Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když je problém neřešitelný, moc složitý a komplikovaný, nevidíme řešení, tak přece jen

se s tím dá něco dělat. Britové to pojmenovali a dnes je to v situaci naší země podle mě nejen důležité vědět, ale hlavně v denním životě aplikovat. Jste zváni. 

V současné situaci řešit složitý konglomerát Zeman - Babiš, volební výsledek, který je postaven na silné osobnosti (oprávněně), ale i lžích a neřešení globálního znevýhodnění části spoluobčanů, který je postaven na propagandě Ruska (o Aeronetu ví dnes hodně lidí). V situaci, kdy máme nahoře dva gaunery, dole spráskaný (ale k aktivitě ještě naladěný) lid, neúspěšní kandidáti přemýšlí, co budou se svými dobrovolníky dělat (je škoda se do něčeho společného nepustit, ale hybatelem musí být potřeba a idea, ne zústavší uskupení), v situaci, kdy aktivizace lidí pomalu klesá, nikdo neví (málo kdo ví), co by měly politické strany udělat, do toho problémy migrace, fakenews, klimatické změny, konzumismu, apod....

Metodou, kterou dávají podle vlastní zkušenosti Britové naději je "když nejde problém řešit v celku, řeš ho po částech". V předchozím článku jsem popsala řadu konkrétních kroků, které je dobré, aby byly udělány. Jsou to zcela konkrétní kroky, které určitě přinesou dobré ovoce. 

https://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=647108

Píši o tom také v článku (včetně odkazu v článku na video)

https://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=646826

Konkrétní kroky lze také dělat v rámci migrace (např. rozjet informační kampaň, rozjet ve větším vzdělávání tamějších lidí v zemědělství).

Konkrétní další kroky lze dělat v rámci školství a to hlavně v oblasti přípravy učitelů. 

Michal Horáček i Pavel Fischer se mohou pustit do nějakých kulturních akcí s větším přesahem (pokud by to ale v něm vykrystalizovalo)...k nim se mohou přidat další politici (např. muzikanti) někdy...

Michal Horáček se na dvtv zamyslel a na otázku Drtinové nedokázal odpovědět, zda skutečně patříme na západ...ztrácí ten pocit, Já ho nemám už od parlamentních voleb, viz můj článek:

https://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=635750

Neumíme zacházet se svobodou a demokracií jako západ. Máme své specifické i duchovní lekce (otázka vnitřní svobody) a i své specifické stíny a pády. Nemá smysl v tuto dobu pobíhat a snažit se někam vecpat. Má podle mě smysl v tuto dobu pracovat a kultivovat jednotlivé složky společnosti z hlediska vzdělání, propojenosti, lidství a řešení palčivých problémů. Tak, jak je zahrádka zahnilá (díky lidem i politikům a i konzumní globalizaci), tak potřebuje tolik opečovat, aby něco vyrostlo. Zahnívání se děje i v Evropě a Americe, o to to je těžší: I zde se lidé hádají více hloupě nesmiřitelně kvůli snadnému napadání na facebooku (někteří přenášejí i do života), tento nešvar se dokonce dostal i do Jižní Korey, kde s tím mají také problém (tam si to spíše napíší, do očí vzhledem k povaze a kultuře zatím ne). Atomizují se politické strany v mnoha zemích. 

Postmoderna vrcholí, v postfaktu a propagandě se topíme,  individualismu se rozhoupává k vrcholu, sociální sítě vřou (a někteří už vnímají nutnost osobních setkání), o globálních problémech více mluvíme, než konáme, monopoly se zvětšují. Pokud se nahlédneme na celý proces jako na jednu velkou katastrofu, zbude nám jen hrůza a pasivita. Paralýza. A to nám reálně hrozí. Hůře, než v roce 2016, protože nemáme před sebou volby. Čtyři roky tandem Zeman - Babiš nebo Zeman v nějaké jiné kombinaci. Pokud ale s pokorou přijmeme to, co změnit nemůžeme a ujmeme se toho, co změnit můžeme, pak právě metodou postupných kroků (které mohou být některé i revolučnější nebo později i revoluční) nejen, že sami porosteme, ale pomůžeme k růstu i lidem okolo sebe. Pokud se oprostíme od chtění (ega) vidět výsledky státní i globální teď teď jako malé děcko a budeme pracovat v rodinném,  státním i globálním vědomí, ale na konkrétní své práci, s radostí a vděčností z toho, co i přes všechny výzvy můžeme zažívat krásného (naopak často i více, než dříve), své životy nepromarníme. 

Pokud se uzavřeme jen do svých soukromých životů nebo naopak ve společenském propadneme skeptickému či dokonce dehonestačnímu hudrání, Ďábel na konci života se nám vychechtá do očí. 

Mohla bych cítit zmar, protože jsem od začátku věděla, že nejslabší je Drahoš a nejraději bych, aby z prezidentské volby klidně i vypadl (ze začátku byl důležitý, že vůbec někdo kromě Horáčka a Hilschera kandidoval). Když se podíváte na moje články, zmiňuji se o něm nejméně či nejplošeji. Pokoušela jsem se to v určitý moment vysvětlit (k možnosti vehementně podpořit jiného kandidáta - např. Pavla Fischera nebo někoho jiného), ale v rámci mých dotazů se to neujalo a vnímala jsem, že by to byl marný boj, marné diskuse s lidmi. Určité lekci se nevyhneme. Já jen nevěděla, zda bude ještě před volbami (že Drahoš nebude zvolen), nebo po volbách (že budou lidé zklamáni z jeho nepatřičnosti). Mohla jsem se vztekat, že Pavel Fischer nekandidoval dříve. Ještě zpátky (rok 2016)  jsem se mohla vztekat, že na první zamyšlení nejsem schopna napsat pět jasných kandidátů na prezidenta a musela jsem procházet a pátrat. Osobnosti hned na první vybavení nemáme. A obejít určité lekce nemůžeme.  Máme nějaké herní pole. 

Máme pole společenské, rodinné, politické a i pole duchovní. 

Podstatou nejsou chrámy a rituály (i když v dobrém užití jsou krásné a mohou velmi dobře sloužit), podstatou je kontakt s Vědomím a Láskou, což předpokládá otevřenost srdce a někdy je nutné i padnutí na kolena. 

Zda se nám podaří udržet pracovní atmosféru v rámci politiky, navzájem se v projektech propojovat (v těch, co děláme a i co budeme dělat), oživit lidská setkávání oproti sociálním sítím, zavnímat i vertikální směr, tělo (ve smyslu vědomí nikoliv utrženého hedonismu), více se propojíme s přírodou a půjdeme cestou k vnitřní (i vnější) svobodě, je naše volba. To nám ani Zeman, ani Babiš nebere. Pokud budeme dopředu kalkulovat u svých dílčích kroků, zda to má a nemá cenu, jsme v 10miliónové republice ztraceni. 

S přáním proaktivity, Ducha i srdce nám všem Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | čtvrtek 1.2.2018 21:38 | karma článku: 10,48 | přečteno: 403x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 615x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik