Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč hrozí klasickým politickým stranám v příštích parlamentních volbách smazání z

politické mapy? Co by měly dělat? Není to zdaleka jen téma současné situace, jsou to témata i právě těchto politických stran. 

Petra Pitharta si velmi vážím a s naprostou většinou jeho pohledů souhlasím. Respektive s pohledy politologickými, filosofickými a lidskými. Ne už tolik politickými. Je to člověk velmi mravní, vzdělaný a lidsky hluboký. Když se podíváte na to, jak Daniela Drtinová štěká na různé své hosty, u Petra Pitharta to nedělala. Petr Pithart je osobnost éry Pavla Tigrida, Václava Havla, Pavla Dostála apod. S některými pohledy Petra Pitharta ale nemohu souhlasit:

- Vnímám Miloše Zemana jako stále významného kandidáta s největší šancí vyhrát. Už skutečně s malými šancemi důstojně další volební období ve zdraví dokončit. 

- Vnímám jako zásadní, aby postup Lidovců si odsouhlasili Lidovci sami a to hlavně lidé, kteří mají zkušenosti s Babišem ve vládě a v parlamentu. Navíc Pavel Bělobrádek správně upozornil na možnost, že když žádná demokratická strana nebude chtít jít s Andrejem Babišem do vlády, měla by být vážně braná možnost, že vládu bude sestavovat druhý na pásce - tj. Petr Fiala. 

I kdyby některé demokratické politické strany vládly v další době, je u nich nutná - kromě Pirátů - hlubší transformace, jinak jim hrozí smazání z politické mapy. Naopak Piráti budou vystaveni pokušením i chybám nováčků. 

V čem by se politické strany měly transformovat a co jim mohlo ubrat voliče? Je taková transformace vůbec možná? Moje pohledy jsou samozřejmě subjektivní a jen dílečkem do mozaiky: 

ODS: Sice se o nějaká procenta zvedla, ale je otázka, jak se bude strana vyvíjet dál - nemálo hlasů přinesl Václav Klaus od učitelů apod. za nápad zrušení státních maturit apod. ODS se snaží očistit od klientelismu a velmi to přeji jak jí, tak celé naší zemi. Nevýhoda pravicové politiky je, že ve "svobodě občanům" se automaticky skrývá menší program a to může být někdy handicapem, někdy naopak. Každopádně vzhledem k odborníkům bych si je dokázala představit jako vyprofilované hlídací psi na čištění zbytečných zákonů (spolu s Piráty), což v současné tvorbě potřebných nových je důležitá úloha. Jaké další úlohy chtějí sehrát a čím chtějí být zajímaví pro lidi do budoucna, musí vědět oni sami. 

Top 09: Zajímavá postava Markéty Adamové, která ale vnitřně lavíruje mezi ženskou rodinou a mužskou politikou. V současné době představuje pro mě klidné slušné formulování věcí. Nadšený, entuziastický a pracovitý Dominik Feri. Ale co dál? Jakou budoucnost má strana, která je stranou odešedších od Lidovců a ODS? Jaké je její místo na politické scéně, když nemá jasně vyprofilovanou členskou základnu a strukturu? Opírání se o Schwanzenberga již nefunguje, Kalousek se musel vzdálit. Umožní restart nový předseda? Pospíšil? Co speciálního chtějí nabídnout, aby to zároveň netříštilo, ale propojovalo pravostředovou demokratickou stranu spektra? Popravdě řečeno mě mrzí, že tato strana vůbec vznikla. Mnohem raději bych je vnímala jako pravicovější křídlo Lidovců a levicovější křídlo ODS. Ale když mají potřebu existovat a mají velmi rozumný program (vybírala jsem nakonec mezi nimi a Lidovci), chápu, že to není vůbec nazrálé k tomu akční stranu rušit. 

Lidovci: Lidovci jsou podle mě v hluboké krizi. Je obrovský rozpor mezi tím, co  všechno dobré dokázal Marian Jurečka na ministerstvu zemědělství (které velmi dobře odprezentoval), nejsou jasně odprezentované výsledky náročného začátku a posunu na ministerstvu pro vědu a výzkum Pavla Bělobrádka.  A kulturní posuny lidé u Hermana, kromě voličů a příznivců, neměli možnost zaznamenat vůbec, spíše ho mají spojeného s kauzou Brady, která je ale např. pro mě nepodstatnou epizodou v dlouhodobé systematické práci na ministerstvu kultury. Lidovci mají jasně v sobě usazené určité hodnoty a principy, které jsou ale jen částečně čitelné v denní politice. Jsou jakoby neviditelní a práce na autentičnosti čeká nejen vedení, ale celou členskou základnu. Říkat jasně ANO ANO, NE NE - umět se rychle rozhodnout tam, kde je třeba (tak jako matka nebo kapitán se musí často rychle rozhodnout v řadě situací) a vědět, kde naopak je jejich parketa pozdržet nějaké rozhodnutí v hlubší práci s kolegy z jiných politických stran. Výzvy globálního světa a výzvy společnosti jako takové jsou napůl velmi dobře zformulované, ale chybí tomu jasné výstupy k lidem (to se týká i jiných politických stran). Toto je práce na mezidobí (kromě práce v parlamentu). Je třeba, aby také voliči věděli nejen, jak jedná Marian Jurečka a Jiří Čunek, ale aby se čitelnými stali všichni poslanci za Lidovce a i řadoví Lidovci. Pokud se jim to povede, mohou být (nejen oni) důležitou partnerskou silou Pirátům a důležitou opoziční stranou spolu s Piráty vůči ANO. Vize, procesy, entusiasmus, čitelnost a ANO ANO, NE, NE je potřebný. Průkopnictví v inovativním průmyslu, zkušenosti a průkopnictví v zemědělství jim nikdo nevezme, ale musí to být pro lidi srozumitelné a musí být jasné, co dál. Péče o rodiny v rámci daní nestačí. 

Sociální demokracie: U sociální demokracie si jako u Topky také nejsem jista, zda je v současné době pro ni místo na politické scéně: Sociální blahobyt se totiž dnes neodvozuje od nařízení vlády, ale od toho, nakolik vyvineme inovativní průmysl, abychom nebyli závislí na podmínkách korporátů, které nás ze zahraničí přirozeně využívají. Odbory by ale přesto měly být zachované, takže určité fungování strany je důležité. A její důležitost se může v budoucnu znovu ukázat a tak jí přeji, aby přežila a fungovala. Podmínkou je ale zásadní vnitřní transformace, které jsou si vědomi všichni a která bude pravděpodobně komplikovanější, než u předchozích stran. Je to personálně i ideově tak problematické, že se mi o tom ani nechce psát. Bohužel kromě samovolného vyprázdnění má podíl na vnitřních konfliktech Miloš Zeman, což se veze se sociální demokracií minimálně rok. Povedla se mu tedy pomsta členům této strany, kteří ho nevolili jako prezidenta v parlamentní volbě. 

Starostové jsou zatím menší stranou Starostů, u kterých je jasná přednost zkušeností z radnic, ale tu má i řada členů jiných politických stran. Jejich vylepšení nedokáži v tuto chvíli navrhnout, důležitá mi přijde úzká vazby na Lidovce, kde by obě strany měly maximálně spolupracovat. 

Komunistické strany by mi nebylo líto, kdyby skončila, takže tou se zabývat nechci. 

Zelení musí vyměnit vedení a musí se podle mě vymezit jasněji vůči jiným politickým stranám v tom smyslu, kde je jejich zelená politika propracovanější.

Všechny politické strany se musí naučit být transparentní a vypracovat na to takový systém, aby jim to neubíralo na výkonu ve vládě a v parlamentu. Musí si vypracovat systém na komunikaci s voliči. 

To, co neovlivní, je našlápnutost Andreje Babiše k čemukoliv a ani nemají šanci konkurovat čerstvému větru Pirátů. Vnímala bych jako ideální, aby čerstvého větru všechny strany ve spolupráci využili, Piráti využili zkušenosti dlouhodobějších politických stran. Snad máme ve všeobecném upadajícím duchu (kromě části společnosti, která naopak jede nahoru) a únavy z demokracie demokracii zachovat. Které strany a v jakých uskupeních zůstanou, mají zůstat, ukáže budoucnost. 

Pokud se to demokratickým politickým stranám nepodaří, je možné, že na scéně časem zůstanou jen nové politické strany a to ANO se svým naprosto fluidním neprogramem, kdy hlavní cíl je populisticky udělat to, co chce lid, do toho něco málo konstruktivního obecně, aby nevypadali blbě a do toho přikrýt šméčka. A zůstanou na delší či trvalý stav Piráti (kteří by měli zůstat, pokud zvládnou dobře první období) jako další tekoucí prvek: Tekoucí ale jiným způsobem: Tekoucí v rámci samotných politiků, jak se autenticky bude měnit jejich vnímání světa a tak do jisté míry i konkrétní politika, ale přesto zůstanou autentičtí. Každá nová strana se časem okouká, najede do rutiny a únavy (přeji Pirátům, aby ne do korupce - může se jim to podařit - Lidovci také nemají korupci) a za desítky let se může i vyprázdnit. Jaké politické spektrum bude za 40 let nemůže nikdo vědět. Tam, kde Lidovce pro sebe vnímám jako důležité strážce určitých hodnot (když mají tvar), tak Piráty vnímám jako důležité sledovače trendů a zase v jiných důležitých rolích jiné politické strany. V tom jsou pro mě všechny současné demokratické strany důležité a dialog právě mezi nimi v budoucnu, kdy budeme řešit základní otázky světa a člověka, může být (nemusí) zásadní. 

Držím palce v hledání cesty novým i stávajícím demokratickým stranám. 

Alena Kulhavá

 

 

Autor: Alena Kulhavá | čtvrtek 9.11.2017 17:13 | karma článku: 17,13 | přečteno: 907x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 615x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik