Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Divíte se Lidovcům,že uvažují o tom vstoupit do vlády a jak nervózní je Petr Pithart atd?

Čeho se obávají moji přátelé,co vás možná nenapadlo?Proč nás prosperita nemusí čekat, pokud se vlády ujme Andrej Babiš,i kdyby chtěl podpořit růst mezd a chtěl efektivně řídit vládu?Kolik neznámých nás ve vládě Andreje Babiš čeká?

 

Pokud bychom zhodnotili vládu, která právě končí, tak se některé zásadní záležitosti podařily a některé se odsunuly:

- ANO zavedlo EET, ale jako paskvil, nedali si poradit od Lidovců a teď doufejme předělají. A je do nebes volající honit všude malé podnikatele a pak šméčkařit u Čapího hnízda a Korunových dluhopisů. To je prostě na psychiku lidí moc. Ale kterých? Menších podnikatelů. Jenže těch je v republice cca 25% a to žíly Andrejkovi netrhá, ty nepovažuje ani za důležité a ví, že nebudou asi nikdy jeho voliči. Jeho voliči budou zaměstnanci očekávající manu ve smyslu zvýšení mezd, ať se to udělá jakkoliv. Poklábosení o problémech, které by měli řešit s lidmi v obci,   

To, co je zásadním tématem, které se pokoušela řešit celá vláda a dařilo se jen v dílčích krocích je odtržení venkova v rámci investic, života, podnikání. Globalizace stahuje lidi do měst, ruší dopravní spoje a aktivní život na vesnicích. Všechny strany se pro to snažily něco udělat, ale nedostatečně - je to velký celosvětový problém. Pak je pochopitelné, že tito lidé volí Andreje Babiše, který sice ve vládě byl a nic moc pro to neudělal, ale slibuje, že v následujícím období udělá a poslouchá tyto faktické politické problémy lidí. Zde tradiční politické strany zaspaly. Ne, že by neposlouchaly, ale nedaly tolik optimismu do budoucna. Je otázka, zda Andrejkův optimismus je realisticko-pracovní nebo populistický. To ukáže následující volební období. Každopádně mu samozřejmě přeji čistotu úmyslů, inspirace a pracovitost. Odstoupení od monopolizace, dehonestací, likdvidací a lhaní. Přesun ke skutečné práci pro blaho společnosti a to právě na náročných tématech, o kterých mluví a to je 

?a) globalizace a venkov

b) důchodová reforma

?c) změny imigračních zákonů na úrovni EU, kde tvrdí, že to dokáže změnit

?- Andrejkovo ministerstvo financí mělo zavést e-gowerment, ale nezavedlo. Proč, to nevíme a neměla bych potřebu to tolik kritizovat, kdyby se tak nechvástal. V programu nebyli jediní, kdo to měli (měli to i Lidovci a další) a právě Andrejko to odsunul na další období. Naopak Lidovecký Jurečka už zavedl v malém na ministerstvu zemědělství a ušetřil tím doložitelně 50% provozních nákladů ministerstva. Přeji Andreji Babišovi (a to opravdu a ne ironicky) aby dotáhl vše k jednoduchosti pro malé podnikatele a výběru daní i od velkých subjektů efektivnějším způsobem k dokonalosti. Za rok na Mikuláše se sejdeme a zhodnotíme dílčí výsledky, neboť toto by mělo být rychle vyřešeno hned v úvodu vládnutí (na rozdíl od komplikované důchodové reformy, problematiky venkova a migrační politiky, která ho bude čekat posléze). 

- Lidovcům se na ministerstvech dařilo: Základní navázání spolupráce vědy, výzkumu a průmyslu je zásadní věc. Bělobrádek vykročil dobrým směrem. Dalo mu docela dost práce přesvědčit jiné strany, že nikoliv cesta montoven, ale cesta inovativního průmyslu je šance dohnat západ. Postkomunistické fňukání (kdy jsme vypadli z trhů a po revoluci se stali pracovní silou investorů) nám nepomůže. Naštěstí to politici posléze pochopili a daří se to chápat i části obyvatelstva. Ministerstvo zemědělství udělalo s Jurečkou tolik zásadních věcí, že další ministr už stačí, když bude pokračovat: Započaté zásadním způsobem označování a zlepšené kontroly potravin, výchova občanů k českým a kvalitním potravinám (ne nutně o tolik moc dražším), lepší potravinářské kontroly (je třeba jít dál), podpora ekologického zemědělství, protierozního zemědělství nejen v rámci klimatické změny, postupné snižování pesticidů i řepky jako paliva a nakročeno na to, abychom i glyfosáty postupně opustili (ekologové se nemusí bát), větší podpora malých zemědělců, podpora svátků, vážení si půdy, pozastavení (snížení) stavby na kvalitních půdách. Ve všech směrech započatá práce systematicky a jen musí vést dál. Právě proto, že půda a inovativní průmysl ve spojení s vědou je tak zásadní pro Českou republiku (i v rámci klimatické změny), je pochopitelné, že se řada lidí, kteří vnímali kvalitní práci této dvojice, obávají, co přijde s ministry Andreje Babiše: Ministerstvo pro vědu a výzkum chce zcela zrušit a můžeme se dohadovat proč ho nepovažuje za klíčové v době, kdy je inovativní průmysl klíčovým tématem?? Je to jen na oko počítání s podnikateli a fakticky touha po monopolizaci? Řídit stát jako firmu doslova, tj. nejen politicky, ale fakticky skoupit a cele vlastnit? Opět jsem byla obezřetná a Andrejkovi hlas nedala. Ti, co mu ho dali, uvidí. Kéž by pochopil Andrej klíčovost své postavy a nikoliv jako spasitel, ale jako služebník (byť s kvalitou alfa samce) zavnímal větší radost z prosperity celku a různorodosti než své totální oligarchie. Možná je to z říše snů, čert, Mikuláš a anděl se na to podívají příští rok. 

Je i otázkou, co provede s ministerstvem zemědělství a do jaké míry nechá samostatně jednat korporátního ministra anebo vytvoří nějaký pakt. Bude pokračovat v Jurečkových cestách nebo nastaví jiná pravidla? Bude učit lásku a úctu ke krajině, zemědělcům ( jako Jurečka zemědělec), potravinářům, lidem navzájem, tak jak to dělal Marian, který je proto nejen zemědělci veleben? Bude rozvíjet ducha venkova slavnostmi ducha a lásky, hudebním či jiným příkladem a i výchovou vlastních dětí (jak v rámci šméček s Čapím hnízdem?) ?. Není se co divit, že samotní Lidovci, kteří mají letitý vztah k Bytí a Zemi (nejen jako křesťané) sice vědí, že ve vládě Babiše ve šméčkách nemají šanci ani zkontrolovat, ani ovlivnit, ale kdyby tam tento trestně stíhaný člověk nebyl, uvažovali by dále pečovat o naši zemi právě v těchto oborech. 

Lidovci mají pro případný vstup do vlády jasné podmínky a to je, aby ve vládě nebyl trestně stíhaný Andrej Babiš (a jsou ochotni se při nejhorším vzdát i svého předsedy vlády jako ministra, kdyby to byla domluva všech vládních stran), dostatečné programové schody a zajištění demokratického jednání ve vládě včetně zajištění demokratických orgánů (senát, místní zastupitelstvo, současný volební systém a opatrnost s referendem). Jsou to podmínky srozumitelné a je pouze na Andreji Babišovi, zda je ochoten je vzít v potaz.

- U Anreje nevíme, jak si představuje daně, penzijní reformu a vůbec vlastně nic moc nevíme. Pokud by chtěl řídit své ministry, uvaloval by na ně nejen pracovní a mocenský tlak, ale i karmický tlak. To není jen pracovní odpovědnost, ale i hluboce životní odpovědnost rozhodovat na ministerstvu a to musí dělat každý člověk sám za sebe a nemůže být někým řízen. Jinak je to násilí na demokratickém principu vlády České republiky. A pokud se člověk ANO či odborník nechá, pak to vypovídá o něm jako o člověku, který neví, co je odpovědnost a i osobní nasazení. Něco jiného je "politický konflikt" a hledání nejlepších řešení napříč vládou. Buď plamennou diskusí, nebo (jak se daří Lidovcům) strategií win -win - vítěz-vítěz. A něco jiného je vláda oligarchy.

- Čeho se boji vzdělaní lidé kolem mě? Že chytří lidé nebudou chtít žít 

a) v ostudných Čechách, kde vládne trestně stíhaný premiér (i kdyby nic fakticky nekazil) - lidé, kteří nejsou vlastenci a dokáží si představit žít kdekoliv. Utečou do zahraničí. 

b) Lidé, kteří zde mají vazby, ale byli by na svobodě vyjadřování či podnikání Andrejkem omezováni, tak mohou také opustit ČR.

Nedej Bože, aby se to stalo - aby se nám zopakovala situace po 1948 a 1968, kdy nám část inteligence odešla do zahraničí - mimo jiné do Německa. Nestačí nám dvě poučení? Budeme plakat, že Německo má chytřejší lidi? 

Bez těchto inteligentních podnikavých lidí se inovativní průmysl dělat nedá. Proto je nervózní Petr Pithart, Lidovci,  Starostové, Topka, nějak i Piráti a další politické strany. Bez těchto podnikavých a hlavně výjimečných lidí můžeme stokrát chtít dohnat Německo, ale pokud se na trhy nedostaneme se zásadními chytrými potřebnými novinkami, můžeme akorát fňukat. Je jasné, že Němci zde nestaví pracovní fabriky proto, aby nás platili stejně, jako své lidi. To by to mohli doma postavit. Je jasné, že pokud budeme fňukat moc nebo požadovat moc, mohou se rozhodnout jít dál na východ. To je business. Přes montovny cesta dopředu prostě nevede každopádně.

Zda si toto nebezpečí uvědomuje Andrej Babiš nevím a hlavně nevíme, o co mu jde. Může to naopak kvitovat, že on bude potom tím korporátníkem. Vůbec mu nemusí jít o to, aby vedle něj vyrůstali inovativní malí, střední a velcí podnikatelé. Skutečně tvořiví lidé milují, když vychovají ještě tvořivější žáky (nebo jim nechají vyrůst). Mocichtiví lidé se právě tohoto nejvíce obávají. 

- Lidovcům poklesly preference a stouply Pirátům. Může být, že část duchovních lidí přešla od klasičtější politické strany (byť je za ní kus práce zrovna právě v tomto období tak zásadní! a dokázala být po celou dobu bez korupce) k nové straně, od které také čeká. Reálné nebo naivně či opět zázračně více, než dokáže naplnit? Piráti sami byli překvapeni, kdo je volil a jaká očekávání mají naplnit...Pirátům fandím, ale pokud by Lidovci s hlídáním klasických hodnot v rámci společnosti, Řádu ducha a kultury měli z politického spektra zmizet, úplně bych této české tendenci nerozuměla. Protože rovnovážné opozitum oproti postmoderně v rámci klasických tradic a neměnných zákonů (Desatero, rovnováha těla-mysli-srdce-ducha, rovnováha tvořivosti- Chaosu i Řádu apod.) považuji stále za důležité a mizení tohoto opozita ve mě otevírá zajímavé otázky. Může to být jen, že úspěšnější ve volbách posilují a slabší oslabují a nic to neznamená (pravidelný jev). 

- To, co současné preference ukazují je, že je žádaná politika nikoli konsensu a hledání společného nejlepšího řešení, ale politika poměrně hodně konfrontační. Není možné to kritizovat, je to prostě důležitá autentická fáze vývoje naší společnosti, která něco přinese. Proto stoupání procenta Pirátům i ODS (ti proaktivní nesmíření s osudem) a ANO (ti doufající v záchranu od Babiše). ODS a Pirátům, ale i Topce  také stoupají preference proto, že malí a střední podnikatelé cítí tíhu narostlé byrokracie a také horší konkurenceschopnost - na samotné nepřežitelnosti - vůči korporátům a volají o pomoc. Lidovci, kteří ctí Řád (proto v určité podobě byli pro EET) mají těžké manévrovací pole. Těžké proto, že právě zatím nejsme ve fázi, kdy  není e-gowerment, který by vše zjednodušil, jsou složité kontroly. A není situace, kby se inovacemi a restrukturalizací celého trhu vytáhli ti malí a střední nahoru (i problém supermarketů, frančíz apod.). Pak EET sice přináší větší výběr daní (asi, statistiky nejsou jasné) a i řád, ale jen někde - opět fakticky zhoršují možnou tvořivost lidí v současných podmínkách. Není to jednoduchá situace. 

Vývoj dalších událostí příliš neovlivníme, ale je naší občanskou povinností

a) hlídat to, aby politici nelhali a pokud, tak o tom informovat novináře, sami psát a hovořit s lidmi okolo sebe,

b) byla zachovaná svoboda na pracovištích (hlavně na úřadech, pokud by premiérem byl Andrej Babiš) a pokud by někdo z blízkých byl zavzat do nějakého podivného jednání či procesu, tak stát za ním,

c) všímat si kolem sebe zajímavých, čestných a  politiků všech politických stran a podporovat je,

d) v rámci podnikání hlídat standardní postupy úřadů. Kromě toho, že 25% zajišťovacích příkazů muselo být zrušeno, 60% jich čeká na posouzení, zda jsou vůbec relevantní. Mimo to zrovna teď vyplynul napovrch případ, kdy se podnikatel dokonce soudil pro neoprávněnou likvidaci firmy zajišťovacím příkazem a dopadlo to tak, že advokáti úředníků odročovali řízení, že je promlčené. Jak k něčemu takovému vůbec může dojít a jak takovým věcem zabránit, to bude vyžadovat občanskou i novinářskou píli, statečnost a semknutost. 

?e) V případě obskurních nedemokratických návrhů (které doufám nenastanou) jako by bylo zestátnění médií, nevyšetřování Andreje Babiše, přílišného zasahování Andreje Babiše někde apod. jít demonstrovat nebo dokonce takovou demonstraci zorganizovat. 

?f) Co nejvíce mluvit s lidmi vesnic, menších obcí a pokoušet se hledat řešení v jejich problémech: ta, která můžeme udělat sami, kde může pomoci obec, stát, strukturální fondy, transformace EU apod.

Dneska přišel Mikuláš, čert a anděl, nastavili nám zrcadlo našeho dosavadního smýšlení a jednání a ukázali nám další výzvy k našemu osobnímu i společenskému růstu. Tento článek je jen zrníčkem písku v uvědomění.  

?Přeji všem demokratickým stranám rozvoj, důvěru a nám všem vědomí Ducha, odpovědnosti, proaktivnosti a sounáležitosti. Nejen o Adventu. 

Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | úterý 5.12.2017 17:55 | karma článku: 16,16 | přečteno: 887x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 615x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik