost

Alena Kulhavá

Hájí Andrej Babiš zájmy ČR? Kálíme si do vlastního hnízda? Má smysl "Milion chvilek" či

"Extention rebelion"? Jak vnímáte celou situaci vy? Co v dané situaci děláte? O čem hovoříte s blízkými? Co dělat budete?

9.6.2019 v 14:45 | Karma: 23,45 | Přečteno: 1184x | Společnost

Alena Kulhavá

Moje květnová Pouť Řevnice - Dobříš - Jince - Hořovice

Cesta je cíl. Štěstí začátečníka se projevilo v podobě sluníčka a "zázraků" při Velikonoční Pouti. Zde naopak pršelo a vyšly najevo Stíny z hlubin. Vesmír ukazoval svoji temnější stránku. Ale tu kouzelnou také.

16.5.2019 v 22:06 | Karma: 20,69 | Přečteno: 455x | Společnost

Alena Kulhavá

Istanbulská úmluva, gendrismus, jaké důsledky to již má a jaké může mít do budoucna?

Tato dohoda je velmi diskutovaná, protože může přinést do některých zemí doplnění práva, ale skýtá i problematické pasáže pro extrémně postmoderní společnost. Právě o tom píši - jako výzvu, aby toto nenastalo.

3.5.2019 v 20:45 | Karma: 33,90 | Přečteno: 1525x | Diskuse| Společnost

Alena Kulhavá

Putovala jsem Brodek - Kokory - Hostýn - Svatý Kopeček

Když se člověk vydává na Pouť, cesta je cílem. Je otevřený všemu, co se na Pouti bude dít a Vesmír na to vyslyší. Co jsem zažila o své Velikonoční Pouti?

24.4.2019 v 22:55 | Karma: 29,27 | Přečteno: 680x | Společnost
  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik