Při toleranci jiné volby prezidenta jde o vykolejenou postmodernu nebo různé vnímání

3. 02. 2018 17:17:38
role prezidenta a na tom se lidé štěpí? Je toto rozdílné vnímání role prezidenta něčím podložené nebo jde o prostý rozmar či nevědomost?

Zpytovala jsem svoji duši, zda nejsem k rozdílné volbě prezidenta příliš benevolentní a zda tím, že jsem na každém kandidátovi spatřovala jedinečné kvality, jsem neuhnula ze své Cesty k relativizaci všeho, což je bolavou nemocí postmoderny.

K čemu jsem došla:

Role prezidenta je do jisté míry symbolická, do jisté míry diplomatická, do jisté míry inspirativní a do jisté míry vojenská. Ale nutně (při sestavování vlády) i politická. To, k čemu podle mě také došlo, je akcentace těch či oněch rolí prezidenta.

Kdybych měla akcentovat roli diplomatickou (tj. rozvoj mezilidské i obchodní a politické spolupráce mezi státy), tak by v ní jednoznačně u mě zvítězil Pavel Fischer. v dalekém závěsu Mirek Topolánek a v dalším dalekém závěsu skutečně i Miloš Zeman, Vratislav Kulhánek a Jiří Drahoš. Ostatní až v tak dalekém závěsu, že je ani nepíši (ale mohu se mýlit).

Kdybych měla akcentovat rovinu aktivace společnosti, pak by tam byli vedle sebe Michal Horáček, Pavel Fischer a Marek Hilscher.

Kdybych měla akcentovat roli mravní a i roli nějakého duchovního posunu, pak by tam na prvním místě sedí jednoznačně Pavel Fischer, pak za ním Marek Hilscher, Jiří Drahoš. Horáček kvůli svému egu a Topolánek kvůli své minulosti (i současnosti?) až v další řadě a ty další tam nevidím. A Miloš Zeman tam má obrovské mínusové body.

Kdybych se podívala na roli politickou, měla bych tendenci stranit těm kandidátům, kteří by nepověřili sestavováním vlády trestně stíhaného Andreje Babiše. Na druhou stranu kdyby odstoupil a vládu se stavoval někdo jiný, také by se mi to nelíbilo (ANO je prodloužená ruka Babiše), ale v rámci výsledků voleb by to bylo spravedlivé.

Kdybych se podívala, kdo přinesl nějaké zajímavé náměty k vývoji společnosti, pak by to byl Pavel Fischer a Mirek Topolánek, ale i Miloš Zeman, v další řadě Michal Horáček a Jiří Hynek.

Kdybych se zabývala ochranou státu, tak by na prvním místě - každý jinak - byli Pavel Fischer a Miloš Zeman. Pak už tam moc nikoho nevidím, možná by překvapil Michal Horáček a Marek Hilscher.

Jsou to pouze mé osobní pohledy! z omezeného množství možností kontaktu.

Podrženo sečteno:

Pokud pro někoho je prezident primárně ochráncem vlasti, pak může primárně volit Miloše Zemana. A to i s rizikem jeho kontaktu na Rusko a Čínu, veškerou propagandu, která zde probíhá. Resp. pokud toto nebezpečí (které bohužel Miloš Zeman přináší) považuje za menší, než by bylo trvání Evropy na Dublinu IV. přes odpor jakýchkoliv politiků. Pak skutečně Miloš Zeman v roli vedoucího ozbrojených složek a i v symbolické rovině jako vojevůdce svojí postavou a hlasem může být pro voliče smysluplným kandidátem a to jen v rámci "strašení z migrantů" a lživé kampani vůči Jiřímu Drahošovi, ale prostě v reálném vnímání té nejhorší možné varianty, pro kterou by se mohla západní Evropa domluvit.

Pokud pro někoho je primárně důležitá role diplomata a to i do té míry, že by pravděpodobně výše uvedená varianta nenastala, pak takoví lidé většinou volili Pavla Fischera nebo Mirka Topolánka. Otázka vyjednání si podmínek a to nejen v rámci migrace, ale i obchodů s Čínou - v apelu i na lidská práva. V obchodu s Ruskem - s řešením tamější propagandy apod. V obchodu se západem, dalšími kontinenty a ve spolupráci se bratry Slováky.

Pokud byla pro někoho priorita mravní otázka, tak pravděpodobně volil Jiřího Drahoše, Pavla Fischera, Marka Hilschera, potažmo Michala Horáčka. A už zde neměl šanci Mirek Topolánek. Jsou ale lidé, pro které toto téma je až na druhém (nikoliv podružném) místě, protože mají pevnost sami v sobě a mají naději, že se v rozbouřené Evropě dá pět let se Zemanem a s dobrými učiteli a dalšími osobnostmi (vzory) přežít.

Role kněze je jasná: Duchovní, mravní, láskyplný. Tam kdyby kněz nějak výrazněji hřešil, byl by problém. Když občas káže pouze z mysli, je to problém také. Tam je to čitelné.

U učitele je samozřejmá základní charakterová pevnost (nelhat, nemstít se apod.) a nutná je i dovednost něco (mít co) naučit, tj. charisma, živost (u každého učitele jiný typ) a kontakt.

U vojáků nemáme potřebu do detailu zkoumat jejich mravnost. Buďte si jisti, že jsou nevěrní (mají hodně testosteronu a specifické podmínky žití), mluví sprostě. A někteří by nějakou drobnou bílou lež ani nechytili, že je vlastně už lží. Možná by se i někde trochu více porvali a možná vidí svět trochu tvrději. Neřešíte ani, co je vede k poslání zabíjet (např. nasazené jednotky na teroristy). Ani u generála byste neměli potřebu to nějak moc pitvat. Důležité je, aby se orientovat v každou chvíli, kde je nepřítel a u generála nepředpokládáte mstivost (je to i jiný typ lidí).

Role diplomata je také celkem jasná.

Role politika (kam patří ale i prezident) je komplikovaná a tam se k řadě špín a taktik člověk někdy přimotá a ne vždy se s tím dobře popasuje, ne vždy také jsou nabíledni snadná řešení.

Jenže role prezidenta není vůbec tak jasná a právě každý v ní akcentuje něco jiného. A tím vzniká rozdílnost hlasování. Není to o tom, že by ten, kdo hlasuje pro Zemana, byl totálně nemorální člověk. Jenom mravnost na prvním místě neakcentují (neočekávají) u prezidenta (ale od kněze a učitelů), důležitější je pro ně velení vojsku a silné zahřmění v EU, kdyby bylo nutné (i odchod v případě skutečného ohrožení např. davy neintegrovatelných migrantů či uprchlíků v průběhu desetiletí). Důvěřuje lidu, že vidí prasárny Zemana a ti co nevidí (zejména staří lidé), ty to už neovlivní. A ani ten, kdo hlasuje pro Drahoše, si nemyslí, že by byl bačkora. Dovede si představit Jiřího Drahoše v kombinaci s politiky, že to zvládne (i v otázce migrace a i otočí kurs zase více na západ) a je pro něj důležité, aby prezident nebyl takový lhář, pomstychtivec a demagog, jako Miloš Zeman. Jsou smířeni s tím, že může Jiří Drahoš nadělat i nějaké chyby, nebo s ním může do určité míry cvičit jeho okolí, ale nevnímá v tom zásadní nebezpečí. Věci se mají ale i ještě složitěji.

Je samozřejmě tristní, že volíme mezi takovými extrémy a pak se dostáváme do tak obskurních otázek, jak to každý z nás má s vlastní mravností a na druhou stranu povědomím o náročnosti úřadu (že tam nemůže sedět prodavačka - může v dobré víře nadělat nejvíce paseky) potřebu volit tak opačné lidi (a to právě i přátelé nebo sourozenci velmi podobní). Je to právě proto, že si řada lidí uvědomuje nedostatky obou dvou a někam tu káču nakonec převrhlo (i v rámci nešťastné čtvrteční debaty na ČT, kde Drahoš neukázal ani sílu charakteru a vlídnost). Neměli jsme zkušenější a mravnější kandidáty a zároveň. Resp. měli jsme i nějaké, ale vynořili se pozdě a mělo by jich být i více. Nechť je nám všem toto jako lekce k poučení do budoucna. Na druhou stranu příliš dobrá doba někdy prostě nevygeneruje zajímavé a do politiky vstoupivší osobnosti.

Proto prosím sledujte své pochody, nechte se inspirovat druhými a můžeme se těšit do dalších prezidentských voleb, že budeme snad zase o kousek dál. Resp. když zreflektujeme tyto volby a budeme co nejvíce vědomí v rámci tohoto pětiletého období.

Důležití nejsou jen prezidenti, ale i naše zkušenosti.

Srdečně Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | sobota 3.2.2018 17:17 | karma článku: 12.54 | přečteno: 326x

Další články blogera

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma článku: 24.29 | Přečteno: 610 |

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma článku: 38.89 | Přečteno: 4715 |

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma článku: 13.33 | Přečteno: 428 |

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma článku: 37.29 | Přečteno: 15309 |

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 10 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 7.47 | Přečteno: 85 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 15.72 | Přečteno: 162 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 135 |
Počet článků 234 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1184

Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...