Léčba tmou ...k čemu mi to bylo? Existují čerti?

3. 03. 2018 0:08:13
Každý délka pobytu má svá specifika. Co takhle čtyři dny? Přečtěte si moje zkušenosti a třeba vás to inspiruje také k tomuto typu regenerace, až to budete cítit jako potřebné.

Jedny volby...druhé volby...neuvěřitelné politické procesy všude...radit politikům...číst mraky článků, zákonů...sledovat řadu videí, komentovat jednotlivé projevy po stránce obsahové, mluvní i energetické....učit....přemýšlet, co v kontextu globalizace 21. století učit...unavené oči od počítače....unavené uši ode všeho....i když člověk trochu praktikuje...

Tma, ticho, klid...ještě více, než jen při meditaci...nechat odpočinout smyslům na delší dobu...hlavně očím...využít tmu k regeneraci....

...a tak se i stalo. Zatemnila jsem si doma (pokud máte možnost a i být sami, tak není třeba platit někde za pobyt mimo váš dům) mezi Vánočními svátky, nachystala předtím jídlo a užívala si měkkou naprostou tmu...

Tma byla měkká hlavně tehdy, když jsem ji používala jako gumu do svých nervových drah. Při meditacích nechávám vše volně běžet nebo se protahuji světlem. Při takovém přesycení vším jsem ale měla potřebu černé měkké gumy, která by vygumovala, jemně na sebe nabalila vše nepotřebné z mých nervových drah...a tak jsem ji v rámci pobytu v pokoji pozvala do svého těla. Bylo to velmi příjemné. Až třetí den jsem cítila, že je tato vědomá práce zakončena a pocítila jsem potřebu ve vizualizaci ve tmě pozvat do svého těla světlo.

Lidé se mě ptali "a co jsi celý den dělala?" Předně jsem se dostatečně kvalitně a dlouho vyspala. Ale jen o málo déle, než normálně. Cvičení na gumování, čínská dechová cvičení, jógová dechová cvičení, mantry (v tichosti) a protahování zabraly dost času. Ale nejdelší čas probíhalo samotné čištění mysli. Myšlenky přicházely, odcházely, prostor hlavy a smyslů se čistil. Jak jich ubývalo, ale proces pořád dlouho běžel a zároveň nepřicházely vnější vjemy, tak se mysl začala chovat jinak: Začalo jí být nápadné, k čemu je v klidu a hebké tmě tolik zbytečných myšlenek a tak spustila samovolný neovladatelný proces: Myšlenka vyšla z hlavy a záhy se rozplynula. Ale ne do nicu, ale do podoby čerta, čertíka...ďáblíka...měli různé barvy (byli světelní), různá ouška, tvary hlavy, různou vyplazenost jazýčků...byli legrační a i děsiví. Každý jiný, mohla bych z nich namalovat ze vzpomínky atlas. Postupně se také vždy rozplynuli a už nenesli obsah myšlenky, už byli jen připomínkou čertovské kvality myšlení. Odpovídali přesně tomu, co myšlenky jsou: Jsou to běhavé energie, které nás někdy "napadají" a jindy se jim smějeme.

V průběhu času myšlenky ustupovaly a vyvalovaly se pocity. Ty nabývaly posléze ve tmě bez vizuálních vjemů v delším čase tvary astrálních stvůr, které znáte z různých filmů a obrázků. Viděla jsem jich hodně málo a to jen v ukázkách, ale zjistila, že i tyto stvůry jsou obrazové shluky určitých kvalit v nás samotných, které i nějak vypouštíme do prostoru.

Procítila jsem v náznaku, co je to asi Bardo thedol - resp. ty divadla stvůr, kterými někteří lidé musí projít v procesu smrti. Učila jsem se i ve tmě se k nim neupínat a nemít z nich ani obavy...jen se zasmát a pozorovat.

Proces běžel i v rovině lásky. O slovo se přihlásily hned všechny části těla a to s mým překvapením i v situaci, kdy jsem si myslela, že lásku žiji docela dostatečně. Ano, dostatečně. Mohlo to být lepší a to mi tma zprostředkovala. Jako zázrakem se jeden člověk, kterého si velmi vážím a který je hodně laskavý, proměnil ve vizualizaci a v pocitu jako můj průvodce tělem a prováděl mě po mém těle v cítění různých kvalit lásky. Přestože to znám ze života dostatečně, tato systematická "exkurse" mě dojímala. Trochu jsem se bála, zda mi "nehrabe" - proč musím mít za člověka veřejně známou osobnost, ale proces trval jen dva dny a byl velmi přínosný.

Poslední den jsem cítila, že je mé čištění a odpočinek u konce a postupně vpouštěla do místnosti světlo. Tím, že jsem to dělala velmi pomalu, užívala jsem se zbystřenými smysly zázračnost světel a stínů, zázračnost proměn pokoje.

Najednou jsem vnímala předměty jako nesamozřejmé, cítila jsem radost (a ne únavu) z jevů. A vyrazila s maminkou na silvestrovské nešpory do katedrály.

Cesta na Pražský hrad, přítmí Víta, seděly jsme v centru a sbor byl kus před námi...blízký i vzdálený...zpíval v tak zvláštních harmoniích přenádherné texty do ticha pro lidi, kteří si přišli pro poklad. Vyzpívaní zkušení zpěváci přemoženi krásou těch melodií, textu i atmosférou stavitelského skvostu i chvíli samotnou. Přemoženy jsme byly i my s mamkou a v této krásné atmosféře jsme i s tátou oslavili doma Silvestra až do třetí hodiny ranní v povídání, hrách a legráckách. Vše bylo ve zbystřených smyslech ještě intenzivněji krásné a hlavně nesamozřejmé. Cítila jsem velkou vděčnost za Stvoření, za možnost žít na planetě Zemi v těle, se smysly lásku k druhým, v tvořivosti katedrál, obrazů a hudby.

Prvního ledna máma pustila v jednu hodinu televizi...na mši slovenského arcibiskupa Stanislava Zvolenského: "Vnímáme už co jíst a co spíše ne ke zdraví, chápeme, že nemáme lít olej do řeky, ale ne říci někomu, co je dobré a co je špatné pro duši, to není moderní." "Zachováváme si sebevědomí, ale už ne respekt.." "Marie ve chvíli důležité mlčela a vnímala proces celým srdcem: Nefotila, ani si nic nezapisovala, nelajkovala..."

Vánoce a Nový rok už odběhly z našeho aktuálního vnímání a jdeme obdobím předvelikonočním. .

Přeji vám krásný čas a to jak v životě, tak kdyby někdo měl potřebu se očistit tmou..

Otevírám k tomu diskusi: Můžete sdílet své zkušenosti (i třeba z delších pobytů ve tmě) a nebo se i ptát.

Někteří mohou namítnout, že mají svojí duchovní praxi a nepotřebují být ve tmě. Mají do určité míry pravdu. V krátkém čase to skutečně funguje jako reset po náročném období, kdy člověk moc nepraktikoval a je přesycen vnějšími vjemy. Na druhou stranu i pro systematicky praktikujícího člověka může delší odstavení smyslů znamenat ještě další očistu, i možnost pozorovat změnu kvality myšlenek (viz moji čertíci). Někteří jogíni trávili dlouhé týdny v jeskyních v meditaci a indiánští šamani jako děti i několik let také v jeskyni, stanu apod. právě proto, aby se jim zbystřily smysly a otevřela vizualizace a intuitivní vhled. Svatý Ivan pobýval delší čas v jeskyni ve Svatém Jánu atd. Ideální je, když každý dělá to, co cítí, přicházím jen s inspirací.

Srdečně Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | sobota 3.3.2018 0:08 | karma článku: 23.30 | přečteno: 643x

Další články blogera

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma článku: 24.29 | Přečteno: 610 |

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma článku: 38.89 | Přečteno: 4715 |

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma článku: 13.33 | Přečteno: 428 |

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma článku: 37.29 | Přečteno: 15309 |

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 10 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 7.47 | Přečteno: 85 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 15.72 | Přečteno: 162 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 135 |
Počet článků 234 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1184

Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...