Ministerstvo zemědělství díky Jurečkovi a Bělobrádkovi ušetřilo okolo poloviny provozních

17. 10. 2017 20:06:21
nákladů. Jak to udělali? Dalo by se to použít i na jiná ministerstva? Na čem ještě by mohl stát v příštím volebním období ušetřit? Jaké to přináší pro ženy i muže výzvy?

Piráti říkají, že jsou jediní, kdo mají plán, jak digitalizací státní zprávy ušetřit. Není to pravda. Řada věcí už běží a např. na ministerstvu zemědělství se do toho pustil Marian Jurečka (a možná i ve spolupráci s Pavlem Bělobrádkem).

Kromě elektronizace určitých procesů zrušili nasmlouvané outsourcingy od jiných ministrů a nevýhodné smlouvy o službách převedli přímo na ministerské pracovníky: Nabrali zaměstnance a službu vykonávají výrazně levněji. Některé smlouvy nasmlouvané dříve s dlouhou platností nebo nepraktičností hned zrušit ještě vypovědět nelze, ale to je otázka jednoho volebního období. I proto bych uvítala, aby Marian Jurečka setrval na ministerstvu zemědělství a Pavlovi Bělobrádkovi se podařilo vytvořit ministerstvo informatiky. Má-li totiž dojít k celkovému e-gowermentu a to tak, že to bude vlastní proces, nikoliv drahé nevýhodné smlouvy, je třeba skutečných několik vlastních odborníků a je vypočítané, že se to mnohonásobně vyplatí. Tam bych si jako leadera Pavla Bělobrádka a jako technického pomocníka Ivana Bartoše dokázala velice dobře představit.

Další, na čem může stát ušetři, jsou podle Pavla Bělobrádka ještě lepší investice, které se navrátí. Systém se postupně zlepšuje a pokud do politiky usednou lidi, kteří budou mimo ekonomickou sféru - politici Topky (vyjma Kalouska), Lidovci a Piráti, může se stát zase posunout.

Nepodporovat montovny se už Lidovcům i Topce podařilo vysvětlit sociální demokracii a komunistům a i ANO už to nemůže ignorovat. V dalším volebním období bude tedy dál podporován Bělobrádkův obor a to je inovativní průmysl propojený s vědou.

Lidovci připomínají jednu důležitou investici a to jsou děti. Pokud bychom soutěžili v množení na planetě Zemi, neudělali bychom jí dobře. Ale pro to, abychom zůstali konkurenceschopní, měli na důchody a měli i na to pomoci Africe a Asii, aby nám se nevlezla a nepřeválcovala (tj. i chránit hranice). Je také známé, že jak lidem stoupne životní úroveň, přestávají se tolik množit. Vidíme to v Evropě, ale i v rozvojových zemích. Pouze pokud se Afrika do určité míry zvedne, je šance, že se zastaví populační exploze. Musíme tedy zachovat stávající počet obyvatel v Evropě a do budoucna teprve postupně ubývat celkově na planetě Zemi, abychom jí trochu odlevili. V současné době je porodnost 1,6 v Čechách a je třeba se dostat nad číslo dvě. Jsme některé ženy, se kterými si osud zahrál a skrze různé závažné životní zkoušky nás rodina doufám čeká (a některé vlastní děti mít nemohou), ale jsou ženy, které vymění raději kariéru za možnost mít dvě nebo tři děti. U některých je to otázka financí a na to reagovaly rodinné daňové zákony právě Lidovců. Marián Jurečka a řada kolegů ve škole se se mnou ale shodla na tom, že problém je i v mužích: Už zde máme totiž generaci pohodlných mužů (z mamahotelů), takže počet rodinychtivých mužů na počet žen je menší. Zvýšil se také počet rozvedených rodin ne jen z důvodu toho, že si manželé nerozumí, ale že si žena vybere muže, který není vůbec schopný se postarat o rodinu a vychovávat děti. Svoji úlohu začínají u mužů (a u nejmladší generace už i u žen) sociální sítě a internet, kdy manželé vztah nebudují a ten se par rozpadá. A tak když ženu čeká v životě nějaký speciálnější osud, v pozdějším věku hledá hůře partnera. Děkuji tímto tedy všem mužům, kteří jsou dobrými manžely a otci a vyzývám všechny muže, kteří jimi nejsou, aby se o to alespoň, pokud jen trochu mohou, pokusili.

S důvěrou v muže, ženy i některé kvalitní politiky Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | úterý 17.10.2017 20:06 | karma článku: 15.41 | přečteno: 567x

Další články blogera

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma článku: 24.29 | Přečteno: 610 |

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma článku: 38.89 | Přečteno: 4714 |

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma článku: 13.33 | Přečteno: 428 |

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma článku: 37.29 | Přečteno: 15309 |

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 10.89 | Přečteno: 98 | Diskuse

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 17.54 | Přečteno: 182 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 30.10 | Přečteno: 562 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 22.14 | Přečteno: 569 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.72 | Přečteno: 244 | Diskuse
Počet článků 234 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1184

Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...