Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Který z kandidátů je více nevyzpytatelný? Miloš Zeman nebo Jiří Drahoš?

Co ukazují poslední dny i dlouhodobý čas a co můžeme očekávat (možná)? Které problematiky má smysl vnímat bez ohledu na to, že prezidentská kampaň pozítří skončí? Jak to souvisí s bojovými uměními?

Když se podívám na lidi, kteří chtějí volit jednoho či druhého kandidáta, tak to skutečně nejsou jednolité skupiny. Přesto je něco v mém okolí spojuje:

Jiřího Drahoše chtějí volit 

- lidé, pro které je důležité určité vystupování (nemusí to být zcela v ažuru, bez jediného sprostého slova - i ta mají své místo v životě, ale prostě tolikrát opakované opíjení se a ostudy jsou na ně už moc).

- Lidé, kteří vnímají ještě něco jiného, než je síla. Lidé nikoliv jen slabí, ale i vojáci (jsou rozděleni napůl), kteří mají rodiny, mají vztahy se ženami (mám statistiku z určitého útvaru z velmi těžkých podmínek!)

- Džentlmeni a to jemní i silní.

- Volit ho bude i řada lidí potírající terorismus a radikální islám. 

- Lidé srdce a s pochopením pro jiné postoje druhých.

- Voliči, kteří (ne ve všech případech) více respektují volbu lidí - tj. i Miloše Zemana.

- Lidé, kteří vnímají mocenské spojení Zeman - Babiš. 

- Lidé, kteří viděli videa, kde Andrej Babiš vysvětluje celebritám, jak stavěl Čapí hnízdo právě pro ně.

- Lidé, kterým vadí, že v roce 2011 formuloval Miloš Zeman pochopitelné stanovisko, že Andrej Babiš jako mocenský nečistý muž nemá v politice co dělat. Dneska jedná zcela jinak. 

- Lidé, kteří po včerejší debatě na Primě vnímají sešlý zdravotní stav Miloše Zemana (a ani třeba netuší, že se kolem toho vedly tak vášnivé debaty).

- Lidé, kterým vadí lži o Peroutkovi, o tom, že americký velvyslanec nebyl na oslavách ČR (a přitom tam byl, nebyl důvod ho napadat - byla to čistá zvůle, byť na ostré výhrady lidí to musel potom Ovčáček vysvětlovat a i tam to byla síla, co říkal). Lidé, kterým vadí, že lže o průběhu sedmnáctém listopadu (že to byla demonstrace jako každá jiná - bez zranění, přičemž podle statistiky lékařů bylo zraněno a ošetřeno 500 lidí: zlomeniny, bodné rány nůžkami, odražené močové měchýře, otřesy mozku, zvracení krve, zkopané stařenky, rozmačkaní mezi auty, apod.). Tam totiž Miloš Zeman nebyl a štve ho to, že nebyl v centru dění, ale v okrajové části demonstrace (nebo vůbec). 

- Lidé, kteří nenaletěli na lživé kampaně o tom, že je Drahoš vítač. Vědí, že se pohledy obou kandidátů a i postoje moc neliší. 

- Lidé, kteří mají naději, že se podaří aktivnější a sebevědomější komunikace s Evropou: Jak prezident, tak samozřejmě primárně vláda. Naději - ne víru ani jistotu. Naději ve smyslu Havlova odkazu: "Naděje není jistota, že to dobře dopadne, ale víra, že má smysl to dělat." Odejít z evropské unie se dá vždy. 

- Někteří z těchto lidí by se i rádi zapojili (anebo jsou už zapojeni) do různých projektů, které pomáhají něco rozvíjet v ČR a také v rámci rovnováhy světa.

- Lidé, pro které je lživá kampaň - zákeřně vymyšlená pro lidi, kteří nesledují zprávy - proti Jiřímu Drahošovi, naprosto nepřijatelná. 

Lidé, kteří kolem mě chtějí volit Miloše Zemana jsou lidé

- Kteří nesledují žádné zprávy a uvěřili lživým bilboardům Miloše Zemana. Nepostřehli rozdíl mezi "byli bychom schopni (nebylo řečeno, zda chceme -res. které a za jakých podmínek!!) přijmout 2600 válečných uprchlíků" (což si také myslím - v průběhu let a s maximální péčí a pokud možno navrácením - stejně u nás být nechtějí!! hlavně kvůli jazyku a nenaladěnosti pro cizince) a "chceme přijímat ekonomické migranty". Váleční uprchlíci nejsou v tuto chvíli tématem a i tam byla a je snaha je ponechat v jejich kulturně blízkých zemích a v otázce ekonomické a klimatické migrace mají oba kandidáti jasno. Není možná. 

- Sem patří i řada maminek s dětmi - velmi milí lidé, kteří ale kvůli vytíženosti v rodinných povinnostech nemají vůbec šanci sledovat politiku a co se celkově děje. 

- Lidé, pro které je na prvním místě síla nebo mocenské schopnost. Charakter pro ně je až na nějakém dalším místě. (Projevují se tak někteří i v předvolební kampani a to jak strháváním bilboardů Jiřího Drahoše, tak v debatách apod.)

- Lidé, kteří neznají Jiřího Drahoše ani dnes.

- Lidé, kteří se obávají nezkušenosti Jiřího Drahoše a mají pocit, že jen zkušený (byť zkažený) politik může provést Čechy následujícími lety. 

 - Lidé, kteří vnímají nedostatečnou práci na projektech v rámci migrace a ztratili naději.

- Lidé, kteří mají neznají pravomoci prezidenta a mají pocit, že on bude spolurozhodovat o přijetí či nepřijetí Dublinu IV.

- Lidé, kteří znají pravomoci prezidenta, ale myslí si, že i když prezident Zeman nemá pravomoci rozhodovat o přijet či nepřijetí Dublinu IV. či eura v určitý čas, ale věří, že svým hřímáním či některým jednáním může Miloš Zeman být důležitým ostrým hrotem v diskusích. 

- Lidé, kteří vnímají sílu osobnosti Miloše Zemana a na další se nepotřebují ani ptát a ani vnímat.

- Lidé, pro které je důležité, aby bylo v Ústavě bylo zapsaná možnost držet a používat zbraň a nestačí jim vyjednávání v rámci EU.

- Lidé, kteří naskočili na lživou kampaň, že Miloš Zeman nepodpoří přijetí Eura (ač pro to byl). Lidé, kteří nezavnímali, že jsou na tom oba kandidáti dnes stejně: Vědí, že o tom rozhodovat nebudou a oba jsou pro to, aby euro bylo přijato až to bude pro Čechy vhodné. 

- Lidé, kteří volili Andreje Babiše a fandí jejich mocenskému tandemu a někteří by klidně zde měli vládu bez důvěry i čtyři roky. 

- Lidé, kteří jsou podobní jako Miloš Zeman: jízliví a hledající slabé místo druhého, kam by zaútočili.

Tyto postřehy mám z hovoru s lidmi okolo sebe, s komunikace na FB i z voleb nanečisto. 

Každý z obou kandidátů představuje určité riziko a ta rizika už byla dostatečně popsaná i v mých článcích. Ani jeden pro mě není kandidátem, kde bych řekla "ano, právě tohoto člověka si přeji mít za prezidenta." Rozumím formulacím Václava Klause a i řadě dalších lidí. Sama je v sobě beru vážně v potaz a nechávám zcela na vesmíru (na lidech), kdo bude zvolen jako prezident, nechci vás ovlivňovat. Rozumím dokonce i potřebě prezidenta Zemana, aby vítězné hnutí ANO dostalo šanci i v druhém pokusu na sestavení vlády a tak i tanečkům s tím, že pokud zvítězí ve volbách Jiří Drahoš, nebude požadovat 101 podpisů od poslanecké sněmovny pro sestavení vlády. 

Když se ale podíváme hlouběji, tak Miloš Zeman skýtá rizika, která můžete a nemusíte při volbě zohlednit, ale které by mě těšilo, kdybyste si uvědomili. Vposledku nejde jen o to, který kandidát zvítězí, ale i o všechny procesy kolem toho - aby v nás byly vědomé a uměli jsme se k nim vnitřně postavit. A vnímat i to, že i když to vy uděláte - budete vnímat Stín Miloše Zemana, nemusí se to podařit blízkým i vzdálenějším lidem okolo vás. 

Tak bych chtěla připomenout

- Opakovanou pomstychtivost v rámci uražené ješitnosti, kterou bohužel část obyvatel od prezidenta vzala jako "něco jako v pohodě". Patří sem téma Buzková, ale i sociální demokracie (zejména ti, kteří ho nezvolili jako prezidenta) apod.

- Nejasná hranice mezi ctí, mravností a ziskem za každou cenu, schopnost i veřejně známé věci zamést pod koberec (kauzy z minulosti v rámci čachrování s firmami, procesy po revoluci, osoby Šlouf a Mynář). Opět okorává naše vnímání a společenská bdělost...

- Potřeba někoho urazit - co jde za věcnou kritiku i bonmoty: Stává se povolenou věcí i ve společnosti.

- Mazání politické kultury při sestavování vlády: Co vše se bude moci pokroutit za 10 let? Bude to ještě vyspělá demokracie?

- Mluvčí Ovčáček jako chytrý, ale bezpáteřní typ, který je je dokonce i částí voličů Miloše Zemana vysmíván: Co je to za schizofrenii? 

- Změna taktiky ve svůj prospěch, nejen pro zájmy Čech (i tam patří ustoupení od podpisů poslanců k sestavení druhé vlády)

- Velice šikovný způsob manipulace davy, kdy mu voliči odpouští i lhaní a nedodržení slibů: nezveřejnil podrobně svoji předchozí kampaň a finančně jakoby nejasná je i tato (ač se ví o pánech Nejedlý, Šlouf, Mynář): To nám opravdu nevadí? 

- Lživou kampaň jeho (neboť je to kampaň jeho nejbližších hradních spolupracovníků se souhlasem prezidenta) útočící na neorientaci lidí v médiích, pracovní či rodinnou zaneprázdněnost (neměli čas podrobně sledovat kampaň Jiřího Drahoše a tak neumí vyhodnotit, že lži o vítači Drahošovi je superfakenews): Co bude moci stát lživého a chytře manipulativního - pro zaneprázdněné lidi do podvědomí se dostavšího na bilboardech za 5 let? 

Některé jevy ve společnosti  kvůli nečistému jednání neoddělené politické moci od ekonomiky a tím i mocenských struktur komunismu minulé doby(+ vzniklé podnikatelské a politické rychlokvašky) měly vliv na jednání nás občanů (jsme původem i z opic - učíme se nevědomě nápodobou) a to jak dospělých, tak dětí. Další ránou je jednání Andreje Babiše a tato prezidentská kampaň je pokračováním. Pokud se rozhodnete volit Miloše Zemana z nějakého důvodu, prosím, mějte jeho Stín před sebou i sami v sobě přijatý, ale vědomě, ať se nestane součástí vaší psychiky, vašeho jednání (může se samozřejmě stát lidem ve vašem okolí, kteří si to neuvědom). Mějte Stín Miloše Zemana (a i Jiřího Drahoše - který už také chyboval) na zřeteli a nikoliv jako slepý bod ve své psychice k omluvě toho, abyste ho mohli volit. Mějte i na zřeteli možné důsledky své volby a stejně tak voliči Jiřího Drahoše. Jde i o osobní život, péči o duši, ne jen, zda přežijí naše těla a kolik bude hdp.

Neobyčejně moudrý a zkušený učitel bojového umění, u kterého se učím, je velmi silný, energický a charismatický muž. Přesto když vedle sebe staví na misky vah "množství energie, které je schopen člověk přes sebe nechat protéci" - souvisí i s charismatem a silou osobnosti - a "charakter", volí charakter. Říká "pokud vám to cvičení bude přinášet pouze zvýšení vaší energie, schopností a nic jiného, tak to nedělejte a najděte si jinou činnost. Pokud vás to cvičení bude činit lepším člověkem, pokračujte ve cvičení." 

Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | středa 24.1.2018 22:19 | karma článku: 16,01 | přečteno: 671x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 614x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  14:11

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

Muž dohnal a zaklekl zloděje. Strach jsem neměl, jsem takto nastavený, říká

24. dubna 2024  14:08

Zrovna se autem vracel domů, když na brněnské tramvajové zastávce spatřil starší paní, jak se...

Novým šéfem tajné služby se stane brigádní generál Bartovský, schválila vláda

24. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:06

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude Petr Bartovský, vláda ve středu schválila jeho...

KOMENTÁŘ: Kdo zabil penzijní reformu? Svůj díl nesou vláda i opozice

24. dubna 2024

Premium Ani po dvaceti letech diskusí se nedočkáme konsenzuálně přijaté reformy penzí, ale jen...

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik