Snažíme se politické strany přitlačit ze dvou stran k neexistujícímu řešení

11. 11. 2017 19:50:08
Dělají to občané nestraníci, občané straníci i média. Jaké to má důsledky v dnešních dnech pro politiku i společnost?

Politici demokratických stran čelí nejvíce od médií tlaku na státotvornost. Palčivé otázky "a neměli byste jít do vlády s Andrejem Babišem, abyste zabránili...." Týká se to všech demokratických stran, včetně Pirátů. Daniela Drtinová se na tom točila poměrně dlouho právě u Pirátů v dvtv. Naprosto chápu tyto všetečné dotazy novinářů, ukazují, prověřují, zda si politické strany za svými postoji stojí pevně.

Občas mám ale pocit, že to jde za hranu a potom je i občany na politické strany tlačeno k neexistujícímu řešení. Vede to nejen k poškození těchto politických stran, ale i k přehazování odpovědnosti voličů na politické strany. Uvedu příklad na Lidovcích (to jen proto, že je pečlivěji sleduji): Na jedné straně jim lidé děkují, že do této vlády šli, neboť Pavel Bělobrádek alespoň v něčem posunul inovativní průmysl a hlavně to byl on, kdo o tom téměř před rokem výrazně mluvil, když jiní zde ještě obhajovali montovny. Marianu Jurečkovi jsou zemědělci, potravináři i ekologicky smýšlející lidé vděční za jeho práci a je to vidět i na vzestupu jeho preferencí. Rozjel novou éru zemědělství a připravil spolu s mžp velmi obsáhlý materiál - zákony ke zvládání klimatické změny, kdy další ministr po tak zásadních krocích bude pravděpodobně spíše ciselovat. Zároveň Lidovci mohli nejen v knize Pavla Bělobrádka přinést jasnou zprávu o tom, kdo je Andrej Babiš (neboť by se do další vlády dostal tak jako tak). Lidovci navíc tehdy nechtěli připustit, aby se do vlády dostalo SPD Tomia Okamury. Přestože toto jsou jasná fakta tak jim někteří lidé vyčítají, že s Andrejem Babišem do vlády šli se a častují je slovy "Lidovci jdou do vlády s každým". Tito lidé nereflektují vývoj dřívějších událostí.

Ok, řekli si Lidovci, řada lidí měla problém, že jsme šli do vlády s Babišem, jiné strany získaly více procent a mají tudíž větší odpovědnost a tak nechť ono rozhodnou, zda chtějí být státotvorní, nebo nás nechat vykoupat v Babišově pozvolné (to nebude podle mě nic rychlého a okatého) monopolizaci. A zase je to špatně.

Problém vidím v tom - a to nejen u Lidovců, ale v současné době u všech demokratických politických stran, že jak lidé, tak média by si přála problém vyřešit a zároveň lid zbavit odpovědnosti. Varování na Andreje Babiše byl plný internet atd. Lidé zvolili a politici mají letos jen velmi omezené karty v ruce.

Myslím si, že ve stranách neprobíhají jen věcné debaty, ale také debaty skoro jak orákulum "tak co máme dělat.". To, že nevstoupit do vlády s Andrejem Babišem je mimo Tomia (který řeší programovou shodu) všem jasné. Ale co tedy? Samozřejmě se zde znovu nabízí možnost, že by vládu sestavovalo ODS nebo Piráti - prostě kdo je vepředu na pásce za Babišem, ale to závisí na prezidentovi Zemanovi.

Pokud bude vládnout ANO, hrozí i obskurní možnost, že se Andrej Babiš s panem Faltýnkem nechají potom vydat, ovlivní vyšetřování a vyjdou z vyšetřování jako očištění vítězové nad účelovkovou kampaní demokratických politických stran. Není to jisté, ale vyloučená tato varianta vůbec není (resp. je podle řady politologů a novinářů dost pravděpodobná).

Milý Lide,

jsme v patu a jsou v patu i politické strany - nehledá se jim snadno řešení, jestli vůbec existuje. Řešením ale není je tlačit k tomu, že je Babiš stejně vyžvejkne a v dalších volbách prakticky smaže z politické mapy. Nenabízím v současné době žádné konkrétní řešení, ale vyzývám nás, abychom se zamysleli, zda jsme udělali vše pro to, aby tato patová situace nenastala a poučili se do dalších voleb.

ANO může odvést určitou špinavou práci v Evropské Unii i zde v Čechách a tak nad nimi nelámu hůl, ale monopolizace Čech nebo při nejlepším střet zájmů a nemravný premiér není to, po čem bych do budoucna jako po standardu politiky České republiky toužila. Ale demokracie rozhodne, co je pro nás pro Čechy důležité jako lekce a posuny.

Jsem ráda, že nejsem politik, protože bych nechtěla takováto dilemata řešit a ani se rozhodovat, co přinese přežití politické straně a co možná malinké přispění k menší destrukce ve státě (ale možná také ne) a totální likvidaci politické strany, což je likvidace pečlivé práce a iniciativy řady lidí skrze generace. Proto mohu politické strany inspirovat, ale s pokorou nechávám rozhodnutí na nich.

Držím všem politikům demokratických politických stran palce, aby rozhodovali co nejlépe, v budoucí sněmovně spolupracovali.

Andrejovi Babišovi přeji, aby skrze potkávání se s lidmi pochopil, že nejen požíráním jiných firem stylem tunelu Unipetrolu nebo pomocí zajišťovacích příkazů, monopolizace Slovenska apod. může být člověk nějak v extázi, ale skutečné štěstí že je ještě o něčem úplně jiném.

Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | sobota 11.11.2017 19:50 | karma článku: 13.66 | přečteno: 451x

Další články blogera

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma článku: 24.29 | Přečteno: 610 |

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma článku: 38.89 | Přečteno: 4714 |

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma článku: 13.33 | Přečteno: 428 |

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma článku: 37.29 | Přečteno: 15309 |

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.71 | Přečteno: 137 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.08 | Přečteno: 193 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.65 | Přečteno: 601 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 527 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 234 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1184

Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...