Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cože? Proč si AK myslí, že politici (zejména ministři) nemají přemrštěné platy?

Měla jsem možnost nějaký čas intenzivně strávit s životem politiků. Samozřejmě i ti se mohou flákat (jako v každém povolání), ale ti, se kterými jsem v kontaktu se to skutečně netýká. Jaký mají život? Proč takové platy? 

Konkrétněji jsem měla možnost nahlédnout do života europoslance ČSSD Pavla Poce, europoslance KDU-ČSL Tomáše Zdechovského a v posledním roce i do života Pavla Bělobrádka, Mariana Jurečky a Daniela Hermana. 

První, čím bych začala je diář:

Vyjma Daniela Hermana si všichni pánové hlídají víkendy, aby mohli být s rodinou (odjíždí za nimi mimo Prahu). Ale i v tomto čase píší, komunikují s veřejností - nejsou celý den s rodinou. Daniel Herman pracuje v kontinuálním režimu, kdy si na 2-3 dny dělá volno cca po měsíci. Pro ministra kultury neexistuje volno o víkendu, protože probíhá řada kulturních akcí, kde se setkává s lidmi, se kterými nemá čas se setkat přes týden. Navíc sleduje umění jen v částečné relaxaci - i ze je jako pozorovatel. Tak jako sbormistr si neodpočine u sledování jiného pěveckého sboru - automaticky nabíhá reflex srovnávání, hledání inspirací do budoucna. 

V rámci pracovních (ne kalendářních, ale faktických) se pracovní doba všech zmíněných pohybuje okolo 12h v terénu a pak večer po osmé deváté pokračuje na internetu. Na jednu stranu chceme informace od politiků a na druhou stranu bychom postování a zároveň sledování informací politiky nepovažovali za práci? Jejich práce podle mého sledování končí v čase 22 - 02 h večer (a u někoho spíše někdy i ráno, přičemž má zase třeba od sedmi či osmi schůzku někde). 

To, co pracovité politiky také vyčerpává, je pocit lidí, že nedělají dostatečně. Když vidíte lempla, nic od něj nechcete. Když vidíte schopného člověka  - a to platí o politicích ze všech politických stran!!! (zde jsem jen zmínila ty, se kterými mám dlouhodobější zkušenost), tak na ně lidé navalují vyřešení všemožných skutečně ožehavých otázek a žádají vyjádření se pokud možno ke všemu. Zároveň mají být v poslanecké sněmovně, zároveň živě s lidmi, zároveň jednat s kolegy a zároveň psát na facebook či blog. Možnosti komunikace s voliči se dnes tak zvýšila a i potřeby tohoto u některých (u většiny zase naopak), že je to v praxi špatně zvládnutelné. A tak si politik musí vybrat (byla jsem toho svědkem), kde bude mít průšvih, že se něčeho nezúčastní, protože se věci, které by bylo nutně třeba udělat, kryjí, řada více či ještě více významných pozvání, domlouvaných a domluvených schůzek...

Peníze jsou energie. Pokud politici takto jedou výrazně přes svoji hranu a ubírá jim to léta života nejen v přepínání sil, ale i v tom, že jsou terčem frustrace z nereálných očekávání řady lidí, vůbec mi nepřijdou platy jako přemrštěné. Nejde o to, že někteří to vydrží a nebudou muset potom následně (nebo i v průběhu) absolvovat drahé lázně, ale jde skutečně o úbytek let života, což se neprojeví hned. 

Docela mě vyděsilo, když jsem si na maturitním plese Arcibiskupského gymnázia uvědomila jednu věc: Bratři Svobodové: Jeden byl v politice a druhý ne. Ten, který byl, za tu dobu výrazně zešedivěl, přibyly mu vrásky a vypadal skoro o 10 let starší, než jeho bratr. I na některých současných pracovitých politicích vidím zestárnutí. Je to něco za něco. Ale právě ta kompenzace životních sil financemi v službě státu mi nepřijde nevhodná. Tak jako musí být kompenzovaná i např. u vojáka či chirurga vykonávajícího (kromě toho, že je fachmanem) mnohahodinové operace. 

Politika je služba, vojenství je služba, lékaři jsou služba apod. Exponovaná pracovní nasazení. Podobně i učitelé. Když mi někdo říká, že "to se máte, že máte tolik prázdnin", tak odpovídám: "Pojď si to zkusit. Vystuduj školu a minimálně pět let uč a potom komentuj." Mám srovnání: Když jsem osm hodin denně pracovala jako poradce pro zdravý životní styl, hubnutí a v léčbě chronických onemocnění, bylo to intenzivní a potřebovala jsem dovolenou, ale zdaleka ne tolik a zdaleka ne 2 měsíce prázdnin. Ve školství (první roky to člověk nepozná) to je velmi potřeba. Je to něco, co nikomu nevysvětlím. Podobně pracovití politici nevysvětlí intenzitu a psychickou náročnost své práce. To, že si tu práci vybrali neznamená, že za ni nemají být patřičně ohodnoceni. 

V této souvislosti: Moje kamarádka, která měla účetní firmu (také časově náročné) pobírala před osmi lety měsíčně plat 500 000 Kč. Její klíčoví zaměstnanci - účetní pro velmi prestižní firmy 100 000 Kč. Výsledkem tak náročné práce po několik málo let od rána do večera s velkým právním rizikem (výklady účetních pravidel jsou v ČR velmi nejednotné a člověk je jednou nohou v kriminále, i když pracuje naprosto čistě) ale bylo to, že se tato velmi zajímavá žena fyzicky zhroutila a tak náklady na rekonvalescenci v průběhu několika let, kdy nemohla ani pracovat, vyčerpaly všechny její úspory. Politiky v jejich odbornosti a i společenském riziku hodnotím výše. Z jiného úhlu pohledu: Průměrný plat je 30 000 Kč. Vedoucí pozice ve firmách mají podle letošní statistiky 6.1 x větší platy. Tudíž platy vedoucích pracovníků jsou někde okolo 80 000 - 150 000 Kč. Jak jsou na tom politici? V roce 2017 je poslanecký plat 130 000Kč, ministerský 155 000Kč a předseda vlády, kterému padá na hlavu odpovědnost za celý stát a ponese si to celý život s sebou, je odměněn 215 000Kč měsíčně. Pořád je to polovina toho, co brala jako odměnu moje kamarádka před deseti lety jako majitelka účetní firmy. Mají tedy nadhodnocené platy? 

Někdo může namítnout: "Ale jsou tam také nepracovití někteří a někteří gauneři." Jsou. Poskomunistické struktury. Výměna generací pokračuje a není u konce. Jak v ODS, ČSSD, tak občas i někde jinde. Ale to nemůže být měřítko pro řadu čestných a pracovitých politiků. To je, jako byste měli učitelku poskomunistickou krávu a chtěli, aby učitelé měli plat 12 000 Kč.  

Právě proto, že jsem měla možnost podrobněji nahlédnout do životů některých politiků vím, že přestože mě veřejné věci zajímají a angažuji se v nich, v žádném případě bych nemohla dělat nějakého ministra apod. Kromě toho, že to vyžaduje ještě větší znalosti a přehled v oboru, bych to energeticky nezvládla. Další věcí je, že bych nechtěla nést karmický díl nutných kompromisů. Za to by mi finanční náhrada nestála. Ale ta finanční náhrada je z mého pohledu nutná. Mže dát potom prostor i pro další generace (někdy i pro jedince samotného) odčinit některá svá chybná nebo sofiina rozhodnutí  (co obojí bylo učiněno v nejlepším mínění) v rámci charity, Poutě, konstelací apod. Jiná věc je, že i jiní zaměstnanci státních služeb (lékaři, učitelé, ale i další) by měli dostat přidáno. Je to předmětem diskusí a jsem ráda, že se začínají vést a někde už mají i výsledky. A dalším tématem je, abychom přešli v soukromé sféře od zaměstnaneckého poměru u zahraničních korporací k živnosti či zaměstnání u našich nově vznikajících inovativních firem. V posledních čtyřech letech proběhla tato transformace v rámci politického pole (nejen Lidovci to měli jako prioritu a právě Bělobrádek udělal první kroky v navázání dialogu vědy a průmyslu v novém rozměru), kdy sociální demokracie např. ještě v lednu nevěděla...V následujícím volebním období by mělo dojít k dalším už konkrétnějším praktickým krokům. V tom mohou udělat politici jen dílčí práci, zásadní práce je na podnikatelích a ve vědě. 

S úctou a s díky všem poctivým a pracovitým politikům a s apelem na ty, kteří využívají politiku ke svým businessovým zájmům (pak mají totiž neprávem zaplaceno dvakrát) a případně nepracují naplno a pobírají poslanecký plat. 

Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | středa 22.11.2017 7:21 | karma článku: 12,70 | přečteno: 605x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 612x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4715x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost

Alena Kulhavá

Botswanská mutace: Trocha čísel a biologických a sociologických osvětlení mýtů koronaviru

Vystudovala jsem přírodovědeckou fakultu: Snažím vzhledem ke složitosti problému jak jen jde jednoduše a zároveň pokud možno nezkresleně osvětlit některé klíčové body: Týká se to i omikron varianty covidu:

26.11.2021 v 21:55 | Karma: 44,36 | Přečteno: 14014x | Společnost

Alena Kulhavá

Další klíčová křižovatka v českém školství. Kudy se chceme vydat?

Změny Rámcového vzdělávacího plánu mohou mít dopad i na další oblasti našich životů.Zároveň se rozevírají nůžky mezi tím,co "stát požaduje po učitelích",tím "co je z principu reálné" ,tím "kam míří společnost" a mezi "změnami mšmt

5.2.2021 v 17:55 | Karma: 20,83 | Přečteno: 889x | Společnost

Alena Kulhavá

Otevřený dopis ministru školství ohledně nevhodné koncepce změn ve vzdělávacím programu

Ministerstvo školství otevíralo ve společnosti i mezi učiteli témata a) nerovných šancí ve vzdělání (zatížení rodinou) b) kompetence c) mediální gramotnost d) čtenářská gramotnost e) vztahová degradace f) kreativita a spolupráce,

4.2.2021 v 22:05 | Karma: 24,33 | Přečteno: 846x | Společnost

Alena Kulhavá

Krátký článek o tom, jak preventovat u sebe dlouhodobý kovid a cytokinovou bouři i

u mladších jedinců bez komorbidit, ale s narušenou T buněčnou imunitou, o které ani nemusí vědět, ale která se ukazuje v různých drobných symptomech.

25.10.2020 v 18:02 | Karma: 21,98 | Přečteno: 760x | Společnost

Alena Kulhavá

Mononukleóza jako transformační nemoc - moje osobní zkušenosti

Považuji za kontraproduktivní posuzovat, zda je nemoc znakem vlastní nedokonalosti, výzva, transformace či něco jiného. Je to jen otázka úhlu pohledu a posuzování místo vlastní práce a modlitby daného člověka i lidí okolo nemá

19.10.2019 v 9:55 | Karma: 23,08 | Přečteno: 731x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč lidé oslavují Karla Gotta? Kromě jeho pěveckých kvalit? Co to vypovídá o nás?

Rozumím lidem, kteří mají potřebu dělat pocty Karlu Gottovi i těm, kterým se to vyloženě hnusí. Jak mohou existovat tak silné a legitimní dva tábory? Jaký fenomén v tom vnímám pro mladou generaci?

3.10.2019 v 23:19 | Karma: 25,26 | Přečteno: 1100x | Společnost

Alena Kulhavá

Mají mít děti ve škole o přestávce plnou svobodu na mobilech i chodbách? Odborníci různých

oblastí života s dětmi i mladými dospělými odpovídají na pět otázek týkající se tohoto tématu. Výzva pro současnou dobu najít zdravou rovnováhu v rámci zdravého rozumu i vnímání reality.

16.9.2019 v 22:21 | Karma: 25,76 | Přečteno: 812x | Společnost

Alena Kulhavá

Limity církve, které člověk hlouběji pozná až ve chvíli, kdy vejde ve větší vztah nebo

rezonance, která otevírá věci a nechává stát pouze to, co je skutečné. Ukazuje stíny tam, kde má člověk iluze a zároveň dává hlubší pochopení pro lidství a možné cesty dále. Vítejte ve dvou příbězích.

9.9.2019 v 21:55 | Karma: 22,17 | Přečteno: 467x | Společnost

Alena Kulhavá

Máme demonstrovat před Brazilskou ambasádou, nebo držet pusu a zalesnit Čechy a jít

s životní úrovní výrazně dolů? K čemu vyzývají letošní velké požáry nejen v Brazílii (kde jsou úmyslné), Africe, ale např. i Kalifornii, kde našemu světoznámému muzikantovi shořely stovky píšťal a desítky mandolín v požáru celého

28.8.2019 v 21:30 | Karma: 23,56 | Přečteno: 759x | Diskuse| Společnost

Alena Kulhavá

Jak si myslíme, že funguje církev a jaká je realita? Přináším zkušenosti z intenzivního a

zároveň širšího kontaktu jako "necírkevní" člověk v posledních 35 dnech více, než bych si na začátku prázdnin myslela. Má duchovní činnost církve dnes smysl? Pokud ano, tak pro koho? Jakou má roli ve vývoji společnosti?

20.8.2019 v 17:55 | Karma: 27,32 | Přečteno: 1216x | Společnost

Alena Kulhavá

Lidovci navrhují změnu Ústavy vzhledem k ohrožení našeho přežití. Shrnuji část možností

zapojení se aktivně do ochrany přírody i pro "normální smrtelníky" a nastiňuji zajímavé výzvy, které nám celá situace dává.

11.6.2019 v 22:35 | Karma: 18,53 | Přečteno: 481x | Společnost

Alena Kulhavá

Hájí Andrej Babiš zájmy ČR? Kálíme si do vlastního hnízda? Má smysl "Milion chvilek" či

"Extention rebelion"? Jak vnímáte celou situaci vy? Co v dané situaci děláte? O čem hovoříte s blízkými? Co dělat budete?

9.6.2019 v 14:45 | Karma: 23,45 | Přečteno: 1184x | Společnost

Alena Kulhavá

Moje květnová Pouť Řevnice - Dobříš - Jince - Hořovice

Cesta je cíl. Štěstí začátečníka se projevilo v podobě sluníčka a "zázraků" při Velikonoční Pouti. Zde naopak pršelo a vyšly najevo Stíny z hlubin. Vesmír ukazoval svoji temnější stránku. Ale tu kouzelnou také.

16.5.2019 v 22:06 | Karma: 20,69 | Přečteno: 455x | Společnost

Alena Kulhavá

Istanbulská úmluva, gendrismus, jaké důsledky to již má a jaké může mít do budoucna?

Tato dohoda je velmi diskutovaná, protože může přinést do některých zemí doplnění práva, ale skýtá i problematické pasáže pro extrémně postmoderní společnost. Právě o tom píši - jako výzvu, aby toto nenastalo.

3.5.2019 v 20:45 | Karma: 33,90 | Přečteno: 1525x | Diskuse| Společnost

Alena Kulhavá

Putovala jsem Brodek - Kokory - Hostýn - Svatý Kopeček

Když se člověk vydává na Pouť, cesta je cílem. Je otevřený všemu, co se na Pouti bude dít a Vesmír na to vyslyší. Co jsem zažila o své Velikonoční Pouti?

24.4.2019 v 22:55 | Karma: 29,27 | Přečteno: 680x | Společnost
  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik