Jak je to s řepkou? Mluvila jsem přímo s Marianem Jurečkou z očí do očí.

18. 10. 2017 0:55:24
Proč se zachovaly dotace do roku 2020? Jaké jsou plány dál? Jaká je řepka v krajině? Jak je to s pesticidy? Jak s podporou velkých a malých zemědělců? Jaké jsou postupy ministerstva zemědělství?

Začnu od konce: Fakta čísel:

- Předchozí vláda za 7 let vyplatila malým zemědělcům 235 000 Kč

za Mariana Jurečky za poslední dva roky 1 250 000 Kč

- Malí zemědělci dosahují na 90 - 95% procent dotací a velcí zemědělci jen na něco přes 50% a jsou ještě kráceni ve prospěch všech, resp. více malých. Lehce zvýhodněny jsou obecně horské oblasti.

- Česká republika je dnes za Rakouskem druhá nejlepší v poměru ekologického hospodaření.

- Velcí zemědělci vznikli v době komunismu, kdy vznikla družstva. Tj. přerušilo se vlastnictví malými zemědělci. Po revoluci řada lidí nechtěla v zemědělství podnikat a tak polnost prodala a velké celky se zachovaly a možná někde ještě zvětšily.

- Za období poslední vlády Mariana Jurečky 1000 zemědělců do 40 let začalo podnikat a některá hospodářství tak byla rozdělena. Jiná ale skoupil Andrej Babiš, protože pravidelně obesílá zemědělce a zemědělci mu to dobrovolně!! ze svého rozhodnuní!! prodávají, protože už nemají zájem pracovat nebo se o polnost starat. Zde Marian Jurečka apeluje na zemědělce, ať tak nečiní a zachovají ne-monopol.

- Ministerstvo zemědělství podpořilo pěstování a zpracovávání lokálních potravin. Trend stále pokračuje a začíná se dostávat i do restaurací.

- Do podzemní vody se dnes dostávají pesticidy, které se do půdy dostaly před 10 - 20 lety, koloběh je pomalý. Na druhou stranu máme dnes citlivější měření a to i na další látky, proto výsledky pro laiky vypadají špatně. V porovnání s ostatními evropskými zeměmi jsme na tom jedni z nejlépe. Vím, jak se vedou těžké debaty např. v Itálii, tam se používá pesticidů více. Můj kamarád tam právě v podobné funkci jako Marian Jurečka pracuje také na zavádění ekologičtějšího zemědělství a není to vůbec snadné. Nejde zemědělcům jen něco nakázat, musí s nimi člověk diskutovat a postupnými kroky situaci řešit. Jinak se celý systém hroutí.

- Za posledních 6 let pokleslo používání pesticidů o 8% a snižování dále probíhá. Cílem je, aby si zákazníci zvykli na to, že ceny budou úměrné tomu, že některé rostliny pojdou nějakou nákazou a nebudou ošetřeny pesticidy. Na druhou stranu funkční používání pesticidů - např. ochrana před houbovými nákazami v době větších dešťů a tepla je vhodná, neboť mykotoxiny - jedy z plísní - jsou daleko silnější (silně karcinogenní), než pesticidy. To, co je možná v dnešní době větší problém je hormonální antikoncepce a antibiotika: Muži jsou čím dál více neplodní (má to více příčin), ryby samečci se mění na samičky. Stáváme se rezistentní na antibiotika.

- Pokud zemědělci nebudou tolik práškovat pesticidy na maximální zisk (postupně se zlepšuje), tak řepka jako rostlina je pro zachování kvality půdy vhodnější, než obilí: Má hlubší kořen a po vytěžení semen a olej či bionaftu zůstane větší část zelené rostliny na poli a tvoří humus. Je ale jasné, že používat půdu na paliva mohl být nějaký krátkodobý experiment minulé vlády (a i vlád jiných států Evropy), ale není to dobré - půda má především sloužit jako zdroj potravin. Naše země se naštěstí zajímá o vývoj nových energetických technologií: Spolupracujeme ve skupině na vývoj jaderné fúze, která je oproti klasické jaderné energii bezpečná. V současné době zavádíme solární panely přímo na domy.

- Roste počet pěstovaného ovoce, zeleniny. Ministerstvo zemědělství to aktivně podporuje - taktéž řepu, brambory apod. Řepka bude v budoucnu na olej a ne na paliva. Jen dotace do roku 2020 vycházeli z mezinárodního plánu z roku 2009 a zemědělci s ním počítali. Ale už dnes se výrazně snížily dotace na biopaliva a to 5 -10x i vzhledem k tomu, že jsou zdaněny.

Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | středa 18.10.2017 0:55 | karma článku: 20.88 | přečteno: 1005x

Další články blogera

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma článku: 24.29 | Přečteno: 610 |

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma článku: 38.89 | Přečteno: 4714 |

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma článku: 13.33 | Přečteno: 428 |

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma článku: 37.29 | Přečteno: 15309 |

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.89 | Přečteno: 634 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.60 | Přečteno: 2203 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 300 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.35 | Přečteno: 216 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 281 | Diskuse
Počet článků 234 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1184

Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...